Vintu: Olteanu mi-a cerut un million pentru el si un milion pentru Tariceanu cand i-am propus sa finantez campania electorala a sa si a PNL. Daca nu as fi dat aceste sume, Liviu Mihaiu nu ar fi fost numit guvernator al Deltei Dunarii

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 9 mai 2017, 7:30 Dosare Anticoruptie


Sorin Ovidiu Vintu
Foto: Facebook
Sorin Ovidiu Vîntu a arătat, când a fost audiat ca martor de către procurori, că i-a spus lui Bogdan Olteanu că este dispus să finanţeze campania electorală a acestuia şi a PNL, iar atunci fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor i-a cerut un milion de euro pentru el şi un alt milion de euro pentru Călin Popescu Tăriceanu, precizând că are convingerea că dacă nu ar fi dat aceşti bani, Liviu Mihaiu nu ar fi fost numit guvernator al Deltei Dunării, potrivit news.ro.

”Este adevărat că în 2008 am aranjat o întâlnire între Bogdan Olteanu, pe care-l consideram un tânăr valoros, cel mai valoros produs al politicii româneşti de la momentul acela, şi Gelu Teodorescu, directorul Insomar. (...) I-am spus lui Olteanu că sunt dispus să finanţez campania electorală atât a lui, cât şi a PNL. Domnul Olteanu mi-a spus că trebuie să-i dau un milion de euro pentru sine şi un alt milion pentru domnul Tăriceanu. Eu am prezumat că milionul pentru Bogdan Olteanu se referă la campania electorală a sa şi a filialei Bucureşti, iar milionul pentru domnul Tăriceanu se referă la campania PNL la nivel central”, a spus Sorin Ovidiu Vîntu în timpul confruntării de la DNA cu Bogdan Olteanu, document aflat la dosarul trimis instanţei de judecată, consultat de News.ro.

Sorin Ovidiu Vîntu a mai spus că niciodată Liviu Mihaiu nu ar fi fost numit în postul de guvernator al Deltei Dunării dacă nu plătea aceşti bani.

”În ciuda simpatiei pentru Liviu Mihaiu declarată de domnul Bogdan Olteanu, dacă eu nu aş fi dat sumele de bani sus-menţionate, Liviu Mihaiu nu ar fi fost numit guvernator”, a mai arătat Sorin Ovidiu Vîntu.

La dosar există declaraţii de martor date de Liviu Mihaiu, Călin Popescu Tăriceanu şi Paul Cononov, fostul guvernator al Deltei Dunării. 

Mihaiu a arătat, în declaraţia sa, că nu a ştiut că Sorin Ovidiu Vîntu a dat bani pentru ca el să ocupe postul de guvernator al Deltei Dunării şi că a auzit ulterior acest lucru de la persoane pe care nu şi le mai aduce aminte.

“La scurt timp după ieşirea din mandatul de guvernator am aflat că Vîntu a dat bani pentru ca eu să fiu numit guvernator al Deltei Dunării. Nu ştiu cui şi nu ştiu ce sumă, nu am participat la astfel de discuţii. Eu am aflat de faptul că Vîntu a dat bani de la mai multe persoane. În momentul în care îmi voi aminti numele acestora, voi reveni cu o completare de declaraţie”, le-a spus Liviu Mihaiu procurorilor când a fost audiat la DNA. 

Liviu Mihaiu le-a mai spus procurorilor despre întâlnirea sa cu fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, de care depindea numirea în funcţia de guvernator.

”Îmi amintesc că am fost chemat la Guvern înainte de numirea mea, unde m-am întâlnit cu premierul Tăriceanu, care mi-a zis că lucrurile s-au aranjat şi că voi fi numit. Având în vedere că Vîntu era megaloman, nu credeam tot ceea ce spunea”, a arătat Mihaiu în declaraţia de martor.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a susţinut la DNA că l-a numit pe Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării deoarece partidul a decis să manifeste deschidere către oameni din afara spectrului politic şi că nu-şi aduce aminte cine i l-a propus pe Mihaiu pentru această funcţie.

“Îl ştiu pe Liviu Mihaiu din 1990 şi am rămas cu acesta în relaţii bune. În 2008, am avut discuţii în partid pentru deschidere mai mare către personalităţi din sfera vieţii publice. În acest context, am discutat cu Liviu Mihaiu despre posibilitatea numirii sale în funcţia de guvernator. Cred că am avut mai multe discuţii cu Liviu Mihaiu, bănuiesc că la sediul guvernului. Nu îmi aduc aminte dacă Bogdan Olteanu a avut vreun rol în această numire. Nu pot confirma sau infirma dacă ideea numirii i-a aparţinut lui Mihaiu, având în vedere că în acea perioada s-au făcut zeci de numiri”, a susţinut în declaraţia dată la DNA Călin Popescu Tăriceanu. 

Întrebat de procuror dacă este adevărat că Bogdan Olteanu i-a spus că Sorin Ovidiu Vîntu urmăreşte ca Liviu Mihaiu să fie numit în această funcţie, Tăriceanu a răspuns: ”Nu îmi aduc aminte aşa ceva. Nu cred că cineva ar fi avut curajul să vină cu o propunere de la Sorin Ovidiu Vîntu”.

O poziţie tranşantă în declaraţie a avut Paul Cononov, fost guvernator al Deltei Dunării. Cononov a povestit la DNA că Bogdan Olteanu i-a cerut să demisioneze din funcţie, însă el a refuzat, pe motiv că şi-a îndeplinit atribuţiile din contract, insistând să fie schimbat prin hotărâre de Guvern. 

Dosarul în care Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi fost viceguvernator al Băncii Naţionale a României, este acuzat de trafic de influenţă legat de numirea guvernatorului Deltei Dunării este judecat, din aprilie, la Curtea de Apel Bucureşti şi are următorul termen în 25 mai.

Procesul trebuia să fie judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă, în martie, judecătorii instanţei supreme au stabilit ca această cauză să fie trimisă la Curtea de Apel Bucureşti, întrucât faptele de care Olteanu este acuzat ar fi fost comise în calitate de membru de partid, nu de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

În 18 octombrie 2016, DNA l-a trimis în judecată pe Bogdan Olteanu pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că în 2008, când era preşedinte al Camerei Deputaţilor, a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu un milion de euro şi sprijin electoral constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul intervenţiilor la primul-ministrul de la acea dată pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Banii de la Sorin Ovidiu Vîntu ar fi ajuns printr-un intermediar la Bogdan Olteanu, fiind daţi în sediul unui partid, au arătat procurorii în rechizitoriu.

Transferul banilor ceruţi de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru şi într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retraşi în numerar în trei tranşe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, în funcţia de guvernator al rezervaţiei naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























9924 vizualizari

  • +27 (27 voturi)    
    . (Marţi, 9 mai 2017, 7:49)

    theo667 [utilizator]

    E doar o chestiune de timp Anton pana o sa-ti toarne DNA niste beton
  • +22 (22 voturi)    
    pai, (Marţi, 9 mai 2017, 8:24)

    Cezy [utilizator]

    acu' sa vedem comisia de ancheta a Senatului...sau nu prea?
  • +17 (17 voturi)    
    toti patru (Marţi, 9 mai 2017, 8:24)

    zot [utilizator]

    au uitat ce e importanat ptr ca ii acuza;
    la o mita de 1 mil. sa uiti!
    sa creada asta tariceanu, olteanu si mihaiu, dar nimeni nu va inghiti aceasta gogoasa si ar fi cazul ca tariceanu
    sa ne salute din miscare cu capul plecat si trupul leganat
  • +27 (27 voturi)    
    Baietii nu se incurca cu maruntis. (Marţi, 9 mai 2017, 8:38)

    Gruia.Novac [utilizator]

    Au un tupeu grotesc. Pentru o numire din pix 2 mil coco.Oare cata puscarie merita? Cum sa arate Romania altfel?
    • 0 (0 voturi)    
      maruntzis... >: (Marţi, 9 mai 2017, 22:19)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Gruia.Novac

      Ce-i aia, 2 milioane de coco, la niste bugetari?
      Maruntzis...! :P
  • +9 (9 voturi)    
    CETATENII CER COMISIi PARLAMENTARA (Marţi, 9 mai 2017, 8:45)

    zapciu [utilizator]

    Pentru investigarea numirii lui Liviu Mihaiu Guvernator al Deltei, pentru "biletelul roz" in care un Prim Ministru (Tariceanu ) ii cerea Presedintelui ( Basescu) scoaterea din arest a unui infractor (Patriciu) ,, pentru modul in care Guvernul Tariceanu a concesionat (pe nimic) perimetrul marin castigat de la Ucraina , unei obscure firme Sterling care mai departe l-a vandut pe bani multi la Exxon , pentru modul cum a fost vandut Petrom cu tot cu perimetrele de exploatare pentru 300 milioane de euro la OMV , acelasi OMV oferind doi ani ami tarziu 20.000 de milioane de euro pentru MOL ( dar ungurii au refuzat sa vanda) etc.
    • +7 (7 voturi)    
      comisie parlamentara@de ce nu cetateneasca (Marţi, 9 mai 2017, 10:23)

      linarel [utilizator] i-a raspuns lui zapciu

      sigur sint exista si oameni de bine care pot furniza documente publice pe care smecherii le-au ascuns prin saltele. Apoi tot dosarul la procuratura.

      oricum parlamentul nu-i organ de ancheta
  • +12 (12 voturi)    
    "Dragul"nostru Tradiceanu (Marţi, 9 mai 2017, 8:47)

    Rescator [utilizator]

    Devine din ce mai clar de ce de cand esti in politica
    lupti cu toate armele impotriva Justitiei.Esti profund
    corupt,mincinos,membru al mai multor grupuri
    infractionale organizate.Mare rusine pentru Romania!
  • +14 (14 voturi)    
    De ce nu-i si Tariceanu arestat ??? (Marţi, 9 mai 2017, 9:13)

    cartofil [utilizator]

    Un milion nu-l poti palma usor. Imposibil sa nu fi lasat niste urme, ceva.... Ii doresc lui agentului de influenta kgb Tariceanu Brutarie usoara si sa aiba o vizita in fiecare zi de la o fosta nevasta.
    • +11 (11 voturi)    
      sa crezi tu! ia vezi cite miliarde au furat (Marţi, 9 mai 2017, 10:25)

      linarel [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

      1 mil euro pt astia sint bani de tigari
  • +16 (16 voturi)    
    Iata si explicatia "luptei" lui tariceanu (Marţi, 9 mai 2017, 9:26)

    Bogdan_100 [utilizator]

    Isi apara fundul de parnaie. Simplu. Motiv pentru care va lupta fara ragaz sa distruga DNA si sa controleze justitia. Restul discursului e gargara pentru fraieri.
  • +9 (11 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 9 mai 2017, 10:11)

    [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
    Ca ii apuca . . . (Marţi, 9 mai 2017, 11:04)

    Vali Cel Batran [utilizator]

    . . . brusc amnezia, nu ma mira.Ce ati fi vrut sa declare? A daaaa, parca am primit un milion de euro de la Olteanu! Normal ca vor nega si nu vor fi dovediti decat cu fapte reale si palpabile. Asta doar daca judecatorii vor dori sa afle! Daca nu vor dori....... Intrebarea care o pun eu ar fi: Ce avea de castigat acest Liviu Mihaiu din toata aceasta tarasenie, pentru ca este evident faptul ca era omul de paie al lui SOV? Si stiind acest lucru este imposibil sa fi facut acesta figuratie pe gratis!
    • -1 (1 vot)    
      Autorizatie pt.benzinariile lui SOV din Delta..... (Marţi, 9 mai 2017, 20:34)

      cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Vali Cel Batran

      Sa cumpere toate amabarcatiunile din Delta combustibil de la benzinariile tale plutitoare, nu-i de ici de colo. Cred ca se vand mii de tone zilnic. Asta-i avantajul lui SOV, cel care se vede. Mai avea cumparat SOV un complex de la BTT, de la Rosu, daca nu ma insel, poate il putea ajuta si aici cu ceva autorizatii. Iar pentru Liviu Mihaiu avantajul era urias: de la un jurnalist prapadit cu leafa fixa ditamai guvernatorul su semnatura si stampila pe zeci de mii de autorizatii. Chiar daca 95 % erau cinstite (ceea ce ma indoiesc) tot mai ramanea o mina de aur de 5% care puteau fi negociate si tranzactionare. Si chiar daca n-ar fi luat nici un leut, va dati seama ce viata de sultan la Mihaiu: mese gratis, bautura cat ii putea duce burdihanul, peste la discretie pentru el si pentru toate obligatiile lui, plus o serie de mici atentii, cadouri, servicii, etc.... Are balta peste !!
      • 0 (0 voturi)    
        maruntzish... >: (Marţi, 9 mai 2017, 22:32)

        Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

        Benzinariile alea sunt maruntzish (si vorbesc serios)... complexul BTT era usor de autorizat cu o shpaga de 20 ori mai mica... ALTA e miza, ceva MULT mai "greu"... dar cum am zis: probabil vom afla si noi cand s-o lamuri misterul asasinarii lui Kennedy...! >:
  • +5 (5 voturi)    
    o viață ratată și pierdută (Marţi, 9 mai 2017, 12:44)

    MG [utilizator]

    să ajungi la "butoanele" României si să o joci la "pacanele" arată caracterul de vierme al omului.
    • +3 (3 voturi)    
      Ai dreptate.... (Marţi, 9 mai 2017, 20:44)

      cartofil [utilizator] i-a raspuns lui MG

      un gainar nu poate depasi conditia de a sterpeli cateva pasari de la vecin, daca vrea sa se ocupe de ceva mai serios precis o va da in bara, caci ii lipseste stofa. Cam asta a fost cazul lui Vantu. Un hot de doua parale a vazut, dupa 90, ca se poate fura mult, repede si fara consecinte, doar spaguind in dreapta si stanga. Situatia insa s-a schimbat in timp si pentru ca sa furi dupa 2000 trebuia sa ai mansarda mai mobilata. Vantu nu a reusit sa tina pasul cu vremurile, au aparut hoti de tip nou, exponentul principal fiind megainfractorul de partid si de stat Nastase. Intrarea in UE i-a lasat si pe astia fara o paine de furat, lucrurile au trebuit sa se rafineze, prin firme, contracte fictive, consultanta, etc..... Asa au aparut hotii de genul lui Dragnea. Acum insa, se pare ca s-a terminat si cu vremea lor. Intrarea lui Dragnev la Brutarie va marca si apusul acestui tip de infractor.... Nu trebuie sa ne iluzionam ca vor disparea infractorii. Dar vor trebui sa opereze mult mai atent, vor fura mai putin si mai ferit. In esenta, un castig pentru romani. Le dorim la toti La multi ani cu executare !!!
  • 0 (0 voturi)    
    interesant... (Marţi, 9 mai 2017, 22:29)

    Codruta N [utilizator]

    Vad ca, printre to'arasili organili, nimeni - dar NIMENI nu-si pune intrebarea: DE CE ar fi renuntat Vantu la 2 milioane coco din banutii lui, munciti cu greu, cu sudoarea fruntii, pentru ca sa ajunga FIX Mihaiu Guvernator al Deltei - CE? erau iubiti? Dadea Vantu alea 2 milioane si pentru mine sau pentru tine? Pai de ce sa nu dea pt. mine si sa dea pt. Mihaiu? ce anume trebuia sa faca el pentru ca "investitia" sa devina "profitabila"? >:

    Poate, poate, totusi, vom afla candva si se va dezlega acest mister... candva... cand o sa se afle cine a stat in spatele asasinarii lui Kennedy! :P


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by