Tariceanu la primul termen al procesului in care este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului: Nu recunosc acuzatiile care mi se aduc

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 14 martie 2017, 11:54 Dosare Anticoruptie


Calin Popescu Tariceanu
Foto: Agerpres
Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, le-a spus marti judecatorilor instantei supreme, la primul termen de judecata din dosarul in care este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, ca nu recunoaste invinuirile care i se aduc si nici nu le intelege, subliniind ca nu vrea sa fie judecat prin procedura simplificata si ca vrea sa dea o declaratie la un alt termen de judecata, potrivit News.ro. Instanta a stabilit urmatorul termen pe data de 11 aprilie, cand Tariceanu urmeaza sa fie audiat.

Avocatul lui Calin Popescu Tariceanu le-a spus judecatorilor ca politicianul doreste sa dea declaratie de inculpat si a cerut termen pentru a pregati apararea.

Unul dintre judecatorii din complet i-a spus lui Tariceanu ca poate sa recunoasca invinuirile care i se aduc si sa beneficieze de reducerea pedepsei cu o treime.

Calin Popescu Tariceanu a spus insa ca vrea sa fie judecat in procedura obisnuita, pentru ca nu recunoaste acuzatiile care i se aduc si "nici nu le intelege".

Avocatul lui Tariceanu le-a mai spus judecatorilor ca apararea vrea sa ceara probe in proces si, totodata, sa vada ce probe vrea sa prezinte Directia Nationala Anticoruptie. Acesta a mai spus ca patru martori audiati nu sunt trecuti in rechizitoriu, iar alti martori au fost audiati intr-un dosar disjuns.

Procurorul DNA prezent la sedinta de judecata a spus ca acuzarea nu contesta probele administrate in faza de urmarire penala si ca este de acord cu cererea avocatului de studiere a actelor depuse la primul termen din dosarul lui Tariceanu.

Intrebat, la iesirea din sala de judecata, de ce nu intelege acuzatiile, Tariceanu a raspuns: "Prefer ca justitia sa se faca in sala de judecata, si nu televizata. Imi cer scuze, aceasta atitudine este un respect pe care eu il datorez justitiei si pe care, ca orice cetatean, trebuie sa-l avem".

El a mai spus, referitor la declaratia data ca martor de Victor Ponta in dosarul sau, ca aceasta este publica, afirmand ca nu crede ca este "extrem de edificatoare" si ca ar contine ceva "incriminatoriu".

In legatura cu declaratia data de fosta sotie a lui Tariceanu, avocatul a aratat ca aceasta este "o manipulare a presei, a unei anumite parti a presei care incearca sa acrediteze o teza falsa". "Nicio declaratie din dosar nu este impotriva clientului meu", a completat aparatorul lui Tariceanu.

Intrebat de ce este necesara eliminarea din procedura de numire a procurorilor sefi a presedintelui, Tariceanu a aratat ca "problemele politice se discuta in Parlament".

Procesul in care Calin Popescu Tariceanu este acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului a inceput marti la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce, pe 10 februarie, instanta a decis ca procesul poate incepe pe fond, respingand definitiv cererile si exceptiile formulate de presedintele Senatului.

Pe 6 iulie 2016, procurorii DNA Brasov l-au trimis in judecata pe Calin Popescu Tariceanu, dupa ce ar fi mintit in declaratiile date ca martor in dosarul retrocedarii unei suprafete din Padurea Snagov si a fermei Baneasa, in care sunt judecati printul Paul, Remus Truica, Tal Silberstein si Dan Andronic. Alaturi de presedintele Senatului a fost trimis in judecata si Dorin Marian, fost sef al Administratiei Prezidentiale a Romaniei in anul 2000, acesta fiind acuzat tot de marturie mincinoasa.

Fostul premier Victor Ponta a fost audiat ca martor de procurorii DNA in dosarul de marturie mincinoasa al presedintelui Senatului. Intrebat despre relatia cu Remus Truica, omul de afaceri care ar fi pus la cale retrocedarea frauduloasa a padurii Snagov, Ponta a recunoscut ca-l stia pe acesta de mai multi ani. "Dupa ce am devenit prim-ministru, am evitat sa ma mai vad cu Truica, deoarece am fost informat de SRI ca sunt probleme cu acesta, fara a primi alte detalii", a aratat Ponta.

Intrebat si daca s-a intalnit cu consultantul politic israelian Tal Silberstein acasa la Tariceanu, Ponta a raspuns afirmativ."Da, l-am gasit acasa la Calin Popescu Tariceanu in 2014 si s-a vorbit de formarea unui nou partid. Tariceanu se vedea si cu Traian Basescu si cu Vasile Blaga", a declarat la DNA fostul premier, conform actelor de la dosar consultate de News.ro.

In acelasi dosar, fosta sotie a lui Calin Popescu Tariceanu, Ioana Valmar, a declarat procurorilor DNA ca, in octombrie 2008, a fost contactata de un avocat de la o firma de avocatura care i-a cerut sa autentifice ca notar, un contract de vanzare-cumparare privind un teren din Bucuresti si care apartinea Printului Paul Al Romaniei.

"Erau 17 hectare pe Strada Ion Ionescu de la Brad din Bucuresti. Avocatul mi-a spus ca este pe Strada Sisesti si mi-a cerut o estimare de taxe. Cumparator era SC Replicia, prin Remus Truica. I-am comunicat ca valoarea minima pentru tranzactie, conform grilei notarilor pentru 2008 era de 500 de euro pe metru patrat. Rezulta o valoare de 85 milioane de euro, impozitul in sarcina vanzatorului calculat fiind de 1.709.000 de euro. Truica mi-a cerut sa autentific contractul la o valoare de 50-60 euro/mp. Nu am fost de acord", a aratat fosta sotie a lui Tariceanu, in declaratia de martor.

Intr-un final, tranzactia nu s-a mai semnat la cabinetul Ioanei Tariceanu si Remus Truica a ales alt notar.

Pe 18 mai 2016, omul de afaceri Remus Truica, Printul Paul si alte 20 de persoane, intre care Tal Silberstein, Benjamin Steinmetz Agavi Moshe, Marius Marcovici si jurnalistul Dan Andronic, au fost trimisi in judecata in dosarul retrocedarii ilegale a fermei Baneasa si a 47 de hectare din Padurea Snagov.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4752 vizualizari

  • +17 (17 voturi)    
    oho (Marţi, 14 martie 2017, 11:57)

    Mawrkuss [anonim]

    Tariceanu vad ca vrea sa-si sape adang gropitza :D
  • +26 (26 voturi)    
    Termenul urmator abia pe 11 Aprilie ?? (Marţi, 14 martie 2017, 11:59)

    CezarN [utilizator]

    Aici nu te mai bagi in fata, Tariceanule?
  • +17 (17 voturi)    
    Motocicleanu e cu replica de Targoviste (Marţi, 14 martie 2017, 12:00)

    un domn [utilizator]

    recunoaste doar pe ALDE si P$D aka Mare Adunare Nationala a Talharilor sa il Judece !

    Fain Motociclene ! esti pe Drumul Bun..vroooom....vroooom..spre brutarie !
  • +21 (21 voturi)    
    Tariceanu (Marţi, 14 martie 2017, 12:05)

    Gaetano73 [utilizator]

    e senil??!! Brusc are respect fata de justitie?? Fata de cine? De femeia de serviciu si de portarul de la Ministerul Justitiei, tribunal, Curte de Apel, etc..??!! Ca fata de procurori si judecatori, ne-am lamurit cu varf si indesat, nu o data, cat respect le arata prin declaratiile elucubrante. Pai nu la televizor facea judecati atacand justitia in toate declaratiile sale? Asta chiar ne crede tampiti pe toti.
    Nu vrea judecarea prin procedura simplificata. Vrea sa o intinda, poate, poate scapa.
    Nerusinatul, nu recunoaste nimic, nu intelege nimic. Pai atubnci sa se interneze la balamuc.
    Urat pot sa mai imbatraneasca unii. Urat si plini de venin!!
  • +19 (19 voturi)    
    Nu mai face diferenta (Marţi, 14 martie 2017, 12:06)

    Frank777 [utilizator]

    intre adevar si minciuna.Toata viata lui e o minciuna.Lumea zicea ca e PNL si cand colo el este PSD.
  • +17 (17 voturi)    
    Cum adica nu le recunoaste? (Marţi, 14 martie 2017, 12:13)

    Ursuletul de Plus [utilizator]

    Nu le recunoaste pentru ca le-a uitat? Pai sa i le spunem in fiecare zi, sa le recunoasca de cum le vede.
  • +22 (22 voturi)    
    De ce nu 11 decembrie ? (Marţi, 14 martie 2017, 12:15)

    Mihai III [utilizator]

    De ce nu a fost aminat pe 11 decembrie ?
    De ce nu pe 11 aprilie 2020 ?
    Ce este cu aceasta bataie de joc ?
    Asta este justitie ?
    Pe 11 aprilie va spune ca nu a avut timp sa-si angajeze avocat sau ca avocatul este bolnav, sau ca avocatul este plecat in alta localitate.
    De ce nu s-a terminat procesul de la primul termen ?
    Probele sunt zdrobitoare, de necontestat.
    Mazare a ajuns la peste o suta de aminari, din cele mai aberante pretexte.
    Nu vede nimeni ca aproape toate procesele marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara, sunt tergiversate la nesfirsit ?
    Cind vor fi dati afara din sistem si arestati judecatorii corupti, aflati in solda mafiei, aflati in slujba gerupului infractional organizat usl ?
    • -3 (5 voturi)    
      Atunci cand vor face procurorii dosare (Marţi, 14 martie 2017, 15:59)

      xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Mihai III

      "beton" ca sa nu dea avocatilor apararii prilejuri de cereri de amanare,pricepusi?
  • +19 (19 voturi)    
    /// (Marţi, 14 martie 2017, 12:16)

    hmara [utilizator]

    Esti un om infect.
    Un pericol pt aceasta tara prin viziunea pe care o ai.
  • +21 (21 voturi)    
    Papagaliceanu a fost mancat chiar de catre (Marţi, 14 martie 2017, 12:20)

    Susufler0 [utilizator]

    Ponta cu declaratia aceea care "este publica". Se refera Anton la caracterul public al celor declarate de Ponta ca martor, de parca tocmai acest caracter ar goli proba testimoniala de concludenta si relevanta.

    Nu, mai Caline, tocmai de la declaratia aceea "publica", "needificatoare" si "neincriminatorie" ti se trage ! De-acolo au pornit procurorii DNA .

    PS. Eu zic ca, daca tot v-ati intalnit, ar fi bine sa te pui de pe acum de acord cu Gabi Oprea care cum doarme sus, ori la fereastra. :)

    PPS. Auzi, cica asta-i un sfat de la dom Profesor Voiculescu. ;)
  • +19 (19 voturi)    
    n-am (Marţi, 14 martie 2017, 12:21)

    nahir [utilizator]

    auzit pana acum niciun hot, corupt sau mincinos sa-si recunoasca vina.
  • +18 (18 voturi)    
    "Nu raspund... (Marţi, 14 martie 2017, 12:26)

    Gabi Sorocianu [utilizator]

    ...decat in fata Marii Adunari Nationale".
  • +19 (19 voturi)    
    Partea comica e cu "si nici nu intelege" (Marţi, 14 martie 2017, 12:41)

    Bogdan_100 [utilizator]

    Cu un astfel de nivel de intelegere manechinul ocupa functia de sef al Senatului Romaniei. Penibil
    • +4 (4 voturi)    
      Gresesti, omul are dreptul (Marţi, 14 martie 2017, 14:11)

      Bazil [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

      sa i se transmita acuzatiile in forma: Ana are mere; Anca are carie; Au, ma doare. Numai asa poate sa le inteleaga. Varsta, activitatea la senat si alde, precum si multele lui casnicii i-au redus capacitatea de intelegere. Sa-l intelegem.
  • +17 (17 voturi)    
    Se vehiculeaza tot (Marţi, 14 martie 2017, 12:43)

    Rescator [utilizator]

    Tot mai mult in unele canale media ca infractorul penal
    Tradiceanu se pregateste impreuna cu comunistul
    multimilionar in euro-Dragneev de suspendarea Presedintelui Iohannis,pentru a deveni pentru o luna
    Presedinte Interimar.Timp suficient pentru a distruge ce a mai ramas din Justitie.
    Daca vom avea al doilea Presedinte agent KGB,dupa
    Ion Ilici Iliescu,va trebui sa decidem :ori plecam toti
    din Romania,ori ii d-am cu cracii in sus definitiv.Amin!
  • +15 (15 voturi)    
    biletul roz (Marţi, 14 martie 2017, 12:57)

    ZinaRebeleanu1 [anonim]

    Ai vandut zacamintele de petrol din platoul marin . Ai mintit ca nu avem experienta in domeniu cu toate ca aveam platforme de explorare si de exploatare marina fabricate la 1 Mai Ploiesti dupa licenta Americana. Prima intrebare: A fost excrocherie sau incompetenta. Alta intrebare: Unde au disparut platformele marine. Rog DNA sa verifice.
    Ai modificat Legea 19/2000 prin Ordonanta de Urgenta nr. 4 din februarie 2005 furand drepturile la zeci de mii de pensionari. Eu mi-am castigat drepturile in justitie. Multi au murit fara sa-si castige aceste drepturi. Ai fost tot timpul in guvern sau parlament . Te intreb unde sunt fabricile, minele, padurile. .
    • +3 (5 voturi)    
      Patrimoniul industrial (Marţi, 14 martie 2017, 15:02)

      Rescator [utilizator] i-a raspuns lui ZinaRebeleanu1

      Distrus de liftele pagane dupa 1989 se ridica la cifra
      ametitoare de 1600 miliarde de euro.Intreprinderile
      viabile si profitabile si resursele naturale au fost
      vandute cu 7 miliarde de euro(intre 5-10 % din
      valoarea lor reala).In Trezoreria Statului au ajuns
      numai 2,2 miliarde de euro.Unul din vinovatii principali
      este chiar Tradiceanu(+Ilici,Vacaroiu,Nastase,
      Basescu,Boc,Pontache si altii).Pentru asta ar trebui judecati si trimisi pe viata la inchisoare.
      In 1989 Romania avea un plus bugetar de 2,5
      miliarde de dolari si creante de incasat de 2,2
      miliarde de dolari.Acum cu astia am ajuns la o
      datorie publica de 100 miliarde de euro.Acum
      Romania este un stat captiv iar generatiile viitoare
      primesc o povara pe care nu o pot duce.Asta este.
  • +10 (10 voturi)    
    Dimineata la tribunal ca inculpat, (Marţi, 14 martie 2017, 14:23)

    manusha [utilizator]

    dupa amiaza la legiferare in Parlament cu proiecte de lege care sa-l favorizeze. Conflict de interese sau schizofrenie?
  • -4 (6 voturi)    
    Vad ca aici Tariceanu e foarte iubit,se vede (Marţi, 14 martie 2017, 16:01)

    xrogo [utilizator]

    din postarile "pozitive"!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by