Fosta sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, Ingrid Zaarour, urmarita penal de DNA intr-un nou dosar, care vizeaza supravaluarea unui teren la peste 2,6 milioane de euro

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 30 martie 2017, 16:39 Dosare Anticoruptie


Ingrid Zaarour
Foto: AGERPRES
Ingrid Zaarour, fost presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor si presedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, este urmarita penal de procurorii DNA intr-un nou dosar, pentru abuz in serviciu, alaturi de cativa fosti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor. Printre acestia se numara si Ingrid Mocanu, fost vicepresedinte al ANRP si fosta consiliera a lui Gabriel Oprea, si fostul deputat si vicepresedinte ANRP Catalin Theodor Nicolescu. Dosarul vizeaza supraevaluarea unui teren - evaluat la 2.638.800 de euro, de trei ori valoarea sa reala, potrivit procurorilor.

Procurorii DNA au inceput urmarirea penala fata de:


Ingrid Zaarour, la data faptei presedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor

Ingrid Mocanu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor

Virgul Remus Baciu
, la data faptei vicepresedinte A.N.R.P. si membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor

Remus Mihnea Iuoras
, la data faptei vicepresedinte A.N.R.P. si membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor

Gabor Attila Marko
, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor

Catalin Theodor Nicolescu
, la data faptei vicepresedinte A.N.R.P. si membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor

Constantin-Catalin Canangiu
, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor

Toti cei 7 sunt acuzati de procurori de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

In acelasi dosar mai sunt urmariti penal Gheorghe Visoiu, expert evaluator in cadrul A.N.R.P., si Doina Tudose, evaluator, pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

Ce spun procurorii DNA in ordonanta de efectuare a urmaririi penale:


La data de 14.10.2008, suspectii Zaarour Ingrid, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Baciu Remus Virgil, Iuoras Mihnea Remus, Marko Atilla Gabor, Nicolescu Theodor Catalin si Canangiu Constantin-Catalin, in calitate de presedinte, respectiv membri au aprobat, cu incalcarea dispozitiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, raportul de evaluare intocmit de suspecta Tudose Doina, evaluator la o societate comerciala, pentru un teren care a facut obiectul unui dosar de despagubire, desi se impunea trimiterea dosarului spre reevaluare.

Terenul in suprafata de 1.250 mp a fost evaluat la valoarea de 9.492.800 lei (2.638.800 euro la cursul de schimb de la acea data), de trei ori mai mult decat valoarea reala a terenului.

A reiesit ca terenul a fost supraevaluat cu 6.120.237 lei, suma ce reprezinta prejudiciu in dauna statului.
Raportul de evaluare a fost intocmit cu nerespectarea Legii nr. 247/2005 si a Standardelor Internationale de Evaluare impuse de lege si a fost avizat de suspectul Visoiu Gheorghe, expert evaluator in cadrul A.N.R.P.
Astfel, presedintele si membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor - Ingrid Zaarour, Popa Mocanu Ingrid Luciana, Baciu Remus Virgil, Iuoras Mihnea Remus, Attila Marko Gabor, Nicolescu Theodor Catalin si Canangiu Constantin Catalin, pe de o parte, si evaluatorul Visoiu Gheorghe, aveau obligatia legala sa verifice daca raportul de evaluare intocmit de Tudose Doina, respecta Standardele Internationale de Evaluare in sensul de a folosi, drept comparabile, tranzactii certe ale unor proprietati similare vandute si nu oferte de vanzare speculative publicate on-line. Din probele administrate a rezultat ca acestia nu au respectat aceasta obligatie legala, acceptand si aproband acordarea de despagubiri pe baza unui raport de evaluare in care valoarea de piata a fost denaturata.

Activitatea descrisa a determinat totodata obtinerea unor foloase patrimoniale necuvenite de catre doua persoane care, anterior initierii procedurilor in vederea despagubirii, obtinusera la un pret modic drepturile litigioase de la persoana care avea dreptul legal la despagubire.


DNA precizeaza ca Attila Marko Gabor este cercetat in lipsa, fata de acesta fiind emis un mandat de urmarire internationala.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1914 vizualizari

  • +7 (7 voturi)    
    saraca (Joi, 30 martie 2017, 17:19)

    GeorgeT [utilizator]

    Parca vad ca o nenoroceste cu vre-o 2 ani suspendati..

    Procurorii astia rai "e de vina" ...
    • +6 (6 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 martie 2017, 17:52)

      [anonim] i-a raspuns lui GeorgeT

  • +1 (1 vot)    
    Ponta ?? (Joi, 30 martie 2017, 21:08)

    rutger [utilizator]

    Oare guritza lui n-a avut o bucatzica rupta din (pa)rai ?!? DNA-ul doarme ??
  • -1 (1 vot)    
    Ce origini e la baza numelui asta ? (Joi, 30 martie 2017, 21:52)

    Zummm [utilizator]

    Zaarour ?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by