DNA a pus sechestru pe bani si bunuri detinute de Dinu Pescariu, Claudiu Florica si Gabriel Sandu

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 26 septembrie 2017, 18:24 Dosare Anticoruptie


Claudiu Florica, Calin Tatomir, Gabriel Sandu si Dinu Pescariu
Foto: Colaj foto/ Sursa: Agerpres, HotNews
Procurorii anticoruptie au pus sechestru, in dosarul "Microsoft 3", asupra unor sume de bani aflate in conturi bancare, asupra unor bunuri si parti sociale detinute de fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu, fostul jucator de tenis Dinu Pescariu, omul de afaceri Claudiu Florica si Calin Tatomir, fost director general Microsoft Romania SRL, a anuntat marti DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, citat de Agerpres, masurile asiguratorii au fost dispuse fata de fiecare dintre cei patru inculpati, pana la concurenta sumei reprezentand prejudiciul in cauza, respectiv 51.396.344 euro.

Aceste masuri asiguratorii au fost dispuse de procurorii anticoruptie prin raportare la infractiunile retinute in sarcina inculpatilor, in vederea recuperarii prejudiciului si a confiscarii speciale.

Celor patru inculpati li s-a adus la cunostinta continutul ordonantelor privind dispunerea masurilor asiguratorii, in conformitate cu dispozitiile Codului de procedura penala.

Dinu Pescariu si Claudiu Florica au fost pusi sub acuzare de DNA in aprilie 2017 pentru instigare la infractiunea de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

In acest dosar mai sunt cercetati Ion Adrian Stanescu si Andrei Savulescu, consilier asistent, respectiv director general la Directia generala pentru politici si programe in domeniul societatii informationale din cadrul Ministerului Comunicatiilor, Calin Tatomir, director general Microsoft Romania SRL, precum si Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicatiilor.

Conform DNA, faptele au fost comise in contextul in care, in luna aprilie a anului 2009, expira contractul comercial de inchiriere licente Microsoft. Gabriel Sandu, in calitate de ministru al Comunicatiilor, a optat pentru varianta incheierii unui nou contract de inchiriere software, fapt care nu se putea realiza, conform legislatiei in vigoare, decat prin organizarea unei licitatii publice.

'In acest context, inculpatii Pescariu Dinu Mihail si Florica Claudiu Ionut, in calitate de reprezentanti in fapt/drept ai societatii D.Con-Net AG, pentru a fi favorizati in castigarea licitatiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legatura cu ministrul de la acea vreme, Sandu Gabriel, caruia i-au si platit in acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte au fost condamnati Cocos Dorin si Sandu Gabriel pentru trafic de influenta)', sustin procurorii.

In urma intelegerii avute cu Pescariu si Florica, Gabriel Sandu a aprobat documentatia de atribuire aferenta procedurii de licitatie deschisa, initiata pentru 'Achizitionarea dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare'. Documentatia care a stat la baza licitatiei, respectiv referatul de necesitate si caietul de sarcini, continea conditii restrictive nejustificate, fiind favorizata in acest mod societatea D.Con-Net AG, in calitate de lider al unei asocieri din care facea parte si firma Dim Soft SRL.

Conform aceleiasi surse, la elaborarea, avizarea si aprobarea documentatiei de atribuire a contractului finantat din bani publici, Ion Stanescu, Andrei Savulescu Andrei si Gabriel Sandu au incalcat dispozitiile legale privind achizitiile publice, precum si dispozitii din legislatia privind controlul intern si controlul financiar preventiv.

DNA mai sustine ca si Calin Tatomir, directorul general Microsoft Romania la acel moment, s-a implicat in favorizarea D.Con-Net AG, prin cooptarea SC Dim Soft SRL in cadrul asocierii de firme care urma sa participe si sa castige licitatia publica. El ar fi contribuit si la stabilirea acelor conditii restrictive pe care sa le indeplineasca doar societatea pe care o cooptase in cadrul asocierii, afirma procurorii.

Valoarea totala a contractului era de peste 90 de milioane de euro, platile fiind efectuate de catre minister conform graficului convenit prin contract.

'Furnizorul de licente a facturat catre SC Dim Soft SRL, membra a asocierii care a castigat licitatia, doar 38.786.000 euro reprezentand pretul licentelor cu discount, reducere aplicata in considerarea Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale. Liderul asocierii, D.Con-Net AG, a refacturat insa catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale suma de 90.182.344,76 euro', mai precizeaza procurorii.

Prejudiciul din dosar se ridica la 51.396.344 de euro, reprezentand diferenta dintre suma platita de minister si suma care a fost facturata de catre furnizorul de licente catre SC Dim Soft SRL, fiind creat totodata un folos necuvenit in favoarea D.Con-Net AG.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1410 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Oare? (Marţi, 26 septembrie 2017, 21:26)

    Stef_and [utilizator]

    Cate licente s-au achizionat de banii astia?
    Cate licente efectiv s-au folosit in procesul educativ? Sau cate efectiv au fost instalate pe computere?
    Ei stiu ca o licenta de W10 costa vreo 80€, iar la firme se ofera un discount substantial, adica cumperi 2 licente la pret de una.
    Microsoft acorda discounturi de pana la 80-90% pentru utilizarea in domeniul educational.
    Deci se poate considera un pret de 8-10€ per licenta.
    Adica practic Microsoft Lieferung livra pe banii astia vreo 3-4 milioane de licente!
    Eu cred ca s-a furat mult mai mult - si mai sunt bani ascunsi.
    Propun DNA-ului sa mai sape-s-a furat mai mult.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by