Fostul deputat Adrian Gurzau, acuzat de trafic de influenta in cazul Carpatica, ar putea primi sentinta

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 28 martie 2017, 7:58 Dosare Anticoruptie


Tribunalul Bucuresti ar putea da, marti, sentinta in dosarul fostului deputat Adrian Gurzau, acuzat de trafic de influenta in cazul Carpatica. Gurzau a semnat un acord de recunoastere a vinovatiei cu procurorii DNA, acceptand o pedeapsa de doi ani si opt luni de inchisoare cu suspendare si doi ani sub supraveghere, potrivit News.ro.

Pronuntarea in dosarul fostului deputat Adrian Gurzau a fost stabilita initial pe 7 martie, fiind amanata succesiv pentru 21, respectiv 28 martie.

Dosarul lui Adrian Gurzau, acuzat de trafic de influenta in cazul Carpatica, a fost mutat de la instanta suprema la Tribunalul Bucuresti, la cererea fostului demnitar, dupa ce judecatorii au constatat ca nu mai are calitatea de deputat.

Fostul deputat PMP a semnat un acord de recunoastere a vinovatiei cu procurorii DNA, intelegere care trebuia aprobata si de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).

In cadrul acestui acord, Gurzau a acceptat o pedeapsa de doi ani si opt luni de inchisoare cu suspendare si doi ani sub supraveghere, cu interzicerea unor drepturi.

Intre timp, Gurzau a pierdut calitatea de deputat astfel incat instanta suprema a decis ca "admite exceptia de necompetenta materiala dupa calitatea persoanei" si a trimis cauza la Tribunalul Bucuresti.

Urmeaza ca tribunalul sa analizeze acordul de recunoastere a vinovatiei si sa aprecieze daca accepta pedeapsa negociata cu DNA.

In octombrie 2016, deputatul Adrian Gurzau a fost acuzat de trafic de influenta in dosarul privind favorizarea societatii Carpatica Asig, in care sunt cercetati sub control judiciar fostul presedinte al Consiliului de Administratie al Carpatica Asig Angela Toncescu, Dan Hosu, sotul fostului procuror-sef adjunct al DIICOT Giorgiana Hosu, si omul de afaceri Ion Sorin Tatu.

In acelasi dosar, procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pentru 60 de zile fata de inculpatul Marian Catalin Catarama, comisar sef de politie, sef al Serviciului de combatere a traficului cu migranti din cadrul IGPR-DCCO, pentru acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite si  luare de mita.

Potrivit procurorilor, in perioada 8 aprilie - 1 noiembrie 2015, Angela Toncescu, in calitate de membru si, incepand din 2 iulie 2015, presedinte al Consiliului de Administratie al SC Carpatica Asig SA, i-a promis lui Adrian Gurzau, deputat  si administrator in fapt al unei firme, care a si acceptat promisiunea, intocmirea unui contract de prestari servicii intre acea firma, in calitate de prestator si Carpatica Asig, in calitate de beneficiar.

"Contractul sus-mentionat a fost incheiat in data de 2 noiembrie 2015, la solicitarea si in complicitate cu inculpata Toncescu Angela. Obiectul contractului il constituia furnizarea, de catre firma controlata de deputat, a unor servicii specializate de ￯relatii clienti, info-line, contact center vanzare si marketing￯, pe o durata minima de cinci ani￯, sustin procurorii.

Valoarea contractului pentru primele trei luni, "perioada pilot test￯, a fost stabilita la suma de 10.000 de euro plus TVA si platita de Carpatica Asig lunar, pentru urmatoarele 60 de luni valoarea contractului urmand sa fie de 4.000 de euro plus TVA in fiecare luna, valoarea totala a contractului pe perioada preconizata fiind de 270.000 de euro plus TVA.

"Contractul incheiat a fost pagubos pentru Carpatica Asig SA, in contextul in care, la momentul incheierii, societatea de asigurari avea un departament compus din patru angajati ai societatii, care desfasurau activitati similare, la costuri mult mai scazute￯, mai spun procurorii.

In schimbul acestor promisiuni si, ulterior, in schimbul incheierii contractului, incepand din 8 aprilie 2015 si pana in 14 martie 2016, deputatul Adrian Gurzau ar fi sustinut ca isi exercita influenta pe care o avea asupra unor membri din conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara, astfel incat sa fie influentat votul din Consiliul ASF pentru urgentarea procedurii de avizare a Angelei Toncescu in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al societatii Carpatica Asig si pentru ca aceasta sa nu fie sanctionata pentru nereguli constatate in activitatea anterioara.

"Totodata, deputatul Gurzau Adrian, prevalandu-se de calitatea de demnitar si de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, coruptiei si pentru petitii din Camera Deputatilor, si-a traficat influenta asupra unor membri din conducerea ASF astfel incat membrii Consiliului ASF sa aprobe prelungirea perioadei de redresare pe baza de plan a SC Carpatica Asig SA, desi prin adresa Directiei de supraveghere si control - Sectorul asigurari-reasigurari din 14.07.2015, se propusese Consiliului ASF constatarea starii de insolventa a SC Carpatica Asig SA￯, au mai aratat procurorii.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























450 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by