UPDATE Dosarul ASF-Carpatica: Ilie Carabulea - condamnat definitiv la cinci ani de inchisoare cu executare / Dan Radu Rusanu si Laura Chitoiu, achitati

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 28 iunie 2017, 15:34 Dosare Anticoruptie


Ilie Carabulea
Foto: Agerpres
Omul de afaceri Ilie Carabulea a fost condamnat definitiv miercuri de Inalta Curte de Casatie si Justitie la cinci ani de inchisoare cu executare in dosarul ASF-Carpatica, in timp ce fostul presedinte al ASF Dan Radu Rusanu si Laura Chitoiu, sotia lui Daniel Chitoiu, au fost achitati, potrivit Agerpres.

In acelasi dosar, Marian Mirzac (fost membru neexecutiv al conducerii ASF) a primit 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare, iar Radu Mustatea (membru in CA al SC Carpatica Asig) a fost condamnat la 2 ani si 6 luni.

Alte condamnari: Ina Crudu (director general la Carpatica Asig) - doi ani cu suspendare, Ioan Dacian Vinereanu - 10 luni cu suspendare.

In plus, SC Carpatica Asig a fost obligata sa plateasca o amenda penala de 250.000 de lei, aceasta societate fiind obligata sa publice hotararea de condamnare in presa scrisa sau audiovizuala, pe parcursul a 10 aparitii.

In schimb, fostul presedinte al ASF Dan Radu Rusanu si Laura Chitoiu (sotia fostului ministru al Finantelor Daniel Chitoiu) au fost achitati, acceasi decizie primind si ceilalti inculpati din dosar.

Initial, la instanta de fond - Curtea de Apel Bucuresti, Ilie Carabulea a primit 6 ani si 6 luni inchisoare cu executare, in timp ce Laura Chitoiu fusese condamnata la un an cu suspendare. Dan Radu Rusanu primise o decizie de achitare si la fond.

Fostul presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara Dan Radu Rusanu, Laura Chitoiu, sotia fostului ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu, si omul de afaceri Ilie Carabulea au fost trimisi in judecata de DNA in aprilie 2014, pentru savarsirea unor fapte de coruptie.

Dan Radu Rusanu a fost acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, influentarea declaratiilor, favorizarea faptuitorului, folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite, Laura Chitoiu - constituirea unui grup infractional organizat si abuz in serviciu contra intereselor publice, iar firma de asigurari - cumparare de influenta si dare de mita.

Printre cei trimisi in judecata s-au mai aflat Marian Mirzac, fost membru neexecutiv al conducerii ASF; Radu Mustatea, membru in CA al SC Carpatica Asig si presedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania; Ina Crudu, director general la Carpatica Asig; Corneliu Moldoveanu, fost vicepresedinte ASF, si Dan Odobescu, avocat suspendat de drept in cadrul Baroului Bucuresti si proprietar al unei societati de asigurari.

De asemenea, s-a dispus trimiterea in judecata a Elenei Rusu, membru in conducerea Carpatica Asig; Ioan Opris, expert tehnic auto; Ioan Dacian Vinereanu, persoana din anturajul lui Mustatea Radu; Georgel Calin, la data faptelor secretar general ASF.

Potrivit DNA, in 2012, Carpatica Asig, companie specializata in emiterea de polite de asigurari, in ponderea carora cel mai mare procent il aveau asigurarile tip RCA, avea o situatie financiara precara si necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro.

Incepand cu mai 2013, Ilie Carabulea, impreuna cu Mustatea si Mirzac, a constituit un grup infractional organizat, in scopul savarsirii unor infractiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asig.

Ilie Carabulea (persoana care detine indirect si controleaza societatea de asigurari) l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant, pe fostul director Marian Mirzac pentru a fi ales in conducerea ASF.

Astfel, in schimbul oferirii unui autoturism Audi A8 la un pret subevaluat si altor foloase necuvenite, Marian Mirzac a influentat functionari cu functii de conducere ori de executie in ASF, pentru a asigura protectie societatii de asigurari Carpatica Asig, aratau procurorii.

De asemenea, in iunie 2013, Marian Mirzac a intervenit pe langa Laura Chitoiu, pentru ca aceasta sa promoveze, cu celeritate si cu nerespectarea conditiilor legale, autorizarea ocuparii, de catre Ina Crudu, a functiei de director general al Carpatica Asig.

Procurorii mai sustineau ca, in perioada 11 - 17 decembrie 2013, Dan Radu Rusanu a exercitat presiuni, in calitate de presedinte al ASF, asupra mai multor societati de asigurari, urmarind si reusind impunerea lui Radu Mustatea, membru al CA Carpatica Asig, la conducerea BAAR, asociatie care administreaza fondul la care contribuie toate societatile de asigurari din Romania, autorizate sa practice asigurari de raspundere civila auto obligatorii si mandatate sa elibereze documente de asigurare de raspunde civila auto Carte verde.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4992 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    Cateva luni de puscarie (Miercuri, 28 iunie 2017, 15:55)

    Cataleya [utilizator]

    Are 70 de ani, scapa cu 1/3 din pedeapsa, (ca toti borfasii cu staif) si avand in vedere ca a stat deja aproape un an in arest preventiv, va mai face doar cateva luni de puscarie. Daca nu cumva e "prea bolnav".
    • 0 (2 voturi)    
      arestul prentiv nu e tot puscarie? (Miercuri, 28 iunie 2017, 21:23)

      Tovarasul Spirala [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

      asa e legea, cei in varsta executa 1/3 din pedeapsa mai mica de 10 ani.
      nu vad care e problema ca dupa pronuntarea sentintei mai face "doar cateva luni de puscarie"
  • +3 (3 voturi)    
    Are peste 60 de ani (Miercuri, 28 iunie 2017, 16:02)

    spectator13 [utilizator]

    deci din 5 va trebui sa execute o treime = 1 an si 7 luni, din care mai scurtam cateva luni pt timpul deja efectuat in arest preventiv/carti/sculpturi/picturi / buna purtare / probleme de sanatate


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by