Prahova: fost primar si fost subprefect, condamnati pentru retrocedarea ilegala a 250 de hectare de teren al Universitatii Agronomice. Instanta a dispus despagubiri de 14 milioane euro

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 29 iunie 2017, 19:13 Dosare Anticoruptie


Fostul primar al comunei Gorgota din judetul Prahova, Veronica Diaconu, a fost condamnata la sase ani de inchisoare, iar fostul subprefect de Prahova, Catalin Stan, a primit o pedeapsa de trei ani de detentie intr-un dosar in care cei doi au fost trimisi in judecata alaturi de alte persoane pentru retrocedarea ilegala a 250 de hectare de teren apartinand Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti (USAMVB), retrocedare care s-a facut in anul 2005. Instanta a dispus, in sentinta definitiva, despagubiri in valoare de aproape 14 milioane de euro, reprezentand contravaloarea terenului retrocedat ilegal, care a fost vandut catre mai multe firme, scrie News.ro.

Curtea de Apel Ploiesti a dispus, joi, condamnarea definitiva la sase ani de inchisoare a fostei primarite a comunei Gorgota, Veronica Diaconu, trimisa in judecata in anul 2008 pentru retrocedarea ilegala a 250 de hectare de teren aflat in administrarea Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti. In acelasi dosar, fostul subprefect al judetului Prahova, Catalin Stan, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare si doi ani interzicerea unor drepturi. Alaturi de cei doi, magistratii au condamnat si mai multe angajate ale Primariei Gorgota, dar si mai multe persoane care au depus cereri de retrocedare a terenurilor apartinand Universitatii de Agronomie din Bucuresti, in conditiile in care nu aveau acest drept.

Astfel, cea mai mare pedeapsa, respectiv sapte ani si opt luni de inchisoare, a primit-o un barbat condamnat pentru complicitate la abuz in serviciu si spalare de bani, deferit justitiei dupa ce a depus cereri de retrocedare in baza carora a obtinut fraudulos zeci de hectare de teren aflate in administrarea USAMVB.

Prin aceeasi sentinta, Curtea de Apel Ploiesti a dispus plata de catre mai multi dintre condamnati a unor despagubiri in valoare totala de aproximativ 14 milioane de euro, reprezentand contravaloarea terenului retrocedat ilegal si care fost vandut fie catre diverse firme, fie catre persoane juridice.

Acesta este unul dintre cele mai vechi dosare de coruptie instrumentat de DNA Ploiesti. Dosarul a fost trimis instantei in 2008, la trei ani de la comiterea faptelor, procurorii sustinand la acea vreme ca, prin retrocedarea ilegala a celor 250 de hectare de teren, statul roman a fost prejudiciat cu 20 de milioane de euro. Intre timp, Veronica Diaconu a continuat sa candideze, ea fiind sustinuta pe rand atat de fostul PDL cat si de PSD pentru functia de primar al comunei Gorgota, de fiecare politicienii de la conducerea celor doua partide invocand prezumtia de nevinovatie. Pe parcursul procesului care a durat noua an,i una dintre inculpate, fosta secretara a Primariei Gorgota, a murit, iar judecatorii au dispus, prin sentinta definitiva, mentinerea sechestrului asigurator pe bunurile care i-au apartinut acesteia. 






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























729 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by