Alina Bica, in ultimul cuvant: Sa ma duc la puscarie pentru 17.000 de euro, bani pe care nu i-am luat, nu pot accepta

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 19 decembrie 2016, 16:37 Dosare Anticoruptie


Alina Bica
Foto: Agerpres
Magistratii instantei supreme au judecat, luni, ultimul termen in dosarul in care fostul procuror sef al DIICOT Alina Bica si fostul sef al ANAF Serban Pop sunt acuzati de fapte de coruptie legate de solutionarea favorabila a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, judecat si el pentru dare de mita. In ultimul cuvant, Bica a spus ca nu poate accepta sa se duca la puscarie pentru 17.000 de euro, bani pe care nu i-ar fi luat, relateaza News.ro. O prima decizie in acest dosar urmeaza sa fie luata pe 5 ianuarie 2017.

Procurorul DNA a cerut, luni, judecatorilor de la instanta suprema, sa fie citita in sedinta publica declaratia martorului denuntator Ionut Mihailescu, fostul consilier al Alinei Bica, fapt care a starnit nemultumirea avocatilor inculpatilor.

Dupa deliberari, instanta a decis sa respinga solicitarea procurorului si a aratat ca aceasta va fi avuta in vedere in administrarea generala a probelor.

In continuare, anchetatorii au sustinut ca, in primavara lui 2014, fosta sefa a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a acceptat promisiunea unei sume de bani pentru clasarea unui dosar si ca ar fi primit 17.500 de euro, in locuinta ei, de la martorul Ionut Mihailescu.

"Banii erau de la Serban Pop, care-i avea de la Horia Simu. Aceste lucruri rezulta din declaratia lui Simu, care dorea sa-si rezolve dosarele de la DIICOT contra sumei de 1,5 milioane de euro. In final, a fost virata suma totala de 230 de mii de euro. Din acestia, o parte au ajuns la Alina Bica, pusi intr-o cutie de pantofi", a spus procurorul de sedinta.

Anchetatorul a mai aratat ca fostul sef al ANAF Serban Pop il suna pe Horia Simu de patru-sase ori pe luna pentru a primi banii si a cerut instantei confiscarea speciala a sumei de150.000 de euro primita de Pop.

Cu referire la Alina Bica, DNA a arata ca, din declaratia procurorului Marius Voineag, rezulta ca aceasta i-a cerut sa solutioneze dosarul lui Simu, "altfel nu este procuror DIICOT".

In aceste conditii, Voineag a cerut redistribuirea dosarului si cazul a ajuns la alt procuror, Catalin Purcarin, care a clasat acelasi dosar in urma cu cativa ani.

"La DIICOT mai erau 80 de dosare economice in lucru si numai pentru acesta a facut presiuni in vederea solutionarii. In continuare, Ionut Mihailescu i-a dat solutia de clasare din dosarul Simu lui Serban Pop, copie pe care pe care o avea de la Alina Bica. Au fost vatamate interesele societatii. Bica se face vinovata de participatie improprie la abuz in serviciu. Mihailescu i-a transmis lui Pop mai multe mesaje prin care l-a anuntat ca dosarul s-a rezolvat. Banii au fost primiti pe 8 noiembrie 2014 in locuinta Alinei Bica din Piata Romana, si nu in locuinta din Tineretului, asa cum scrie in rechizitoriu. Au fost doua intalniri in acea zi, in doua locatii diferite", a spus procurorul DNA care a cerut pedepse cu executare in cazul celor trei inculpati.

In replica, avocatii Alinei Bica au cerut achitarea acesteia.

"Declaratia lui Mihailescu este a unui martor lipsit de credibilitate. A fost facuta o confruntare la DNA, Alina Bica nu mai locuia in cartierul Tineretului din august 2014, ci in zona Piata Romana. In plus, pe 8 noiembrie 2014 Mihailescu nu a ajuns primul la petrecerea din casa din Piata Romana a Alinei Bica. Nici Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) nu a constatat ca Bica ar fi intervenit la procurorii din subordine pentru clasarea dosarului lui Horia Simu", a spus unul dintre aparatorii fostei sefe a DIICOT.

In ultimul cuvant, Alina Bica a sustinut ca traieste o poveste incredibila.

"E incredibil sa te trezesti intr-o poveste si sa nu o stii de unde sa o apuci. Nu este normal sa te rogi sa vina oamenii in instanta si sa spuna adevarul. Nu poti sa spui ca am facut presiuni asupra unor procurori cand colegii spun altceva. Nu sunt o persoana comoda, recunosc asta. Daca discutia cu Voineag poate fi interpretata ca o presiune, niciun procuror sef nu ar mai trebui sa-si faca treaba. Am infirmat si rechizitorii ale colegilor. Sunt o persoana temperamentala. In scurta cariera de avocat am explodat pe pereti. Poate am luat decizii gresite... Cat despre suma de care sunt acuzata ca as fi luat-o ca mita, atat a considerat, la misto, DNA ca valoreaza viata si onoarea mea. 17.000 de euro. N-am copii, n-am casa. Sa ma duc la puscarie pentru 17.000 de euro, bata-i Sfantu, bani pe care nu i-am luat, nu pot accepta", a spus Bica.

La randul sau, Serban Pop a incercat sa explice de ce a refuzat sa dea declaratii in acest dosar, atat la urmarirea penala, cat si in fata judecatorilor.

"Aceasta poveste a inceput intr-o primavara, cand am fost chemat la DNA si mi s-a prezentat denuntul lui Mihailescu. Nu am recunoscut faptele si dupa sase luni a inceput aceasta nebunie. Ulterior, am fost arestat si nu am avut acces la dosar. Socul cel mai mare l-am avut in linistea unei celule si am vazut pe ce se fundamenteaza dosarul. Pe niste declaratii contradictorii. Neadevarate", a sustinut fostul sef al ANAF.

In final, omul de afaceri Horia Simu a aratat ca, in 2003, a cumparat doua fabrici de cupru, care au intrat in insolventa in timpul crizei economice.

"Erau in lichidare, banii erau imprumutati de la banca. Am dezvoltat acele fabrici pana la o cifra de afaceri de 600 de milioane de lei. Odata cu criza economica, societatile au intrat in insolventa. Bancpost a informat DIICOT ca sa-si recupereze banii. Acest dosar a fost inchis si redeschis de patru ori in cativa ani, ceea ce este inimaginabil. Oamenii de afaceri sunt supusi la presiuni din partea sistemului. Niciodata Pop nu mi-a zis ca va da banii unor procurori. Erau persoane puternice, dar nu procurori. Al treilea copil mi s-a nascut cand eram in stare de arest. Martorii protejati au mintit. Exista un santaj al Parchetului asupra lor. (...) Oamenii de afaceri raman la cheremul sistemului si eu ma numar printre ei. Tatal meu a donat o colectie impresionanta de tablouri Muzeului National de Arta, bunicul a facut inchisoare politica. Am platit peste 100 de milioane de euro taxe si impozite. E vorba de santaj in acest dosar, nu de o dare de mita", a sustinut Simu in ultimul cuvant.

Judecatoarele Leontina Serban, Geanina Cristina Arghir si Cristina Rotaru urmeaza sa pronunte o solutie pe 5 ianuarie in acest caz, decizie care poate fi atacata la Completul de cinci judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Dosarul se judeca de un an si trei luni la instanta suprema si pana luni a avut 25 de termene.

In septembrie 2015, fosta sefa a DIICOT Alina Bica si fostul sef al ANAF Serban Pop au fost trimisi in judecata pentru luare de mita si respectiv complicitate la dare de mita, pentru solutionarea favorabila a unui dosar al omului de afaceri Horia Simu, acuzat de dare de mita.

"La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela, in calitate de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, a primit, pentru sine, in mod indirect, printr-un intermediar (martor denuntator in cauza), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urma, in calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Serban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost data de omul de afaceri in transe, pe parcursul a opt luni, in cursul anului 2014, inculpatului Pop Serban, pentru ca acesta sa o remita in scopul mentionat mai sus", au aratat procurorii in rechizitoriu.

Anchetatorii sustin ca, in schimbul banilor primiti, Alina Bica ar fi determinat inlocuirea procurorului de caz si ar fi facut presiuni asupra unui alt subordonat de-al sau, pentru a fi pronuntata o solutie de clasare in dosarul in care Horia Simu era urmarit penal.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























7425 vizualizari

  • 0 (10 voturi)    
    /// (Luni, 19 decembrie 2016, 16:54)

    hmara [utilizator]

    Si marmota ce spunea?
    • -2 (4 voturi)    
      Nimic (Luni, 19 decembrie 2016, 17:27)

      aladdin [utilizator] i-a raspuns lui hmara

      Era ocupata sa inveleasca ciocolata in staniol.
      • +1 (3 voturi)    
        Nu, puscaria nu costa bani! (Marţi, 20 decembrie 2016, 9:33)

        pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui aladdin

        Va duceti la puscarie pentru ca sunteti o persoana corupta si care prin atitudinea infractionala ocupand concomitent o functie in aparatul de justitie, ati vulnerabilizat Statul Roman,

        Ati transformat in afacerea proprie functia pe care ati ocupato!

        V-ati folosit de functie pentru a obtine foloase...

        Pentru aceste aspecte morale si nemateriale meritati sa faceti puscarie, nu pentru 17ooo euro!
    • 0 (0 voturi)    
      Cred că a vrut sa zică doar (Marţi, 20 decembrie 2016, 15:45)

      mr_mojo [utilizator] i-a raspuns lui hmara

      "Să mă duc la pușcărie pentru (doar) 17000 e inacceptabil"
  • +13 (19 voturi)    
    Nu i-ai luat? (Luni, 19 decembrie 2016, 16:57)

    mitg [utilizator]

    De unde are un procuror - fie el si sef - bani de haine si accesorii pe care le vezi numai pe Lady Gaga, Paris Hilton sau alti bogatasi?
    • +1 (1 vot)    
      De unde-i vin unui om cinstit astfel de ideii? (Luni, 19 decembrie 2016, 19:07)

      ty [utilizator] i-a raspuns lui mitg

      .
  • +14 (20 voturi)    
    nu i-a luat ci i-a primit (Luni, 19 decembrie 2016, 16:58)

    tropotaru [utilizator]

    si nu i-a acceptat, doar i-a folosit.
    • +1 (1 vot)    
      Clarvazatorule ne destainui si noua muritorilor de (Luni, 19 decembrie 2016, 19:13)

      ty [utilizator] i-a raspuns lui tropotaru

      rand daca va ajunge Dragnea prim ministru?
  • +17 (21 voturi)    
    Ca accepti, honey, sau nu accepti (Luni, 19 decembrie 2016, 17:00)

    Cuca [utilizator]

    nu are nici o importanta. In justitie cel pedepsit nu trebuie sa-si dea si acordul ca sa ispaseasca pedeapsa.
  • +6 (12 voturi)    
    Asta e cu banii... (Luni, 19 decembrie 2016, 17:20)

    tddrg [utilizator]

    Vorba turcului: de haram au venit, de haram s-au dus... Precinstito parcă tot 17000 de Euro i-ai spart împreună cu Udrea la Paris?! Ce coincidență....
    Stai liniștită preafeciorelnică făptură că unii au făcut pârnaie și pentru mai puțin... Tot fără să accepte. Bașca vine doosarul cu ANRP de milioane de euro ca să simți și tu pentru ce faci pușcărie!
  • +9 (15 voturi)    
    Vorba mucalitului: (Luni, 19 decembrie 2016, 17:22)

    Miky113 [utilizator]

    Daca o "dezbraci" ramane doar tupeul de ea !

    In America lua pe putin 300 ani.
    In China un glont in ceafa.
    In Romania 2 ani cu suspendare, si contul intact. .

    Asteptam sa-si arate caracterul: ceva denunturi, la greu
  • +6 (10 voturi)    
    O cred (Luni, 19 decembrie 2016, 17:48)

    Pac-pac [utilizator]

    O cred pentru ca 17.000 euro e o suma prea mica pentru ea. Parerea mea. Umila.
  • +6 (10 voturi)    
    Nu pt 17.000e... (Luni, 19 decembrie 2016, 18:30)

    Cetatean97513 [utilizator]

    Ci pt ca esti o hoata... hotia nu cantitatea te baga la puscarie. Hotina inseaman un anumit caracter dubios, suma e irelevanta. "Cine fura azi un ou si miine un bou" pune in evidenta conduita nu oul si boul. Plus ca hotului daca ii permiti trece de la ou la bou repede... deci si tu de la 17.000e poti trrece la un "bou" de 1.000.000e.
    • -1 (1 vot)    
      Plagiat 4% (Luni, 19 decembrie 2016, 20:13)

      HaitaGeorge-Dan [utilizator] i-a raspuns lui Cetatean97513

      Bine zici,la hotie nu cantitatea conteaza,cine fura azi un 4% maine poate fura 100%.Doar la coana LULUTZA KOVESI nu se pune,ca i-a speriat si pe fricosii de la CNATDCU ca sa o lase in continuare dottore !!!
  • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 decembrie 2016, 18:52)

    [anonim]

  • -1 (1 vot)    
    Orice rau spre bine (Luni, 19 decembrie 2016, 19:21)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Ai s te reintilnesti cu Lenutza Udrea, ca nici ea nu a luat.. O sa va reamintit ce frumos era cind faceati cumparaturi de la Paris si va zbenguiați pe malurile Senei, vesele ca doua hoate ce suneti.
  • -1 (1 vot)    
    Compasiune (Luni, 19 decembrie 2016, 21:34)

    A310 [utilizator]

    Nu ma bucur de necazul nimănui , dar poate acum realizezi ce fel de coduri ai elaborat , iar procurori și judecători sunt Dumnezei , fără sa răspundă in nici un fel pentru faptele lor , când erai cu CRIMINALUL basescu iți era bine
  • +1 (1 vot)    
    ... (Luni, 19 decembrie 2016, 22:35)

    snowden [utilizator]

    e tragic sa faci milioane din pix si sa intri pt maruntis


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by