DNA il acuza pe Sebastian Ghita ca a luat spagi de pana la 10 milioane de euro pentru contracte cu statul / Ghita ar fi pacalit Banca Mondiala sa intre actionar in grupul Teamnet, pe care el il controla prin interpusi

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 27 februarie 2017, 21:17 Dosare Anticoruptie


Sebastian Ghita, dat in urmarire
Foto: captura politiaromana.ro
Fostul deputat Sebastian Ghita este urmarit penal pentru patru infractiuni de trafic de influenta, trei infractiuni de spalare a banilor in forma continuata si constituirea unui grup infractional organizat, in noul dosar penal instrumentat de procurorii DNA Ploiesti. Procurorii anitcoruptie vor propune totodata instantei emiterea unui nou mandat de arestare in lipsa pe numele lui Sebastian Ghita, disparut din decembrie si dat in urmarire de autoritati.

In acelasi dosar, procurorii au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a inculpatilor Bogdan Padiu (director general al SC Teamnet International) si Cristian Anastasescu (administrator al S.C Asesoft International) pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la trafic de influenta in forma continuata, spalare a banilor in forma continuata si constituire a unui grup infractional organizat.

Conform DNA, Sebastian Ghita a primit in perioada 2007 - 2014, pentru contracte atribuite de institutii si autoritati publice societatilor comerciale respective, sume de bani cuprinse intre 3 milioane si 10 milioane euro.

Comunicatul integral difuzat de DNA:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatul GHITA SEBASTIAN AURELIAN, reprezentant pana in anul 2012 al societatilor comerciale S.C. Teamnet International S.R.L. si S.C. Asesoft International S.A. si ulterior deputat in Parlamentul Romaniei in perioada 2012 - 2016, pentru savarsirea infractiunilor de

- trafic de influenta (4 infractiuni),
- spalare a banilor, in forma continuata (3 infractiuni) si
- constituire a unui grup infractional organizat

De asemenea, s-a mai dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 27 februarie 2017, a inculpatilor
PADIU BOGDAN, director general al S.C Teamnet International S.A., pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la trafic de influenta si spalare a banilor, ambele in forma continuata si constituire a unui grup infractional organizat;

ANASTASESCU CRISTIAN, administrator al S.C Asesoft International S.A., pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la trafic de influenta si spalare a banilor, ambele in forma continuata si constituire a unui grup infractional organizat.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2007 - 2015 la nivelul institutiilor publice si autoritatilor publice, au fost incheiate mai multe contracte de achizitie de programe informatice finantate din fonduri publice, dar si din fonduri europene, de catre mai multe societati comerciale cu acest profil de activitate si de asocierea dintre acestea si societatile comerciale S.C. Teamnet International S.R.L. si S.C. Asesoft International S.A.

Pentru incheierea acestor contracte finantate din bani publici si fonduri europene, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian, reprezentant pana in anul 2012 al societatilor comerciale S.C. Teamnet International S.R.L. si S.C. Asesoft International S.A. si ulterior deputat in Parlamentul Romaniei, a pretins si primit de la reprezentantii firmelor, declarate ulterior castigatoare ale procedurilor de licitatie, sume de bani, pentru a determina factorii decizionali ai institutiilor si autoritatilor contractante sa atribuie contractele de prestare de servicii IT si/sau sa faciliteze derularea in bune conditii, firmelor ai caror reprezentanti fusesera contactati, anterior, de acesta.

Pentru crearea unei aparente de legalitate in ceea ce priveste acordarea acestor sume de bani pretinse, Ghita Sebastian Aurelian a indicat ca modalitate de transfer al sumelor de bani de care era interesat, simularea unor operatiuni comerciale prin incheierea unor contracte comerciale de catre aceste societati in calitate de beneficiar, cu societati comerciale controlate de el apartinand grupului Asesoft / Teamnet, in calitate de furnizor. Obiectul contractelor consta in prestarea de servicii IT fictive.

Lucrarile inserate in facturile emise de societatile comerciale din grupul Asesoft / Teamnet, au fost executate in realitate cu propriile resurse materiale si umane chiar de catre beneficiarii lucrarilor, iar documentele justificative atasate acestora au atestat operatiuni care nu s-au derulat in realitate.

Ca urmare a acestui circuit comercial nereal, respectivele societati comerciale au virat catre societatile comerciale din grupul Asesoft / Teamnet, contravaloarea asa-ziselor lucrari prestate de acestea din urma, sumele fiind reintroduse in circuitul fiscal - economic. Acesti bani reprezinta contravaloarea influentei promise si exercitate de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian asupra unor factori decizionali din mediul guvernamental sau institutiile subordonate.

In aceasta modalitate, Ghita Sebastian Aurelian a primit, in perioada 2007 - 2014, pentru contractele atribuite societatilor comerciale respective, sume de bani cuprinse intre 3 milioane euro si 10 milioane euro.

In concret,
In perioada 2007 - 2008, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a pretins de la reprezentantii unei societati comerciale si a primit de la acestia, in mod indirect, suma de 4.118.388 lei, prin simularea unor relatii comerciale intre societatea respectiva si S.C. Teamnet International S.R.L., constand in achizitionarea fictiva de servicii IT. In schimbul acestei sume de bani, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a promis ca isi va exercita influenta asupra factorilor decizionali din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, respectiv din cadrul S.C. Transelectrica S.A., in vederea atribuirii si derularii in bune conditii (fara impedimente la efectuarea platilor) a 7 (sapte) contracte incheiate de catre societatea respectiva cu cele doua institutii publice precizate anterior. Valoarea totala a celor 7 contracte incheiate cu societatea respectiva a fost de 14.511.883 euro.

In perioada 2013 - 2014, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a pretins de la reprezentantii aceleiasi societati comerciale si a primit de la acestia, in mod indirect, suma de 5.957.651 lei, prin simularea unor relatii comerciale intre societatea respectiva si doua societati comerciale, intre care si S.C. Asesoft Technologies S.R.L., constand in achizitionarea fictiva de servicii IT. In schimbul acestei sume de bani, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a promis ca isi va exercita influenta asupra factorilor decizionali din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, in vederea atribuirii contractului finantat din fonduri publice avand ca obiect implementarea sistemului informatic integrat Sistemul National "Dosarul Electronic de Sanatate" (DES).

In perioada 2007 - 2014, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a pretins de la reprezentantii unei alte societati comerciale, si a primit in mod indirect, suma de 22.872.321 lei, prin simularea unor relatii comerciale intre societatea respectiva si alte patru societati, intre care S.C. Asesoft International S.A., S.C. Teamnet International S.A., constand in achizitionarea fictiva de servicii IT. In schimbul acestei sume de bani, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a promis ca isi va exercita influenta asupra factorilor decizionali si functionarilor publici din cadrul Ministerului Economiei si Comertului, C.N.A.S., Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, Consiliului Judetean Tulcea, Consiliului Judetean Brasov, in vederea atribuirii si derularii in bune conditii (fara impedimente la acordarea platilor) a contractelor finantate din fonduri publice incheiate cu societatea respectiva.

Concret, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a promis ca va interveni pe langa membri ai guvernului si pe langa functionari publici cu functii decizionale, atat in vederea atribuirii si derularii in bune conditii a contractelor finantate din fonduri publice, cat si in vederea deblocarii unor plati pentru contracte deja existente, incheierea unor contracte si acte aditionale, dar si pentru alocarea unor fonduri banesti pentru viitoare contracte in domeniul IT.

In perioada 2013 - 2014, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a pretins de la reprezentantii a doua societati comerciale si a primit de la acestia, in mod indirect, suma de 22.516.573 lei, prin folosirea unor proceduri de subcontractare si simularea unor relatii comerciale intre una dintre cele doua societati si S.C. Teamnet International S.A. In schimbul acestei sume de bani, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a promis ca isi va exercita influenta asupra factorilor decizionali din cadrul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, in vederea atribuirii contractului in valoare de 166.782.737 lei, incheiat in anul 2014 intre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice - Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial "Mediu" si asocierea formata din 5 societati comerciale.

In urma primirii banilor, disimulati sub forma unor operatiuni fictive derulate de S.C. Teamnet International S.A. cu alte societati IT, o suma de 24.620.988 lei a fost folosita de prima societate mentionata pentru cresterea artificiala a cifrei de afaceri, in scopul determinarii reprezentantilor Bancii Mondiale sa achizitioneze actiuni la aceasta societate si sa-i acorde un credit in valoare de 10 milioane euro.

In baza aceleiasi rezolutii infractionale, in perioada 2007 - 2014, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian, impreuna cu inculpatii Padiu Bogdan si Anastasescu Cristian au disimulat adevarata natura a provenientei sumelor de bani mentionate anterior, prin inregistrarea, in evidentele contabile, a unor operatiuni comerciale fictive avand ca obiect pretinse prestari de servicii IT, de catre S.C. Teamnet International S.A., S.C. Asesoft International S.A. si alte firme apartinand aceluiasi grup, cunoscand ca banii provin din savarsirea infractiunilor de trafic de influenta.

Totodata, incepand cu anul 2010, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian, impreuna cu inculpatii Padiu Bogdan si Anastasescu Cristian au initiat si constituit un grup infractional organizat care a continuat sa isi desfasoare activitatea pana in anul 2014.

Grupul infractional a fost initiat si condus de catre inculpatul Ghita Sebastian Aurelian, iar ceilalti doi au avut atributii bine definite si repartizate pe membri in cadrul grupului, scopul fiind acela de a obtine foloase materiale din savarsirea unor infractiuni de trafic de influenta si spalare de bani.

Grupul a avut o structura ierarhica, iar in ceea ce priveste sarcinile membrilor, acestea erau urmatoarele:

- Ghita Sebastian Aurelian a fost acela care a initiat constituirea grupului infractional organizat si ulterior a avut rolul de a pretinde sume de bani reprezentantilor unor firme IT, in scopul facilitarii obtinerii de contracte finantate din fonduri publice si derularii in bune conditii a acestora;

- Padiu Bogdan, in calitate de reprezentant al S.C Teamnet International S.A. si inculpatul Anastasescu Cristian, in calitate de reprezentant al S.C Asesoft International S.A., aveau rolul sa asigure primirea sumelor de bani pretinse de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian si sa le introduca intr-un circuit financiar, dandu-le o aparenta de legalitate, prin dispunerea si/sau semnarea unor documente justificative fictive.

Inculpatilor Padiu Bogdan si Anastasescu Cristian li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Inculpatii Padiu Bogdan si Anastasescu Cristian, urmeaza a fi prezentati la Tribunalul Prahova cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Totodata, Tribunalul Prahova va fi sesizat si cu propunerea de luare a masurii de arestarii preventive in lipsa a inculpatului Ghita Sebastian Aurelian.

Procurorii au beneficiat de sprijinul IGPR.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























9024 vizualizari

  • +25 (27 voturi)    
    ..... probabil .... (Luni, 27 februarie 2017, 21:45)

    cbogdan [utilizator]

    Probabil ca numai pentru cei ce vor fi condamnati in acest dosar trebuie construita o inchisare noua. (cateva zeci de persoane spre suta).
    • +19 (19 voturi)    
      Comment sters de user (Luni, 27 februarie 2017, 22:00)

      TovarishDragneyev [anonim] i-a raspuns lui cbogdan

      • -1 (1 vot)    
        Pana in 2013 nu s-a facut nimic (Marţi, 28 februarie 2017, 11:40)

        AdrianRO [utilizator] i-a raspuns lui TovarishDragneyev

        Doar nu te asteptati in 1 - 2 ani sa faca curatenie dupa 20+ de ani in care DNA si-a luat bani degeaba.
    • +14 (14 voturi)    
      Nu cred (Luni, 27 februarie 2017, 22:03)

      Andrei.Ohha [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

      Din pacate vor lua 3 ani si vor iesi in 2. Nu se poate contrui asa repede o puscarie.
    • +4 (4 voturi)    
      Pai si ANAF unde a fost? (Marţi, 28 februarie 2017, 10:19)

      shuly [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

      Din acest dosar nu se disjunge si unul pentru baietii de la ANAF care ani de zile nu s-au sesizat ca firmulitele acestui individ fac afaceri intre ele?Declaratia 394 este edificatoare pentru a vedea tranzactiile.Va dati seama cayt TVA a pierdut statul ca urmare a acestor tranzactii?Ca tot auzeam noi cum multinationalele fura banii tarii.
      DNA treceti si pe la ANAF.Toata lumea injura DNA ca se ia de toata lumea dar este si normal cand cei de la DNA sunt singurul filtru care merge.
  • +18 (18 voturi)    
    ooo (Luni, 27 februarie 2017, 22:11)

    Constantin454 [utilizator]

    Abia acum s-au activat autoritatile de contractele din IT cu statul ? Asta se stia de mult...
    Pesemne ca daca paratul era cuminte si cu ciocul mic era si acum bine-mersi.
    • +10 (10 voturi)    
      Guitza ar putea fi gasit - O recompensa (Luni, 27 februarie 2017, 23:41)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Constantin454

      TREBUIE pusa pe capul lui; NU cred ca a parasit Romania, pentru 1 milion EUR, Statul Roman l ar primi fedeles de niste vanatori de recompense...odata prins TOATA La Famiglia din P$D va Cadea !
      • +4 (4 voturi)    
        nu-i nevoie de recompensa.. (Marţi, 28 februarie 2017, 9:34)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui un domn

        in tara l-ar gasi usor, deci e putin probabil sa fi ramas.
        trebuie doar dat in urmarire prin Interpol. momentan l-au dat doar prin Europol (de ce? prietenii stiu..). deci poate face plaja linistit la Miami momentan, americanii nu stiu ca e cautat. plus ca daca il dau prin Interpol e mult mai simplu sa-i prinzi urma la granite..
  • +21 (23 voturi)    
    Ghita, fratele tau Liviu vrea sa-ti fie aproape.. (Luni, 27 februarie 2017, 22:19)

    anca_2017 [utilizator]

    ia-l la tine, ti-l dam moca.
  • +7 (11 voturi)    
    cine cu cine se bate? (Luni, 27 februarie 2017, 22:22)

    merace [utilizator]

    ce tare! DNA il acuza pe Ghita acuma, dupa ce l-a cercetat luni de zile... Pe aia care l-au facut scapat nu ii acuza nimeni?! Sau e doar o batalie intre DNA si alte forte?!
  • +12 (14 voturi)    
    deci dna il acuza ... (Luni, 27 februarie 2017, 22:24)

    si_mort_va_vad [utilizator]

    DNA il acuza pe Sebastian Ghita ca a luat spagi de pana la 10 milioane de euro pentru contracte cu statul

    " Spagile sunt prea mici de pana la 10 milioane de euro pentru contracte cu statul ! Nu ai invatat nimic pana acum?... de la 250 milioane de euro in sus se negociaza centurili cu Firili !!! "
  • +15 (17 voturi)    
    Se anunta vremuri interesante ! (Luni, 27 februarie 2017, 22:33)

    W. [utilizator]

    Sa incercam o predictie: in urmatoarele zile numele Rovana o sa apara mai des prin stiri.

    Faptul ca DNA nu s-a repezit inca la functionarii din ministere arata ca au probe solide in ceea ce ii priveste. De acum doar ii priveste cum se agita si eventual distrug documente pana ii cheama la discutii.

    Daca DNA o sa poata ajunge pana la capat cu ancheta asta, vom avea una din cele mai mari actiuni de curatare la nivel de ministere/consilii judetene.
  • -7 (11 voturi)    
    Culmea ofiterului SRI (Luni, 27 februarie 2017, 22:43)

    Chaosty [utilizator]

    Ce mi se pare mie draguț e CĂ COldea se întâlnea în timpul ăsta cu Ghiță și habar n-avea ce învârte magnatul de Prahova! Dar culmea "idiosincraziei" e ca nici Kovesi nu manca, pe vremea aia, usturoi! Pfui! Ce ușor i-a dus de nas maleficul asta pe neprihăniții și ușor naivii Coldea si Kovesi. Ca dacă știau îl apucau de braț și îi spuneau de la obraz: "nu te mai lăsăm vampirule să mai sugi sângele poporului! La pușcărie, dușman al poporului!"
  • +14 (16 voturi)    
    Dna si sri.. (Luni, 27 februarie 2017, 22:49)

    Stef_and [utilizator]

    Nu mai pot sa-l protejeze. Gata sa taiat firul, in curand trebuie sa il si prinda.
    Hotzul hotzilor Ghitza a furat de la cel mai mare hotz-statul - cel care ne fura repetat si fara pic de constiinta fara sa ne dea nimic in schimb, decat hotzi peste hotzi alde asta si prietenii lui Ponta Dragnea and Co.
  • +7 (7 voturi)    
    Pontalaul parca era frate de cruce cu asta (Marţi, 28 februarie 2017, 4:12)

    Kaladin [utilizator]

    Pariu ca e tinut departe de ochii lumii chiar de securisti? Pana se limpezesc apele, deocamdata au dat chix cu oug-ul 13, horror dealtfel.
  • +9 (9 voturi)    
    Tragic (Marţi, 28 februarie 2017, 6:28)

    Celbland [utilizator]

    Firmele lui Ghiță și alte firme similare, cu rădăcini securiste, au distrus fenomenul IT din România.

    Prin șpagă, au obținut toate contractele cu instituțiile statului, au livrat gunoaie software nefuncționale la prețuri de zeci sau de sute de ori mai mari decât piața mondială, apoi toată lumea a tras concluzia că informatizarea nu este de niciun folos.

    În felul ăsta, administrația a rămas mult în urma Europei, funcționează ca în sec XIX, provoacă întârzieri și nemulțumiri, frânează dezvoltarea țării, ajută la sărăcirea populației.
    • 0 (0 voturi)    
      Gunoaie software, da.... (Marţi, 28 februarie 2017, 12:14)

      Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui Celbland

      ... dar IT-istii sunt scutiti sau nu de impozit?
  • -3 (3 voturi)    
    pe bune? (Marţi, 28 februarie 2017, 10:46)

    Toni_Romania [utilizator]

    Si Dna ce a pazit? Ca se lauda ea ca i "proactiva" nushce.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by