Fostul sef al CNAS Lucian Duta a pus la dispozitia DNA imobile de un million de euro pentru a acoperi cautiunea

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 20 aprilie 2017, 20:43 Dosare Anticoruptie


Lucian Duta
Foto: AGERPRES
Fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) Lucian Duta a pus la dispozitia DNA imobile de aproximativ un million de euro pentru a acoperi cautiunea din dosarul in care este acuzat ca a luat mita 8,6 milioane de euro de la reprezentantii a doua firme de software, pentru incheierea si derularea unor acte aditionale la contractele privind sistemele informatice ale asigurarilor de sanatate, cardului national si prescriptiei electronice, au declarat joi, pentru News.ro, surse judiciare.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au pus sub acuzare pe Lucian Duta in 4 aprilie si au luat atunci masura controlului judiciar pe cautiune, stabilita la 4,5 milioane de lei.

Lucian Duta trebuia sa acopere cautiunea in termen de 10 zile, altfel procurorii putand sa ceara in instanta schimbarea acestei masuri cu arestarea preventiva.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca Lucian Duta a depus garantii reale imobiliare asupra mai multor bunuri pentru a acoperi cautiunea de aproximativ un million de euro. Procurorii au consemnat bunurile aduse de Duta in garantie, acestea fiind puse dispozitia DNA, pentru a putea fi folosite in cazul in care fostul presedinte al CNAS ar fi gasit vinovat in instanta de faptele pentru care este acuzat si ar fi obligat sa plateasca despagubiri.

In cele doua luni in care este sub control judiciar, Lucian Duta are interdictie sa paraseasca tara si sa ia legatura cu mai multe persoane indicate de procurori si este obligata sa mearga la Sectia 2 Politie in zilele stabilite in programul de supraveghere, dar si sa se prezinte la DNA de fiecare data cand este chemat.

Procurorii DNA il acuza pe Lucian Duta ca, in perioada 2010 - 2012, cand era presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a pretins si primit de la reprezentantii a doua firme de software mita de 8,6 milioane de euro pentru a asigura semnarea si derularea in bune conditii a unor contracte sau acte aditionale incheiate cu CNAS. O parte din acei bani ar fi fost folosita pentru achizitionarea unui teren intr-o zona rezidentiala din Bucuresti, pentru care a fost emisa autorizatie de construire pentru un imobil P+4.

Duta ar fi primit cinci milioane de euro pentru incheierea si derularea unui act aditional la contractul pentru realizarea Parteneriatului pentru Proiectarea, Construirea si Operarea Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurarilor de Sanatate din Romania (SIUI) si 2,4 milioane de euro pentru a sustine incheierea si derularea unui act aditional la contractul privind realizarea Parteneriatului pentru Proiectarea, Construirea si Operarea SIUI extins la nivelul CASA-OPSNAJ.

Anchetatorii sustin ca Lucian Duta ar mai fi luat mita 200.000 de euro in legatura cu incheierea si derularea unui acord-cadru de servicii avand ca obiect furnizarea solutiei informatice de implementare a Cardului National de Asigurari Sociale de Sanatate si interconectarea acestora cu SIUI, precum si un million de euro pentru incheierea si derularea contractului de furnizare de servicii privind implementarea prescriptiei electronice.

Cei 8,6 milioane de euro ar fi ajuns la Lucian Duta fie in numerar, in mai multe transe, fie prin virament in contul unei firme pe care acesta o controla, fiind facute in acest sens operatiuni economice ce au la baza contracte fictive de prestari servicii.

"Din sumele de bani virate in contul firmei controlate de Duta Nicolae Lucian au fost efectuate o serie de plati in favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din tara si strainatate, precum si plati pentru achizitionarea unui teren in municipiul Bucuresti, intr-o zona rezidentiala exclusivista, pe care a fost emisa autorizatie de construire pentru P+4", au scris procurorii in ordonanta de punere in miscare a actiunii penale.

Intr-un alt dosar, Lucian Duta este de peste trei ani urmarit penal pentru abuz in serviciu privind achizitii de servicii de mentenanta in cazul unei aplicatii informatice de management al resurselor, pentru un numar mai mare de licente decat cele folosite de casele judetene de asigurari de sanatate, prejudiciul fiind de peste 150.000 de euro. Procurorii DNA au stabilit ca, in perioada ianuarie-aprilie 2010, CNAS a organizat procedura de achizitie pentru servicii de mentenanta si suport tehnic in cazul sistemului ERP, o aplicatie informatica de management al resurselor, pentru care licentele de exploatare fusesera achizitionate de la compania Siveco Romania in perioada 2003-2007.

Anchetatorii sustin ca au fost achizitionate mentenanta si suport tehnic pentru 1.296 de licente detinute la nivelul CNAS si al caselor judetene, desi nu toate acestea erau utilizate. Astfel, ar fi fost achizitionate servicii de mentenanta si pentru aproape 270 de licente care nu erau utilizate, fiind produs astfel un prejudiciu CNAS si caselor judetene de asigurari de sanatate de peste 150.000 de euro.

Lucian Duta a demisionat in mai 2012 din functia de presedinte al CNAS, pe care o ocupa din decembrie 2009. Inainte de a fi numit la conducerea CNAS, Duta a fost timp de aproape zece luni, in 2009, director general la Societatea Nationala a Sarii Salrom. Anterior, Lucian Duta a fost director al spitalelor CF 2 din Bucuresti (in 2007) si Judetean Ilfov (2004 - 2006), director adjunct in Ministerul Sanatatii (2004) si consilier general in Consiliul General al Municipiului Bucuresti (2004-2008).

Lucian Duta a notat in ultima declaratie de avere depusa inainte de a pleca din CNAS, in 2012, ca detine un apartament in suprafata de 100 de metri patrati, cumparat in rate de la primarie, in 2003, din care avea jumatate, cealalta jumatate fiind in proprieteatea fostei sale sotii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1021 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    De unde maica un milion? (Joi, 20 aprilie 2017, 23:08)

    un_moftangiu [utilizator]

    Din salariu maica, din salariu si de la doua botezuri...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by