Gheorghe Stefan, condamnat la 3 ani inchisoare cu executare in dosarul privind finantarea PDL

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 13 ianuarie 2017, 17:23 Dosare Anticoruptie


Gheorghe Stefan 'Pinalti'
Foto: AGERPRES
Gheorghe Stefan, fost primar al municipiului Piatra Neamt, a fost condamnat vineri de Tribunalul Bucuresti la trei ani inchisoare cu executare, dupa ce si-a recunoscut vinovatia in dosarul privind finantarea ilegala a PDL, anunta Agerpres.

Judecatorii au admis acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat de Gheorghe Stefan cu procurorii DNA si au decis ca fostul primar sa primeasca o pedeapsa de trei ani inchisoare cu executare.

Instanta a mai dispus confiscarea sumei de 165.000 de euro de la Gheorghe Stefan, fiind mentinut sechestrul pana la concurenta sume de 235.000 de euro.

In prezent, fostul primar se afla in penitenciar, el fiind condamnat definitiv in octombrie 2016 la sase ani inchisoare in dosarul 'Microsoft'.

Pe 13 decembrie 2016, procurorii DNA Ploiesti au sesizat Tribunalul Bucuresti cu acordul de recunoastere a vinovatiei incheiat cu Gheorghe Stefan, fost primar al municipiului Piatra Neamt si vicepresedinte PDL, acuzat de trafic de influenta si folosirea influentei functiei de conducere intr-un partid politic in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Conform acestui acord, Gheorghe Stefan a acceptat sa primeasca 3 ani inchisoare si interzicerea pe o perioada de 3 ani, dupa executarea condamnarii, a unor drepturi: de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru savarsirea infractiunilor.

Potrivit DNA, la nivelul anului 2009, in cadrul PDL a existat o intelegere intre secretarul general Vasile Blaga si vicepresedintele Gheorghe Stefan, in sensul obtinerii de bani pentru partid.

Potrivit acestei intelegeri, Gheorghe Stefan a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort sa numeasca la conducerea unei companii nationale din domeniul energiei o anumita persoana. Respectiva persoana a fost dispusa sa contribuie - indirect - la finantarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferentiala a unor contracte de achizitie publica catre diverse societati indicate.

Concret, prin incheierea de contracte de catre respectiva companie nationala - prin licitatii trucate - cu firma detinuta de omul de afaceri Berdila Horatiu Bruno, acesta din urma a transferat din contractele respective o anumita suma de bani la partid, reprezentand un procent prestabilit din valoarea contractelor.

In paralel, Gheorghe Stefan i-a promis omului de afaceri ca va interveni la directorul companiei, astfel incat firma sa sa castige licitatiile publice organizate, iar in schimb a pretins si a primit un procentaj cuprins intre 10 si 25% din valoarea fiecarui contract astfel incheiat, primind pentru sine si pentru PDL suma totala de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Vasile Blaga.

Procurorii mai sustin ca o serie de firme care aveau comportament de tip fantoma erau folosite de Gheorghe Stefan si Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii nationale pentru PDL.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2375 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    Alo, Juritia! Se aude? (Vineri, 13 ianuarie 2017, 17:29)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Cu ceilalti mafioti pdl ce faceti? Ca doar n-a furat de capul lui.... Alo? Justitia! Cu Cpana Udrea ce se mai aude? Aveti ordin sa o lungiti cât mai mult? Bădia Blaga? Pe când?
  • +4 (6 voturi)    
    Amnistia ! (Vineri, 13 ianuarie 2017, 17:37)

    OvidiuStoica [anonim]

    Toata astea sunt facaturi ale lui Coldea, asa cum ne-a demonstrat martirul Ghita la TV.
  • +3 (3 voturi)    
    La mai mare! (Vineri, 13 ianuarie 2017, 17:41)

    Harald [utilizator]

    Politicienii foloseau firme fantomă pentru finanțarea ilegală a partidelor, iar în timpul ăsta ANAF suspenda codurile de TVA unor firme de bună credință.

    Prin 2005 se comporta în Piatra Neamț ca un zeu coborât printre muritori. Tot zeu să fie și în penitenciar de-acum încolo.
  • +2 (6 voturi)    
    ce chestie.... (Vineri, 13 ianuarie 2017, 17:55)

    FCX [utilizator]

    pai toti fac asa. Este vreun partid care sa primeasca fonduri altfel? Fusese Monica Macovei cu crowdfunding dar au zis aia de la AEP, neh, nu acceptam paypal :))))). Daca veneau banii prin spagi, chestii, trestii, altfel era treaba.
  • +3 (3 voturi)    
    si Blaga ? (Vineri, 13 ianuarie 2017, 18:22)

    jeancraiova [utilizator]

    El cum de nu a primit cel putin aceeasi pedeapsa ?
    • +3 (3 voturi)    
      dar basescu pentru care s-au strans banii? (Vineri, 13 ianuarie 2017, 19:46)

      Tovarasul Spirala [utilizator] i-a raspuns lui jeancraiova

      ca pe nastase tot pe ceva asemanator l-au bagat
      trofeul calitatii
  • +2 (2 voturi)    
    Apa de poaie anchetele DNA-ului (Sâmbătă, 14 ianuarie 2017, 9:11)

    floriniulian [utilizator]

    Sumar DNA:

    ZERO recuperari prejudicii.

    Anchete de 2 bani.

    Condamnari de 2 bani.

    Concluzie:

    Totul este un circ de 2 lei cu lupta impotriva coruptiei.

    Hotii ramin cu banii dupa ce executa mai nimic din pedeapsa de nimic pe care o executa.

    Romania=stat MAFIOT


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by