DNA sesizeaza Parchetul General dupa comunicatul de presa dat publicitatii de Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul, pe care il acuza ca a facut publice "date din cadrul anchetei de natura sa afecteze desfasurarea acesteia"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 1 august 2017, 16:29 Dosare Anticoruptie


Sediul DNA
Foto: Victor Cozmei / HotNews.ro
Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, marti, ca a sesizat procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie "pentru a aprecia asupra necesitatii sesizarii din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii prevazute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justitiei" dupa comunicatul dat publicitatii de Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul privind perchezitiile DNA de luni de la sediul acestei institutii. DNA acuza Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul ca a inserat in comunicat "date nepublice din cadrul unei anchete penale, de natura sa afecteze buna desfasurare a acesteia. Concret, in comunicat se ofera date despre obiectul perchezitiei si se fac referiri la calitatea persoanelor audiate si la natura probelor."

DNA mai arata ca "datele din ancheta au fost devoalate de institutia guvernamentala in conditiile in care, anterior, Directia Nationala Anticoruptie - unitatea de parchet competenta sa efectueze ancheta a emis un comunicat din care rezulta ca stadiul in care se afla in prezent ancheta impune limite stricte de comunicare publica (comunicat nr. 746/VIII/3 din data de 1 august 2017)".

DNA aminteste ca "regimul informatiilor referitoare la acte procedurale efectuate de organele de urmarire penala, respectiv perchezitii, audieri de persoane, etc., este strict reglementat, iar informatii de acest tip nu pot face obiectul comunicarii publice decat in anumite imprejurari, strict determinate de stadiul anchetei si stabilite numai de organul de urmarire penala".

Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul anuntase marti, intr-un comunicat, ca perchezitiile procurorilor DNA de luni de la sediul Guvernului s-au desfasurat intre orele 15:00 si 19:00 in patru birouri ale acestui minister si au vizat concursurile pentru ocuparea functiilor de consilier 1 si consilier 2, organizate de institutie in aceeasi zi. "Au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului si din minister - respectiv Comisia de concurs, au fost facute fotografii si filmari pe toata perioada perchezitiilor", a mai precizat Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul.

Hotnews.ro a scris marti dimineata, citand surse, ca procurorii DNA au facut luni perchezitii la sediul Secretariatului General al Guvernului, unde cerceteaza posibila trucare a unui concurs de angajari pentru Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul. Vizata de cercetari ar fi si Iulia Teodorescu, consilier la SGG, fosta purtatoare de cuvant la Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul in Guvernul Ciolos si fosta ziarista.

Si Directia Nationala Anticoruptie facuse, marti dimineata, primele precizari despre perchezitiile care au avut loc luni la sediul Guvernului. "In cursul zilei de 31 iulie 2017, intre orele 15.00 - 19.00, au fost efectuate perchezitii domiciliare in 5 locatii situate in sediul unei institutii publice din Bucuresti. Perchezitiile au fost efectuate in cadrul unui dosar penal aflat pe rolul Sectiei de combatere a coruptiei, dosar ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie comise in cursul lunii iulie 2017", a aratat DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2746 vizualizari

  • -18 (42 voturi)    
    Secretul lui Polichinel (Marţi, 1 august 2017, 16:43)

    Koczka [utilizator]

    Secretul era ca DNA se ocupa de maruntisuri ( concursuri de ocupare posturi SGG ) in loc sa se ocupe de marea coruptie. Ieri suna promitator anuntul ca se fac perchezitii la SGG dar astazi s-a cam dezumflat balonul de sapun. Astea fac parte din serialul: "Mircea, fa-te ca lucrezi !"
    • +12 (20 voturi)    
      E foarte bine ca DNA se ocupa si de concursuri (Marţi, 1 august 2017, 17:38)

      Klaus_ [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

      Concursurile trucate nu sunt maruntisuri, ci sunt chiar originea coruptiei! Acel om pus pe post fara sa aiba competenta sa fie acolo va face trei lucruri: 1. Va lua locul unui competent. 2. Va avea grija sa se inconjoare de alti incompetenti, ca sa nu se vada cat e de prost este. 3. Cel mai grav, va raspunde la comenzile celui care i-a aranjat postul si caruia ii datoreaza jobul. Dupa ce va raspunde la primele comenzi, va aparea si 4. Va putea fi santajat. Acea prima comanda va presupune o ilegalitate. Una mica poate, dar va fi suficient ca incompetentul sa vada puscaria la orizont. Si asa devine o papusa trasa de sforile stabilor din partid. Si asa s-a transformat in coruptie mare.
      Deci cred ca acestor concursuri trucate ar trebui sa li se dea o importanta chiar si mai mare. Ele sunt originea coruptiei. Felicitari DNA!
      • -6 (6 voturi)    
        SE OCUPA Si DE ... (Miercuri, 2 august 2017, 13:58)

        Koczka [utilizator] i-a raspuns lui Klaus_

        DNA a fost creata pentru a investiga si instrumenta dosare penale legate de MAREA CORUPTIE. Sa vad si eu dosare bine instrumentate de procurorii DNA la instantele penale si o sa-i laud in mod public. Din pacate si aici algoritmii politici isi fac de cap. Mai vorbim la iarna cand o sa numaram dosarele care s-au transformat in sentinte penale definitive.
  • +15 (21 voturi)    
    Secretul de serviciu (Marţi, 1 august 2017, 16:49)

    marius0203 [utilizator]

    Daca nici la guvern nu se stie ce este secretul de serviciu...
    • -4 (12 voturi)    
      Justiția se face transparent, (Marţi, 1 august 2017, 17:16)

      Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui marius0203

      la secret nu-i justiție, e corupție.
      • +4 (8 voturi)    
        justitia in sala de judecata (Marţi, 1 august 2017, 21:31)

        Adri4n [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

        deocamdata suntem la ancheta, aia nu se face cu cameramanii televiziunilor in ceafa procurorilor.
      • +6 (6 voturi)    
        se face transparent, la tribunal (Marţi, 1 august 2017, 22:52)

        TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

        Dar in faza urmaririi penale nu se fac publice informatiile. Nu trebuie sa stie borfasii exact ce investigheaza procurorii, ca sa distruga probele, sa se inteleaga intre ei, etc.

        http://legeaz.net/dictionar-juridic/urmarirea-penala

        "Lipsa de publicitate cu privire la actele de urmărire penală împiedică învinuitul sau inculpatul să încerce să obstrucţioneze aflarea adevărului prin distrugerea probelor sau influenţarea martorilor."

        Si nu este nimic secret, este doar nepublic:

        "În literatura de specialitate s-a arătat în mod judicios că lipsa de publicitate a urmăririi penale nu îi conferă acestei faze a procesului penal caracter secret, pentru că nu poate fi secret tot ceea ce este cunoscut de martori, experţi, interpreţi, martori asistenţi, persoanele care asistă la cercetări la faţa locului sau la percheziţii ori de apărători. Lipsa de publicitate a urmăririi penale presupune doar că anumite acte de urmărire penală pot fi cunoscute doar la momentul final al cercetării penale (prezentarea materialului de urmărire penală este obligatorie pentru organul de cercetare penală); dosarul penal, pe parcursul desfăşurării urmăririi penale, poate fi cunoscut parţial, fragmentat, doar de anumiţi subiecţi, această fază a procesului penal fiind caracterizată de lipsa de publicitate, spre deosebire de etapa judecăţii, care este în mod obligatoriu publică;"
  • -22 (34 voturi)    
    Razboi pe fata intre DNA si Guvern, procurorii (Marţi, 1 august 2017, 17:00)

    xrogo [utilizator]

    DNA se ocupa mai nou si de concursurile pentru consilieri, descinderea pesemne ca a fost ratata pentru ca nu mai vedem comunicate laudative!
    • -7 (17 voturi)    
      Pai? (Marţi, 1 august 2017, 17:06)

      Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      Daca nu avem guvern tehnocrat cu prim ministru bruxellez? NU vrea DNA-ul sa inteleaga ca deciziile guvernamentale pot fi cenzurate doar de Parlament.

      Ehe ... ce liniste era pe vremea lui Ciolos. Cum se ocupa DNA-ul doar de "infractiuni de coruptie" de acum 10 ani. Alta viata.
  • +8 (18 voturi)    
    A inceput jalnica postacime pesedaca (Marţi, 1 august 2017, 17:42)

    Susufler0 [utilizator]

    sa pregateasca terenul pt ca Livache & co sa ceara lui Dorneanu sa dea o hotarare prin care sa se interzica procurorilor sa faca orice fel de anchete ce vizeaza principalele institutii ale statului (Guvern, Parlament, Avocatul Poporului, etc) ATUNCI CAND SUNT CONDUSE DE PESEDISTI !

    PS. Dati-i inainte, baieti, umpleti-va de ridicol !
  • +8 (16 voturi)    
    Ce razboi fratilor... (Marţi, 1 august 2017, 18:39)

    valy_74 [utilizator]

    Tzatzele din guvern confunda institutiile statului cu platourile Antenelor si RTV. Daca stranuti cand nu trebuie privatul te zboara imediat. Si tu comunici oficial anchete penale?!? Cineva tre'sa-i invete odata unde le e locul.
  • +7 (9 voturi)    
    Foarte bine , DNA ! (Marţi, 1 august 2017, 20:13)

    blackarrow [utilizator]

    Daca tot exista tirul asta concentrat pe DNA pe toate canalele posibile , probabil DNA s-a gandit ca de ce n-ar recurge si ei la toate armele din dotare ?! (, cat se mai poate , ca nu se stie ...).
    Mi se pare corect, ce e corect , e corect, vorba reclamei .
  • -8 (12 voturi)    
    Uite cine vorbeste despre concursuri si (Marţi, 1 august 2017, 21:45)

    xrogo [utilizator]

    competenta, la DNA, inafara de Kovesi care se stie cum a fost numita prima data, pe tinerete si cam atat, toti procurorii nu dau nici un concurs sau o testare, madama ii cheama la interviu si daca-i sunt pe plac ochii pretendentului, este angajat, daca nu , pa si pusi, cam asta-i procedura, una foarte ciudata la o institutie publica de asa importanta.
    Dupa aia te miri ca apar superprocurorii Eva, Papici, Portocala, Uncheselu si alti eroi ai luptei anticoruptie mai corupti decat cei pe care ii ancheteaza!
    • +7 (11 voturi)    
      Stii bancul ala cu : "Voi ? Voi care-i omorati (Marţi, 1 august 2017, 23:39)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      pe negrii ?"

      Asa procedati voi pesedeilor aproape de fiecare data cand vi de da pe fata cate o magarie evidenta pe care nu puteti sa o negati !
      • -3 (3 voturi)    
        Mai nene, in acest caz care este magaria (Miercuri, 2 august 2017, 15:40)

        xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

        evidenta, inafara de magaria cu interviurile la DNA?
  • -6 (12 voturi)    
    descinderea de la Guvern (Marţi, 1 august 2017, 23:56)

    Virgil Stefan Nitulescu [utilizator]

    Mi se pare foarte corect ce a făcut Ministerul. Nu înțeleg de ce DNA are dreptul să împroaște pe oricine cu noroi, iar o autoritate publică nu are dreptul să ofere cîteva informații minimale și care, oricum, nu pot da niciun fel de indiciu persoanelor care ar fi vizate de anchetă...
    • +1 (1 vot)    
      In primul rand ca pana acum institutiile vizate (Miercuri, 2 august 2017, 17:09)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Virgil Stefan Nitulescu

      nu dadeau niciun fel de comunicat ! Daramite sa il dea si detaliat aratand ce probe s-au administrat si unde. La limita parca voiau sa anunte pe cineva de cele intamplate si cum telefonul era riscant au folosit modalitatea "comunicatului".


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by