UPDATE Ministrul Apelor Adriana Petcu a pierdut procesul cu ANI, instanta suprema a decis definitiv ca a fost in conflict de interese

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 3 februarie 2017, 12:16 Dosare Anticoruptie


Adriana Petcu, ministrul Apelor si Padurilor
Foto: AGERPRES
Ministrul Apelor Adriana Petcu a pierdut definitiv procesul in care a contestat decizia privind conflictul de interese in care ar fi fost cand a avut functia de director in Administratia Bazinala de Apa Buzau-Ialomita, instanta suprema respingand cererea acesteia de anulare a raportului Agentiei Nationale de Integritate, scrie news.ro. Dosarul deschis de procurori in urma sesizarii ANI privind conflictul de interese in care s-a aflat Adriana Petcu este clasat din 2015, Parchetul Curtii de Apel Ploiesti stabilind atunci ca fapta nu exista.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, in 2 februarie, contestatia formulata de Adriana Petcu dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a stabilit, in 24 aprilie 2015, in contencios administrativ, ca aceasta a fost in conflict de interese, mentinand astfel decizia ANI din decembrie 2014.

Judecatorii instantei supreme au stabilit ca recursul declarat de Adriana Petcu este nefondat, decizia fiind definitiva.

Specialisti din Agentia Nationala de Integritate au declarat, pentru News.ro, ca decizia definitiva a instantei supreme nu produce niciun efect in cazul ministrului Apelor si Padurilor, Adriana Petcu, intrucat Parchetul a clasat dosarul deschis in urma sesizarii ANI.

Acestia au precizat ca decizia Parchetului este cea care produce efecte, iar aceasta a fost de clasare a cauzei pe motiv ca fapta nu exista. Actiunea formulata in instanta de Adriana Petcu a fost in contencios administrativ si, indiferent de decizia definitiva, relevanta are solutia data de procurori.

-------------
Intr-un comunicat remis HotNews.ro, ministra spune ca justitia a decis ca acuzatiile formulate de ANI sunt "profund neintemeiate":

"Justiția a decis, cu caracter definitiv, că acuzațiile formulate de către A.N.I împotriva subsemnatei sunt profund neîntemeiate. În concret, prin Raportul de evaluare emis în anul 2014, A.N.I a dispus sesizarea organelor de cercetare penală în vederea efectuării de verificări privind existența unei posibile stări de conflict de interese în care m-aș fi aflat în perioada când ocupam funcția de director în Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița. Urmare a verificărilor efectuate, la data de 17.09.2015, Ministerul Public a dispus clasarea cauzei, constatând că acuzațiile A.N.I sunt profund nesusținute și lipsite de adevăr. Această decizie are caracter definitiv.

Încă dinaintea dispoziției formulate de Ministerul Public, am promovat și o acțiune administrativă împotriva raportului de evaluare anterior menționat, deferită spre soluționare instanței competente, respectiv Curtii de Apel București. La data de 24.04.2015, instanța de fond a constatat inadmisibilitatea acțiunii promovate motivat de faptul că „ (...) prin raportul de evaluare încheiat la data de 08 decembrie 2014 nu se constată existența unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate. ”

Prin decizia de ieri, Înalta Curte de Casație și justiție a menținut soluția Curții de Apel București. Astfel, instanța statuează faptul că Raportul de evaluare contestat reprezintă un simplu act de sesizare al organelor penale, fără a constata nicio încălcare a legislației administrative în materia conflictelor de interese. Având în vedere soluția de clasare definitivă, pronunțată de către organele de cercetare penală și raportat la soluția ICCJ care statueaza lipsa oricărei încălcări a legislatiei administrative, s-a concluzionat că orice suspiciune privind vreo culpă de încălcare a legislatiei penale și administrative a fost înlăturată în mod expres și definitiv de către insțanta de judecată, respectiv de către Ministerul Public.

În concluzie, ÎCCJ a respins acțiunea mea, aceea de anulare a raportului ANI, pentru că acel raport este, în fapt, o simplă sesizare către Parchet, sesizare desființată prin decizia Ministerului Public din 2015. Cu alte cuvinte, solicitarea mea, formulată înainte de decizia Ministerului Public, nu mai avea obiect".

----------------------------

Agentia Nationala de Integritate a constatat, in 8 decembrie 2014, ca Adriana Petcu, atunci director in cadul Administratiei Bazinale de Apa Buzau-Ialomita, judetul Buzau, a fost in conflict de interese de natura penala, intrucat a semnat o adresa transmisa Administratiei Nationale "Apele Romane" prin care s-a propus includerea sa in componenta grupului de lucru al proiectului "Sigma for Water - Identificarea problemelor si masurilor necesare in vederea analizei posibilitatii de refacere a zonei umede la confluenta raului Calmatui cu fluviul Dunarea", in baza careia a fost incadrata in functia de project officer si a obtinut astfel venituri de 27.086 de lei.

ANI a sesizat atunci Parchetul Judecatoriei Buzau, care a declinat cauza la Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, unde procurorii au clasat dosarul, in 2015, dupa ce au facut verificari privind un posibil conflict de interese in care s-ar fi aflat Adriana Petcu, stabilind ca fapta nu exista.

In 23 decembrie 2014, Adriana Petcu a contestat la Curtea de Apel Bucuresti, in contencios administrativ, raportul Agentiei Nationale de Integritate, cerand anularea acestuia. Instanta i-a respins insa solicitarea, in 24 aprilie 2015, apreciind ca actiunea este inadmisibila.

Adriana Petcu a contestat, in 17 iunie 2015, decizia Curtii de Apel Bucuresti la instanta suprema, care a inceput judecarea cauzei un an mai tarziu, in 29 iunie 2016.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, declara in 3 ianuarie, dupa ce a prezentat lista membrilor Cabinetului Grindeanu, ca Adriana Petcu, tocmai a castigat in justitie procesul cu ANI, fiind un subiect inchis.

"Poate e un amanunt neimportant, dar, totusi, daca este o hotarare definitiva si irevocabila, cred ca este un subiect inchis", a spus Liviu Dragnea, intrebat despre Adriana Petcu care a fost in conflict de interese.

Adriana Petcu a fost director al Administratiei Bazinale de Apa Buzau-Ialomita din 1 martie 2010 si pana miercuri, cand a fost investita ministru al Apelor si Padurilor.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























9339 vizualizari

  • +18 (20 voturi)    
    Se vede ca Dragnea a mintit (Vineri, 3 februarie 2017, 12:30)

    Frank777 [utilizator]

    Cazul nu era transat.Acum ministrul trebuie sa demisioneze.A mintit.
    • +8 (10 voturi)    
      Impreuna (Vineri, 3 februarie 2017, 12:51)

      , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

      cu prim-ministrul!
      Iar deacnea ar trebui ras pentru ca el SIGUR a facut propunerea.
      lemneanu a fost doar prin preajma!
    • +7 (9 voturi)    
      Si acum poate ramane ministru? (Vineri, 3 februarie 2017, 13:23)

      UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

      Sau iar avem o lege de 2 lei pe aceste situatii?
  • +16 (18 voturi)    
    Alta corupta (Vineri, 3 februarie 2017, 12:35)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    De unde au aduna pesedeii atâtea lepre și lepădături? Cum de toate zoaiele s-au adunat sub flamura (rosie) a acestei adunaturi de banditi si corupti? Nu cred ca in PSD pot fi si indivizi onesti - ar simti ca se sufoca si ar demisiona imediat!
  • +5 (7 voturi)    
    Redivivus Ponta 1 etc (Vineri, 3 februarie 2017, 12:38)

    OvidiuTudor [utilizator]

    "cel mai cinstit guvern"!

    PS Stie cineva pe unde umbla Ponta zilele astea, si-a cusut limba ?
  • +7 (9 voturi)    
    Iata cum creste ca pe drojdie... (Vineri, 3 februarie 2017, 12:48)

    Petru-DoruCiuca [utilizator]

    Numarul coruptilor, condamnatilor, mincinosilor, ..etc!

    Ce Dumnezeu si-a pus PSD-ul in aluatul din care-si framanta si isi creste "CADRELE DE PARTID"?
    Cred ca a scapat tot borcanul cu amestec de "MINCIUNA+CORUPTIE+HOTIE+ARIVISM+NESIMTIRE"

    Domnilor, mai cu masura va rog! Luati exemplu de la Dragnea care a decis ca un furtisag de pana la 200000RON, inseamna ca esti cinstit si unul de peste, inseamna ca vine mai tarziu PSD-ul iara si te Gratiaza!
  • +10 (12 voturi)    
    Se demonstrează ce știm. (Vineri, 3 februarie 2017, 12:49)

    asavreau [utilizator]

    Guvernul Grindeanu a lu'Dragnea este o adunătură de hoți.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by