Curtea de Apel Alba Iulia: Nu sunt intrunite elementele constitutive ale abuzului in serviciu in forma de tentativa la Stavarache (motivare)

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 19 iunie 2017, 11:51 Dosare Anticoruptie


Romeo Stavarache (foto arhiva)
Foto: Facebook
Fostul primar al municipiului Bacau, Romeo Stavarache, achitat de Curtea de Apel (CA) Alba Iulia de abuz in serviciu in forma tentativei in dosarul 'Apartamentul', unde a fost acuzat de atribuirea ilegala a unei locuinte, nu a avut nicio atributie in materia procedurii de inchiriere si de vanzare a locuintelor din fondul locativ de stat, cu exceptia celei de a 'asigura masurile necesare pentru luarea in evidenta a solicitarilor primite si analizarea acestora in comisiile sociale', potrivit motivarii instantei, publicata luni si citata de Agerpres.

CA Alba Iulia a retinut ca in privinta fostului primar al municipiului Bacau nu au fost intrunite elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu in forma tentativei, sub aspectul laturii obiective si subiective.

Instanta a constatat ca, potrivit prevederilor legale, in materia procedurii de inchiriere si de vanzare a locuintelor din fondul locativ de stat, primarul nu are nicio atributie, cu exceptia celei de a 'asigura masurile necesare pentru luarea in evidenta a solicitarilor primite si analizarea acestora in comisiile sociale'.

Conform sursei citate, tot ceea ce a intreprins Romeo Stavarache in calitate de primar, 'prin organizarea sedintelor de audiente s-a subsumat acestei obligatii legale si nu a depasit cadrul ei'.

Potrivit motivarii, 'celelalte aspecte, constand in intocmirea de note interne si semnarea ca aprobare a documentelor interne de catre primar sau in numele sau, s-au dovedit a avea o conotatie pur organizatorica, de a asigura fluxul documentelor intre compartimentele functionale care compun aparatul de specialitate al primarului si fara a avea caracter de act decizional'.

Instanta a retinut ca 'nu s-a facut dovada' ca fostul primar a actionat 'cu intentie, directa sau indirecta, in cunostinta de cauza, in scopul de a frauda procedura de inchiriere si de vanzare a locuintei', cu consecinta producerii unei pagube patrimoniului Primariei Bacau.

'In consecinta, Curtea de Apel retine ca in cauza, in privinta inculpatului S.R., nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu in forma tentativei, sub aspectul laturii obiective si subiective, concluzie care justifica achitarea, in temeiul art. 16 lit. b Cod de Procedura Penala', se mai arata in motivarea publicata pe Portalul de Jurisprudenta Romaneasca.

Fostul primar al municipiului Bacau, Romeo Stavarache, a fost achitat in aprilie de CA Alba Iulia in dosarul 'Apartamentul', in care a fost judecat pentru tentativa de abuz in serviciu, dupa ce a fost acuzat de atribuirea ilegala a unui apartament.

In octombrie 2015, Stavarache a fost condamnat, in prima instanta, de Tribunalul Bacau, la o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare pentru acuzatia de tentativa de abuz in serviciu stipulata intr-un dosar privind alocarea ilegala de apartamente.

Dosarul a ajuns in apel la Alba Iulia prin stramutare, la cererea lui Romeo Stavarache.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1895 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Asa... (Luni, 19 iunie 2017, 12:53)

    userivas [utilizator]

    ...o mana o spala pe cealalta.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by