UPDATE Sentinta in dosarul Gala Bute, amanata de instanta suprema pentru 28 martie. DNA a cerut pedeapsa maxima pentru Elena Udrea

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 13 martie 2017, 5:42 Dosare Anticoruptie


Elena Udrea (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Instanta suprema trebuia sa pronunte luni prima sentinta in dosarul Gala Bute, dar a decis sa amane solutia pentru data de 28 martie. Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltarii Regionale, este judecata pentru luare de mita, abuz in serviciu si tentativa la folosirea de documente ori declaratii false pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene. 

UPDATE 12.35 Inalta Curte a amanat pentru 28 martie pronuntarea unei sentinte in Dosarul Gala Bute.

Sentinta pronuntata nu va fi insa definitiva. La ultimul termen al procesului, procurorul DNA a cerut condamnarea Elenei Udrea la o pedeapsa cu executare orientata spre maximul prevazut pentru faptele de care este acuzata - in jur de 20 de ani de inchisoare.

DNA a cerut ca si fostul ministru al Economiei Ion Ariton sa primeasca o pedeapsa cu executare in acest dosar.

Dosarul "Gala Bute" a ajuns la instanta suprema in aprilie 2015. Procurorii ii acuza de fapte de coruptie pe fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului Elena Udrea, fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu, fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu, fostul secretar general in MDRT Gheorghe Nastasia si omul de afaceri Dragos Botoroaga.

Printre faptele pentru care acestia au fost trimisi in judecata sunt: luare sau dare de mita, abuz in serviciu, complicitate la luare de mita, evaziune fiscala si spalare de bani.   

Procurorii au aratat in rechizitoriu ca in 24 iunie 2011 a fost incheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fara publicarea unui anunt de participare, intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, avand ca obiect prestarea serviciilor de promovare a Romaniei in cadrul evenimentelor desfasurate cu ocazia organizarii Galei Internationale de Box profesionist de catre Federatia Romana de Box. In baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare in valoare de 8.116.800 lei.

"Fondurile publice au fost utilizate intr-o modalitate interzisa de lege, respectiv pentru finantarea unui eveniment sportiv organizat de catre o societate comerciala, iar suma achitata in baza contractului constituie in intregime un prejudiciu produs in patrimoniul ministerului. Prin incheierea contractului s-a urmarit in realitate asigurarea fondurilor necesare organizarii galei de box mentionate, iar achizitia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formala, pentru care nu exista o nevoie reala a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenta de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu incalcarea procedurilor legale de achizitie publica si au fost achizitionate servicii care nu se regasesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finantare europeana", potrivit procurorilor.

Anchetatorii au aratat ca, cea mai importanta contributie la savarsirea acestor fapte si la producerea rezultatului apartine Elenei Udrea, care a luat decizia organizarii galei in urma unor discutii informale cu Obreja Rudel, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finantarii evenimentului, a cerut in mod repetat functionarilor din subordine sa se intalneasca cu Obreja pentru a identifica solutii in cazul incheierii contractului si a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma sa fie alocat de catre MDRT in afara cadrului reglementat de procedura achizitiilor publice.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























7683 vizualizari

  • +18 (22 voturi)    
    Udrea (Luni, 13 martie 2017, 6:41)

    Celbland [utilizator]

    O fi furat și ea puțin, dar cine nu fură în țara asta? Procurorii ar trebui să se ocupe de pensionarii care dau șpagă un borcan de dulceață.

    Apropo, există poșete Louis Vuitton în dungi albe și negre?
    • 0 (4 voturi)    
      Procurorii DNA isi iau salariul bun si daca nu fac (Luni, 13 martie 2017, 9:18)

      deval [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

      nici un dosar , si daca gasesc coruptia doar la controlorii de tren, vamesi si portarii de spitale !! Ca pe vremuri !! Siguri si la FOSTI PM dar doar daca il toarna colegii de partid de la putere !!
  • +17 (19 voturi)    
    alaturi de Varan (Luni, 13 martie 2017, 6:56)

    un domn [utilizator]

    La Multi Ani Nutzi !
  • +19 (21 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 13 martie 2017, 7:44)

    [anonim]

  • -13 (15 voturi)    
    o vor achita (Luni, 13 martie 2017, 8:55)

    xanti [utilizator]

    Mircea Badea are dreptate nu sunt probe serioase impotriva Udrei.
    Inca odata DNA se va face de rusine.
    • +2 (6 voturi)    
      Achitarea intr-un dosar nu e echivalenta cu (Luni, 13 martie 2017, 9:10)

      deval [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      aceea ca institutia se face de "rusine "ci poate sa insemne ca :
      -dosarul nu a fost instrumentat de un profesionist,
      -judecatorul considera ca cele cinci capete de acuzare sunt probate insuficient:
      -este nevinovata .
      Cred ca doar 100% reusite ale DNA poate fi ingrijorator ! Daca dvs citati Monstruoasa coalitie , nu aveti cum sa intelegeti ce spun !!
      • +2 (4 voturi)    
        Hai acum (Luni, 13 martie 2017, 11:46)

        justin [utilizator] i-a raspuns lui deval

        Nu vorbim de "un dosar", vorbim despre un dosar cu greutate. Unul in care DNA arata cum lupta impotriva coruptiei clasei politice, lupta in care se bate cu caramida in piept.

        - nu pui un incompetent sa instrumenteze un astfel de dosar
        - vina este evidenta atat in acest dosar cat si in altele care asteapta. sunt dosare relativ simple, si doar punerea unui incompetent sau a unui procuror partinitor ar putea-o scapa de condamnare

        Rezultatul acestui dosar arata daca chiar se doreste lupta impotriva coruptiei sau doar a "anumitor" corupti.

        Eu pot doar sa-i doresc la multi ani!
  • +7 (7 voturi)    
    astazi se va vedea (Luni, 13 martie 2017, 9:03)

    revo [utilizator]

    cat de mult s-a intins cancerul in Romania. CSM, CCR, nu mai zic de parlament si guvern, au fost cuprinse iremediabil.
  • -6 (10 voturi)    
    obsesii (Luni, 13 martie 2017, 9:05)

    Viorica Alexandru [utilizator]

    HOTNEWS -daca i-ati ignorat apararea, de ce nu-- ignorati si acuzarea sau condamnarea?

    Dvs cati ani meritati pentru manipulare ? Calculati!
  • +6 (6 voturi)    
    N-aș vrea să se întâmple (Luni, 13 martie 2017, 10:00)

    Radu I [utilizator]

    ... dar am o vagă presimțire că vor căuta (și vor găsi) pretexte ca să amâne sentința. Până când „marele reformator” al Justiției (și protector al udrei) îi va aranja ploile. Ca să-i fie cald și bine. Sărăcuța hoață...
  • +11 (11 voturi)    
    sa vina un cardiolog pentru base (Luni, 13 martie 2017, 10:34)

    jackalphonse [utilizator]

    Si cineva cu un prosop sa stearga dejectiile lui base impotriva DNA-lui pe la RTV.
  • 0 (0 voturi)    
    Oare (Luni, 13 martie 2017, 13:52)

    Celbland [utilizator]

    Oare Nutzi se gândește să dea înapoi la bugetul statului banii furați de soțul ei Cocoș și care i-au revenit în urma divorțului, știind acum că banii respectivi au fost furați de la români?
    Mă mai gândeam că va da înapoi și cele 3 milioane euro împrumutate de la BRD. Asta numai dacă nu i-a returnat în Panama în conturile Société Generale, din bani furați de la români, apoi spălați puțin prin off-shore.
  • 0 (0 voturi)    
    Tot s-a furat (Luni, 13 martie 2017, 16:40)

    ElenaVrinceanu [utilizator]

    Tot s-a furat in tara asta , a mai ramas doar pamantul pe cere ni-l iau strainii pe nimic , padurile , care se taie in nestire fara a se face reimpaduriri si apele , iar DNA-ul vezi doamne se piapta-na , apoi vor vrea sa ne ia pielea de pe noi , vai si amar de generatiile viitoare ca noi adultii ne-om mai descurca
  • 0 (0 voturi)    
    De ce dureaza un proces atat de mult? (Luni, 13 martie 2017, 22:58)

    Dodel540 [utilizator]

    Atunci cand un proces al unei persoane sau fapte penale de interes public dureaza cu anii, sa va aduceti aminte de amanarile inexplicabile ca cea de astazi.
    Inexplicabila pentru ca toata lumea stie ca va urma un proces de recurs . Deci inca + 1 an cel putin pana la sentinta definitiva.
    Dnilor judecatori, eu daca nu imi fac treaba la timp la munca sunt penalizat sau data afara. Voi cum sunteti sanctionati pentru intarzierile nesfarsite?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by