Constantin Nita anunta ca a atacat decizia prin care a fost condamnat la 4 ani inchisoare

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 26 mai 2017, 18:08 Dosare Anticoruptie


Constantin Nita
Foto: AGERPRES
Fostul ministru al Energiei Constantin Nita a anuntat, vineri, ca a atacat decizia prin care Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat la 4 ani inchisoare cu executare, sustinand ca se va adresa tuturor institutiilor internationale pentru a i se face dreptate, noteaza Agerpres.

'In urma primei decizii anuntate azi de judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie in cazul dosarului in care sunt acuzat, declar ca ma consider total nedreptatit si voi face tot posibilul pentru a-mi demonstra nevinovatia. Prin avocatul meu, astazi, 26 mai, la ora 15,30, deja am atacat aceasta decizie si voi continua sa-mi demonstrez nevinovatia cu speranta ca justitia romaneasca isi va face datoria. In acelasi timp, ma voi adresa tuturor institutiilor internationale pentru a-mi face dreptate, daca in Romania nu mai este posibil acest lucru', sustine Constantin Nita intr-un comunicat de presa.

Fostul ministru declara ca, pe perioada procesului, a avut convingerea ca justitia din Romania functioneaza si ca i se va face dreptate in fata incercarilor procurorilor 'de a-l scoate din viata publica si politica', insa primise avertizari ca este vorba de un dosar politic, 'ca sentinta era de multa vreme stabilita, iar procesul a fost doar o formalitate'.

El mai arata ca intregul dosar se bazeaza pe 'declaratiile mincinoase' ale lui Tiberiu Urdareanu, 'un individ cu multe dosare penale si numeroase denunturi la activ, un instrument al procurorilor de cativa ani buni', si nu exista alte dovezi, de nicio forma - inregistrari audio/video, martori, extrase de cont).

'In timpul procesului, denuntatorul si-a schimbat povestea, declarand ca 'nu mai stie cati bani mi-a dat, cand sau de unde ii avea'. Mai mult, procurorii au facut numeroase presiuni asupra martorilor din dosar, atat a celor de la Brasov, cat si a primarului Gheorghe Nichita, caruia i s-a cerut 'sa dea un ministru' ca sa scape de alte acuzatii', mai spune fostul ministru.

Constantin Nita a fost condamnat vineri de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 4 ani inchisoare cu executare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, intr-un dosar in care este acuzat de DNA ca ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu.

Instanta a mai decis confiscarea de la Constantin Nita a sumelor de de 303.000 lei si 30.000 de euro, fiind mentinut sechestrul asigurator pe bunurile acestuia. Decizia nu este definitiva.

Constantin Nita a fost trimis in judecata de DNA pentru trafic de influenta, el fiind acuzat ca, in cursul anului 2013, i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdareanu un comision de 5% din valoarea unui contract incheiat de firma acestuia - UTI cu Primaria Iasi.

Potrivit DNA, Constantin Nita ar fi intermediat o intalnire intre Tiberiu Urdareanu si fostul primar Gheorghe Nichita, in schimbul unui comision de 5% din valoarea contractului. Banii din comision urmau sa ii fie remisi lui Nita in doua forme - partial in numerar si partial printr-un contract de consultanta fictiv, incheiat cu o persoana de incredere din anturajul fostului ministru.

''In consecinta, la data de 21 iulie 2013, Nita Constantin a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, in incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din Bucuresti. De asemenea, la solicitarea lui Nita Constantin, a fost contactata persoana de incredere a acestuia, care a propus incheierea unui contract de consultanta cu o anumita firma, la pretul de 5.000 euro + TVA/luna, care a si fost semnat la data de 2 mai 2013. In baza acestui contract fictiv (serviciile facturate nefiind, in fapt, prestate de firma), reprezentantii omului de afaceri au remis firmei indicate de Nita Constantin, prin intermediul acestui mecanism, suma totala de 303.118 lei, in transe lunare, in perioada mai 2013 - iunie 2014'', mai spun procurorii.

Conform DNA, Nita a primit doua transe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei, bani folositi, in mare parte, pentru diverse cheltuieli ale partidului din care facea parte.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























422 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Aici tipul are dreptate (Vineri, 26 mai 2017, 18:41)

    Bazil [utilizator]

    El este convins ca merita mai multi ani.
  • +1 (1 vot)    
    Degeaba se infoaie Pateul (Vineri, 26 mai 2017, 20:40)

    Plagarus [utilizator]

    Mai bine se apuca iarasi de chelnarit,la bucataria hotilor.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by