Tribunalul Bucuresti a decis arestarea preventiva a trei persoane cercetate in dosarul "Diplome de licenta fara studii" de la Arad

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 28 iulie 2017, 15:40 Dosare Anticoruptie


Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, arestarea preventiva pentru luare de mita in cazul informaticienilor Viorel Eduard Orasan Alic si Bogdan Alexandru Torcea, precum si in cazul profesoarei Alina Monica Orasan Alic, anunta news.ro. De asemenea, fata de alti trei profesori, Lucian Paiusan, Viorica Daniela Vincze Iancsi si Olga Domnica Moldovan judecatorii au dispus masura arestului la domiciliu pentru o perioada de 30 de zile in dosarul "Diplome de licenta fara studii", in care au fost vizati profesori si studenti de la universitatile "Vasile Goldis" si "Aurel Vlaicu" din Arad.

In cauza au fost facute 106 perchezitii domiciliare, in urma carora au fost ridicate sume de bani totalizand peste 350.000 de euro. Anchetatorii au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de un numar total de 36 de persoane, fata de noua dintre acestea dispunandu-se masura controlului judiciar pentru o perioada de 60 de zile in cursul zilei de 26 iulie 2017. Dintre cele noua persoane, patru sunt cadre didactice care au interdictia de a mai activa in respectivele universitati pe perioada pentru care a fost dispus controlul judiciar.

Totodata, procurorii au dispus, joi, masura controlului judiciar pentru alti doi studenti, Nseir Bahij si Di Mateo Maria Giuseppina, acuzati de dare de mita.

Potrivit procurorilor, mai multe cadre didactice din cadrul celor doua institutii de invatamant au cerut si primit bani si bunuri cu ocazia organizarii si sustinerii de catre studenti a examenelor la diferite discipline (sustinute chiar in afara perioadei de examinare) si/sau cu ocazia sustinerii examenelor de licenta.  Unii studenti straini, inscrisi la grupe ce urmeaza cursurile in limba romana, nu cunosc/nu inteleg limba romana si totusi sunt promovati, in schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale, spun procurorii.

Conform acestora, in urma cercetarilor s-a stabilit ca in schimbul unor sume de bani studentii primeau in timpul examenelor sustinute on-line raspunsurile corecte la testele grile, acestea fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de catre informaticienii institutiei de invatamant, prin mesaje text (SMS).

De asemenea, era modificata nota de examen in sensul maririi acesteia, prin accesarea ilegala de catre informaticienii din respectivele institutii a softului creat pentru evidenta situatiilor scolare, avand drept consecinta promovarea.

Procurorii spun ca informaticienii intrau in contul electronic al studentului si modificau raspunsurilede la examen in testul on-line astfel incat studentul sa fie declarat promovat de catedra.

Totodata, studentii cumparau direct de la profesori lucrari de licenta gata elaborate, in format electronic, inclusiv prezentari in format power point necesare pentru sustinerea lucrarii in fata comisiei de examinare.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1040 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by