Mitica Dragomir, Ioan Bendei si RCS&RDS, trimisi in judecata de DNA in dosarul drepturilor de televizare. Procurorii spun ca Dragomir a primit o mita de 3,1 mil. euro

de G.S.     HotNews.ro
Marţi, 22 august 2017, 16:14 Dosare Anticoruptie


Dumitru Dragomir (foto arhiva)
Foto: Hotnews
Dumitru Dragomir, fost sef al LPF, a fost trimis in judecata de DNA pentru luare de mita si complicitate la spalare de bani, impreuna cu Ioan Bendei, fost administrator RCS&RDS, acuzat de dare de mita si complicitate la spalare de bani.

Procurorii acuza ca in acest dosar, ce priveste drepturile de televizare ale Ligii 1, Dragomir a cerut o mita de 3,5 milioane de euro de la Bendei, din care a primit 3,1 milioane de euro.

Cei doi au fost trimisi in judecata sub control judiciar. 

Alte cinci persoane, printre care si fiul lui Dumitru Dragomir, plus trei firme, printre care si SC RCS&RDS SA, au fost si ele trimise in judecata.

Ce spun procurorii
Cu privire la infractiunile de dare si luare de mita:  

"In perioada aprilie 2009 - mai 2011, in scopul de a indeplini ori de a nu indeplini acte privitoare la indatoririle sale de serviciu, precum si de a indeplini acte contrare acestora, inculpatul Dumitru Dragomir, in calitate de presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), cu sprijinul inculpatilor Badita Florin-Bogdan, Bogdan-Dumitru Dragomir si Bodu SRL, a pretins suma de 3,5 milioane de euro de la inculpatul Bendei Ioan in calitatea acestuia de administrator si actionar al RCS & RDS SA, din care a primit suma de 3.100.000 de euro de la RCS & RDS SA. 

Banii primiti au fost disimulati sub forma unor plati facute in cadrul unui contract de asociere in participatiune, incheiat la data de 15 august 2009, pentru finantarea afacerii Crystal Palace Ballrooms. 


Contractul respectiv a fost incheiat intre societatile Bodu SRL, detinuta de Dumitru Dragomir si RCS & RDS SA, inculpatul Bendei Ioan beneficiind de sprijinul inculpatilor Dinei Mihai si Oprea Alexandru, administratori ai RCS & RDS SA.

Banii respectivi au fost pretinsi si primiti de inculpatul Dumitru Dragomir in contextul executarii, in perioada respectiva, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, incheiat la data de 8 aprilie 2008 intre L.P.F. si consortiul constituit din societatea SC RCS & RDS SA, administrata de inculpatul Bendei Ioan si o alta societate.  
Cu privire la infractiunea de spalare de bani:  

In perioada 2015 ￯ 2016, pe parcursul urmaririi penale desfasurate in prezenta cauza, intre societatile RCS & RDS SA, reprezentata de inculpatul Serghei Bulgac in calitate de administrator si director general (care a beneficiat de sprijinul inculpatilor Bendei Ioan si Dinei Mihai) si Bodu SRL, reprezentata de inculpatul Badita Florin-Bogdan (care a beneficiat de sprijinul inculpatilor Dumitru Dragomir si Bogdan-Dumitru Dragomir) si alte persoane juridice s-au incheiat mai multe acte juridice in legatura cu contractul de asociere in participatiune din data de 15 august 2009.


A rezultat ca patru dintre aceste acte juridice reprezinta, in parte, forme alternative tipice de spalare de bani, prin care s-au stabilit raporturi juridice nereale, pentru a disimula adevarata natura a existentei sumei de 3.100.000 euro in patrimoniul societatii Bodu, dar si in scopul de a ajuta persoanele care au savarsit infractiunile de dare si luare de mita sa se sustraga de la urmarire penala. 

Practic, in urma unor operatiuni juridice complexe, a fost schimbata natura sumelor platite, acestea fiind transferate artificial inapoi in patrimoniul RCS & RDS.  

Concret: 

In cursul anului 2008, la nivelul L.P.F. s-a organizat o licitatie avand ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competitiei Liga I ￯PARTENER￯, in sezoanele competitionale 2008-2009, 2009-2010 si 2010-2011. 

In urma desfasurarii licitatiei cu strigare, consortiul de firme din care facea parte SC RCS & RDS SA a fost declarat castigator, pretul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA). 

In cursul anului 2009, in contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat L.P.F. acordarea unor conditii contractuale mai avantajoase. In aceste imprejurari, inculpatul Dumitru Dragomir, urmarindu-si interesul personal, intrevazut din iminenta neindeplinire a obligatiilor contractuale ale consortiului, a solicitat reprezentantilor SC RCS & RDS SA sa intre intr-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla. 

Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir sa sustina interesele SC RCS & RDS SA la nivelul L.P.F., in legatura cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15 august 2009, intre SC Bodu SRL-societate controlata de presedintele L.P.F. si reprezentata de inculpatul Badita Florin-Bogdan si SC RCS & RDS SA s-a incheiat un contract de asociere in participatiune. 

Continutul contractului a fost anume conceput de parti astfel incat sa creeze aparenta unei asocieri tipice si sa mascheze cat mai bine vointa lor reala, aceea de a da, respectiv de a lua mita. In baza acestui contract, in perioada 18 august 2009 ￯ 10 mai 2011, SC RCS & RDS SA a platit catre SC Bodu SRL, in 27 de transe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).  

In perioada 2015-2016 partile implicate in incheierea contractului de asociere in participatiune, au actionat pentru ￯spalarea￯ si ￯curatarea￯ sa de caracterul infractional, in scopul disimularii originii ilicite a acestuia.  

Astfel, intre SC RCS & RDS SA, SC Bodu SRL si Sc Integrasoft Srl au fost incheiate mai multe acte juridice, partile preocupandu-se exclusiv sa confere contractului de asociere in participatiune un caracter licit, in special in privinta sumei de 3.100.000 euro, platita in conditiile de mai sus. Aceste operatiuni, care s-au derulat pana in anul 2016, au condus in final la cumpararea de catre SC RCS & RDS SA a afacerii care a stat la baza contractului de asociere. 

In vederea confiscarii speciale, procurorii anticoruptie au instituit masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor ce apartin societatilor comerciale BODU SRL (pana la concurenta sumei de 16.771.659 lei) si RCS & RDS SA (pana la concurenta sumei de 13.714.414 lei). Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti cu propunerea de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza."


Cine si de ce a fost trimis in judecata:


DUMITRU DRAGOMIR, la data faptelor presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 
- luare de mita  
- complicitate la spalare de bani 

BENDEI IOAN, la data faptelor administrator al SC RCS & RDS SA, sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 
- dare de mita 
- complicitate la spalare de bani,  

BADITA FLORIN-BOGDAN, la data faptelor administrator al SC BODU SRL, sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 
- complicitate la luare de mita  
- spalare de bani,  

BOGDAN-DUMITRU DRAGOMIR, la data faptelor, asociat unic al SC BODU SRL, sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 
- complicitate la luare de mita  
- complicitate la spalare de bani,  

S.C. BODU SRL, sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 
- complicitate la luare de mita  
- spalare de bani,  

S.C.RCS & RDS SA, sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 
- dare de mita,  
- spalare de bani,  

OPREA ALEXANDRU, la data faptei, directorul general si presedintele consiliului de administratie al S.C.RCS & RDS SA, sub aspectul savarsirii infractiunii de: 
- complicitate la dare de mita,  

DINEI MIHAI, la data faptelor, coordonatorul activitatii juridice a S.C.RCS & RDS SA, sub aspectul savarsirii infractiunilor de: 
- complicitate la dare de mita,  
- complicitate la spalare de bani,  

SERGHEI BULGAC, la data faptei director general al SC RDS & RCS, sub aspectul savarsirii infractiunii de: 
- spalare de bani,  
 
SC INTEGRASOFT SRL (la data faptei detinuta de SC RCS & RDS SA), sub aspectul savarsirii infractiunii de: 
- complicitate la spalare de bani






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3787 vizualizari

  • +12 (12 voturi)    
    Oooo, iar cu suspendare, nu? (Marţi, 22 august 2017, 16:36)

    IancuJianu [utilizator]

    Macar sa-i dea si o prima pentru spectacolele facute de Mascarici...
    • 0 (0 voturi)    
      televiziunea care a dat spaga trebuie inchisa! (Miercuri, 23 august 2017, 8:30)

      Tovarasul Spirala [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

      dar pana sa-si faca treaba justitia, trebuie boicotate firmele care dau publicitate coruptilor, ca doar nu sprijinim coruptia?
      are cineva lista cu cei care isi fac publicitate la corupti?
  • +7 (7 voturi)    
    Comment sters de user (Marţi, 22 august 2017, 17:11)

    polonyca [anonim]

  • +1 (11 voturi)    
    justitia e corecta, dar... (Marţi, 22 august 2017, 17:45)

    jescu [utilizator]

    La cate firme mari din vest au dat spaga in Romania, si nu s-a facut nimic impotriva lor: Microsoft(licentele Windows), Mercedes(autobuzele), EADS(condamnati deja in vest pentru ce au facut in Romania)....si mai sunt zeci de exemple. Cand vedem managerii generali de la acele firme condamnati asa cum sunt managerii de la RDS acuzati ? Spun asta pentru ca RDS este printre putinele firme cu capital romanesc, care ofera servicii de calitate fara sa ia pielea de pe romani. A se vedea concurentii directi, care au avut cate un miliard de euro profit anual(sute de milioane in criza), majoritatea scosi din tzara.

    A fost si in US un scandal similar in care Apple a avut o problema cu justitia, si cand presedintele US a intervenit personal peste justitie, pentru ca e o companie care afecteaza economia si populatia de acolo(spre deosebire de VW care a fost lasat sa sufere cat mai tare). La noi presendintele nu are asemenea puteri, si nimeni nu se sesizeaza cand o companie care afecteaza populatia are vreo problema.
    • +1 (3 voturi)    
      Ce tampenii debitezi acolo.... (Marţi, 22 august 2017, 18:41)

      cartofil [utilizator] i-a raspuns lui jescu

      Crezi ca companiile vor sa dea spaga, crezi ca desi sunt lasati in pace sa-si desfasoara activitatea ei se duc la autoritati si dau spaga pentru ca asa sunt obisnuiti ???? Dau spagi pentru ca li se cere. Sunt sigur ca nici o companie, mai ales daca este mare, nu da spaga de placere. Daca ar putea n-ar da. Dar cu comunistii la putere n-au ce face....... Daca vor sa traiasca, trebuie sa decarteze. Nu dau, li se dau amenzi, nu li se dau autorizatiile la timp, premierul face declaratii iresponsabile pe seama lor care le afecteaza bussinesul. Spagile sunt generate de statul corupt, in lumea din care vin ele, spaga aproape ca nu exista. N-as pedepsi o companie daca a dat spaga, dar i-as da 100 de ani puscarie functionarului care a luat spaga !!!!!!
    • 0 (0 voturi)    
      nationalism semidoct (Miercuri, 23 august 2017, 10:22)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui jescu

      Mestere, firmele enumerate de tine au dat spaga pentru ca altfel nu erau bagate in seama. Ce sa faca Microsoft daca vine cu oferta de 50% reducere la pretul licentelor iar politicienii refuza, preferind ca o firma din cipru sa cumpere cu 50% reducere si apoi sa revinda statului cu pret intreg? Aceste firme functioneaza in toata lumea, si dau spaga doar acolo unde asha se rezolva lucrurile.

      Cit despre RCS, daca e cineva vinovat va plati, firma va fi sanctionata, si gata. Nu moare RCS din atita lucru. In schimb, penalizata fiind, data viitoare va fi mai atenta cum isi gestioneaza afacerile.

      Iar coruptia e mult mai costisitoare decit sustinerea unei firme anume.
    • 0 (0 voturi)    
      Taticu (Miercuri, 23 august 2017, 13:35)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui jescu

      Companiile occidentale nu sunt obisnuite sa dea spaga si evita sa dea spaga. Cele care dau, au ajuns sa dea de nevoie, pentru ca altfel nu isi rezolvau problemele din Romania. Altele, mai cu coloana, prefera sa plece decat sa dea spaga.
      Imi amintesc de cazul Volkswagen din 1990, care a venit sa cumpere Dacia Pitesti. I-au cerut spaga imediat, nemtii au refuzat sa dea, si au cumparat uzina Skoda din Cehia. Degeaba se lamenta Iliescu pe la televizor, ca era normal sa aleaga Cehia ptr ca mereu a fost mai dezvoltata decat Romania. In realitate masina Skoda era mai proasta decat Dacia, insa cehii nu le-au cerut spaga. si nemtii s-au dus la ei.
      Asa ca mai lasa-ne cu lozinca ca firmele mari din vest dau spaga in Romania....daca dau, o fac strict de nevoie.
  • +2 (2 voturi)    
    iata ca... (Marţi, 22 august 2017, 17:55)

    astronaut [utilizator]

    pana la urma ''tot sacul isi gaseste peticul '' !
  • +4 (4 voturi)    
    Imbatraneste urat militianul lui Ceausescu (Marţi, 22 august 2017, 18:02)

    cartofil [utilizator]

    O sa-si petreaca batranetele in puscarie, ca Voiculescu. Cam toate personalitatile noastre cu functii si averi ar trebui sa ajunga acolo si sa pateasca la fel daca justitia si-ar face datoria. Clubul de la Monaco ar trebui sa-si petreaca concediile la Rahova.....
  • 0 (0 voturi)    
    Aritmetică (Miercuri, 23 august 2017, 5:06)

    Celbland [utilizator]

    Dacă Mazăre a luat 4 ani cu suspendare pentru 114 milioane euro, Mitică ar trebui să ia o lună și 9 zile cu suspendare pentru șpaga de 3,1 milioane euro.
    • 0 (0 voturi)    
      si o sa fie (Miercuri, 23 august 2017, 9:59)

      victor L [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

      eliberat conditionat dupa 9 zile si doo ore :P
      Ca e la moda.
      La iesire o sa spuna ca a jucat barbut cu seful penitenciarului, iar doi dintre judecatorii ce l-au condamnat si-au cerut iertare.
      Vivat Giustitia!
  • 0 (0 voturi)    
    Fasss......!!!!? (Miercuri, 23 august 2017, 6:12)

    sipu [utilizator]

    .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by