Marian Fiscuci si Adrian Simionescu, doi apropiati ai lui Liviu Dragnea, sunt urmariti penal de DNA

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 14 iulie 2017, 14:37 Dosare Anticoruptie


Omul de afaceri Marian Fiscuci, fost coleg de liceu al lui Liviu Dragnea si primul patron al firmei TelDrum, si Adrian Simionescu, fost deputat PSD si fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Teleorman in mandatul de presedinte al lui Liviu Dragnea, sunt urmariti penal de procurorii DNA intr-un dosar care vizeaza acte de comert incompatibile cu functia detinuta si complicitate la evaziune fiscala. Marian Fiscuci si Adrian Simionescu au fost audiati vineri dimineata la DNA. La iesirea din sediul DNA, ei nu au dat declaratii presei.

Adrian Simionescu, la data faptelor deputat PSD si actionar in cadrul societatii comerciale Fan Speed Nikopole, este urmarit penal pentru efectuare de acte de comert incompatibile cu functia detinuta si complicitate la evaziune fiscala.

Omul de afaceri Marian Fiscuci, la data faptelor administrator al SC Proinvest SRL, este urmarit penal pentru evaziune fiscala.

In acelasi dosar mai sunt urmariti penal Florinel Marinas si Mihai Alexandru Simionescu, la data faptelor administratori ai Fan Speed Nikopole, pentru complicitate la evaziune fiscala.

De asemenea, firma SC PROINVEST SRL este urmarita penal pentru evaziune fiscala.


  • Ce spun procurorii in ordonanta de urmarire penala:

In perioada 2012 - 2014, inculpatul Fiscuci Marian, prin SC Proinvest SRL, a achizitionat din spatiul intracomunitar utilaje agricole de la firme consacrate in domeniu, pe care le-a livrat beneficiarilor - firme romanesti. In acest lant economico - financiar, a introdus o veriga fictiva, respectiv firma bulgareasca Fan Speed Nikopole, controlata de deputatul Simionescu Adrian (administrata de ceilalti doi inculpati) careia ii erau livrate utilajele agricole, iar aceasta le livra beneficiarilor finali din Romania.

Ca mod de operare, initial se identificau beneficiarii - firme romanesti si se perfectau intelegeri cu administratorii acestor societati, interesate in achizitionarea de utilaje agricole, promitandu-li-se vanzarea unor astfel de utilaje, procurate preponderent din Germania si Franta, prin intermediul SC Proinvest S.R.L. care era si dealer-ul autorizat al firmelor producatoare.

Dupa identificarea firmelor interesate care erau si beneficiari finali, utilajele erau achizitionate din statele mentionate si transportate, apoi depozitate la sediul SC Proinvest S.R.L..

Daca la momentul aducerii utilajelor agricole in Romania, fiind vorba de achizitiile intracomunitare, s-ar fi procedat direct la revanzarea acestora catre firmele romanesti - destinatarii finali, tranzactia comerciala ar fi fost generatoare a obligatiei de plata a TVA.

In acest context, inculpatul Fiscuci Marian, cu complicitatea celorlalte persoane, a creat un circuit comercial suplimentar, fictiv, menit sa ii faciliteze eludarea obligatiilor fiscale catre stat, obtinand astfel sume mai mari ca venituri si totodata, a afectat indirect si celelalte firme din domeniu, concurente, care vindeau la pretul de piata ce includea si TVA.

Schema infractionala de eludare a obligatiilor fiscale, s-a realizat pe urmatorul circuit: SC Proinvest S.R.L. Alexandria, controlata de inculpatul Fiscuci Marian, realiza o vanzare fictiva (tranzactie intracomunitara) catre firma Fan Speed Nikopole, controlata de inculpatii Simionescu Adrian Constantin si Marinas Florinel, (operatiune scutita de TVA). Ulterior, agentul economic din Bulgaria proceda la revanzarea utilajelor catre clientii din Romania, identificati anterior si cu care se negociase deja vanzarea utilajelor, inca de cand acestea erau proprietatea Proinvest SRL sau urmau sa devina proprietatea acesteia.

In cadrul acestei operatiuni comerciale fictive, utilajele erau transportate de la sediul SC Proinvest S.R.L. pe teritoriul Bulgariei, mai tarziu fiind reintroduse in Romania si livrate beneficiarului final.

Tranzactiile realizate cu firma din Bulgaria nu aveau un scop economic real, fiind efectuate exclusiv pentru a crea o aparenta de legalitate si a beneficia de regimul de scutire de TVA aplicabil operatiunilor intracomunitare.

In cursul anului 2014, inculpatul Simionescu Adrian Constantin, deputat in Parlamentul Romaniei, prin demersurile efectuate, direct sau cu sprijinul altor persoane, a controlat intreaga activitate comerciala a doua societati comerciale, una dintre ele fiind Fan Speed Nikopole, obtinand un folos in valoare de 1.159.393 lei (echivalentul cumulat al profiturilor realizate de cele doua firme in perioada respectiva).

Potrivit datelor existente in cauza, inculpatul Simionescu Adrian Constantin a realizat in mod efectiv activitatile de administrare a celor doua firme, el fiind atat factorul decizional in respectivele societati comerciale, cat si administratorul "de facto", realizand atributiile specifice administratorului.

Urmare a acestor demersuri, s-a stabilit ca, in intervalul 2012 - 2014, valoarea utilajelor (bunurilor) - "livrate intracomunitar" este de 20.854.508 lei. Prin simularea acestor livrari de bunuri catre Fan Speed Bulgaria, SC Proinvest SRL Alexandria a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 5.692.634 lei, reprezentand TVA de plata, administratorul societatii in toata aceasta perioada fiind inculpatul Fiscuci Marian.

In cauza, a fost dispusa masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatilor Simionescu Adrian Constantin, Marinas Florinel, Simionescu Mihai Alexandru si SC Proinvest SRL.
Aceeasi masura a mai fost instituita si asupra conturilor detinute de inculpatii: Simionescu Adrian Constantin, Fiscuci Marian, Marinas Florinel, Simionescu Mihai Alexandru si SC Proinvest SRL.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3447 vizualizari

  • -7 (13 voturi)    
    si Ponta (Vineri, 14 iulie 2017, 15:25)

    NumaZic [utilizator]

    a fost urmarit de DNA pana cand a fost executat politic. Ieri ghici ce s-a decis: fapta nu exista. Hai sictir, cu departamentul vostru de propaganda politica, numit DNA
    • -2 (4 voturi)    
      cam asa este... (Vineri, 14 iulie 2017, 17:05)

      king david hotel [utilizator] i-a raspuns lui NumaZic

      la fel cum brusc au disparut articolele si comentariile despre cat de grav e plagiatul dupa ce s-a aflat ca "4%" nu e plagiat....
  • -8 (8 voturi)    
    Eu ceva nu inteleg aici, daca operatiunea era (Vineri, 14 iulie 2017, 15:31)

    xrogo [utilizator]

    scutita de TVA, asta inseamna ca firmele intermediare se inregistrau cu valoare fara TVA a utilajelor si atunci beneficiarii finali cumparau mai ieftin utilajele, adica fara TVA?
    Daca-i asa, atunci statul nu avea de unde lua TVA, pentru ca beneficiarul final platea numai valoarea neta a utilajelor!
    • +5 (5 voturi)    
      mah (Vineri, 14 iulie 2017, 15:46)

      zicsieu [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      dar destept mai esti. era cumva o chestie nonprofit? daca poti da si mie un exemplu de astfel de comportament in piata. scutit de tva esti pana la o suma dar aici e suma x100 (dau din burta). oricum sunt continuare impresionat ca pot exista firme care sa aduca un beneficiu social si sa lucreze si fara profit. exact modelul psd, total sf.
    • +4 (4 voturi)    
      Daca (Vineri, 14 iulie 2017, 16:22)

      Jar [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      tu faci comert cu un produs,il cumperi cu un pret +TVA,si ca sa te alegi cu ceva ,ii mai pui si tu 5%.
      Eu,smecher,cumpar acel produs fara TVA(19%),il vand cu un 10+5%,mai ieftin ca tine si castig mai mult ca tine.Statul in incaseaza de la mine doar TVA pe cei 10+5%,ii pierde pe cei 19%, tu dai faliment,iar Dragnea,idolul tau, plange ca desi a crescut consumul are inacasari mai putine la buget.
      Greu la deal cu psd-eii!
  • +5 (5 voturi)    
    Se strange latul... (Vineri, 14 iulie 2017, 16:05)

    Fuscus [utilizator]

    se apropie... simte rasuflarea... devine din ce in ce mai nelinistit, agitat, nervos si... ii pute si gura. ca oricarui cadavru politic.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by