Fostul presedinte al CJ Brasov Aristotel Cancescu si fostul senator Sebastian Grapa, arestati preventiv

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 1 martie 2017, 19:12 Dosare Anticoruptie


Aristotel Cancescu
Foto: PNL
Fostul presedinte al Consiliului Judetean Brasov Aristotel Cancescu, urmarit penal intr-un nou dosar in care este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, si alte doua persoane, intre care si fostul senator Sebastian Grapa, au fost arestati preventiv, miercuri seara, de Tribunalul Brasov, informeaza News.ro.

Tribunalul Brasov a admis, miercuri seara, propunerea procurorilor DNA de arestare preventiva a lui Aristotel Cancescu pentru luare de mita si abuz in serviciu, a lui Sebastian Grapa pentru dare de mita in forma continuata si complicitate la abuz in serviciu in forma continuata si a lui Gavril Matei pentru dare de mita si complicitate la abuz in serviciu, ambele in forma continuata.

Astfel, cei trei au primit mandate de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cazul lui Claudiu Cornea, la data faptelor consilier judetean, acuzat de dare de mita in forma continuata, judecatarii au decis plasarea acestuia in arest la domiciliu.

Decizia instantei brasovene nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Brasov.

In acest dosar, mai sunt cercetati sub control judiciar Sabin Adrian Neag, consilier judetean si administrator al unei societati comerciale la data faptei, pentru complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata, Cristinel Paltin, primar al comunei brasovene Sercaia, pentru abuz in serviciu si consilierii judeteni Olimpiu Valentin Soneriu, Ovidiu Razvan Sandru, Vasile Ungureanu si Romulus Dragos Craciun, pentru dare de mita in forma continuata.

Procurorii au date si probe care arata ca "in contextul campaniei electorale din anul 2012, Cancescu, in calitate de presedinte al filialei judetene a unui partid politic, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse intre 220.000 lei si 15.000 lei pentru a-i pune pe acestia pe lista de candidati pentru un post de consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Brasov".

Conform anchetatorilor, Cancescu a primit de la Sebastian Grapa 170.000 de lei, de la Claudiu Cornea - 100.000 de lei, de la Olimpiu Valentin Soneriu - 60.000 de lei, de la Gavril Matei - 50.000 de lei, de la Ovidiu Razvan Sandru - 50.000 de lei, Vasile Ungureanu - 40.000 de lei si de la Romulus Dragos Craciun - 15.000 de lei.

In total, Aristotel Cancescu a primit de la cei sapte inculpati 485.000 lei, sumele fiind pretinse in functie de locul pe care s-au aflat acestia pe lista de candidati pentru campania electorala din anul 2012 a partidului respectiv, mai arata procurorii DNA.

"Toate sumele de bani au fost predate personal sau printr-un intermediar la casieria partidului de catre cei sapte inculpati, fara ca acestia sa primeasca documente justificative. Suma de bani mentionata anterior a fost folosita in campania electorala din anul 2012. Ulterior, toti cei sapte inculpati au fost alesi consilieri judeteni in cadrul Consiliului Judetean Brasov", sustin procurorii DNA.

De asemenea, anchetatorii spun ca, in perioada 2012 - 2013, Aristotel Cancescu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Brasov, a aprobat alocarea unor sume de bani din fondul de rezerva al CJ, pentru achizitionarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate incheiate intre firmele controlate de Sebastian Grapa si mai multe primarii din judet.

"Sumele de bani alocate de inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, la cererea si cu ajutorul inculpatului Grapa Sebastian, au fost in cuantum total de 1.089.080 lei, iar parte din aceasta suma, respectiv suma de 170.000 lei, a fost depusa de acesta din urma la casieria unui partid politic pentru a fi pus pe o pozitie eligibila pe lista de candidati pentru Consiliul Judetean Brasov in contextul campaniei electorale din anul 2012", potrivit procurorilor DNA.

Anchetatorii mai spun ca, in anul 2013, Cancescu, tot in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Brasov, la cererea si cu ajutorul lui Gavril Matei, a aprobat alocarea sumei de 416.721 de lei din fondul de rezerva al CJ Brasov pentru achizitia de sisteme de incalzire de catre primaria unei comune din judetul Brasov de la o societate controlata in fapt de Gavril Matei.

"In ceea ce priveste utilizarea fondului de rezerva aflat la dispozitia Consiliului Judetean Brasov, din probatoriul administrat in cauza, a rezultat ca banii au fost alocati doar cu aprobarea inculpatului Cancescu Aristotel Adrian, care a avut grija ca in fiecare an fondul sa fie constituit la nivelul maxim prevazut de lege, respectiv 5% din buget. Sumele de bani aflate in acest fond au fost date in mod discretionar de catre inculpatul Cancescu Aristotel Adrian pentru recompensarea colaboratorilor politici, fara vreo legatura cu conditiile reale din localitati, acesta considerand fondul de rezerva ca fiind la dispozitia sa", mai spun procurorii DNA.

In acest context, Aristotel Cancescu a tinut o evidenta a utilizarii sumelor respective, "pentru a caror alocare fiecare persoana se adresa acestuia care aproba direct cererea fara sa existe referat de analizare a solicitarii, fiind de ajuns ca persoana respectiva sa-i spuna ca banii sunt pentru el". Procurorii spun ca votul in plen, atunci cand a avut loc, a fost formal, consilierii limitandu-se sa aprobe punctul de pe ordinea de zi initiat de Cancescu, "fara discutii sau verificari".

"In aceeasi perioada, inculpatul Paltin Cristinel, in calitate de primar al Comunei Sercaia, la cererea si cu ajutorul inculpatului Grapa Sebastian, a incheiat cu o societate administrata si detinuta in fapt de acesta din urma un contract de servicii, avand ca obiect intocmirea si predarea studiului "Strategie privind prevenirea abandonului scolar, identificarea metodelor de crestere a gradului de instruire a populatiei comunei Sercaia, jud. Brasov" in valoare de 78.120 lei", conform procurorilor DNA.

Contractul in cauza a fost atribuit fara sa fie facuta o analiza la nivelul scolilor din care sa rezulte abandonul la acest nivel si care sa justifice efectuarea achizitiei, fara sa fie intocmit un referat de necesitate si fara sa existe un buget rectificat si fonduri aprobate.

"In plus, contractul a fost incheiat cu o societate care nu avea calificarea necesara realizarii prestatiei care face obiectul contractului, iar ulterior studiul respectiv nu a fost utilizat vreodata, cauzand astfel un prejudiciu pentru comuna Sercaia in suma de 78.120 lei, ce reprezinta totodata folos necuvenit pentru inculpatul Grapa Sebastian", sustin anchetatorii.

Potrivit procurorilor, in atribuirea contractelor descrise, Sebastian Grapa a fost ajutat de Sabin Adrian Neag, care: "a redactat in mod formal documente, studii si lucrari, sub pretextul indeplinirii obligatiilor contractuale, care nu corespundeau calitativ si cantitativ, acestea fiind descarcate de pe Internet, a pus la dispozitia primarilor documentele respective pentru a avea justificarea decontarii sumelor mentionate in contracte, a completat si semnat facturi, a redactat contracte, a retras bani din conturile societatilor si a pastrat legatura cu primarii comunelor respective".

Anchetatorii arata ca "prin aceasta, s-a cauzat un prejudiciu bugetului CJ Brasov si primariilor respective in suma totala de 1.167.200 de lei, suma ce reprezinta totodata folos necuvenit pentru inculpatul Grapa Sebastian".

In 24 februarie, Aristotel Cancescu a fost pus sub control judiciar, fiind urmarit penal pentru abuz in serviciu, intr-un dosar in care procurorii DNA au extins cercetarile si in care este acuzat ca a determinat-o pe sefa DGASPC sa ceara CJ suplimentarea bugetului de venituri si cheltuieli al institutiei pentru a achizitiona produse si lucrari prestabilite la valori foarte mari sau care nu erau necesare de la doua firme controlate de un consilier judetean. Prejudiciul produs DGASPC Brasov se ridica la peste 300.000 de lei.

De asemenea, fostul presedinte al CJ Brasov a fost trimis in judecata in trei cauze.

Astfel, in 15 decembrie 2016, Cancescu a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA pentru luare de mita si abuz in serviciu, el fiind suspectat ca in campania electorala din 2012 a primit mita de la trei persoane pentru a le pune pe pozitii eligibile pe lista de candidati pentru CJ si totodata a aprobat referate prin care s-au alocat 675.000 de lei din fondul de rezerva al consiliului catre niste primarii, care au cumparat ilegal softuri educationale, unele chiar fara sa aiba calculatoare, o parte din bani ajungand de fapt la un consilier judetean. In prezent Cancescu este judecat sub control judiciar in acest dosar.

De asemenea, in noiembrie 2016, Aristotel Cancescu a fost trimis in judecata impreuna cu primarul municipiului Brasov, George Scripcaru, pentru abuz in serviciu. Cei doi ar fi intervenit ca sa ajute alti doi inculpati din dosar sa inchirieze un teren si sa contruiasca o farmacie in curtea Spitalului Judetean Brasov.

In decembrie 2014, Cancescu a fost trimis in judecata de DNA, tot pentru abuz in serviciu (cinci infractiuni), luare de mita, spalare de bani, trafic de influenta si instigare la tentativa la abuz in serviciu. Alaturi de acesta au mai fost trimise in judecata alte zece persoane, intre care si fostul deputat PC Ioan Dinita. Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada 2006 -2007, Consiliul Judetean Brasov a incheiat doua contracte de intretinere a drumurilor si de deszapezire cu societatea comerciala Gotic SA Brasov, reprezentata de Dinita, precum si cu firma Ramb Sistem, pentru amenjarea Complexului de Agrement de sub Tampa si a terenurilor de sport de la Colegiul ￯Andrei Saguna", in toate cazurile pretul initial crescand de mai multe ori.

Aristotel Cancescu a fost presedinte al Consiliului Judetean Brasov timp de 16 ani.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1216 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    Abuz? (Miercuri, 1 martie 2017, 19:21)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Nu e abuz. E ROMÂNIA - țara hoției generalizate, stat mafiot jefuit zi de zi de MAFIILE DE PARTID. Un stat de hoti care voteaza hoti.
    • +4 (4 voturi)    
      Nu fi necioplit! (Miercuri, 1 martie 2017, 19:53)

      alibaba_zeul_meu • • [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      Ureaza-le la multi ani! =))
  • +4 (4 voturi)    
    Ou sont les neiges d' antan ? (Miercuri, 1 martie 2017, 19:42)

    Susufler0 [utilizator]

    O, ce vremuri ! Baronul liberal Cancescu, taia si spanzura si fura in judet, toti stiau si nimeni nu-i putea face nimic !

    PS. Si acum ? Canci libertate !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by