Instanta suprema a emis un mandat european de arestare de numele lui Sebastian Ghita

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 10 ianuarie 2017, 19:22 Dosare Anticoruptie


Sebastian Ghita
Foto: Agerpres
Instanta suprema a emis, marti, un mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghita, omul de afaceri urmand sa fie dat in urmarire internationala, prin Interpol, au declarat surse judiciare pentru News.ro.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, marti, in sedinta secreta, emiterea unui mandat european de arestare pe numele lui Sebastian Ghita, au declarat sursele citate.

Astfel, Sebastian Ghita va fi dat in urmarire internationala, numele sau urmand sa fie introdus in reteaua Interpol, alaturi de date care sa ajute la identificarea lui.

Decizia instantei supreme vine dupa ce Completul de cinci judecatori a decis definitiv, marti, arestarea preventiva a lui Sebastian Ghita, mandatul emis pe numele acestuia in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de fosti sefi de Parchet si Politie din Prahova, urmand sa fie pus in aplicare cand fostul deputat va fi gasit, acesta fiind disparut din 21 decembrie 2016.

Fostul deputat a fost dat in urmarire nationala, in 5 ianuarie, iar in 6 ianuarie procurorii DNA au cerut instantei supreme sa emita pe numele fostului deputat un mandat de european de arestare si sa fie dat in urmarire internationala, dupa ce Politia Judeteana Prahova a anuntat ca acesta nu a fost gasit in tara.

De la disparitia sa, Romania TV, post de televiziune controlat de Sebastian Ghita, a difuzat mai multe inregistrari in care fostul deputat face acuzatii grave la adresa procurorului sef al DNA Laura Codruta Kovesi.

Instanta suprema a respins, in 27 decembrie, cererea DNA Ploiesti de emitere a unui mandat de arestare preventiva in lipsa a fostului deputat Sebastian Ghita si a mentinut masura controlului judiciar pe cautiune, cu interdictia de a parasi tara in dosarul in care acesta este cercetat sub control judiciar.

Un complet de trei judecatori de la instanta suprema decisese, in 16 decembrie, ca lui Sebastian Ghita sa ii fie ridicata interdictia de parasire a tarii, una dintre obligatiile din cadrul controlului judiciar pe cautiune.

Sebastian Ghita a fost trimis in judecata in doua dosare penale. Unul dintre acestea in care, alaturi de Ghita, sunt acuzati si fostii sefi ai Parchetului Curtii de Apel Ploiesti Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova Viorel Dosaru si fostul sef al Directiei Generale Anticoruptie Prahova Constantin Ispas se afla pe rolul instantei supreme.

In acest dosar, Sebastian Ghita este acuzat de dare de mita, cumparare de influenta, santaj, spalare de bani, folosirea de informatii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, precum si pentru conducerea unui vehicul fara permis de conducere.

In aprilie 2016, procurorii DNA Ploiesti au admis cererea lui Sebastian Ghita de constituire a cautiunii in limita sumei de 59.417.133 lei, dupa ce acesta a depus garantii reale imobiliare si mobiliare asupra mai multor bunuri imobile, bunuri mobile reprezentand echipamente ce apartin unei societati comerciale si opere de arta, toate in valoare de 86.652.513,50 lei.

In cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sebastian Ghita este judecat alaturi de fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu. Ghita este acuzat ca i-a dat lui Badescu o casa pentru a primi finantare de la bugetul local pentru asociatia Basket Club Asesoft.

De asemenea, Sebastian Ghita este urmarit penal in alte doua dosare de coruptie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania in 2012 si cel in care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Hertanu este acuzat de fraude cu fonduri europene si alte infractiuni, in acesta din urma fiind cercetati si fostul sef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum si fiul acestuia Vlad Cosma.

Sebastian Ghita a mai fost cercetat in dosarul "Tracia - Asesoft". La inceputul lunii martie, judecarea dosarului "Tracia - Asesoft" in care Sebastian Ghita si alte opt persoane au fost acuzati de inselaciune in legatura cu tranzactii petroliere prin care au produs un prejudiciu de 200.000 de lei a incetat ca urmare a prescriptiei.

Sebastian Ghita a ramas fara imunitate dupa ce mandatul sau de deputat a incetat in decembrie, dupa alegerile parlamentare.

Ghita a fost deputat intre 2012 si 2016. In acest an, el a candidat pentru un nou mandat de parlamentar din partea PRU, insa acest partid nu a trecut pragul electoral, astfel ca nu a intrat in Parlament.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2196 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Interesant paragraf: (Marţi, 10 ianuarie 2017, 19:52)

    Bazil [utilizator]

    "Un complet de trei judecatori de la instanta suprema decisese, in 16 decembrie, ca lui Sebastian Ghita sa ii fie ridicata interdictia de parasire a tarii, una dintre obligatiile din cadrul controlului judiciar pe cautiune." Un articol cu numele vitejilor, CV-ul si anturajul lor ar fi interesant de citit.
  • +1 (3 voturi)    
    oare (Marţi, 10 ianuarie 2017, 20:49)

    falcoind [utilizator]

    dacă s-ar oferi pt el 1 milion de euro "mort sau viu" , din bani de cauțiune cum ar fi . Ar mai trimite înregistrări.

    acuma pe bune, puneți la bătaie 1 milion de euro și sigur îl da în gat careva, nu e doar invizibil. Si îs șanse mari sa fie încă în tara, eu as verifica vilele pe unde și-a făcut vacante în ultimi 5-10 ani. Plus descindere în fiecare proprietate care e pe numele lui pt al cauta, ocazie cu care se mai pot ridica și alte lucruri care îl incriminează. Fiind fugar nici o instanta nu ar putea refuza un mandat de percheziție a vrunui imobil care e pe numele lui sau familiei.
  • -5 (7 voturi)    
    'Cazul Ghita' --- porcul de sacrificiu al PSD (Marţi, 10 ianuarie 2017, 21:08)

    Kivek [utilizator]

    'Cazul Ghita' e bazat pe acuzatii fara dovezi, fara probe.

    care e totusi acuzatia si care sunt probele? nu se stie
    • +2 (2 voturi)    
      Analfabet functional? (Miercuri, 11 ianuarie 2017, 0:23)

      Leo55 [utilizator] i-a raspuns lui Kivek

      Nu e de mirare. Multi ca tine, dar bucura-te veti fi mult mai multi cu aportul noilor directori de scoli ai lui Dragnea.
  • +2 (2 voturi)    
    IN COMPANIA MERITATA (Miercuri, 11 ianuarie 2017, 0:13)

    bokila1 [utilizator]

    Guitza intra intr-o galerie alaturi de periculosul interlop supranumit Cap de Porc care a terorizat Spania. Doar ca acum intra in lista un porc intreg.
  • +1 (1 vot)    
    Deci (Miercuri, 11 ianuarie 2017, 9:09)

    John M. [utilizator]

    SRI nu stie unde e Ghita?! Pai atunci cum stie unde-s teroristii?!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by