UPDATE Instanta suprema decide daca IPS Teodosie ramane sub control judiciar sau va fi plasat in arest la domiciliu. Arhiepiscopul Tomisului: "Nu s-a incalcat nimic"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 29 mai 2017, 7:40 Dosare Anticoruptie


IPS Teodosie
Foto: Agerpres (editat)
Magistratii instantei supreme judeca, luni, contestatia procurorilor DNA care cer ca arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, aflat sub control judiciar, sa fie plasat in arest la domiciliu, in dosarul in care este judecat pentru ca ar fi obtinut pe nedrept fonduri europene, anunta News.ro. Pe 22 mai, Curtea de Apel Constanta a respins ca neintemeiata cererea procurorilor DNA de inlocuire a controlului judiciar cu arestul la domiciliu pentru Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului.

UPDATE Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a declarat la iesirea de la instanta suprema ca "nu s-a incalcat nimic", potrivit News.ro.

De asemenea,  avocata acestuia, Maria Vasii, le-a cerut jurnalistilor sa "manifeste prudenta" si sa astepte decizia magistratilor, decizie care a ramas in pronuntare.

"Nu s-au incalcat conditiile controlului judiciar. Asteptam hotararea instantei. V-as ruga sa manifestati prudenta, tocmai pentru ca in acesta cauza nu exista niciun inscris care sa confirme incalcarea conditiilor si ar fi pacat sa fie prezentata in spatiul public o informatie eronata", a spus avocata.


Decizia a fost contestata de procurorii DNA la instanta suprema, care luni ar urma sa decida daca arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ramane sub control judiciar sau va fi plasat in arest la domiciliu.

La finalul sedintei din 22 mai, care nu a fost publica, avocata IPS Teodosie, Maria Vasii, a declarat jurnalistilor ca documentul in baza caruia DNA cere arestul la domiciliu este falsificat, fiind modificat anul.

Potrivit DNA, in cererea procurorilor de inlocuire a masurii controlului judiciar se mentioneaza ca Teodosie Petrescu "a demarat activitati de accesare a fondurilor europene, desi acest lucru i-a fost interzis in mod expres si neechivoc prin obligatiile stabilite in cadrul controlului judiciar".

Procurorii DNA Constanta au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.

De asemenea, au mai fost trimisi in judecata, in libertate, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrisor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu si Stere Beca, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, pentru folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, dar si Aurelian Stefan, la data faptei tot mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru tentativa la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit DNA, in perioada 2010 - 2016 Teodosie Petrescu, in calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, impreuna cu ceilalti inculpati, a folosit si prezentat declaratii false in relatia cu Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) in scopul de a primi fonduri europene.

"In documentele prezentate la APIA, inculpatii au declarat, in mod nereal, ca folosesc anumite suprafete agricole (peste 300 hectare), situate in zona denumita ￯Ferma 3￯ - Nazarcea (localitatea Lumina, judetul Constanta), avand categoriile de folosinta ￯vii pe rod cu struguri pentru vin￯/ ￯vii pe rod cu struguri nobili pentru vin￯, in conditiile in care, incepand cu anul 2010, pe respectivele suprafete agricole nu mai existau astfel de culturi", arata DNA.

De asemenea, procurorii anticoruptie au stabilit ca un alt aspect fals prezentat in declaratiile depuse a fost acela ca s-au respectat normele privind bunele conditii agricole si de mediu (GAEC), printre care si evitarea instalarii vegetatiei nedorite, in conditiile in care respectivele parcele erau abandonate si invadate cu astfel de vegetatie pe toata durata formularii cererii si obtinerii fondurilor.

"Faptele au avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in cadrul schemelor de plata pe suprafata unica (SAPS), totalizand 1.392.964 lei, dupa cum urmeaza: in anul 2010 - 142.988,37 lei, in 2011 - 184.610,27 lei, in 2012 - 239.732,26 lei, in 2013 - 262.267,07 lei, in 2014 - 281.733,52 lei, in 2015 - 281.633,28 lei. In anul 2016 platile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a ramas in faza tentativei", mai precizeaza sursa citata.

Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

In acest dosar a fost dispusa instituirea unor masuri asiguratorii, respectiv poprirea conturilor IPS Teodosie, ale Arhiepiscopiei Tomisului si Asezamantului Monahal "Sf. Apostol Andrei".

Totodata, fapta de luare de mita pentru care a fost cercetat initial Arhiepiscopul Tomisului a fost clasata.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























786 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    de-atatia ani (Luni, 29 mai 2017, 11:18)

    mmmircea [utilizator]

    se tot chinuie sa-i priponeasca pe teodosie si pe mazare si nimic. La cate faradelegi lumesti au savarsit amandoi ma mir cum nu gasesc ceva cu care sa-i lege.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by