Primarul din Targu Mures, Dorin Florea, trimis in judecata de DNA, care il acuza de peste 9.000 de fapte de uzurparea functiei

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 28 septembrie 2017, 17:35 Dosare Anticoruptie


Dorin Florea
Foto: Primaria Targu Mures
Dorin Florea, primarul municipiului Targu Mures (independent politic), a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru complicitate la uzurparea functiei, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, savarsita in forma continuata (9198 acte materiale). In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Sergiu Claudiu Maior, fost viceprimar al municipiului Tirgu Mures, la data faptelor consilier al primarului, pentru uzurparea functiei, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, savarsita in forma continuata (9198 acte materiale), si Andrei Muresan, la data faptelor secretar al Municipiului Tirgu Mures, pentru complicitate la uzurparea functiei, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, savarsita in forma continuata (9198 acte materiale).

Ce spun procurorii DNA in rechizitoriu:


"Inculpatul Maior Sergiu Claudiu, in calitate de consilier al primarului municipiului Tirgu Mures, in perioada 9 martie 2016 - 29 iunie 2017, a indeplinit acte - semnarea a 9198 ordine de plata emise de Municipiul Tirgu Mures - ce nu intrau in atributiile sale legale de serviciu, fiindu-i interzise de lege. Interdictia a rezultat din incompatibilitatea stabilita de Agentia Nationala de Integritate (ANI) si confirmata de instanta prin decizie definitiva la data de 1 martie 2016. Aceasta imprejurare a avut ca efect pierderea, de catre Maior Sergiu Claudiu, a dreptului de a ocupa o functie sau o demnitate publica in urmatorii 3 ani.

In vederea eludarii interdictiilor prevazute de lege, dupa ce a demisionat din functiile de viceprimar si de consilier local, Maior Sergiu Claudiu a fost numit de primarul Florea Dorin in postul de consilier al primarului pentru a indeplini in continuare prerogativele de putere publica ce i-au fost interzise de lege.

Printre atributiile primite figura si aceea de a semna ordinele de plata, atributie pe care Maior Sergiu Claudiu o indeplinise si in calitate de viceprimar. 

Concret, in calitate de primar al municipiului Tirgu Mures, Florea Dorin a emis doua dispozitii prin care, cu nerespectarea Legii nr. 176/2010, i-a creat lui Maior Sergiu Claudiu cadrul necesar sa efectueze acte ce implica exercitarea prerogativelor de putere publica, cu toate ca se afla sub interdictia anterior mentionata.

In acelasi context, inculpatul Muresan Andrei, in calitate de secretar al Municipiului Tirgu Mures, a avizat pentru legalitate si a semnat cele doua dispozitii emise de edil.

Prin aceste demersuri, inculpatii au vatamat interesul UAT Mun. Tirgu Mures si pe cel al cetatenilor ca functiile si demnitatile publice sa fie exercitate in conditii de impartialitate, integritate si transparenta si sa nu poata fi ocupate de persoanele decazute din dreptul de a le mai ocupa.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mures, cu propunere de a se mentine masura preventiva dispusa in cauza."


DNA mai precizeaza ca "aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2203 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by