Dan Voiculescu - om bogat, om sarac

de RH     HotNews.ro
Joi, 20 iulie 2017, 13:49 Dosare Anticoruptie


3,68%. Atât recuperase la începutul lunii iunie statul român din prejudiciul stabilit prin hotărâre definitivă în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, caz încheiat cu condamnarea la zece ani de închisoare a fondatorului trustului Intact, Dan Voiculescu, dar și altor oameni care i-au fost alături în afacere.

Mai exact, dintr-un prejudiciu stabilit de instanță la 266.171.892 de lei, statul a reușit să ia înapoi doar 9.804.198 de lei, bani adunați de la toți cei condamnați în acest dosar, care fie au plătit de bunăvoie, fie le-au fost vândute bunurile de către Fisc.

Bunurile dobândite fraudulos - spune instanța - în urma privatizării ICA, respectiv terenurile și clădirile din strada Gârlei (turnul Intact, sediul GRIVCO și restul de clădiri care au aparținut institutului) și Șoseaua București Ploiești (fostul sediu al Antenei 3) au trecut în patrimoniul statului, dar nu au putut fi deocamdată valorificate. Practic, în acest moment ele nu produc, ci consumă resurse, dar nu (neapărat) din vina statului, ci ca urmare a unui litigiu deschis și menținut de firmele mogulului.

Statul a ajuns totuși și la banii familiei Voiculescu. A recuperat de la cele două fiice ale lui Dan Voiculescu suma de 28.672.047 de lei. În viziunea judecătorilor, cele două au devenit subiecte ale confiscării extinse după ce tatăl lor le-a donat, anterior pronunțării soluției definitive, întreaga lui avere.

Tot prin confiscare extinsă, statul mai avea de luat de la însuși Dan Voiculescu suma de 13.067.148 de lei. A reușit să-și aducă în conturi doar 2.347.216 lei, precum și acțiuni ale GRIVCO la CRESCENT Commercial and Maritime Cipru, la care însuși Voiculescu era acționar și șase terenuri în Buftea, ambele active cu o valoare încă nestabilită.

Pentru a recupera și restul de bani pe care-i datorează Dan Voiculescu, singur sau în solidar cu ceilalți condamnați din dosar, statul a rămas fără soluții.

Cel puțin până în anul 2024, când devin scadente câteva două împrumuturi importante acordate fiicei sale Camelia (12.440.000 de lei) și partenerei sale de viață, Elena Voiculescu (2.700.000 de dolari).

Ambele au calitatea de terț poprit, dar până la scadență statul nu se poate atinge de banii sau proprietățile lor.

Între timp, ca o încununare a neputinței tuturor instituțiilor statului român, care ar fi trebuit să-l oprească pe acesta din aventura ICA sau să nu-i permită să-și pună averea la adăpost pe timpul judecății, lui Dan Voiculescu i se reține, lunar, o treime din pensie.

Adică aproape 700 de lei pe lună.

Nu mai are nimic altceva. Pe numele său.

Citeste tot articolul pe InvestigatiiMedia.ro






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2706 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    la asa un detinut exemplar.. (Joi, 20 iulie 2017, 14:30)

    averageJoe [utilizator]

    te si apuca rusinea cand mai vorbesti despre prejudiciu.. da se poate asa ceva ... Ia hai.. la rupt hartii cu voi .. cu totii astia care carcotiti. Mai lasati bietu om in pace.
  • 0 (0 voturi)    
    intreb si eu (Joi, 20 iulie 2017, 19:31)

    Mawrkuss [utilizator]

    cum de s-a icuviintat eliberarea intainte de termen in conditiile astea?

    E evident ca si-a plasat activele prin alte parti ca sa evite confiscarea, chiar e asha de prost statul/procurorii/judecatorii?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by