Gheorghe Anghel, fost primar al Caracalului, trimis in judecata de DNA intr-un nou dosar, pentru 1.011 fapte de abuz in serviciu

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 2 august 2017, 14:11 Dosare Anticoruptie


Gheorghe Anghel, fost primar al orasului Caracalul, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie intr-un nou dosar, pentru constituire de grup infractional organizat si 1.011 fapte de abuz in serviciu. Gheorghe Anghel este acuzat ca a dispus eliberarea de sume de bani direct din casieria primariei pe care o conducea si a semnat ordine de plata in favoarea mai multor firme, fara ca aceste plati sa fie in vreun fel justificate de contracte din care sa rezulte obligatii de plata ale institutiei, fara sa existe dovada efectiva a receptionarii bunurilor si a folosirii acestora in interesul institutiei, fara sa rezulte necesitatea efectuarii acestor achizitii si fara ca aceste operatiuni financiare sa fie supuse controlului financiar preventiv. Prejudiciul in acest caz a fost evaluat la 5.009.500 de lei.

Gheorghe Anghel a fost condamnat in urma cu o zi de Tribunalul Olt la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare intr-un alt dosar, care vizeaza prejudicierea bugetului local cu circa 5 milioane de lei.

Saptamana trecuta, Gheorghe Anghel a mai fost condamnat la o pedeapsa de 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare intr-un dosar privind finantarea ilegala a echipei locale de fotbal.


Ce spune rechizitoriul procurorilor DNA Craiova:

In perioada 2009 - 2012, la nivelul Primariei Municipiului Caracal, si-a desfasurat activitatea un grup infractional organizat care a avut drept scop obtinerea, de catre membrii sai si persoane apropiate acestora, de sume de bani necuvenite, in principal direct din incasarile institutiei publice, in conditii nelegale, prin folosirea de documente care nu atestau operatiuni comerciale reale. Prejudiciul cauzat bugetului Unitatii Administrativ Teritoriale a Municipiului Caracal este de 5.009.500 lei.

Din grupul infractional organizat au facut parte inculpatul Anghel Gheorghe, primarul municipiului Caracal si inculpata Tudor Maria, directorul economic al institutiei, care au detinut si calitatea de initiatori si coordonatori ai grupului, precum si functionari publici aflati in subordinea acestora si reprezentanti ai unor societati comerciale, care au actionat coordonat pentru obtinerea de foloase ilicite.

In concret, in perioada mentionata anterior, inculpatii Anghel Gheorghe si Tudor Maria au dispus eliberarea de sume de bani direct din casierie si au semnat ordine de plata in favoarea mai multor societati comerciale, fara ca aceste plati sa fie in vreun fel justificate de angajamente legale din care sa rezulte obligatii de plata in sarcina Primariei mun. Caracal, fara sa existe dovada efectiva a receptionarii bunurilor platite si folosirea acestora in interesul institutiei, fara sa rezulte necesitatea obiectiva a efectuarii unor astfel de achizitii si fara ca aceste operatiuni financiare sa fie supuse controlului financiar preventiv.

La grupul infractional organizat au aderat reprezentanti de fapt/de drept ai societatilor comerciale in numele carora s-au emis pretinsele "documente justificative" si alti functionari publici din cadrul Primariei mun. Caracal care au pus la dispozitia angajatilor din cadrul Directiei Economice si casieriei centrale numeroase facturi fiscale si chitante cu continut nereal, documente de evidenta primara in care au fost consemnate de regula prestari de servicii fictive in beneficiul institutiei publice.

Practic, inculpatul Anghel Gheorghe, in calitate de initiator si lider al grupului infractional organizat, a actionat in mod concertat alaturi de ceilalti inculpati pentru obtinerea de foloase patrimoniale/nepatrimoniale (sume de bani si capital electoral) atat pentru sine cat si pentru altii (ceilalti membrii ai gruparii sau persoane apropiate acestuia), folosind in mod discretionar bugetul local al Primariei mun. Caracal ce provenea in special din veniturile incasate din impozite si taxe locale, manipulate prin casieria centrala.

De exemplu, a rezultat ca inculpatul Anghel Gheorghe a folosit discretionar bugetul local, in sensul ca a organizat diverse "mese de protocol", fara respectarea prevederilor legale si ale hotararilor Consiliului Local al mun. Caracal si a achizitionat produse care nu erau necesare institutiei publice sau servicii de presa destinate promovarii unei imagini favorabile, incalcand flagrant obligatiile stabilite de lege in sarcina sa ca ordonator principal de credite.

In acest sens, a dat dispozitii atat direct, dar mai ales indirect, prin intermediul directorului economic, sa fie platite sume de bani in special din numerarul casieriei dar si prin ordine de plata (semnate de el si inculpata Tudor Maria), din conturile de trezorerie ale institutiei publice, fara respectarea prevederilor legale si in baza unor inscrisuri care, in cea mai mare parte, nu atestau prestatii reale facute in beneficiul primariei sau a municipiului Caracal.

Pentru ca mecanismul infractional elaborat alaturi de inculpata Tudor Maria sa poata fi efectiv aplicat si sa nu fie sesizate organele fiscale sau penale competente, inculpatul Anghel Gheorghe a suprimat mecanismele de control (controlul intern managerial, controlul financiar preventiv si auditul intern) prevazute de lege, care aveau ca obiect tocmai verificarea regularitatii si legalitatii acestor plati si, implicit, folosirea eficienta a fondurilor publice care constituiau bugetul Primariei mun. Caracal.

In acelasi scop, cei doi au hotarat de comun acord eliminarea etapelor obligatorii prevazute de lege cu privire la utilizarea fondurilor publice si, implicit, suprimarea inscrisurilor care ar fi trebuit sa fie semnate de acestia - dispozitia de plata catre casierie si ordonantarea de plata, tocmai pentru a suprima dovezile scrise care probau activitatea infractionala derulata in perioada 2009 - 2012.

In cauza, Consiliul Local al mun. Caracal s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 5.009.500 lei.
In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile si imobile, ce apartin inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.


Alaturi de Gheorghe Anghel au mai fost trimisi in judecata in acest dosar si angajati ai Primariei din Caracal, la data comiterii faptelor, precum si cateva firme si reprezentanti ai acestora:

Tudor Maria, director executiv al Directiei Economice din cadrul Primariei municipiului Caracal, la data faptelor, pentru savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata (1.011 acte materiale) si fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (4 acte materiale).

Benghe Mariana, auditor in cadrul Compartimentului de Audit Public Intern din Primaria municipiului Caracal, la data faptelor, pentru savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata (12 acte materiale), instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (22 acte materiale) si uz de fals in forma continuata (22 acte materiale).

Neculaita Elena si Olaru Natalia, consiliere la Compartimentul Buget - Contabilitate, Finante Publice din cadrul Directiei Economice a Primariei mun. Caracal, COSOVEANU MARIANA si GUTA MARIA, casiere la casieria centrala din cadrul Directiei Economice a Primariei mun. Caracal, la data faptelor, pentru savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat si abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.

Buleteanu Gabriel, functionar public, avand functia de sef al Serviciului Juridic - Contencios din cadrul Primariei Mun. Caracal, la data faptei, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit;

Dumitrescu (fosta Duica) Mihaela Claudia, functionar public in cadrul Primariei mun. Caracal, Grigorie Sandu, reprezentant al S.C. GRION IGNIFUG S.R.L., Pavel George, reprezentant al P.F. Pavel George, Cercel Georgeta, reprezentant al S.C. STEFANOTIS S.R.L., Popa Florea Florica, reprezentant al S.C. ACRONIC SERV S.R.L., Vaduva Vasile, reprezentant al S.C. ALVAAD PROD SERV S.R.L., la data faptelor si Stroe Daniela, pentru savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata si fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata.

Ionescu Alexandru, reprezentant al S.C. MARIO S.R.L. la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată;

Stroe Florinel, reprezentant al S.C. SF S.R.L. la data faptelor și S.C. SF S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată;

Popa Paul, reprezentant al S.C. MULTIACTIV SISTEM S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

S.C. GRION IGNIFUG S.R.L., S.C. STEFANOTIS S.R.L., S.C. MARIO S.R.L., S.C. ACRONIC SERV S.R.L., S.C. ALVAAD PROD SERV S.R.L., pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2997 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    infractor serios cu 1011 infractiuni (Miercuri, 2 august 2017, 14:48)

    linarel [utilizator]

    insa condamnarile sa dau de la 2000
  • +2 (2 voturi)    
    lamurire (Miercuri, 2 august 2017, 14:52)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Astia toti sunt din gasca de HOTI (=pesedisti) condusa de condamnatul penal Dracnea?
  • +2 (2 voturi)    
    incredibil... (Miercuri, 2 august 2017, 14:53)

    t_beriu [utilizator]

    Adica peste 1000 de fapte de abuz in serviciu, cu prejudiciu total de 5 milioane. Adica in medie 5000 de lei de chitanta.
    Astept cu incredere noile legi ale justitiei, sunt convins ca pragurile pentru abuz in serviciu vor putea face posibila condamnarea indivizilor.

    Glumesc, voi inca mai credeti in zana Maseluta?
  • +3 (3 voturi)    
    Caracal... (Miercuri, 2 august 2017, 14:58)

    Stef_and [utilizator]

    Nu acolo s-a rasturnat caru' cu prosti...
    Dar la furat primii.
  • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 2 august 2017, 15:27)

    [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
    ruda? (Miercuri, 2 august 2017, 17:19)

    q1953 [utilizator]

    E ruda cu "celebra" Cristiana Anghel, senatoarea fomista din Caracal?
  • +2 (2 voturi)    
    pai, mai toti primarii (Miercuri, 2 august 2017, 19:16)

    om simplu din multime [utilizator]

    sunt infractori caci ei se joaca cu fondurile provenite din impozitele pe proprietate, pe care le distribuie familiei si prietenilor de afaceri.
    ar fi cam toti atatia pagubasi cati locuitori ai localitatii, si cam tot atatea delicte, capete de acuzare.
    numai dosarul dna sa fie pe bune, nu ceva a la ...o mie si unshpe nopti :-))


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by