Sebastian Ghita a fost audiat prin videoconferinta in dosarul Ponta-Blair

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 6 iunie 2017, 14:28 Dosare Anticoruptie


Sebastian Ghita
Foto: TVR
Sebastian Ghita, aflat in Serbia, unde a fost eliberat pe cautiune din arest preventiv, a fost audiat prin videoconferinta, marti, la instanta suprema, in procesul privind vizita in Romania a fostului premier britanic Tony Blair, in care este urmarit penal si fostul prim-ministru Victor Ponta, anunta News.ro. Procurorii DNA au cerut emiterea unui mandat de arestare preventiva pentru Ghita si in acest dosar, iar instanta suprema a ramas in pronuntare.

Sedinta de judecata, care a fost secreta, era programata pentru ora 10:00, dar ulterior a fost amanata pentru 11.15.

Procurorii DNA au cerut  emiterea unui mandat de arestare preventiva pentru Ghita si in acest dosar, iar instanta suprema a ramas in pronuntare, la finalul sedintei de judecata care a durat aproximativ doua ore.

Incepand cu ora 15:00, Sebastian Ghita ar urma sa fie audiat prin videoconferinta, tot la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in dosarul in care este acuzat ca i-a dat o casa fostului primar din Ploiesti Iulian Badescu in schimbul finantarii echipei de baschet Asesoft Ploiesti. In acest dosar, Sebastian Ghita este cel care a cerut, pe 9 mai, audierea prin videoconferinta.

Sebastian Ghita a fost audiat prin videoconferinta in dosarul Ponta-Blair si in 22 mai, cand sedinta secreta de la instanta suprema a durat peste doua ore, potrivit unor surse judiciare. Atunci, avocatii din Serbia, unde se afla in prezent Sebastian Ghita, au sustinut ca abia au studiat dosarul fostului deputat si nu au avut timp sa isi pregateasca apararea. In aceste conditii, magistratii au stabilit ca audierea omului de afaceri sa fie reluata in 6 iunie, pe motiv ca abia atunci va fi libera, la instanta din Belgrad, sala din care se poate intra in sistem de videoconferinta. Aceasta audiere era programata initial sa aiba loc in 17 mai, dar Ghita a refuzat atunci sa dea declaratii, invocand faptul ca nu este asistat in Serbia de catre avocatul ales de el.
 
Ministerul Justitiei arata, saptamana trecuta, ca au fost formulate de catre instantele din Romania mai multe cereri de audiere prin videoconferinta a omului de afaceri Sebastian Ghita. Astfel, Ghita ar urma sa mai fie audiat prin videoconferinta si in 8 iunie, in baza unei cereri a Tribunalului Prahova.
 
Omul de afaceri Sebastian Ghita - retinut la Belgrad in noaptea de 13 spre 14 aprilie si plasat apoi in arest preventiv - a fost eliberat in 26 mai pe cautiune, in baza unei decizii a Curtii Supreme din Serbia, dupa depunerea unei cautiuni de 200.000 de euro. Lui Ghita i-a fost retinut pasaportul si i s-a interzis sa paraseasca Belgradul.
 
Omul de afaceri asteapta o decizie privind cererea de extradare formulata de autoritatile romane. Cand a fost prins de autoritatile sarbe, Ghita avea permis de conducere si buletin de Slovenia si era impreuna cu fratele sau. In 19 mai, Ghita a fost fost audiat la Curtea Suprema din Belgrad ca urmare a cererii de extradare formulata de autoritatile romane, el aratand ca se opune extradarii si invocand persecutii politice. Avocatul sau a solicitat ca masura detentiei sa fie inlocuita cu arestul la domiciliu. Pe numele lui Sebastian Ghita exista doua mandate de arestare in lipsa, el avand cinci dosare penale in Romania.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1269 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    Justitia din Serbia (Marţi, 6 iunie 2017, 14:48)

    Koczka [utilizator]

    Ministrul Justitiei din Serbia va trebui sa dea curs solicitarii de extradare inaintat de M.J. Romania.
    Partea romana nici nu ar trebui sa mai continue audierile, etc pana invinuitul nu este extradat. Infractiunile de care se face vinovat nu au caracter de extraneitate , deci nu e treaba avocatilor sarbi si nici a tribunalelor din Serbia sa delibereze asupra acestora. Eventual sa-l amendeze pt folosirea actelor de identitate false si cu asta cam gata.
  • 0 (0 voturi)    
    Ghita... (Marţi, 6 iunie 2017, 23:36)

    Stef_and [utilizator]

    E pe cale sa devina cetatean sarb, si va renunta la cetatenia romana, iar ca sarb astia nu o sa-l mai extradeze!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by