Curtea de Apel inceteaza procesul impotriva lui Neculai Ontanu, fapta de luare de mita s-a prescris

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 27 iulie 2017, 13:23 Dosare Anticoruptie


Gabriel Oprea si Neculai Ontanu
Foto: Agerpres
Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis, joi, incetarea procesului penal impotriva fostului primar al Sectorului 2 Neculai Ontanu ca urmare a prescriptiei faptei de luare de mita, anunta Agerpres.

Instanta a constatat in cazul lui Ontanu ca infractiunea de luare de mita s-a prescris, astfel incat judecatorii au dispus incetarea procesului penal.

In acelasi dosar, magistratii au decis incetarea procesului penal pentru complicitate la luare de mita in cazul avocatei Loredana Radu, insa aceasta a fost condamnata la 3 ani inchisoare cu suspendare pentru spalare de bani.

De asemenea, Toma Sutru, fost secretar al Consiliului local al sectorului 2, a fost achitat pentru luare de mita si spalare de bani, in timp ce Aurel Radu a fost condamnat la 3 ani cu suspendare pentru spalare de bani. Acesta din urma trebuie sa efectueze 60 de zile in folosul comunitatii.

Pe latura civila, instanta a dispus confiscarea sumelor de 1,4 milioane euro de la Aurel Radu si 400.000 euro de la Loredana Radu, cei doi avand de achitat si cate 12.000 lei cheltuieli judiciare.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.


Neculai Ontanu a fost trimis in judecata in iunie 2016 de DNA sub acuzatia ca, in perioada 2006 - 2007, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la un beneficiar al unor drepturi litigioase (Cristi Borcea, denuntator in cauza), pentru ca in schimb sa faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2.

Conform DNA, in aceeasi perioada, Neculai Ontanu a pretins si primit, in mod indirect, o suprafata de 1.500 mp cu o valoare de piata estimata la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Vacarescu din sectorul 2 - o zona rezidentiala) si care a fost transferata de Cristian Borcea, in mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vanzare-cumparare fictive, catre doua persoane interpuse, indicate de fostul primar. Cele doua persoane sunt Loredana Radu si Aurel Radu.

Terenul primit de avocata Loredana Radu ca mita pentru Neculai Ontanu ar fi fost revandut apoi fostului vicepremier Gabriel Oprea. Dupa vanzarea terenului catre Gabriel Oprea, Loredana Radu a obtinut de la Primaria sectorului 2 o autorizatie de constructie pentru un imobil cu 10 etaje, care ulterior a si fost ridicat.

'In baza solicitarii formulate de Ontanu, la 13 noiembrie 2007, s-au incheiat, la acelasi notariat public, doua contracte de vanzare cumparare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 500 mp cu o valoare de piata de 650.995 euro din terenul situat pe str. Barbu Vacarescu catre Aurel Radu si asupra unei suprafete de 1.000 mp din acelasi lot, cu o valoare de piata de 790.500 euro catre Loredana Radu. Pretul prevazut in contractul incheiat cu Aurel Radu a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minima conform Ghidului cu preturi orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (pret total 250.000 euro). In contractul incheiat cu Loredana Radu a fost prevazut un pret de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (pret total 50.000 euro)', sustin procurorii.

DNA arata, referitor la modalitatea de plata, ca in ambele situatii s-a mentionat ca s-ar fi platit un avans de 5.000 euro la o data neprecizata, iar diferenta s-ar fi achitat in numerar in ziua incheierii contractului.

'In realitate nu s-a achitat nicio suma de bani, cele doua contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate in contul mitei promise primarului Ontanu, la indicatia acestuia. Pentru a ascunde originea infractionala a bunului si identitatea beneficiarului final al folosului obtinut in modalitatea descrisa mai sus, la 17 decembrie 2008, inculpata Radu a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 mp catre o ruda, care era si apropiat al primarului, in baza unei tranzactii in care a fost mentionat un pret de aproximativ 5 ori mai mic decat valoarea de piata a imobilului', au retinut anchetatorii.

De asemenea, conform DNA, Aurel Radu a cesionat, la 6 februarie 2008, dreptul de proprietate asupra terenului de 500 mp catre un cumparator de buna-credinta cu suma de 1.400.000 euro si a retras sumele astfel obtinute in numerar, iar apoi le-a transferat in patrimoniul unei persoane a carei identitate nu a putut fi stabilita pana in acest moment.

'In perioada 2007 - 2008, Toma Sutru, in calitate de secretar al primariei, tot pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului revendicat de denuntator, a pretins si a primit de la acesta doua milioane euro. Cei doi au convenit sa mascheze mita sub forma unui contract de vanzare-cumparare pentru un teren apartinand unei rude a inculpatului, situat intr-o zona periferica, cu regim de teren arabil si traversat de linii de inalta tensiune, astfel incat nu era susceptibil pentru utilizari economice', mai spun procurorii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4588 vizualizari

  • +12 (12 voturi)    
    bull (Joi, 27 iulie 2017, 13:30)

    nahir [utilizator]

    shit.
    sa te tii acuma cum o sa-l albeasca psd-ul pe ontanu pe motiv ca nu e condamnat.
  • +9 (11 voturi)    
    Dreptate! (Joi, 27 iulie 2017, 13:38)

    imi_pasa_de_romania [utilizator]

    Inca un caz de "dreptate" in stil mafiot!

    Romania, trezeste-te !
  • +10 (10 voturi)    
    Tara infractorilor (Joi, 27 iulie 2017, 13:42)

    Vinceroy [utilizator]

    Tara infractorilor in libertate, sprijiniti si ridicati la putere de catre toate putorile, analfabetii si micii gainari/evazionisti/combinatori/smenari/melteni, care fac un scop din viata din a nu munci cinstit si a nu respecta reguli si legi si care isi doresc sa ajunga la randul lor mari infractori si privesc cu admiratie la aceste "capete luminate".
    Materia prima e asigurata pentru cel putin 200 de ani.
    In cazul nostru, pestele nu se impute de la cap, ci de la coada. Altfel spus, nu varful copacului (conducerea) e problema, ci omul de rand, care se "ridica" la conducere.
  • +10 (10 voturi)    
    Din pacate, vom mai vedea astfel de solutii (Joi, 27 iulie 2017, 13:46)

    Susufler0 [utilizator]

    cata vreme denunturile catre DNA au vizat fapte savarsite in urma cu 10-12 ani iar in aceste situatii se aplica legea mai favorabila, adica, legea noua care prevede pedepse mai mici si, logic, si termene de prescriere a raspunderii penale mai scurte !
    • -1 (3 voturi)    
      Simplifici (Joi, 27 iulie 2017, 17:16)

      man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

      Nu e vorba doar de noul cod penal, ci de intarzierea cu care DNA a lucrat dosarul. De ce presupun asta in loc sa presupun ca au primit informatia/denuntul prea tarziu?

      Pt ca DNA reuza sa ofere public aceasta informatie. Ovidiu Vanghele de la Centrul de investigatii Media asa spune.

      Parca ziua de nastrea a lui Ontanu era si pretextul pt intalnirea din sufrageria lui Gabriel Oprea?
      • +1 (1 vot)    
        Ma rog, nu ma pun eu cu Ovidiu Vanghele ! (Joi, 27 iulie 2017, 20:09)

        Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui man_and_twin

        Dar eu ma refeream in general, cazul lui Ontanu fiind ca sa zic asa, un exemplu !
        • -1 (1 vot)    
          Ironie gratuita (Vineri, 28 iulie 2017, 12:33)

          man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

          Spuneam doar ca refuzul DNA de a oferi presei aceasta informatie este suspect. Cu atat mai mult cu cat Ontanu si Oprea, implicati in aceasta speta, se intalneau cu sefa DNA si seful SRI in cadru privat.
      • +2 (2 voturi)    
        Actele de coruptie ar fi trebuit sa fie (Vineri, 28 iulie 2017, 2:42)

        deval [utilizator] i-a raspuns lui man_and_twin

        imprescriptibile !! Consecintele actelor de coruptie sunt comparabile cu genocidul , se rasfrang inspecial asupra categoriilor defavorizate si apoi asupra tuturor celorlalti...
        Aici e prima problema ! Un stat care se respecta ar trebui sa inaspreasca legea anticoruptie daca ar dori reducerea si nu protectia acesteia !!
        • +1 (1 vot)    
          Imprescriptibile este exagerat, (Vineri, 28 iulie 2017, 3:14)

          Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui deval

          dar pedepse mai mari, cu siguranta !
          • +1 (1 vot)    
            Praduirea bugetului de sume mari (milioane euro) (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 13:36)

            deval [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

            nu este intr-o tara saraca , GENOCID ?! Coruptia ucide ! Nu e o figura de stil... Cum credeti ca pot fi descoperite, probate si condamnati coruptii (mai ales sefii sistemelor) in 8 ani cand participantii, daca impart prada conform intelegerii nu au motive sa se "dea in gat" ?! Va imaginati ca emit factura si chitanta ca in evaziune fiscala (care are 10 ani termen de prescriptie)?!
            • +1 (1 vot)    
              Tocmai de aceea am sustinut mereu (Sâmbătă, 29 iulie 2017, 15:25)

              Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui deval

              pe acest site dar si pe altele ca faptele de coruptie trebuiesc pedepepsite mai sever decat erau pedepsite potrivit vechiului cod penal (in care pedepsele erau totusi mai mari decat cele prevazute in actualul CP).

              Inteleg scopul exagerarii facute de tine, totusi "Genocid" e mult prea mult.

              PS. O putere responsabila ar trebui sa constate ca din cauza mentinerii la cote inalte, alarmante a fenomenului coruptiei "de partid si de stat" in Romania, inclusiv al coruptiei "de drept comun"este oportuna sporirea severitatii, nicidecum imblanzirea ei !
  • +10 (10 voturi)    
    Istoria se repeta (Joi, 27 iulie 2017, 13:46)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Inca un mare mafiot care scapa de consecinte. Ca el sunt mii, cei care au jefuit tara si continua sa o faca si azi.
  • +8 (10 voturi)    
    Am 'nteles sa traiti ! (Joi, 27 iulie 2017, 13:54)

    Sati [utilizator]

    S-a prescris fapta adica s-a taraganat pana a omorat-o pe fapta dar cu prejudiciul cum ramane ? Tot prescris, tot prescris ? O stea se mai poate pt. merite deosebite in prescriere(taraganare).
    • +5 (5 voturi)    
      Nu, nici macar nu s-a taragant (Joi, 27 iulie 2017, 14:59)

      man_and_twin [utilizator] i-a raspuns lui Sati

      Nu s-a taragant nimic in instanta. Ontanu fiind trimis in judecata de catre DNA de abia anul trecut.
  • +8 (10 voturi)    
    felicitari (Joi, 27 iulie 2017, 13:58)

    interesatderomania [utilizator]

    justitiei din Romanica! a muncit exemplar! isi merita salariile si pensiile de magistrati!
    • +1 (1 vot)    
      Mai sunt situatii, cum e aceasta (Joi, 27 iulie 2017, 17:54)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui interesatderomania

      pe care o discutam, in care justitia nu are absolut nicio vina. Si nici Parchetul.

      Fapta aceasta care pt care raspunderea penala s-a implinit a a fost savarsita de Ontanu in urma cu peste 10 ani dar a fost denuntata abia in urma cu vreo 2 ani, deci foarte tarziu. Parchetul s-a miscat repede dar nu a fost suficient pt ca in instanta respectandu-se termenele procedurale s-a constatat ca fapta de luare de mita s-a prescris !

      Glumind amar putem spune ca denuntatorul s-a ferit sa-l toarne pe Ontanu cu ceva mai "proaspat", care sa ajunga sa se finalizeze cu o condamnare.

      PPS. Dar mai stii !
  • +4 (4 voturi)    
    Cat timp.... (Joi, 27 iulie 2017, 14:28)

    USMarines [utilizator]

    legile le fac politicienii, evident ca isi vor crea conditii cat mai favorabile sa scape cat mai usor in caz ca sunt prinsi.
    Codul Penal si alte legi ce privesc luptA ANTI-CORUPTIE ar trebui rescrise de catre Curtea Suprema, ICCJ si alti magistrate.
    Pentru faptele de coruptie ar trebui data o lege speciala care sa confere dosarelor respective mai multa simplitate in desfasurare si proceduri de urgenta si fara posbilitatea avocatilor de a cere amanari la nesfarsit si tot felul de exceptii de neconstitutionalitate.
    Atat timp cat ai furat sau ai complotat sau ajutat la furt din banii publici trebuie sa existe un process drept dar rapid. Fara ca aceste capete ale coruptiei sa fie trimise la inchisoare rapid, coruptia va rezista .
    Si nu e totul. Nu iese din inchisoare pana nu plateste si ultimul banut din prejudiciu. Si cand iese NU mai are dreptul sa fie ales PE VIATA!!!
    Alta sansa nu avem decat sa taiem in carne vie!!
    Altfel, facem bagajul si cautam o familie de batrani in Italia sa o ingrijim......
  • +5 (5 voturi)    
    Statul ne fura, pe noi cetatenii dar se si lasa (Joi, 27 iulie 2017, 14:32)

    deval [utilizator]

    "legal"furat de catre mafia politica prin aceea ca prescrie (in 8 ani) fapta de luare de mita ! Luarea de mita , praduirea bugetului poate fi interpretata si ca genocid !! Deposedarea bugetului de sume importante ajusteaza politicile, alocarile catre sistemele sociale, de sanatate, de educatie adica sumele destinate celor fara aparare in primul rand (cei din orfelinate, aziluri, cei cu dizabilitati, programe de sanatate) !!
    Cei care au stabilit (cred ca CCR) ca luarea de mita se prescrie, prin lege, sunt niste CRIMINALI !!
  • +3 (3 voturi)    
    Liber la candidatura (Joi, 27 iulie 2017, 14:48)

    benicio [utilizator]

    Pe pariu ca la urmatoarele alegeri ipochimenul asta retard va castiga primaria sector 2? Pentru ca prostie multa...
    • 0 (0 voturi)    
      sunt mai multi destepti! (Joi, 27 iulie 2017, 17:17)

      q1953 [utilizator] i-a raspuns lui benicio

      Benicio, parerea mea e ca te inseli!
      Sunt multi prosti in tara, e adevarat, dar sunt mai multi cei destepti!
      Numai ca prostii sunt constienti de prostia lor si se prezinta la vot.
      Cei destepti nu fac acest lucru!
  • +2 (2 voturi)    
    ha (Joi, 27 iulie 2017, 15:12)

    IonIonescuDeLaBrad [utilizator]

    Exemplara poza....
  • +2 (2 voturi)    
    poate trece din nou la butoane (Joi, 27 iulie 2017, 16:23)

    nedumeritul [utilizator]

    in curand va ajunge din nou la decizie.Cine si cum il va pune acolo este un fenomen care merita studiat. Exista o putere oculta ale carei sentimente fata de tara si popor oscileaza in functie de nivelul de cultura si al educatiei de care a avut parte....oricum se pare ca are comportament de haita....


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by