Inculpat din dosarul lui Blejnar, "Motorina": Scoteam bani din banca si ii dadeam lui Radu Nemes. Am fost amenintat sa-mi tin gura

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 18 aprilie 2017, 20:31 Dosare Anticoruptie


Nicolae Belba, inculpat in dosarul "Motorina", a aratat marti, in declaratia data la instanta suprema, ca scotea bani din banca si ii dadea lui Mihai Buliga si George Guliu, iar uneori si lui Radu Nemes, care ii spunea ca trebuie sa ridice banii pentru achizitia de cereale, dar mai departe nu stia ce face cu ei, precizand ca a fost amenintat sa isi "tina gura". Belba le-a mai spus judecatorilor ca Guliu, care primea ordin de la Nemes, ii cerea sa schimbe telefonele mobile la doua saptamani, pentru ca acestia credeau ca asa nu pot fi interceptati, relateaza News.ro.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a continuat marti audierile in dosarul "Motorina", in care fostul sef al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) Sorin Blejnar si ceilalti inculpati au contestat pedepsele primite in iunie 2016, la Curtea de Apel Bucuresti.

In boxa acuzatilor a fost adus si Sorin Blejnar, el fiind incatusat intrucat este arestat in alta cauza. Inainte de inceperea procesului, Blejnar a discutat aprins cu avocatii sai.

La apelul facut de completul de trei judecatori s-a constatat ca lipseste reprezentantul Ministerului Finantelor, parte civila in dosar. Magistratul asistent a aratat ca Ministerul de Interne a depus la dosar un document declasificat, act cerut de judecatori la termenul trecut.

Instanta l-a audiat apoi pe Nicolae Belba, care la Curtea de Apel Bucuresti a primit o pedeapsa de trei ani si cinci luni de inchisoare. Belba le-a spus judecatorilor ca se face vinovat de sprijinirea unui grup infractional organizat si ca a lucrat ani de zile pentru Radu Nemes, George Guliu, Mihai Buliga si Dumitru Chirvasitu.

"Scoatem banii de la banca si ii predam mai departe. Ii dadeam lui Buliga si lui Guliu, rareori lui Nemes. Cel din urma imi spunea ca trebuie sa ridic banii pentru achizitia de cereale, dar ce facea mai departe cu ei nu stiu. Nu am fost angajat firmei, eram finul lui Guliu. Trimiteam doi baieti la banca si imi aduceau banii mie. Ei luau un salariu de 5.000 sau 6.000 de lei pe luna. Ei nu stiau ce fac cu societatile inscrise pe numele lor. Chirvasitu le-a zis ca nu se va intampla niciodata nimic rau. Cand au aparut problemele cu DIICOT Calarasi, unul dintre baieti a cerut ajutorul lui Chirvasitu, care i-a zis ca-l ajuta, dar dupa aia nu a mai raspuns la telefon", a aratat Belba in declaratia de inculpat.

El a continuat sa dea amanunte despre traficul de motorina facut in Portul Constanta.

"Cisternele de motorina plecau direct din Portul Constanta si ajungeau la destinatie. Unele nu ajungeau pe platforma Excella. Nu se produceau combustibili pe Excella, am lucrat acolo de cand s-a construit platforma, nu se putea produce motorina. Cozma Mariana tinea contabilitatea. I-am dus acte de la societati, acte date de Guliu. Ea le trimitea la finante.  Cand era control de la Garda Financiara, prezenta documente solicitate. La Partener Nobless nu lucra nimeni. Guliu, prin relatiile de la Constanta, imi spunea ca sunt controale la cele doua firme. Cozma lua actele in sacosa si le ducea la Constanta", a mai spus Belba.

Acesta a mai aratat ca, din ordinal lui Guliu, schimba telefonele mobile la doua saptamani.

"Schimbam telefoanle la dispozitia lui Guliu, care, presupun, primea ordin de la Nemes. Credeau ca, daca se schimba telefoanele, nu puteau fi interceptati. Nemes stia ce se intampla in Excella, deoarece Guliu fara Nemes nu facea nimic si invers. Banii de la banca erau in lei, uneori ii schimbam in euro, la cererea lui Guliu. In valuta, volumul sumelor se micsora mult. Le puteam transporta in borseta sau in geanta. Banii ii duceam lui Guliu. (...) Am cumparat si cartele prepay cand nu ajungea Buliga sa le cumpere. Le cumparam ca sa nu fim interceptati. Guliu nu avea timp sa cumpere 10 sau 12 telefoane. Le schimbam la doua sau trei saptamani", a mai aratat Belba.

Intrebat de unul dintre judecatorii din complet daca a fost amenintat in timpul anchetei sau al procesului, Belba a spus: "Am fost amenintat de Nemes. Prin Guliu si prin alti oameni. Mi-au cerut sa-mi tin gura. Am facut asta pana pe 8 febr 2015 cand am fost amenintat. Pana sa fie extradat din SUA, am fost dus la firma si pus sa vorbesc cu Nemes la telefon. Mi-a reprosat ca am facut un pact cu procurorii. Guliu stie foarte bine speta".

"Nu stiu ce se intampla cu banii dupa ce i dadeam lui Guliu sau Nemes. Cat timp am ridicam banii... cred ca autoritatile ar fi trebuit sa se sesizeze pentru spalare de bani. Guliu nu facea ceva fara sa stie Nemes, poate doar sa faca ceva pe sub mana, cum ar fi cu semnaturile sau disparitia unor bani. S-a gasit agenda lui Guliu, a fost ridicata de DNA si se stie ce bani s-au impartit", a mai spus Belba.

El a adaugat ca Guliu i-a cerut sa nu mai foloseasca la telefon numele intregi, ci doar initialele.

"Nu stiu cand aveau loc controalele, dar soferii plecau la drum cu cisternele cu doua randuri de acte diferite. Uneori lucram si pe post de sofer pentru Guliu sau Nemes. Eu eram "Polo" sau "ala mic si negru". Eram la curent cu toate treburile de la societate, cate masini s-au incarcat, cate au plecat, cate nu au incarcat", a mai spus Belba.

Intrebat de avocatul lui Radu Nemes cat statea acesta pe platform Excella, inculpatul a aratat ca foarte putin: "In curte statea 15 minute maxim. Nu a stat in birou, intra doar in vizita. In schimb, Guliu avea dormitor acolo. Statea si amanta cu el, facea contabilitate primara".

Instanta a stabilit urmatorul termen al procesului pentru 5 mai, cand vor fi audiati alti inculpati care au spus ca vor sa vorbeasca in fata judecatorilor.

In 9 iunie 2016, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat, in dosarul "Motorina", pe fostul sef al ANAF Sorin Blejnar la cinci ani de inchisoare cu executare, pe Radu Nemes la noua ani, pe sotia acestuia, Diana Nemes, la sapte ani si pe fostul sef al vamilor Viorel Comanita la cinci ani de inchisoare.

Instanta i-a mai condamnat atunci pe Dumitru Chirvasitu la opt ani de inchisoare, pe Mihai Buliga, Andrei Juganaru, Dumitru Preda, Ovidiu Moldovan si Pavel Ghise la cate sapte ani de inchisoare. Fostul ofiter DIPI Florin Secareanu si Lucian Florin Ionescu au fost condamnati la cate cinci ani de inchisoare cu executare. Mariana Vranceanu a primit o pedeapsa de sase ani de inchisoare, iar Nicolae Belba a fost condamnat la trei ani si cinci luni.

Instanta a mai dispus ca inculpatii sa plateasca ANAF despagubiri civile de 242 milioane de lei.

Sentinta in dosarul "Motorina" a fost contestata la instanta suprema, care va lua o decizie definitiva, dupa judecarea in apel a cauzei.

Sorin Blejnar si sotii Radu si Diana Nemes au fost trimisi in judecata in iulie 2014, pentru fapte de evaziune fiscala cu produse petroliere, prin care s-a produs un prejudiciu de aproximativ 56 milioane de euro.

Potrivit rechizitoriului, in perioada 2011 - 2012, Radu si Diana Nemes si alte sapte persoane au constituit un grup infractional organizat in scopul savarsirii de evaziune fiscala prin sustragerea de la plata obligatiilor aferente unor tranzactii cu aproximativ 90.000 de tone de motorina comercializate sub aparenta unor produse petroliere inferioare.

Grupul ar fi fost sprijinit de fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, de fostul sau sef de cabinet Codrut Alexandru Marta, de fostul sef al vamilor, Viorel Comanita, si de fostul ofiter DIPI Florin Secareanu, printre altii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1319 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by