Avocatii fostului ministru Cristian David au cerut reluarea procesului, pe modelul Dragnea si Tariceanu, invocand inlocuirea unui judecator / Cererea a fost respinsa

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 12 septembrie 2017, 16:21 Dosare Anticoruptie


Cristian David
Foto: AGERPRES
Avocatii lui Cristian David au cerut, la termenul de marti al dosarului in care fostul ministru este judecat dupa ce ar fi primit mita jumatate de milion de euro, ca procesul sa fie reluat, invocand inlocuirea unui magistrat, motiv care a dus la decizia de reluarea a proceselor in cazul lui Liviu Dragnea si al lui Calin Popescu Tariceanu. Solicitarea aparatorilor lui Cristian David a fost respinsa, scrie news.ro.

Un alt aparator al lui Cristian David a solicitat reunirea dosarului fostului ministru de Interne cu dosarul lui Dan Motreanu, fost vicepresedinte al Camerei Deputatilor, si George Scutaru, fost consilier prezidential.

La randul sau, reprezentantul DNA a cerut schimbarea incadrarii juridice din acuzatia de luare de mita in trafic de influenta in cazul lui David, iar pentru Roger Valeriu Nitescu, denuntatorul fostului ministru, procurorul DNA a cerut schimbarea incadrarii juridice din acuzatia de trafic de influenta in complicitate la trafic de influenta.

Aparatorii au solicitat apoi ca procesul sa fie reluat de la zero, invocand cauzele Cutean vs Romania si Beraru vs Romania, pe motiv ca in 11 aprilie judecatoarea Cristina Rotaru, care a promovat la sefia Institutului National al Magistraturii, a fost inlocuita cu judecatorul Ionut Marei.

Avocatii lui David au cerut reaudierea tuturor martorilor si a inculpatilor din dosar.  "Vatamare directa este ca judecatorul Matei nu a participat la audierile din dosar, deci nu si-a putut formula o parere independenta", a sustinut unul dintre avocati.

"Tergiversarea cauzei"


DNA s-a opus insa, aratand ca se incearca tergiversarea cauzei.

Dupa o scurta deliberare, judecatorii au stabilit ca nu se impune reunirea celor doua dosare si, de asemenea, au respins cererea de reluare a procesului.

"Jurisprudenta invocata nu corespune situatiei concrete in care se afla acest dosar, in conditiile in care doi dintre membrii completului au asigurat componenta acestuia inca de la inceputul dosarului. Inculpatii pot cere in apel readministratea probatoriului", a sustinut judecatoarea Ioana Bogdan de la instanta suprema.

Urmatorul termen al procesului a fost stabilit pentru 3 octombrie.

Magistratii instantei supreme au decis, in 5 septembrie, sa fie reluate de la zero procesul in care presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, este judecat pentru marturie mincinoasa, si procesul in care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual, alaturi de fosta sa sotie si de fosti angajati ai DGASPC Teleorman, a avut loc in 31 ianuarie. In ambele situatii, motivul a fost ca judecatoarea Anamaria Dascalu nu va mai face parte din completul de judecata, iar in aceste conditii se impune readministrarea probelor, fiind invocata o decizie a CEDO.

Mita de o jumatate de milion de euro

Procurorii DNA i-au trimis in judecata, pe 16 iulie 2015, pe Gheorghe Doloiu, acuzat de spalare de bani, pe Cristian David, acuzat de luare de mita, pe Valeriu Nitescu, acuzat de trafic de influenta si spalarea banilor si pe Cristinel Bigiu, prefect al judetului Buzau, la data comiterii faptei, acuzat de spalare de bani.

In rechizitoriu, procurorii au aratat ca, in calitate de ministru al Internelor si Reformei Administrative, in cursul anului 2007, prin intermediul lui Nitescu, Cristian David a pretins, iar, in luna februarie 2008, a primit 500.000 de euro de la un denuntator, beneficiar al unor drepturi litigioase.

Suma respectiva ar fi fost pretinsa si primita de David pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 hectare, aflat in intravilanul municipiului Buzau, de catre Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate. Cristian David ar fi luat legatura cu Marian Bigiu, prefect al judetului Buzau la acea data, solicitandu-i ajutorul in acest sens.

In schimbul promisiunii de exercitare a influentei, Valeriu Roger Nitescu, in calitate de sef de cabinet al ministrului de Interne si Reformei Administrative ar fi pretins si primit de la aceeasi persoana 600.000 euro.

Pentru "sprijinul oferit", cu prilejul unei alte intalniri, Cristinel Bigiu ar fi pretins de la denuntator 1.000.000 de euro si ar fi primit, intr-un final, 700.000 de euro. Bigiu ar fi dispus totodata ca transferul banilor sa se realizeze prin intermediul conturilor personale ale inculpatului Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-ar fi si intamplat dupa ce Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor in suprafata de 15 hectare.

Totodata, pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mita si pentru a evita tragerea la raspundere penala, ar fi fost incheiate mai multe contracte de vanzare - cumparare, avand ca obiect tranzactii imobiliare fictive intre persoanele implicate.

Ls finalul lunii mai, fostul presedinte al Consiliului Judetean Buzau Cristinel Bigiu a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucuresti, la doi ani de inchisoare cu executare intr-un alt dosar, in care a recunoscut ca a primit 75.000 de euro mita de la fostul director al RA-APPS Georgian Surdu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1016 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 septembrie 2017, 16:34)

    [anonim]

  • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 12 septembrie 2017, 16:47)

    [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
    Cristian Troaca (Marţi, 12 septembrie 2017, 16:48)

    mmmircea [utilizator]

    caci acesta e numele lui, ilustrativ pentru dimensiunea sa morala


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by