Sebastian Ghita, dat in consemn la frontiera, cautat in continuare de autoritati. Daca nu va fi gasit, procurorii pot cere mandat de arestare in lipsa

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 21 decembrie 2016, 21:17 Dosare Anticoruptie


Sebastian Ghita
Foto: Agerpres
Fostul deputat Sebastian Ghita, pe numele caruia procurorii DNA au emis, miercuri dupa-amiaza, un mandat de aducere, este dat in consemn la frontiera, dar si la toate unitatile de politie, el nefiind gasit la domiciliu si nici in locurile pe care le frecventeaza, informeaza News.ro. Ghita s-a prezentat ultima data luni la IPJ Prahova, unde a semnat conform procedurii controlului judiciar impus de procurori in privinta sa. Daca nu va fi gasit, DNA poate cere mandat de arestare preventiva in lipsa.

Sebastian Ghita este in continuare cautat de catre autoritati, la peste cinci ore de la emiterea de catre DNA a mandatului de aducere in fata procurorilor. In conditiile in care mandatul emis miercuri de DNA Ploiesti a fost adus la cunostinta IPJ Prahova miercuri dupa-amiaza, la ora 15.00, politistii l-au cautat pe Ghita la locuinta sa din Ploiesti, dar si in alte locuri pe care acesta le frecventa, insa nu l-au gasit.

"Conform procedurii, l-au cautat la domiciliu si in alte locuri cunoscute ca fiind frecventate de catre acesta. Il cautam in judetul Prahova, iar  IPJ Prahova colaboreaza cu toate celelalte unitati din cadrul IGPR, carora le-a fost comunicat acest act procedural. Cautarile continua si, in momentul in care se considera ca nu a fost gasit la locurile de interes, se intocmeste un proces-verbal care este adus la cunostinta emitentului de indata", a declarat, miercuri seara, purtatorul de cuvant al IPJ Prahova, Marian Popescu.

Conform procedurilor, dupa primirea unui astfel de proces-verbal, procurorii DNA pot cere instantei emiterea unui mandat de arestare in lipsa pe numele celui cautat.

Potrivit unor surse din Politia Prahova, Sebastian Ghita, aflat sub control judiciar in unul dintre cele patru dosare instrumentate de DNA in care numele sau apare ca suspect, s-a prezentat ultima data luni la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, in cadrul controlului judiciar. Masura controlului judiciar, dispusa de DNA in dosarul in care Ghita este cercetat alaturi de mai multi politisti si procurori din Prahova, fiind suspectat de dare de mita, santaj si cumparare de influenta, ii interzice fostului parlamentar sa paraseasca teritoriul Romaniei fara incuviintarea organelor de urmarire penala. Astfel, Ghita este dat in consemn la frontiere.

DNA Ploiesti a emis, miercuri, mandat de aducere pe lui Sebastian Ghita in dosarul de coruptie privind vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania, in care are calitatea de suspect alaturi de Victor Ponta, dupa ce fostul premier a refuzat sa se prezinte in fata procurorilor.

Ghita a fost citat sa vina la DNA Ploiesti la ora 12.00, insa fostul parlamentar si-a trimis avocatii.

Doi aparatori ai acestuia au ajuns in jurul orei 11.45 la DNA Ploiesti, iar dupa mai bine de o ora au parasit sediul institutiei fara sa faca vreo declaratie.

Sebastian Ghita este urmarit penal de catre DNA Ploiesti, alaturi de Victor Ponta, in dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania, in anul 2012.

Potrivit procurorilor, Ponta ar fi beneficiat de 220.000 de euro de la Sebastian Ghita pentru a organiza vizita lui Tony Blair, iar in schimbul banilor l-ar fi desemnat pe omul de afaceri drept candidat pe listele PSD.

In 6 septembrie, Ponta a fost pus sub control judiciar de DNA Ploiesti in acest dosar, dar masura preventiva a incetat la inceputul lunii noiembrie. Totodata, in 12 octombrie, procurorii DNA Ploiesti au pus sechestru asigurator pe un imobil al lui Victor Ponta.

Si Sebastian Ghita a fost pus sub control judiciar in acelasi dosar, dar instanta suprema a anulat masura preventiva in 13 septembrie. Ulterior, procurorii DNA Ploiesti au pus sechestru pana la concurenta sumei de 220.000 de euro pe averea lui Ghita.

Sebastian Ghita a fost trimis in judecata in doua dosare penale. Unul dintre acestea in care, alaturi de Ghita, sunt acuzati si fostii sefi ai Parchetului Curtii de Apel Ploiesti Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova Viorel Dosaru si fostul sef al Directiei Generale Anticoruptie Prahova Constantin Ispas se afla pe rolul instantei supreme. In acest dosar, Sebastian Ghita este acuzat de dare de mita, cumparare de influenta, santaj, spalare de bani, folosirea de informatii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, precum si pentru conducerea unui vehicul fara permis de conducere. In 22 noiembrie, instanta a decis ca Sebastian Ghita sa ramana sub control judiciar pe cautiune si cu interdictia de a parasi tara.

Procurorii DNA Ploiesti au aratat, in rechizitoriu, ca, din iunie 2013 si pana in primavara anului 2014, in timp ce pe rolul Parchetului Curtii de Apel Ploiesti se afla, in curs de urmarire penala, o cauza in care se faceau cercetari pentru evaziune fiscala si spalare de bani, mai multe persoane vizate au obtinut informatii confidentiale pe mai multe cai, printre beneficiarii acestor informatii nedestinate publicitatii fiind si deputatul Sebastian Ghita. In schimbul informatiilor pe care le-ar fi obtinut, Sebastian Ghita ar fi promis, pe de o parte, sefului Politiei Prahova de atunci, Viorel Dosaru, ca il va sprijini sa isi mentina functia, dar si sa obtina alte functii de conducere.

In cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sebastian Ghita este judecat alaturi de fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu. Ghita este acuzat ca i-a dat lui Badescu o casa pentru a primi finantare de la bugetul local pentru asociatia Basket Club Asesoft.

Ghita este acuzat de dare de mita, instigare la abuz in serviciu avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui folos necuvenit si spalare de bani.

De asemenea, Sebastian Ghita este urmarit penal in alte doua dosare de coruptie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania in 2012, in care este cercetat si Victor Ponta, si in cel in care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Hertanu este acuzat de fraude cu fonduri europene si alte infractiuni. In dosarul din urma sunt cercetati si fostul sef al CJ Prahova MIrcea Cosma, precum si fiul acestuia Vlad Cosma.

Sebastian Ghita a mai fost cercetat in dosarul "Tracia - Asesoft". La inceputul lunii martie, judecarea dosarului "Tracia - Asesoft" in care Sebastian Ghita si alte opt persoane au fost acuzati de inselaciune in legatura cu tranzactii petroliere prin care au produs un prejudiciu de 200.000 de lei a incetat urmare a prescriptiei.

Totodata, la sfarsitul lunii septembrie, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala in rem pentru instigare la fals intelectual, in cazul autodenuntului lui Sebastian Ghita privind teza de doctorat a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi. In 20 decembrie, Parchetul instantei supreme a decis clasarea acestui dosar.

Sebastian Ghita a ramas fara imunitate dupa ce mandatul sau de deputat a incetat in luna decembrie, dupa alegerile parlamentare.

Ghita a fost deputat intre 2012 si 2016. In acest an, el a candidat pentru un nou mandat de parlamentar din partea PRU, insa acest partid nu a trecut pragul electoral, astfel ca nu a intrat in Parlament.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























14245 vizualizari

  • +45 (45 voturi)    
    Cum asa? (Miercuri, 21 decembrie 2016, 21:45)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Chiar ex-seful comisiei parlamentare de analiza a spionilor? Bunul amic al plagiatorului bolsevic Pontac? Marele om de afaceri care sugea cât putea de la buget, impreuna cu toate zoaia lui de amici prahoveni, chiar a disparut? IN-CRE-Di-BIL !! Statul mafioto-securist român a mai făcut un pas spre mormânt....
    • +14 (16 voturi)    
      IGNATUL e de Vina (Joi, 22 decembrie 2016, 0:20)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      Ghitza a fost ..printr o portitza...URSS
      • +6 (6 voturi)    
        sau l-au taiat unii de Ignat si acum e (Joi, 22 decembrie 2016, 9:49)

        ilex2013 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

        deja carnati si caltabosi....
        • +4 (4 voturi)    
          Valoreaza mai mult mort decit viu (Joi, 22 decembrie 2016, 11:57)

          D-or [utilizator] i-a raspuns lui ilex2013

          pentru prietenii lui
    • +4 (4 voturi)    
      Comment sters de user (Joi, 22 decembrie 2016, 11:49)

      Procuratorul [anonim] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

  • +29 (29 voturi)    
    Eu cred ca (Miercuri, 21 decembrie 2016, 21:48)

    Ursuletul de Plus [utilizator]

    inca nu s-a trezit din betia de dupa alegeri. Era un clip cu el cantand nu-stiu-ce duminica seara.
    • +27 (27 voturi)    
      Cânta "Noi suntem Români" cu Bogdan Diaconu. (Joi, 22 decembrie 2016, 4:51)

      anton_carpati [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

      Care Bogdan Diaconu cred că şi-a băgat capul în cuptor şi a dat drumul la gaz după ce-a aflat că Shhaideh va ocupa funcţia de prim-ministru.
      La nici o săptămână după ce s-au crezut invincibili, două tinere speranţe doborâte în zbor :))))))
      • +11 (11 voturi)    
        stati linistiti PRU era satelit PSD, asa ca (Joi, 22 decembrie 2016, 9:53)

        ilex2013 [utilizator] i-a raspuns lui anton_carpati

        tot ce propune PSD e-n regula, iar nationalismul lor
        gaunos era asa de adormit prostii si a mai lua niste voturi...
        • +1 (1 vot)    
          Da... (Joi, 22 decembrie 2016, 14:50)

          anton_carpati [utilizator] i-a raspuns lui ilex2013

          Marginal, toţi suntem conştienţi de asta, dar măcar lasă-mi iluzia speranţei. Am nevoie să cred că omu a avut o cădere nervoasă.
  • +38 (38 voturi)    
    Mosia lui (Miercuri, 21 decembrie 2016, 21:50)

    LiviuV [utilizator]

    Cat respect are el pt justitie. Cred ca sta intr-o casa, la televizor si se uita sa vada cum alearga statul sa il aduca.

    Cred ca se amuza copios pe seama noastra, a prostilor.

    Ma mir cum de a nu a sarit Ponta sa ne spuna: "fratilor mie imi raspunde la sms-uri, deci nu se ascunde nicaieri"
  • +28 (30 voturi)    
    ACEST PERSONAJ (Miercuri, 21 decembrie 2016, 21:51)

    arheopterix [utilizator]

    Cu nume si caracter in consonanta, decolat dintr-o balta cu pesti din patria ho***** are o evolutie pe cat de previzibila pe atat de hilara. Ii dau o veste proasta :Limea e din ce in ce mai mica !
  • +31 (33 voturi)    
    Noi suntem romani cu rapsodul Ghitza&Turda (Miercuri, 21 decembrie 2016, 22:24)

    Plagarus [utilizator]

    CV Ghitza : dare de mita, cumparare de influenta, santaj, spalare de bani, folosirea de informatii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, precum si pentru conducerea unui vehicul fara permis de conducere.
  • -6 (26 voturi)    
    ahahaha ca sa zic asa... (Miercuri, 21 decembrie 2016, 23:03)

    liviu_ [utilizator]

    dovedin inca odata ca suntem cel mai prost popot din universul asta!
    • +5 (9 voturi)    
      Asa (Joi, 22 decembrie 2016, 10:13)

      Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

      Si cel mai hot. Hotii rom\ni sunt vestiti. Cei dein parlament, de pilda.... Ori gruparea criminala numita PSD. Sau clica din spatele conducerii PNL (=USL+PDL).
    • +3 (3 voturi)    
      Ca sa nu mai vorbim (Joi, 22 decembrie 2016, 12:01)

      Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

      Ca nici o propozitie nu putem scrie fara greseli gramaticale. Ai dreptate, sunteti ! Dar ce popor sunteti voi ?
  • +23 (23 voturi)    
    Containerele cu berbecuti? (Miercuri, 21 decembrie 2016, 23:19)

    Je__ [utilizator]

    Le-ati verificat?

    Poate la iesirea din tara aveau un berbec in plus!
  • +27 (27 voturi)    
    Sa-l caute (Miercuri, 21 decembrie 2016, 23:27)

    adrian88000 [utilizator]

    in cotet !
  • +9 (17 voturi)    
    ... (Miercuri, 21 decembrie 2016, 23:50)

    VarailVarail1 [anonim]

    E PSD-ist deci penal deci probabil il gasesc in parlament.

    Tara asta e absolut plina de jigodii de la mic la mare.
    Se pare ca romanii din 89 au plecat sclavi afara .. am ramas cu resturile carora nu le pasa .

    De asta romanii permit batjocura ..pentru ca PSD-ul e imaginea lor.

    RUSINE ROMANIA !
  • +10 (10 voturi)    
    >>>>>>>>>>>> (Joi, 22 decembrie 2016, 1:27)

    Invincible [utilizator]

    O fi in vreun congelator. :D
  • +9 (13 voturi)    
    Justiția și poliția romană (Joi, 22 decembrie 2016, 2:43)

    JoshuaTree [utilizator]

    Cârpe de șters pe jos? Dacă era un escroc mărunt acum era bătut muci și la beci. Cei cu gulerele albe scapă din orice și fug oricum. :(
  • +23 (23 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 decembrie 2016, 5:46)

    [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
    ghita disparut.... (Joi, 22 decembrie 2016, 7:55)

    XXXXL [anonim]

    l-o fi luat isis-u'...te pomenesti....
  • +10 (10 voturi)    
    Hideout-ul din Turkey (Joi, 22 decembrie 2016, 8:23)

    transalpinarum [utilizator]

    Ciudat ca amicul Ponta a stat cu piciorul in sus pe malul Bosforului, si Ghitza a plecat tot in directzia asta. Probabil ca baietztii au un hideout, un hogeac facut pe acolo ptr vremuri negre, care se pare ca au venit. Sper ca SIE e pe urmele lor, ptiu drace, cum naiba sa-si urmareasca omul... nasol moment.
  • +7 (9 voturi)    
    Interesant, totusi (Joi, 22 decembrie 2016, 8:34)

    Ursuletul de Plus [utilizator]

    ca a fugit acum, cand ai lui sunt la butoane. Sa se fi dezis Dragnea de el? Dupa toata campania folositoare de pe RTV?
    • +4 (4 voturi)    
      Pai Dragnea e la cutite cu Ponta, (Joi, 22 decembrie 2016, 10:17)

      gigifisiune [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

      iar Ghita e prietenul lui Ponta. Evident ca nu-i prea inghite pe niciunul.

      Plus ca, daca s-ar baga sa-l scape pe Gjta, ar iesi el si mai terfelit decat este.

      Plus ca pana "repara" asta justitia ar trece ceva vreme si Ghita ar fi suferit deja ceva luni la parnaie.
      • 0 (0 voturi)    
        da, dar banii (Joi, 22 decembrie 2016, 11:44)

        revo [utilizator] i-a raspuns lui gigifisiune

        au fost furati de la Stat si au ajuns la partid prin firmele lui Ghita!
        Ii are la mana pentru o foarte bine meritata viata luxoasa, in cateva paradisuri fiscale si exotice.
        Punem pariu ca nu va fi gasi, ca si aia de la ANAF, care au disparut in ceata?
    • +7 (7 voturi)    
      nu e inca la butoane (Joi, 22 decembrie 2016, 10:30)

      cladob [utilizator] i-a raspuns lui Ursuletul de Plus

      plus ca nu mai poate butona ce vor ei asa cum era odata. Dragnea are imunitate si poate iesi in fata datoritta "votului popular" dar Ghita trebuie sa fuga.

      Dragnea se plangea ca "o condamnare nedreapta" si o lege stramba nu l-a lasat sa fie premier. Daca e condamnare nedreapta sa mearga la o instanta superioara, adica la CEDO sa se planga, apoi sa arate cu degetul Justitia Romana.

      Inseamna ca Justitia functioneaza.
  • +5 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 decembrie 2016, 9:33)

    [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
    hmmmm (Joi, 22 decembrie 2016, 9:51)

    dandra [utilizator]

    o fi in Panama sau 2 metri sub pamant....cine stie :)
  • +9 (9 voturi)    
    TRAIASCA PRESCRIPTIA (Joi, 22 decembrie 2016, 9:51)

    nick24 [utilizator]

    "Sebastian Ghita a mai fost cercetat in dosarul "Tracia - Asesoft". La inceputul lunii martie, judecarea dosarului "Tracia - Asesoft" in care Sebastian Ghita si alte opt persoane au fost acuzati de inselaciune in legatura cu tranzactii petroliere prin care au produs un prejudiciu de 200.000 de lei a incetat urmare a prescriptiei."

    cine a votat legea cu prescriptia? Parlamentul, nu? Astai legea de care ziceau unii parlamentari, ca sa nu ii intrebi cum au facut primul milion. Ce surpriza! Asteptam legea cu pedeapsa cea mai favorabila. Adica daca furi un ou si apoi in alta zi un bou, sa te condamne numai pt ou...
  • +4 (4 voturi)    
    Stire fake (Joi, 22 decembrie 2016, 10:42)

    Ursuletul de Plus [utilizator]

    Ghita nu a fugit. Ba mai mult, s-a prezentat in fata procurorilor. Dovada? Pe site-ul Romania TV nu scrie nimic despre neprezentare. Asa un post de stiri nu ar fi ratat o asemenea stire. Deci, pe cale de consecinta, ea nu exista.

    PS pentru cei cu IQ in centrul Pamantului, ce am scris mai sus e un pamflet, deci ii rog sa nu-mi dea like-uri.
  • +3 (3 voturi)    
    Eu cred ca a fugit cu...cotizatiile partidului ! (Joi, 22 decembrie 2016, 10:48)

    deval [utilizator]

    Probabil il alearga si furnizorii din campanie ! S-a dus sa hiberneze vre-o 3 luni pana dezgheata situatia dragnea prin tariceanu-basescu care cica sunt trambitasii drepturilor coruptului de:
    -a-si lua tihnit partea leului
    -a combina nehaituit contracte cu statul si influenta si de a disimula toate astea in decizie politica in bani pentru "finantarea"partidului (unde se duceau probabil maxim 10% din sumele... combinate) !
  • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 decembrie 2016, 10:58)

    [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
    E cu ponta in Dubai (Joi, 22 decembrie 2016, 11:08)

    Bogdan_100 [utilizator]

    Fara imunitate ghita ramane ponta revine
  • +1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 decembrie 2016, 11:16)

    [anonim]

    • 0 (0 voturi)    
      nu Parlamentul e capul (Joi, 22 decembrie 2016, 11:39)

      revo [utilizator] i-a raspuns lui

      vitele alea sunt doar executantii, capul e la SRI, SIE, armata de Dogari si militieni.
      • 0 (0 voturi)    
        Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 decembrie 2016, 12:53)

        [anonim] i-a raspuns lui revo

        • +2 (2 voturi)    
          nu, nu este o dictatura (inca) (Joi, 22 decembrie 2016, 14:21)

          revo [utilizator] i-a raspuns lui

          Daca era dictatura, noi doi n-am mai fi comentat aici.
          Traim, din pacate, IN TARA LOR, nu a noastra! Dupa legile, poftele, dorintele si vointa lor. Buni de plata si de munca si atat.
  • +6 (6 voturi)    
    Oare cine-l ajuta? (Joi, 22 decembrie 2016, 11:27)

    Sani [utilizator]

    Daca a plecat la Erdogan cam greu sa-l recupereze statul roman.

    Dar poate afla cine l-a ajutat!

    Ca daca ciripeste....ohohohoho!

    NOTA:
    Ce bine sa Justitia nu este aleasa de boborul roman cel destept si harnic!
    Am avea Interlopii pe post judecatori si procurori!
  • +1 (1 vot)    
    "Ziua sfant-a libertatii" (Joi, 22 decembrie 2016, 11:38)

    revo [utilizator]

    Ia vedeti, mai, ca e in beci, la via familiei, trage vinul nou pentru Craciun, ca se lasa cu sarbatoare mare, mare in "familie"!
    El asigura vinul si muzica: "Ziua sfant-a libertatii"!!
  • +2 (2 voturi)    
    guiță (Joi, 22 decembrie 2016, 12:18)

    userivas [utilizator]

    La Sinaia la cabanele lui ta-su l-ați căutat?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by