Dosarul CNAS: Sergiu Ciobanu se lauda ca a numit persoane in functii cheie prin fostul ministru Dan Nica (interceptari)

de V.M.     HotNews.ro
Duminică, 3 septembrie 2017, 23:51 Dosare Anticoruptie


Nicolae Sergiu Ciobanu, arestat pentru trafic de influenta in dosarul decontarilor ilegale de la CASMB, s-ar fi laudat in fata colaboratoarei DNA cu relatiile pe care le are la nivel inalt, fiind pomenit un pretins trafic de influenta la fostul ministrul de Interne Dan Nica, se arata in documentele procurorilor anticoruptie, potrivit Agerpres.

"Pe parcursul discutiei din 14 iunie 2017, inculpatul (Nicolae Sergiu Ciobanu - n.r.) s-a laudat cu relatiile sale si cu capacitatea de a influenta numirile in functii publice, sens in care l-a mentionat pe fostul presedinte al CASMB: "Eu n-am avut d-astia a lu' Iana mititei sau nu stiu ce. Eu pe Iana cat am putut l-am tinut la Casa. Si pe el, si pe frac-su, fratele lui a fost general in... A fost seful Directiei de Logistica din Ministerul de Interne", "Chiar am facut o greseala, pentru ca in momentul cand am vorbit cu Nica, care era ministru de Interne, sa-l puna sef la Directie, pe el il cheama Iana Gheorghe si mai era inca unul, Iana Ioan. Si pe ala l-a pus sef la Secretariatul General si ala si acuma s-a pensionat si nu stie cui sa multumeasca ce i s-a intamplat bun in viata", "Si pe urma l-am sunat: "Domne', vedeti ca l-ati pus pe altu', puneti-l si pe asta!" Deci, eu i-am avut grija de aceasta familie foarte mult", se precizeaza in actele procurorilor.

Mai mult, potrivit documentului, Ciobanu, fost consilier al lui George Maior, i-ar fi povestit interlocutoarei sforile pe care acesta le-ar fi tras pentru ca un constructor de spitale sa ajunga profesor la Academia Nationala de Informatii, care, ulterior, ar fi participat la o licitatie pentru o lucrare la un hotel al SRI in valoare de 5 milioane de euro.

"In mod similar, a dezvaluit ca avea posibilitatea sa asigure succesul in afaceri in domeniul medical: "Pai, da' in sanatate nu... exista un domeniu unde sa nu cunosc sau sa nu ma misc, pentru ca, de atatia ani de zile, am avut tot felul de contacte cu... Chiar vorbeam cu asta, cu... nu stiu daca-l stiti pe Matei Victor. El e un constructor de spitale", "Si pe Victor l-am dus profesor la Academia Nationala de Informatii", "SRI-ul are si el o academie. Si l-am dus profesor acolo. El preda si la sociologie, 'Managementul crizelor'". "L-am dus acolo, si-a creat o baza, si-a creat o... anumite situatii, nu stiu ce, nu stiu cum, ca anul trecut sa participe la o licitatie... pentru un hotel al SRI-ului, care erau... e o lucrare de vreo 5 milioane de euro. Deci, pentru orice constructor, 5 milioane de euro sunt niste bani", noteaza anchetatorii.

Intr-o alta discutie, cei doi ar fi vorbit si despre influentele pe care le-ar mai avea Adrian Nastase si George Maior.

"Ulterior, in ziua de 13 iulie 2017(...), pe terasa hotelului Marriott din Bucuresti, inculpatul Ciobanu Nicolae-Sergiu a sustinut ca s-a intalnit cu presedintele CNAS in cadrul unui eveniment mediatizat, la care a participat si persoana apropiata inculpatului, prin intermediul careia avea un ascendent asupra functionarului public: "Deci, eu m-am intalnit ieri cu ei. Eu m-am intalnit ieri cu el, cand am venit la capela si a prezentat ce a trebuit sa-i prezinte acolo si... si am iesit in fata ca nu mai avea loc...". "Si m-am dus, era cu astia de la... cu doctoru' Goleanu de la... nu stiu ce... si l-am tras de-o parte si mi-a zis: 'Vedeti cu...! Ba, Sergiu, cu verisoara este in regula, am rezolvat, dar era alta speta si...'". In contextul in care interlocutoarea si-a exprimat neincrederea in promisiunile transmise, inculpatul a insistat: "Pai, da' eu... omu' daca mi-a zis ca-i rezolvata? Unde, ba, de fata cu toata lumea, acolo, de fata cu sefu'. Pai, isi permite el sa faca chestiile astea? E nebun la cap?". "Nu-si permite, stai linistita ca nu-si permite! E si asta in tara... Nu-si permite, iti spun eu!", "Pai, el a venit, ma, la mine sa-mi spuna, nu eu m-am dus la el, sa-l caut", "Tu crezi ca... ce, acolo, chestia aia... Eu am iesit sa-l astept pe Adrian Nastase, sa... [neinteligibil] ... si el era in partea dreapta si m-a chemat si mi-a zis la ureche"; Ion Alina-Andreea: "Da' daca el gandeste, nu stiu, gandeste si eu acuma, sa nu razi de mine, daca el gandeste ca domnu' Maior, fiind ambasador, n-are nicio treaba?", Ciobanu Nicolae-Sergiu: "Pai, ce dracu... dracu l-a facut pe asta mare? Dracu' l-a facut? Cine l-a facut?"; Ion Alina-Andreea: "Nu mai e, la revedere! Ce, in PSD, la astia le mai pasa de Nastase? Hai sa fim seriosi!"; Ciobanu Nicolae-Sergiu: "Tu calmeaza-te! Daca eu ti-am... si-am promis ca situatia ta va fi rezolvata cat se poate de... Nu stiu! Eu am avut... Cum sa te cheme unu' la inmormantare, la mort, asa, si sa te ia la ureche si sa-ti spuna: "Am rezolvat problema verisoarei tale, Sergiu. Era alta speta' Exact asta ...[neinteligibil]... exprimarea lui", "Da? Deci, fii atenta! Eu astazi... astazi sau maine, suta la suta problema asta e rezolvata. Nu se poate, este imposibil... este imposibil...", sustin anchetatorii.


Ciobanu sustinea ca informatorii unui serviciu pot beneficia de recompense sau de protectie in afaceri
    
Nicolae Sergiu Ciobanu mai sustinea in conversatia avuta cu colaboratorul DNA ca cei care devin informatori ai unui serviciu de informatii pot beneficia de recompense sau de protectie in afaceri, potrivit documentelor procurorilor anticoruptie, citate de Agerpres. Totodata, Ciobanu i-ar fi povestit colaboratorului cum a facut o persoana informator ca sa-i dea acesteia un venit in plus.

"O explicatie a influentei afirmate de inculpat (Nicolae Sergiu Ciobanu - n.r.) a fost aceea ca, in timpul exercitarii atributiilor sale de ofiter SRI, ar fi desfasurat activitate informativ-operativa in domeniul sanatatii, sustinand ca cei care devin informatori ai unui serviciu de informatii pot beneficia de recompense sau de protectie in afaceri: "Deci, pe Sanatate...", "Asta chiar ca ramane intre noi, ca, daca nu, va trebui sa te pup si sa te ucid... [rade]", "Deci, fii atenta! Sunt anumiti oameni care lucreaza cu noi, cum e Mioara, iti dau un exemplu", "Eu, lu' Mioara, ca sa-i mai dau un venit in plus...", "... Am facut-o informatoarea noastra", "Tot ce se intampla in Casa, ca asa, sa aflam si noi din timp, intelegi?", "Pentru un anumit venit in plus pe luna", "N-am... Probabil ca si acest Fagadau sau cum il cheama, asa...", "Probabil ca si el ii paraste pe toti, ii da pe toti in gat si astia ii mai zice: 'Ba, lasati-l in pace!'", "iar cine e, inca odata iti spun. El e, tot cu Casa Bucuresti lucreaza?", "Deci, ala care i-a... noi avem acolo 2 insi sau 3 insi", "La Casa Bucuresti, da", "Bai, nene, e unu' care-i pus la Control, la nu stiu ce-i pus Daniel, nu stiu cum...", Ion Alina-Andreea: "Dragos?", Ciobanu Nicolae-Sergiu: "Cred ca Dragos, da", Ion Alina-Andreea: "Dragos Profir?", Ciobanu Nicolae-Sergiu: "Asta a fost treaba lu' Iana, n-a fost treaba mea", Ion Alina-Andreea: "Da, Iana l-a adus pe Dragos Profir", Ciobanu Nicolae-Sergiu: "Ia vezi!"", se arata in documentele procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie.

___________

Pe 1 septembrie, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis arestarea preventiva pentru 30 de zile a fostului presedinte al CNAS Marian Burcea, a lui Ovidiu Munteanu, managerul Directiei Relatii Contractuale si, respectiv, din 13 iulie, presedintele CASMB, a lui Ion Razvan Geambasu, director executiv al CASMB si manager al Directiei Medic sef a aceleiasi institutii, a lui Lucian Vasile Bara, presedintele CASMB pana la 13 iulie, a lui Ion Ovidiu Mihaescu, managerul Directiei Control, si a lui Alin Sergiu Costache, sef al Directiei Generale de Monitorizare Antifrauda din CNAS.

De asemenea, au mai fost arestati preventiv Gabriela Rodica Mocanu, Mina Elena Petrescu, Jeana Sardare, Nicolae Sergiu Ciobanu, Razvan Mihai Mischie, Maria Costica si Cristina Manta.

In schimb, judecatorii au stabilit ca Irina Adelina Geambasu sa fie cercetata in arest la domiciliu.

Decizia nu este definitiva.

Potrivit ordonantei procurorilor, in cauza exista date si probe ca, prin activitatile infractionale desfasurate de inculpati, activitati pentru care s-a dispus retinerea, bugetul CASMB a fost pagubit cu 13.189.553,76 lei (aproximativ 3 milioane de euro).

Concret, arata anchetatorii, in perioada ianuarie 2016 - august 2017, ar fi fost constituit un grup infractional organizat, prin care sume de bani in valoare totala de 13.189.553,76 lei din fondurile Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti ar fi fost fraudate prin decontarea nelegala a unor servicii de ingrijiri medicale la domiciliu fictive, inclusiv pe baza unor dosare medicale intocmite in fals, cu implicarea unor functionari din cadrul CASMB, sub protectia unor persoane din conducerea institutiei, dar si din conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

"In multe situatii, dosarele medicale cu pacienti fictivi au avut prioritate la decontare si aprobare, in timp ce solicitarile pacientilor asigurati care, in mod real, ar fi avut dreptul sa beneficieze de servicii medicale la domiciliu erau refuzate. Pentru evitarea depistarii fraudelor se intocmeau, in fals, raportari lunare de servicii medicale necesare decontarilor, iar in paralel erau introduse si sterse date din sistemul informatic unic integrat al CNAS prin accesarea fara drept a acestuia, astfel incat in sistem sa apara ca serviciile medicale au fost efectuate in realitate", preciza DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1699 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Smecherie (Luni, 4 septembrie 2017, 7:56)

    Celbland [utilizator]

    Interceptările ne arată de ce la conducere sunt numai idioți și că PSD nu alege oameni pe bază de competență, profesionalism, experiență și cinste.

    Ceea ce nu spune DNA, dar este evident, dacă fraudele din alte domenii înseamnă sărăcirea oamenilor, furturile din sănătate sunt asasinate crude, cu premeditare, pentru o mulțime de pacienți, cărora li se ia dreptul la viață.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by