Dosarul lui Bogdan Olteanu, trimis de instanta suprema la Curtea de Apel Bucuresti

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 14 martie 2017, 15:35 Dosare Anticoruptie


Bogdan Olteanu
Foto: AGERPRES
Dosarul in care Bogdan Olteanu este acuzat de trafic de influenta legat de numirea guvernatorului Deltei Dunarii va fi judecat de Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce instanta suprema a admis cererea avocatilor acestuia, care au aratat ca faptele de care Olteanu este acuzat ar fi fost comise in calitate de membru de partid, nu de presedinte al Camerei Deputatilor, scrie news.ro.

Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuia sa inceapa marti judecarea pe fond a dosarului in care Bogdan Olteanu, fost presedinte al Camerei Deputatilor si fost viceguvernator al Bancii Nationale a Romaniei, este acuzat de trafic de influenta, dupa ce ar fi primit un milion de euro pentru a inlesni numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

Avocatii lui Bogdan Olteanu au cerut instantei sa trimita dosarul la Curtea de Apel Bucuresti deoarece presupusele fapte trafic de influenta de care este acuzat ar fi fost comise in calitate de membru de partid, nu de presedinte al Camerei Deputatilor.

"Dorim sa punem in discutie necompetenta instantei supreme. Consideram ca Inalta Curte de Casatie si Justitie nu este competenta sa judece aceasta cauza. Fapta care se retine in sarcina lui Bogdan Olteanu nu are legatura cu functia de presedinte al Camerei Deputatilor pe care a avut-o. Presedintele Camerei Deputatilor are atributia de a reprezenta institutia in relatiile interne si externe. Procurorii au zis ca Olteanu ar fi savarsit fapta din aceasta pozitie. A avea o atributie de reprezentare nu inseamna ca avea puterea sa faca o numire in componenta Guvernului. Din punct de vedere legal, nu exista niciun element ca Olteanu sa fi avut vreo posibilitate legata sa determine numirea domnului Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii", a sustinut aparatorul lui Bogdan Olteanu in fata judecatorilor.

In sprijinul afirmatiilor sale, avocatul a aratat ca la dosar exista o confruntare intre Bogdan Olteanu si omul de afaceri Sorin Ovidiu Vintu.

"Acolo, Vintu spune ca este dispus sa finanteze campania electorala a PNL si a lui. Nimic din acest dosar nu ne duce catre convingerea ca Olteanu ar fi savarsit aceste fapte din aceasta functie. Instanta suprema nu este competenta sa judece acesta dosar si cerem trimiterea cazului la Curtea de Apel, avand in vedere calitatea de avocat suspendat a domnului Olteanu", a adaugat avocatul.

In replica, procurorul DNA prezent la sedinta de judecata a aratat ca infractiunea de trafic de influenta de care este acuzat Olteanu are legatura cu functia de presedinte al Camerei Deputatilor, dar trebuie avuta in vedere si relatia de afinitate a acestuia cu Calin Popescu Tariceanu.

"Este suficienta legatura cu functia pe care a ocupat-o. Controlul parlamentar poate fi exercitat asupra Guvernului. Declaratia fostului guvernator al Deltei Dunarii Paul Cononov este relevanta in acest sens. In plus, pe 16 septembrie 2008, Olteanu a anuntat primul la televizor ca Liviu Mihaiu va fi numit guvernator al Deltei. Mihaiu a fost chemat la sediul Guvernului inainte de a fi numit ca guvernator. Apreciem exceptia ca neintemeiata, avand in vedere ca pana acum Inalta Curte s-a mai pronuntat si pe masurile preventive din acest dosar", a spus procurorul.

Avocatul lui Olteanu a intervenit si a aratat ca, din declaratia martorului Cononov, rezulta ca a fost chemat la biroul de la partid al lui Olteanu, nu la biroul acestuia de la Camera Deputatilor. Mai mult, si presupusa suma de bani la care fac referire procurorii in dosar ar fi fost data la sediul partidului, nu in Parlament.

"In plus, in dosarul lui Vasile Blaga, desi era presedinte al Senatului s-a procedat similar", a sustinut avocatul, moment in care judecatorul a venit cu o completare si a aratat ca dosarul lui Blaga a fost trimis la o instanta inferioara inca din faza de camera preliminara.

Bogdan Olteanu a spus ca doreste sa se pronunte pe acesta chestiune deoarece este jurist specializat in Drept constitutional.

"Nu exista vreo prerogativa a Guvernului asupra presedintilor camerelor. Nu a existat nici perceptia celor care ma acuza ca ar fi discutat cu mine in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor. Este si o decizie a Curtii Constitutionale in acest sens. Nu poate interveni un parlamentar sa poata influenta Guvernul", a aratat Olteanu.

Dupa deliberari, judecatorii instantei supreme au admis cererea avocatilor lui Bogdan Olteanu si au dispus trimiterea dosarului la Curtea de Apel Bucuresti, decizia fiind definitiva.

In 18 octombrie 2016, DNA l-a trimis in judecata pe Bogdan Olteanu pentru trafic de influenta, fiind acuzat ca in 2008, cand era presedinte al Camerei Deputatilor, a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiun Vintu un milion de euro si sprijin electoral constand in servicii de marketing si consultanta, in schimbul interventiilor la primul-ministrul de la acea data pentru numirea lui Liviu Mihaiu in functia de guvernator al Deltei Dunarii.

Banii de la Sorin Ovidiu Vintu ar fi ajuns printr-un intermediar la Bogdan Olteanu, fiind dati in sediul unui partid, au aratat procurorii in rechizitoriu.

Transferul banilor ceruti de Bogdan Olteanu ar fi fost facut dintr-un cont bancar deschis in Cipru si intr-unul din Bulgaria, deschis de o firma inregistrata in Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retrasi in numerar in trei transe, in 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Liviu Mihaiu a fost numit, in septembrie 2008, de catre premierul de atunci, Calin Popescu-Tariceanu, in functia de guvernator al rezervatiei naturale Delta Dunarii, post pe care l-a ocupat pana in februarie 2009.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























739 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by