Tribunalul Constanta admite expertiza fiscal-contabila in dosarul in care Nicusor Constantinescu este judecat pentru un prejudiciu de peste opt milioane de euro

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 11 mai 2017, 22:57 Dosare Anticoruptie


Tribunalul Constanta a admis, joi, efectuarea unei expertize fiscal-contabile in dosarul in Nicusor Constantinescu este judecat pentru ca ar fi prejudiciat judetul Constanta cu peste opt milioane de euro, fiind acuzat ca ar fi efectuat plati nelegale din fonduri publice catre asociatii, fundatii sau cluburi sportive, termenul pentru realizarea acesteia fiind 6 iunie, potrivit news.ro.

Tribunalul Constanta a dispus, joi, efectuarea unei expertize fiscal-contabile in acest dosar, aceasta urmand sa stabileasca mai multe aspecte legate de faptele pentru care Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata in acest dosar. Astfel, expertiza urmeaza sa identifice persoanele care detineau atributii in cadrul etapei de executie bugetara in cursul anului 2012 si sa mentioneze actele si dispozitiile legale in temeiul carora exercitau atributiile, referindu-se astfel la platile pretins nelegale potrivit rechizitoriului.

Un alt aspect al acesteI expertize este de a stabili daca platile au parcurs toate etapele de executie bugetara, potrivit dispozitiilor legale in vigoare, respectiv angajare, ordonantare, lichidare si plata dupa ce persoanele/compartimentele de specialitate au analizat documentele justificative si au aplicat semnaturile si mentiunile obligatorii, precum si daca exista alocatia bugetara aprobata in prealabil de catre Consiliul Judetean Constanta.

Instanta a mai decis ca expertiza sa stabileasca atributiile presedintelui Consiliului Judetean Constanta, in calitate de ordonator principal de credite, ce documente trebuia sa verifice, in ce conditii putea refuza plata, dar si sa identifice procedura de lucru la nivelul anului 2012 dupa care se desfasurau relatiile intre UAT Judetul Constanta si asociatiile si fundatiile mentionate in rechizitoriu si daca aceasta procedura era in conformitate cu legea.

Tribunalul Constanta a mai admis efectuarea unei expertize fiscal contabile si pentru alti inculpati din acest dosar, si anume pentru Marcel Brancoveanu Parau si Fundatia Culturala Thalia, dar si pentru Cristian Zgabercea.

Instanta a stabilit termen pentru efectuarea expertizei data de 6 iunie, atunci cand a fost fixat si urmatorul termen in acest dosar.

Procurorii DNA l-au acuzat pe Nicusor Constantinescu ca la data de 8 ianuarie 2015, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean, a emis o dispozitie prin care a deposedat-o nelegal pe Felicia Taicutu de atributiile functiei de director general in cadrul directiei respective, provocandu-i o paguba prin diminuarea salariului si afectandu-i interesele legitime privind exercitarea atributiilor unui post pe care il ocupase prin concurs.

De asemenea, el mai este judecat in acest dosar si pentru ca a facut plati nelegale din fonduri publice catre asociatii, fundatii sau cluburi sportive, prejudiciul produs fiind de peste opt milioane de euro. In acelasi dosar mai sunt judecati Cristian Zgabercea, consilier al lui Nicusor Constantinescu la data comiterii faptelor, Carmen Florentina Oproiu, director al Directiei Coordonare Institutii Subordonate din cadrul Consiliului Judetean Constanta, la data comiterii faptelor, Fundatia Fantasio, Fundatia Culturala Thalia.

Nicusor Constantinescu executa, din 29 iunie 2016, o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, primita dupa ce Curtea de Apel Constanta l-a gasit vinovat de abuz in serviciu pentru ca, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean, a initiat doua proiecte de hotarare, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care il ocupa, ambele fiind anulate de instanta. De asemenea, instanta a considerat ca el nu a asigurat o finantare corespunzatoare pentru Centrul Militar Zonal in perioada 2009 - 2013.

Intr-un alt dosar, Nicusor Constantinescu a fost condamnat, in 29 iulie, de Curtea de Apel Bucuresti, la 15 ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, pentru ca ar fi platit 30 de milioane de lei din bugetul Consiliului Judetean Constanta pentru plantarea de perdele forestiere si pentru alte proiecte care nu s-au realizat. Decizia Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva si a fost contestata la instanta suprema.

O alta pedeapsa, de sase ani de inchisoare, a primit Nicusor Constantinescu in 27 iunie, la Tribunalul Bucuresti, care l-a gasit vinovat de abuz in serviciu pentru ca a refuzat aprobarea construirii unui parc eolian. Decizia a fost contestata si se judeca la Curtea de Apel Bucuresti.

Tot pentru abuz in serviciu este judecat Nicusor Constantinescu de Tribunalul Constanta, din vara anului trecut, pentru achizitionarea si intretinerea elicopterului care ulterior s-a prabusit in Lacul Siutghiol din Mamaia.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta este judecat si in dosarul privind retrocedarile ilegale de plaje din Constanta, alaturi de mai multi angajati ai Primariei municipiului, printre care fostul edil Radu Mazare. Dosarul se judeca din noiembrie 2008 la Curtea de Apel Bucuresti si a avut pana in prezent peste 100 de termene.

Intr-un alt dosar, in 25 noiembrie 2016, fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA, care il acuza de abuz in serviciu, dupa ce ar fi efectuat plati nelegale de peste 11,6 milioane de lei pentru realizarea de lucrari de cadastrare, majoritatea fictive, a drumurilor judetene si comunale din Constanta, fraudand bugetul local cu peste 11 milioane de lei. 

De asemenea, din luna februarie a acestui an, Nicusor Constantinescu este urmarit penal in trei dosare distincte, doua fiind legate de proiecte desfasurate de Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, iar celalalt de faptul ca ar fi platit in mod nelegal catre o firma de publicitate peste 400.000 de lei.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























554 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by