Cererea DNA de arest la domiciliu pentru arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, respinsa definitiv de instanta suprema

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 29 mai 2017, 17:17 Dosare Anticoruptie


IPS Teodosie
Foto: Agerpres (editat)
Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins definitiv, luni, cererea DNA de inlocuire a controlului judiciar cu masura arestului la domiciliu pentru arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, anunta Agerpres. Curtea de Apel Constanta respinsese pe 22 mai cererea DNA, dar decizia a fost contestata de procurorii anticoruptie.

Prezent la sediul Inaltei Curti, Teodosie Petrescu a refuzat sa raspunda intrebarilor puse de jurnalisti, spunand doar ca: "Nu s-a incalcat nimic".

Arhiepiscopul Teodosie Petrescu a fost trimis in judecata de DNA, sub control judiciar, in luna februarie, fiind acuzat de savarsirea infractiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.

Procurorii sustin ca, in perioada 2010 - 2016, Teodosie Petrescu si ceilalti inculpati din dosar au folosit si prezentat declaratii false in relatia cu APIA, pentru a primi fonduri europene. In documentele prezentate la APIA, inculpatii au declarat, in mod nereal, ca folosesc anumite suprafete agricole (peste 300 ha), situate in zona denumita 'Ferma 3' - Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanta), avand categoriile de folosinta 'vii pe rod cu struguri pentru vin'/'vii pe rod cu struguri nobili pentru vin', in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi.

Dosarul se judeca la Curtea de Apel Constanta, instanta care a stabilit, in cadrul masurii de control judiciar, ca Teodosie Petrescu nu are voie sa desfasoare nicio activitate cu caracter decizional in legatura cu accesarea de fonduri europene in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane/Patriarhiei Romane/ Arhiepiscopiei Tomisului, nici direct, nici prin interpusi.

In timpul procesului, DNA a cerut inlocuirea controlului judiciar cu arestul la domiciliu, deoarece arhiepiscopul ar fi initiat activitati de accesare a fondurilor europene, desi acest lucru i-a fost interzis prin obligatiile stabilite in cadrul controlului judiciar.

"In concret, la data de 12 mai, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a imputernicit pe Stefan Aurelian, persoana avand calitate de inculpat in acelasi dosar, sa reprezinte Arhiepiscopia Tomisului si pe numitul Petrescu Teodosie, precum si sa semneze si sa depuna documentatia pentru obtinerea adeverintei de suprafata de la Primaria Ovidiu, cu suprafata de 342,52 ha teren, din care 188,75 ha vie. Adeverinta era necesara a fi folosita in relatia cu APIA (Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura), din care sa reiasa ca figureaza cu 342,52 ha teren total, din care vie 188,75 ha, Cooperativa Agricola Constanta Tomis", au aratat procurorii DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























701 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 29 mai 2017, 18:39)

    [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
    Aceasta lichea in sutana .... (Luni, 29 mai 2017, 18:51)

    gigiN [utilizator]

    ....trebuia sa intre la puscarie inca de acum 8-9 ani de cand i se spune "Spagoveanu".


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by