Dosarul decontarilor fictive de servicii medicale: Seful CASMB a dat dispozitie telefonica sa nu se acorde prioritate la coada pentru asiguratii imobilizati pe targi sau in scaun

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 1 septembrie 2017, 19:03 Dosare Anticoruptie


Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS)
Foto: Agerpres
Ovidiu Munteanu, sef CASMB, a dat dispozitie telefonica functionarei care identifica pacientii din ambulante sa nu se acorde prioritate la coada pentru asiguratii imobilizati pe targi sau in scaun si i-a interzis agentului de la poarta sa mai primeasca pacienti pe targa, se arata in referatul procurorilor cu propunerea de arestare preventiva, in dosarul decontarilor ficitve de servicii medicale la domiciliu, citat de news.ro.

"In perioada martie - august 2017, BURCEA Marian a sprijinit grupul infractional organizat constituit de MOCANU Gabriela-Rodica, PETRESCU Mina-Elena si SARDARE Jeana, grup la care a aderat si conducerea C.A.S.M.B., in scopul savarsirii infractiunilor de inselaciune, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata, uz de fals, fals informatic, abuz in serviciu. In contextul amintit, in perioada ianuarie 2016 - august 2017, membrii grupului au actionat, pe de o parte, in vederea constituirii in fals a dosarelor medicale ale unor asigurati, de aprobare a ingrijirilor medicale la domiciliu, decontate din fondul asigurarilor sociale de sanatate gestionat de C.A.S.M.B., iar, pe de alta parte, pentru intocmirea in fals a raportarilor lunare de servicii medicale necesare decontarilor lunare de plati, pentru evitarea depistarii fraudelor comise in dauna C.A.S.M.B. si pentru prioritizarea la plata a solicitarilor aferente foloaselor necuvenite, concomitent cu refuzarea cererilor persoanelor asigurate care, in mod real, ar fi avut dreptul sa beneficieze de acest tip de servicii medicale", se arata in referatul procurorilor.
 
Procurorii DNA consemneaza ca, in ziua de 6 iunie 2017, Lucian Bara (presedintele C.A.S.M.B.) si Ovidiu Munteanu (managerul Directiei Relatii Contractuale) au fost indignati de faptul ca o parte dintre asigurati au venit sa depuna personal dosarul la C.A.S.M.B., "situatie in care au hotarat ca nu le vor acorda prioritate in raport cu avocatii care depuneau sute de dosare".
 
Ulterior, Bara "a respins cererile asiguratilor care au venit adusi de ambulante, desi a vazut ca erau in stare grava si cunostea ca avocatii au depus dosare in numele unor pacienti fictivi", se arata in referat.
 
Reactia vehementa a lui Lucian Bara este reflectata de convorbirea telefonica pe care aceste o are cu Munteanu:
 
"Ce dracu a scos curva aia iar ... din ambulanta, de acolo? Pai, da, dar nu trebuia sa intre inauntru, frate!", spune Bara, in timp ce Ovidiu Munteanu a incercat sa il calmeze: "Tontu ' ala de la poarta i-a lasat si m-am trezit cu ei la receptie, ce vrei ... las ca sunt jos acuma, le ia buletinele si pleaca.... Agentul de la usa are interzis sa mai primeasca targi".
 
Acelasi Ovidiu Munteanu a dat dispozitie telefonica pentru functionara care identifica pacientii din ambulante, sa nu se acorde prioritate la coada pentru asiguratii imobilizati pe targi sau in scaune.
 
In timp ce persoanele bolnave se aflau la coada, in spatele avocatilor, la ora 09:06:06 si, respectiv, la 09:08:29), "inculpata Costica Maria discuta la telefon pentru intocmirea unor dosare catre persoane care nu solicitasera si nici nu aveau cunostinta in acel moment ca urmeaza sa primeasca ingrijiri medicale la domiciliu", arata procurorii.
 
Ei afirma ca "la nivelul C.A.S.M.B., inculpatele MOCANU Gabriela-Rodica, PETRESCU Mina-Elena si SARDARE Jeana au constituit un grup infractional organizat, la care au aderat si conducatorii institutiei, BARA Lucian-Vasile, MUNTEANU Ovidiu si MIHAESCU Ion-Ovidiu, precum si reprezentantii unor societati comerciale fara activitate reala ori legala, aflate in relatie contractuala cu C.A.S.M.B., in scopul fraudarii fondurilor de asigurari de sanatate. Incepand cu luna martie 2017, gruparea infractionala a fost sprijinita si de presedintele C.N.A.S., BURCEA Marian".
 
Cele trei functionare au avut rolul de a racola reprezentanti ai furnizorilor autorizati de servicii medicale, interesati in decontarea unor servicii medicale fictive sau nevalidate in S.I.U.I.
 
"Identificarea furnizorilor care aveau interesul de a deconta nelegal servicii medicale a fost simpla, intrucat inculpatele aveau ca atributii de serviciu verificarea dosarelor depuse de persoanele asigurate, pentru aprobarea ingrijirilor medicale la domiciliu, precum si verificarea documentelor depuse de furnizori, in vederea decontarii serviciilor medicale prestate. In masura in care constatau ca actele depuse nu corespundeau standardelor legale (recomandari medicale incomplete, identificarea unor raportari in fals de ingrijiri medicale la domiciliu in perioada in care asiguratul era internat sau decedat, raportarea in fals a unor servicii medicale la domiciliul asiguratului de catre asistenti medicali care figurau in acelasi timp cu activitate medicala in clinici, cabinete medicale etc.), inculpatele au hotarat sa ii abordeze pe furnizori si sa ii invete sa faca modificarile necesare pentru a evita sanctiunile legale, pentru a obtine decizii favorabile de decontare a ingrijirilor medicale la domiciliu si chiar pentru a intocmi fictiv raportari de servicii medicale, cu privire la pacienti care nu au primit ingrijiri ori cu privire la asistenti medicali care nu au prestat serviciile raportate", sustin procurorii.
 
Un alt tip de ajutor acordat de inculpate a vizat furnizarea de informatii din bazele de date la care aveau acces pentru ca raportarile false sa nu fie depistate, pentru ca pacientul raportat cu ingrijiri medicale la domiciliu sa nu fie decedat, internat in spital ori preluat de ambulanta ori asistentul medical sa nu aiba suprapunere de program cu activitatea medicala raportata in cadrul unei unitati sanitare sau sa nu acumuleze un numar de ore de munca imposibil de prestat sau peste numarul de ore prevazut in contractul de munca.
 
"La nivelul C.A.S.M.B. a devenit o practica generala pastrarea unei plaje largi de numere de inregistrare, in vederea antedatarii documentelor", subliniaza DNA, atasand transcrierile unor convorbiri telefonicepe aceasta tema  intre cele trei angajate.
 
Conducerea C.A.S.M.B., prin Vasile Lucian Bara, presedintele C.A.S.M.B. pana la 13 iulie 2017, Ovidiu Munteanu (managerul Directiei Relatii Contractuale si, respectiv, din 13 iulie 2017, presedintele C.A.S.M.B.) si Ion-Ovidiu Mihaescu  (managerul Directiei Control a C.A.S.M.B.) au avut rolul de a asigura protectia activitatilor ilegale impotriva oricarei forme de sanctionare care sa implice recuperarea prejudiciilor, refuzand sa dea curs obligatiei legale de a verifica daca, intr-adevar, serviciile medicale raportate si decontate din fondurile de asigurari de sanatate gestionate de C.A.S.M.B. au fost si acordate efectiv, arata procurorii.
 
In sprijinul activitatii infractionale, presedintele C.N.A.S., Marian Burcea a dispus ca functionarii C.N.A.S. si C.A.S.M.B. din structurile de control sa nu mai deranjeze furnizorii de servicii medicale cu verificarile legale, desi avea cunostinta ca nivelul fraudelor era foarte mare. Totodata, a facut demersuri ca decontarile fictive sa nu mai fie de sesizate oficial.
 
La randul lor, rolul furnizorilor de servicii medicale aflati in relatie contractuala cu C.A.S.M.B. a fost de a racola asigurati fara pretentii sau nevoi medicale reale, de cele mai multe ori prin coruperea cadrelor medicale din spitale, de a intocmi dosare medicale cu mentiuni nereale, in vederea depunerii lor la C.A.S.M.B., pentru decontarea unor prestatii nereale.
 
In gruparea infractionala, la nivelul furnizorilor de servicii medicale, un rol principal a revenit unui grup de IT-isti specializati in S.I.U.I., respectiv inculpatului lui Razvan-Mihai Mischie, sotiei acestuia si fratelui acestuia, "care au reusit sa coordoneze din locuintele proprii un sistem de raportare in fals a serviciilor medicale pentru circa 10 furnizori, prin accesarea neautorizata a S.I.U.I. si prin folosirea nelegala a semnaturii electronice a doi medici".
 
Asistentelor li se promiteau cate 100 de lei la fiecare pacient furnizat membrilor retelei, iar o persoana angajata ca agent de vanzari a fost trimisa de mai multe ori la domiciliile paceintilor pentur a le acorda ingrijiri.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5030 vizualizari

  • +15 (15 voturi)    
    cata josnicie! rusine! (Vineri, 1 septembrie 2017, 19:57)

    mike_the_hunter [utilizator]

    Romania e o tara din care zilnic Mafia musca cate o bucata. Cine este aceasta Mafie?
    Sistemul de sanate plin de sefi burnei, sinesti etc., IT -isti probabil declarati cu salariu minim pe economie,, ( a se vedea dosarele Microsoft,Siveco etc.) , justitia. Toti au legaturi cu partidele politice, toti sunt la chermeze cu generali SRI, parlamentari, si persoane influente.
    Oamenii mor cu zile, si acestor sacali nu le pasa! Nu sunt bani? Ba sunt, in buzunarele lor.
    Cand ne vom trezi?
  • +20 (24 voturi)    
    Mda... (Vineri, 1 septembrie 2017, 20:22)

    imi_pasa_de_romania [utilizator]

    Oare ce soarte si pedeapsa este potrivita pentru astfel de oameni? Raspuns: salarii de 6 cifre si pensii de 5 cifre. Si de ce nu, imunitate!

    Cu complimente din partea PSD.
    • +1 (1 vot)    
      atentie la detalii (Sâmbătă, 2 septembrie 2017, 12:57)

      natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

      pentru "merite deosebite" pensia e chiar mai mare decat salariul
  • +13 (15 voturi)    
    Asta e Mengele, nu sef la CASMB. (Vineri, 1 septembrie 2017, 20:31)

    IancuJianu [utilizator]

    Ar trebui spinzurat, ca Eichmann.
    • +7 (9 voturi)    
      Sau .... (Vineri, 1 septembrie 2017, 21:39)

      Pinochio [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

      Execuție cu tunul pe stil nord coreean.
  • +27 (27 voturi)    
    Crima cu premeditare (Vineri, 1 septembrie 2017, 20:40)

    buncrestin [utilizator]

    Gravitatea faptelor este atat de mare incat se poate merge pe firul acuzatiei pana la crima, intrucat cel putin o parte dintre acesti pacienti au murit din cauza masurilor discriminatorii luate de conducerea CAS. Acesti oameni au preferat, cu buna stiinta, sa moara oameni pentru ca banii sa le intre lor in buzunar. Pericolul social reprezentat de acesti monstri este maxim, iar intr-o tara civilizata probabil ca nu ar mai iesi din puscarie pentru restul vietii, in timp ce sponsorii lor politici ar sta mult si bine la racoare pentru a se gandi foarte bine daca merita sau nu sa fie complici la crima.
    • +7 (9 voturi)    
      who the fuck cares? (Vineri, 1 septembrie 2017, 21:20)

      Dan_Nemes [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

      Facem pariu ca o sa aibe acelasi tratament ca si Nastase?

      Imi e atat de scarba de tara asta de tot rahatul. In momentul de fata nu pot pleca dar cu singurata o sa plec din vagauna asta.

      Singurul moment in care voi mai iesi in strada va fi la taierea porcilor.
  • +18 (20 voturi)    
    Romania (Vineri, 1 septembrie 2017, 20:43)

    oltean50 [utilizator]

    Fiul meu m-a rugat ca maine seara sa avem o discutie referitoare la decizia lui de a parasi Romania . El a spus ca vine cu 10 motive pentru care doreste sa paraseasca definitiv tara . M-a rugat sa vin si eu cu 10 motive pentru care ar trebui sa nu paraseasca tara. Deocamdata , nu le gasesc . Ma poate ajuta cineva ? Poate domnul Dragnea - omul anului din Romania .
    • -12 (14 voturi)    
      Motivul numarul 1 (Vineri, 1 septembrie 2017, 21:35)

      aniod [utilizator] i-a raspuns lui oltean50

      http://tv8.md/2017/08/28/caz-socant-in-germania-un-asistent-medical-este-suspectat-de-uciderea-a-84-de-pacienti/
      • +15 (15 voturi)    
        Raspuns gresit (Vineri, 1 septembrie 2017, 22:43)

        Ion Alexandru [utilizator] i-a raspuns lui aniod

        In Germania era vorba de un nebun oarecare. In Romania este vorba de DIRECTORUL CNAS si de un SISTEM intreg mafiot. E o diferenta...
    • +14 (14 voturi)    
      Cu tot respectul... (Vineri, 1 septembrie 2017, 21:53)

      imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui oltean50

      Nu cred ca veti gasi nici macar unul (excluzand familia, casa si alte cele).
      Este culmea cum niste gunoaie de oameni au facut aceasta tara de nelocuit doar prin simplul fapt ca exista.
      • +9 (9 voturi)    
        Si nu va fi nici asa bine (Sâmbătă, 2 septembrie 2017, 2:48)

        MinDepous [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

        Si va oscila intre a ramane acolo si a se intoarce.
        Si va gasi tot atatea motive pentru care fiecare varianta e proasta, dar la fel de buna, in acelasi timp.
        Si timpul are sa treaca, iar tortura asta se va diminua incet.
        Si va incerca sa va ia cu el. Nu-l refuzati!

        Asa ma simt eu de 3 ani, in Germania. Si nu sunt deloc cel mai integrat strain aflat in Germania - abia vorbesc limba... Nici iubita mea nu-i mai bine: cand zic eu "hai inapoi", cand ea.
        Si-apoi ne uitam ca aici facem naveta cu tren/metrou/autobuz/tramvai in functie de ce vine mai repede (nu intotdeauna la timp, insa comparat cu Bucuresti, 100% punctuale...), infrastructura-i brici, n-or fi calzi da' nu-si bat joc de tine aiurea, sunt catari cu pretentia de-a le vorbi limba (in contextul in care duc si ei lipsa de specialisti si prefera sa refuze oameni calificati dar care nu vorbesc Germana) insa nu e nevoie sa te tiganesti cu nimeni pentru ca nu e nevoie, regulile-s reguli si cam aia e.

        Stiti cum e? Ii spuneam tatalui meu, cand a venit aici anul asta, prima data in Germania: "vezi? si astia au tot 2 maini, 2 picioare, 1 cap, 2 urechi, 2 ochi... si la noi se poate, ca astia nu sunt extraterestri - da' ai nostri voteaza cu PSD/ALDEsi alti misei".

        Buba e ca ne-au divizat astia in ultimul hal. Noi vorbim intre noi, noi cu noi, iar ai lor, din bula lor nu ies. Ca aia e problema: oameni fara nici o perspectiva asupra vietii, care altceva nu stiu decat ce-au trait o viata-ntreaga intr-o palma de pamant, au aceeasi putere la vot ca si unul care a batut globul de la un cap la altul. Si se anuleaza reciproc.

        Mai multi la vot, data viitoare. Si poate, poate o sa fie altfel.
        Poate, poate vor fi brusc mai multe motive sa ne intoarcem. :-( :'(
    • 0 (0 voturi)    
      :) (Sâmbătă, 2 septembrie 2017, 12:42)

      karryne [utilizator] i-a raspuns lui oltean50

      nu cred ca mai e nevoie de discutie...
  • +9 (9 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 1 septembrie 2017, 21:09)

    [anonim]

  • +9 (9 voturi)    
    crima, (Vineri, 1 septembrie 2017, 21:35)

    yellowdog [utilizator]

    crima, crima, crima....
    Astia nu mai sunt oameni, satrapi, criminali, scursuri.
  • +14 (14 voturi)    
    Mama, de-acolo, de sus (Vineri, 1 septembrie 2017, 21:42)

    aniod [utilizator]

    ajuti sa se faca dreptate.

    6 ani- fara un picior- era luata in evidenta pentru tratemente la domiciliu - veneau cum doreau ei si cat doreau ei, apoi dispareau.
    Unii doreau sa vina, explicau ca este gratis- apoi spuneau ca nu deconteaza casa si cereau bani.
    Medicul de familie nu venea nici macar o data pe an- nici o data pe an- la un batran de 88 de ani fara un picior, in plin centru al Bucuresiului.
    Dar, iata, mama isi face dreptate.
  • +14 (14 voturi)    
    Intrebare ? (Vineri, 1 septembrie 2017, 22:48)

    raspopitu [utilizator]

    Fratilor de ce va enervati ? Ati fost la vot ?
    si ma refer la totii romanii din tara si diaspora ...
    ati fost la gratare in ziua votului ? acum trebuie sa simtiti gustul gratarului
  • +7 (7 voturi)    
    pedeapsa (Vineri, 1 septembrie 2017, 23:36)

    maxi lopez [utilizator]

    pacat ca au inchis aia Abu Graib, individul ala de la CASMB acolo ar trebui sa ajunga, cat de nenorocit sa fii sa tratezi bolnavii cu atata dispret si rautate?

    nu merita sa mai iasa vreodata din inchisoare sociopatul ala, nu aduce nimic pozitiv omenirii.
  • +6 (6 voturi)    
    astia (Sâmbătă, 2 septembrie 2017, 1:47)

    keiser_soze [utilizator]

    ar trebui impuscati ! Este genocid !
    • +4 (4 voturi)    
      Este. (Sâmbătă, 2 septembrie 2017, 7:18)

      aniod [utilizator] i-a raspuns lui keiser_soze

      este pierderea increderii in sistemul care trebuia sa functioneze.
  • +1 (1 vot)    
    Sunt de acord ca asemenea ticalosi (Sâmbătă, 2 septembrie 2017, 11:50)

    Rescator [utilizator]

    plantati de PSD/PCR in toate institutiile statului mafiot
    trebuie spanzurati(nu impuscati) impreuna cu protectorii
    lor politici,care,in nesimtirea lor congenitala, declara senini ca nu au nicio treaba cu inscaunarea asasinilor
    (a se vedea declaratiile penalului rusofil Dragneev).
    Dragi concetateni va rog sa fiti da accord ca AJUNGE!
  • +1 (1 vot)    
    In cazul in care , (Sâmbătă, 2 septembrie 2017, 12:12)

    A310 [utilizator]

    aceste fapte sunt reale , cei care au faptuit asa ceva , ar trebui sa fie condamnati pe viata , deoarece au faptuit crime , in adevaratul sens al cuvantului .
  • +3 (3 voturi)    
    2.5% (Sâmbătă, 2 septembrie 2017, 13:02)

    natbl73 [utilizator]

    astia sunt cei care sunt ingrijorati ca administaratorii de pensii privati iau 2.5% din BANII MEI


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by