Gheorghe Benea, fost director al Loteriei Romane, trimis in judecata de DNA pentru luare de mita

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 27 septembrie 2017, 15:18 Dosare Anticoruptie


Gheorghe Benea (foto arhiva)
Foto: HotNews.ro
Gheorghe Benea, fost director general al Loteriei Romane, a fost trimis in judecata de DNA pentru luare de mita, anunta Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat. Dosarul vizeaza trucarea unei licitatii pentru innoirea parcului auto al companiei. Alaturi de Benea au mai fost trimisi in judecata Ovidiu Ripanu, fost sef al Serviciului de Achizitii, Remus Leonard Lazareanu, fost referent in cadrul Serviciului de Achizitii si membru al comisiei de evaluare a ofertelor si Cornelia Olaru, referent la Serviciul Achizitii si membru al comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul companiei, la data faptelor.

Ovidiu Ripanu este acuzat de luare de mita in forma continuata si participatie improprie la spalare de bani in forma continuata, Remus Leonard Lazareanu de luare de mita in forma continuata, iar Cornelia Olaru de luare de mita.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Nicolae Virgil Sorescu, la data faptei administrator al unei societati comerciale cu activitate de comercializare autovehicule, pentru spalare de bani in forma continuata si Constantin Bradut Raducanu, administrator de firma, pentru dare de mita si participatie improprie la spalare de bani.

Ce spune rechizitoriul intocmit de procurori:


La data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Nationale Loteria Romana a atribuit unei societati cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrata de inculpatul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule in sistem buy-back, pentru inlocuirea parcului auto al Loteriei Romane.

Contractul a fost initiat, fundamentat si atribuit anume pentru a favoriza respectiva societate comerciala.
In acest sens, au fost preluate de la inculpatul Sorescu Nicolae specificatiile tehnice ale autoturismelor ce urmau a fi comercializate - date care ulterior au fost introduse in caietul de sarcini, iar in fisa de date a achizitiei s-a impus introducerea unor conditii restrictive de participare, in scopul eliminarii concurentei.

Mai mult, din analiza documentatiei existente la dosarul cauzei a rezultat faptul ca nu se impunea schimbarea parcului auto in integralitatea lui, pentru anul 2010 fiind solicitate de catre centrele din Maramures si Bistrita Nasaud doar 5 autoutilitare si un autovehicul.

In aceste conditii, pana la sfarsitul anului 2010, Compania Nationala Loteria Romana a virat dealer-ului auto suma totala de 9.902.498,48 lei.

Pentru atribuirea contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Romane, persoane din conducerea Loteriei romane au primit sume de bani si bunuri dupa cum urmeaza:

In cursul lunii februarie 2010, inculpatul Ripanu Ovidiu, in calitate de sef Serviciu Achizitii in cadrul C.N.L.R. si in calitate membru in comisia de evaluare a ofertelor, impreuna cu inculpatii Lazareanu Remus Leonard, Olaru Cornelia si Benea Gheorghe, a pretins suma de 1.500.000 lei, 4 autovehicule noi, respectiv: un autovehicul marca Cadillac, un autovehicul marca Hummer, un autovehicul marca Opel si un autovehiculului marca BMW si un numar de 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de inlocuire a parcului auto in sistem buy back.

Din aceste foloase inculpatul Ripanu Ovidiu a primit urmatoarele:
- suma totala de 831.062 lei, in perioada iulie-septembrie 2010 (bani remisi din conturile societatii administrate de Sorescu Nicolae Virgil in contul unei firme apartinand lui Ripanu Ovidiu),
- doua autovehicule noi respectiv un autovehicul marca Cadillac in suma de 160.683 lei si un autovehicul marca Hummer in valoare de 139.365 lei,
- autovehicule second hand in valoare de 1.179.029,68 lei, in perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011.
Din cele patru autovehicule pretinse anterior, in cursul lunii iulie 2010, Benea Gheorghe, director general al C.N.L.R. a primit, prin intermediul fiicei sale, Benea Laura si pentru aceasta, autovehiculul marca BMW in valoare de 139.230 lei.

De asemenea, inculpata Olaru Cornelia, referent in cadrul C.N.L.R. si membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit, in cursul lunii septembrie 2010, autovehiculul marca Opel in valoare de 59.380,80 lei, pe care l-a inmatriculat pe numele unei persoane din familie. Anterior, aceasta acceptase promisiunea de a primi acest bun in schimbul consemnarii unor date nereale in documentatia legata de licitatie.

In acelasi scop, inculpatul Lazareanu Remus Leonard a primit de la inculpatul Sorescu Nicolae Virgil suma de 250.000 lei.

De asemenea, inculpatul Raducanu Constantin Bradut, in calitate de administrator al unei societati comerciale (care a vandut C.N.L.R., prin intermediul firmei lui Sorescu Nicolae Virgil, un numar de 51 autoturisme), a remis inculpatilor Ripanu Ovidiu si Lazareanu Remus Leonard suma de 41.347 lei, din care 16.000 lei au ajuns la inculpatul Lazareanu Remus Leonard, iar diferenta de 25.347 lei au ramas in contul unei societati controlate de inculpatul Ripanu Ovidiu.

Pentru a ascunde adevarata provenienta a bunurilor/banilor ce fac obiectul infractiunii de luare de mita, inculpatul Ripanu Ovidiu, folosindu-se de doua firme pe care le controla, a preconstituit relatii comerciale nereale, vizand prestarii de servicii fictive.

In acest sens, Ripanu Ovidiu in intelegere Sorescu Nicolae Virgil, a inventat in sarcina firmei care a obtinut contractul cu loteria, o "datorie" fictiva, prin intocmirea unor contracte care atestau operatiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat). Astfel, s-a creat aparenta ca banii nu ar fi fost primiti drept mita, ci in contul unor servicii IT, neprestate in realitate.

In acelasi mod s-a procedat si cu mascarea mitei constand in cele patru autovehicule. Initial, o suma echivalenta cu valoarea acestora a fost transferata in conturile dealerului auto, insa, dupa cateva zile, suma a fost restituita sub pretextul achitarii unor servicii IT neefectuate.

In paralel, dupa preluarea autovehiculelor invechite de la C.N.L.R. (in baza contractului de buy-back), societatea - dealer auto a emis catre una din firmele controlate de Ripanu Ovidiu un numar de 182 de facturi fiscale (cate una pentru fiecare autovehicul primit de la C.N.L.R. in sistem buy back) in valoare de 1.212.935 lei.

Cu toate acestea, firma controlata de Ripanu Ovidiu nu a achitat decat suma de 33.905 lei.

Asadar, conform intelegerii, Sorescu Nicolae Virgil i-a remis lui Ripanu Ovidiu si autovehiculele second-hand preluate in baza contractului buy-back, ulterior fiind inventat un sistem de stingere a datoriei cu care firma lui Ripanu Ovidiu figura in evidentele contabile ale dealerului auto.

In cursul lunii aprilie 2010, in acelasi sens, inculpatul Raducanu Constantin Bradut a determinat doua persoane din cadrul firmei pe care o administra sa primeasca si sa avizeze plata sumei de 41.347 lei catre una din societatile controlate de Ripanu Ovidiu drept contravaloarea unor servicii care in realitate nu s-au realizat.

In cauza s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra unor imobile ce apartin inculpatilor Benea Gheorghe, Olaru Cornelia si Raducanu Constantin Bradut.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

Fata de Niculae Iulian Catalin, Gheorghiu Dan, Benea Alexandra Laura si Bran Marius, procurorii anticoruptie au dispus solutia clasarii.

DNA mai precizeaza ca "aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























933 vizualizari

  • -1 (1 vot)    
    lacomia (Miercuri, 27 septembrie 2017, 17:49)

    sile1 [utilizator]

    Anii de dinainte de '89, in care sentimente "omenesti",vechi de cand lumea,precum invidia,lacomia au fost tinute sub control de un stat totalitar, au lasat urme adanci in caracterul multora dintre romani.
    De aceea in momentul in care s-a ivit (dupa revolutie sau ce-o fi fost ea ) oportunitatea,denumita eufemistic libertate ,o multime de indivizi cu carente grave in ceea ce priveste etica,bunul simt,educatia s-au lasat manati de dorinta de inavutire cu orice pret si cat mai repede posibil recurgand la tot felul de "manarii".

    Toate aceste matrapazlicuri au dus insa si la distrugerea industriei,a agriculturii etc afectand viata a numerosi cetateni onesti.
  • +2 (2 voturi)    
    Ha, ha, ce masini... (Miercuri, 27 septembrie 2017, 18:29)

    VasilescuA [utilizator]

    Cocalaru' n-a putut sa ia șpagă vreun Mercedes, ci Hummer și Cadillac.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by