Fostul senator Sebastian Grapa si doi fosti consilieri judeteni din Brasov, retinuti de DNA. Aristotel Cancescu este acuzat in dosar ca pretins bani pentru a pune candidati pe lista PNL pentru CJ

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 1 martie 2017, 12:23 Dosare Anticoruptie


DNA a dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a lui Sebastian Grapa, fost senator si consilier judetean in Brasov si a altor doi fosti membri ai CJ pentru infractiuni de dare de mita si complicitate la abuz in serviciu. 

In acest dosar se propune si arestarea pentru 30 de zile a lui Aristotel Cancescu, fost sef la CJ Brasov pentru luare de mita si abuz in serviciu.
In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:


"In contextul campaniei electorale din anul 2012, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, in calitate de presedinte al filialei judetene a unui partid politic, a pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse intre 220.000 lei si 15.000 lei pentru a-i pune pe acestia pe lista de candidati pentru un post de consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Brasov.

Astfel, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian a primit de la urmatorii inculpati urmatoarele sume de bani: 
- de la inculpatul Grapa Sebastian a primit suma de 170.000 lei; 
- de la inculpatul Cornea Claudiu a primit suma de 100.000 lei; 
- de la inculpatul Soneriu Valentin Olimpiu a primit suma de 60.000 lei; 
- de la inculpatul Matei Gavril a primit suma de 50.000 lei; 
- de la inculpatul Sandru Razvan Ovidiu a primit suma de 50.000 lei; 
- de la inculpatul Ungureanu Vasile a primit suma de 40.000 lei; 
- de la inculpatul Craciun Dragos Romulus a primit suma de 15.000 lei. 
Suma totala de bani primita de inculpatul Cancescu Aristotel Adrian de la cei sapte inculpati a fost de 485.000 lei, cuantumul acestora fiind pretins in functie de locul pe care s-au aflat cei sapte inculpati pe lista de candidati pentru campania electorala din anul 2012 a partidului respectiv.

Toate sumele de bani au fost predate personal sau printr-un intermediar la casieria partidului de catre cei sapte inculpati, fara ca acestia sa primeasca documente justificative. Suma de bani mentionata anterior a fost folosita in campania electorala din anul 2012.
Ulterior, toti cei sapte inculpati au fost alesi consilieri judeteni in cadrul Consiliului Judetean Brasov.

In perioada 2012 - 2013, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Brasov, a aprobat alocarea unor sume de bani din fondul de rezerva al C.J. Brasov pentru achizitionarea de studii sau pentru plata unor contracte supraevaluate incheiate intre firmele controlate de inculpatul Grapa Sebastian si mai multe primarii din judet.

Sumele de bani alocate de inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, la cererea si cu ajutorul inculpatului Grapa Sebastian, au fost in cuantum total de 1.089.080 lei, iar parte din aceasta suma, respectiv suma de 170.000 lei, a fost depusa de acesta din urma la casieria unui partid politic pentru a fi pus pe o pozitie eligibila pe lista de candidati pentru Consiliul Judetean Brasov in contextul campaniei electorale din anul 2012.

In anul 2013, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Brasov, la cererea si cu ajutorul inculpatului Matei Gavril, a aprobat alocarea sumei de 416.721 lei din fondul de rezerva al CJ Brasov sub pretextul achizitiei de sisteme de incalzire de catre primaria unei comune din judetul Brasov de la o societate controlata in fapt de inculpatul Matei Gavril.

In ceea ce priveste utilizarea fondului de rezerva aflat la dispozitia Consiliului Judetean Brasov, din probatoriul administrat in cauza, a rezultat ca banii au fost alocati doar cu aprobarea inculpatului Cancescu Aristotel Adrian, care a avut grija ca in fiecare an fondul sa fie constituit la nivelul maxim prevazut de lege, respectiv 5% din buget. Sumele de bani aflate in acest fond au fost date in mod discretionar de catre inculpatul Cancescu Aristotel Adrian pentru recompensarea colaboratorilor politici, fara vreo legatura cu conditiile reale din localitati, acesta considerand fondul de rezerva ca fiind la dispozitia sa.

In acest context, inculpatul Cancescu Aristotel Adrian a tinut o evidenta a utilizarii sumelor respective, pentru a caror alocare fiecare persoana se adresa acestuia care aproba direct cererea fara sa existe referat de analizare a solicitarii, fiind de ajuns ca persoana respectiva sa-i spuna ca banii sunt pentru el. Votul in plen, atunci cand a avut loc, a fost formal, consilierii limitandu-se sa aprobe punctul de pe ordinea de zi initiat de inculpatul Cancescu Aristotel Adrian , fara discutii sau verificari.

In aceeasi perioada, inculpatul Paltin Cristinel, in calitate de primar al Comunei Sercaia, la cererea si cu ajutorul inculpatului Grapa Sebastian, a incheiat cu o societate administrata si detinuta in fapt de acesta din urma un contract de servicii, avand ca obiect intocmirea si predarea studiului "Strategie privind prevenirea abandonului scolar, identificarea metodelor de crestere a gradului de instruire a populatiei comunei Sercaia, jud. Brasov" in valoare de 78.120 lei.

Contractul respectiv a fost atribuit fara sa existe o analiza la nivelul unitatilor scolare din care sa rezulte abandonul la acest nivel si care sa justifice efectuarea acestei achizitii, fara sa fie intocmit un referat de necesitate si fara sa existe un buget rectificat si fonduri aprobate.

In plus, contractul a fost incheiat cu o societate care nu avea calificarea necesara realizarii prestatiei care face obiectul contractului, iar ulterior studiul respectiv nu a fost utilizat vreodata, cauzand astfel un prejudiciu pentru comuna Sercaia in suma de 78.120 lei, ce reprezinta totodata folos necuvenit pentru inculpatul Grapa Sebastian.

In atribuirea contractelor descrise anterior, inculpatul Grapa Sebastian a beneficiat de ajutorul inculpatului Neag Adrian Sabin care a intreprins urmatoarele activitati: 
- a redactat in mod formal documente, studii si lucrari, sub pretextul indeplinirii obligatiilor contractuale, care nu corespundeau calitativ si cantitativ, acestea fiind descarcate de pe Internet,
- a pus la dispozitia primarilor documentele respective pentru a avea justificarea decontarii sumelor mentionate in contracte, 
- a completat si semnat facturi, 
- a redactat contracte, 
- a retras bani din conturile societatilor si 
- a pastrat legatura cu primarii comunelor respective. 
Prin aceasta, s-a cauzat un prejudiciu bugetului C.J. Brasov si primariilor respective in suma totala de 1.167.200 lei, suma ce reprezinta totodata folos necuvenit pentru inculpatul Grapa Sebastian."






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1927 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    am citit pe fuga (Miercuri, 1 martie 2017, 12:42)

    Mawrkuss [anonim]

    am crezut ca ati pus mana pe Sebastian Ghita :))
  • 0 (2 voturi)    
    ”Democrația” votului pe liste de partid (Miercuri, 1 martie 2017, 13:03)

    Harald [utilizator]

    După 27 de ani, România încă practică democrația originală a lui Ion Iliescu și nimeni nu pare să aibă nimic împotrivă. La urma urmei, nu doar Liviu Dragnea e încântat să aprobe el listele, ci și Nicușor Dan. Astfel încât toată lumea e fericită și toți sunt democrați de nu se mai poate.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by