UPDATE Judecatoria Sectorului 5 respinge cererea de liberare conditionata a lui Dan Voiculescu

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 13 decembrie 2016, 20:23 Dosare Anticoruptie


Dan Voiculescu
Foto: danvoiculescu.ro
Judecatoria Sectorului 5 a respins, marti seara, cererea de liberare conditionata a lui Dan Voiculescu si a decis ca acesta sa mai poata depune o noua cerere in septembrie 2017. Decizia de marti a instantei nu este definitiva, putand fi contestata la Tribunalul Bucuresti, informeaza News.ro.

Magistratii Judecatoriei Sectorului 5 al Capitalei au hotarat, marti seara, sa respinga cererea de liberare conditionata a lui Dan Voiculescu din inchisoare, unde ispasea pedeapsa primita in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare.

Potrivit deciziei instantei, Dan Voiculescu poate depune o noua cerere in luna septembrie a anului viitor.

Decizia de marti a Judecatoriei Sectorului 5 nu este definitiva si poate fi contestata la Tribunalul Bucuresti.

Dan Voiculescu nu a fost prezent, marti, in sala de judecata, el solicitand ca cererea sa fie judecata in lipsa.

Dan Voiculescu, fondatorul trustului Intact, trebuie sa execute cel putin o treime din pedeapsa de zece ani de inchisoare, primita in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), pentru a putea fi propus pentru liberare conditionata, pana in prezent acesta executand doi ani si patru luni.

*****

Procurorul DNA a cerut Judecatoriei Sectorului 5 sa nu ia in considerare cele 330 de zile castigate de Dan Voiculescu pentru ca a scris 11 carti in penitenciar, aratand ca acesta nu putea sa scrie 2.000 de pagini in 73 de ore, adica o pagina in 2 minute, si ca in manuscrise nu sunt adaugiri sau stersaturi. Avocatul lui Voiculescu a cerut instantei sa dispuna eliberarea conditionata, aratand ca in Comisia de la Penitenciarul Rahova s-a decis ca acesta a executat o treime din pedeapsa si ca nu se poate pune la indoiala ca cele 11 lucrarile stiintifice au fost scrise de acesta, care a fost profesor universitar.


Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a aratat in fata instantei ca a analizat manuscrisele depuse de avocatul omului de afaceri si a constatat ca exista mai multe tipuri de scris in acestea, ca una dintre carti are mai multe pagini decat manuscrisul, ca "una afirma si alta face in inscrisurile sale", iar manuscrisele nu au adaugiri sau stersaturi.

Procurorul a depus la dosar decizia Judecatoriei Sectorului 5, care i-a respins lui Gheorghe Copos liberarea conditionata pe motiv ca manuscrisele acestuia nu au corecturi.

Magistratul DNA a sustinut ca cele 11 lucrari stiintifice pentru care Dan Voiculescu a primit 330 de zile castig nu ii apartin acestuia, pentru ca nu putea sa le scrie pe toate in 11 luni.

Procurorul a precizat ca pentru cartile  "Omenirea, incotro?" si "Economia romaneasca" nu au fost identificate programele de lucru si tabelele de pontaj la penitenciar, iar pentru o alta lucrare exista program de lucru indeosebi sambata si duminica.

"12 ore pentru a scrie 180 de pagini. (...) Alta lucrare, 25 de ore pentru 220 de pagini. (...) 73 de ore si peste 2.000 de pagini de manuscris in total. Scrie in doua minute o pagina. Este imposibil sa scrii atat", a spus procurorul in fata instantei.

Acesta a mai aratat ca Dan Voiculescu nu a avut acces la calculator.

"Cartile nu au fost redactate in penitenciar si va cer sa inlaturati aceste zile din castig", a mai spus procurorul.

In ce priveste programele la care Voiculescu a participat in penitenciar, procurorul a spus ca au fost identificate 13 in care a fost implicat, dar pe care nu le-a finalizat, fie pentru ca nu a avut 75% prezenta minima, fie pentru ca nu a luat calificativul necesar. Mai mult, a aratat procurorul, Dan Voiculescu nu a trecut de la regimul inchis la cel semideschis de executare a pedepsei.

Procurorul a citit in fata instantei un fragment din cartea "A patra cale" scrisa de Voiculescu in penitenciar, in care se arata: "S-au pradat zeci de miliarde de euro din 1990 incoace, noi consideram ca toate pagubele ar trebui recuperate de la cei vinovati. Consideram ca trebuie aduse modificari legislatiei pentru ca cei corupti sa nu se bucure de prejudiciile pe care le-au adus si ar trebui sa nu se bucure de prescriere sau gratieri".

La randul sau, avocatul lui Voiculescu, Florian Surghie, a aratat ca, in 25 noiembrie, Comisia de liberare conditionata de la Penitenciarul Rahova a decis, in unanimitate, ca a fost indeplinita fractia impusa de lege, chiar daca a stabilit ca scopul pedepsei nu a fost atins. Avocatul a mentionat ca, in opinia sa, Comisia si-a depasit atributiile cand a facut referire la atingerea scopului pedepsei.

Avocatul a mai spus ca Voiculescu a participat in ianuarie 2016 la un concurs si a fost recompensat, este cooperant, acestea fiind caracterizari facute inainte de constituirea Comisiei de liberare conditionata. Acesta a adaugat ca Voiculescu a dat dovezi temeinice de indreptare, a cerut sa iasa la munca, nu a fost niciodata sanctionat disciplinar, din toate acestea rezultand ca "a dat dovezi temeinice de indreptare".

In opinia avocatului, cele 330 de zile castigate de Voiculescu trebuie luate in considerare, pentru ca nu se pune problema ca cele 11 carti sa nu fi fost scrise de clientul sau. Avocatul a precizat ca Voiculescu a scris 27 de carti pana sa intre in penitenciar, a fost profesor universitar, a iesit la pensie de la ASE si nimeni nu poate sa ii puna la indoiala pregatirea academica.

In ce priveste regimul de executare a pedepsei, avocatul a spus ca Voiculescu nu a vrut regim semideschis din motive de securitate si pentru ca trebuia mutat la alt penitenciar.

Avocatul a mai aratat ca Dan Voiculescu nu a fost condamnat pentru o infractiune de coruptie, ci pentru spalare de bani, iar fragmentul din cartea "A patra cale" citat de procuror este "un semnal ca s-a indreptat".

Avocatul a mai spus ca trebuie sa fie facuta o distinctie intre plata prejudiciului si confiscarea speciala, precizand ca Voiculescu nu mai avea de unde sa platesca prejudiciul pentru ca toate bunurile i-au fost sechestrate.

Judecarea cauzei a inceput marti dimineata, insa a fost intrerupta de instanta pentru ca avocatii lui Dan Voiculescu sa aduca manuscrise si lucrari scrise de Voiculescu.  Dupa ce mai multe cutii cu manuscrise si lucrari scrise de Voiculescu din 1974 pana in 2016 au fost aduse, intr-un carucior, in sala de judecata, instanta a suspendat pentru a doua ora judecarea, pana la ora 16.00, ca sa ii permita procurorului sa analizeze aceste documente.

Dan Voiculescu nu a fost prezent la judecarea cererii sale, insa instanta a stabilit ca judeca poate sa continue si in lipsa acestuia.

Judecatorul a aratat ca, din datele dosarului, rezulta ca Dan Voiculescu a castigat 330 de zile din scris si 49 din munca.

 *****

Avocatul lui Dan Voiculescu a inregistrat cererea in 28 noiembrie, la Judecatoria Sectorului 5, iar instanta a stabilit initial termenul de judecata pentru 17 ianuarie. Voiculescu a solicitat instantei sa stabileasca un termen mai scurt de judecata, cererea fiind admisa de Judecatoria Sectorului 5, care a decis ca cererea ca solicitarea sa fie analizata in 13 decembrie.

In 25 noiembrie, cererea lui Dan Voiculescu a fost analizata si de Comisia Penitenciarului Rahova, unde acesta executa pedeapsa. Membrii Comisiei de la Penitenciarul Rahova au analizat cat a executat efectiv din pedeapsa Dan Voiculescu, daca are zile castigate pentru ca a prestat activitati in timpul detentiei, dar si comportamentul acestuia. In fractia de pedeapsa intra atat perioada executata efectiv de Dan Voiculescu de la incarcerarea sa, in 8 august 2014, cat si zilele castigate pentru ca a prestat activitati in timpul detentiei.

In urma analizarii cererii, membrii Comisiei au stabilit ca Dan Voiculescu nu are in prezent executata o treime din pedeapsa de zece ani de inchisoare, potrivit unor surse din sistemul penitenciar.

Avocatul Gheorghita Mateut declara, pentru News.ro, ca Dan Voiculescu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru liberare conditionata, respectiv fractia din pedeapsa executata, comportament exemplar si staruinta in munca, precizand ca acesta nu a avut abateri de cand a fost incarcerat.

Dupa ce a fost incarcerat, Dan Voiculescu a scris, in mai putin de un an si jumatate, zece carti: "Omenirea, incotro?", "Dezvoltarea economica durabila", "A patra cale", "Efecte de antrenare a investitiilor straine in economia romaneasca 1990-2014", "Economia romaneasca", "Investitii straine directe - vector al dezvoltarii economice", "Managementul riscului in accesarea si gestionarea fondurilor europene", "Clasa de mijloc - teoria si practica antreprenoriala", "Consideratii asupra teoriei lui Maslow - Participare la conferinte nationale si internationale" si "Teoria valorii - Participare la conferinte nationale si internationale". Sapte dintre acestea au recomandari de la profesorul Dumitru Miron, fost decan al Facultatii de Relatii Economice Internationale din ASE.

In dosarul "ICA" au mai fost condamnati fostul director al institutului, Gheorghe Mencinicopschi, la opt ani de inchisoare, fostul director al ADS Corneliu Popa, tot la opt ani de inchisoare si fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis la sapte ani de inchisoare.

Gheorghe Mencinicopschi a fost eliberat conditionat in 26 septembrie, dupa ce a executat doi ani din pedeapsa.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























6889 vizualizari

  • +13 (13 voturi)    
    bre DNA, (Marţi, 13 decembrie 2016, 20:51)

    nesuferitu [utilizator]

    pai cum se poate asa ceva? ala, Varanus adica caruia i se mai spune Don' profesor, e un mare carturar, bate la cur orice scriitor sadea, ia intrebati-i p'aia de la hantena 3. basca ca l-ati infipt pe animal nevinovat la puscarie....
    • +8 (8 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 14 decembrie 2016, 0:15)

      [anonim] i-a raspuns lui nesuferitu

      • +2 (2 voturi)    
        un fenomen rar, fetid si mai ales (Miercuri, 14 decembrie 2016, 9:19)

        un domn [utilizator] i-a raspuns lui

        Nociv pentru Romania, motiv pentru care e bine unde se afla acest fenomen, ferecat
        p.sSantaju RCS e un cadeaux ce il merita ! inca 10 ani !
      • +2 (2 voturi)    
        pai (Miercuri, 14 decembrie 2016, 9:31)

        nesuferitu [utilizator] i-a raspuns lui

        l-au bagat ''acolo'' ca si animal, dar si-a gasit ''vocatia'' de scriitor rapid (fenomen rar ce-i drept)
  • +14 (14 voturi)    
    Uite ca n-a tinut, Varane ! (Marţi, 13 decembrie 2016, 21:06)

    Susufler0 [utilizator]

    O sa ataci hotararea, o sa pierzi si o sa incerci in martie 2017 din nou, dar motivele de respingere de-acum vor subzista si atunci !

    PS. Asta e ! Nu ti-a spus SOV ca astia si-au intarit statul ?
    • 0 (0 voturi)    
      Lasa (Miercuri, 14 decembrie 2016, 9:43)

      naica [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

      mai danut ca nu-i atat de rau la puscarie daca a-i avut atata timp sa scii sumedenie de carti si culmea si stiintifice pe deasupra.Pai in libertate ,aveai atata timp liber ?Tu nu vezi ce este pe afara ?Btalii politice ,imbranceli pe scari etc.Stai mai bine linistit ci nici sa nu mai scrii decat epistole catre cei dragi pe care-i astepti langa tine.Asculta sfatul unuia mai in varsta decat tine,ca-i mai bine.
  • +12 (12 voturi)    
    Sa vezi acum contestari judiciare (la Tribunal) (Marţi, 13 decembrie 2016, 21:13)

    Susufler0 [utilizator]

    si extrajudiciare (la TV Latrina 3) !

    Circul este asigurat de-acum si pana cel putin in septembrie viitor.

    PS. Sa ne traiesti, Varane multi ani sanatosi (pt ca vine din urma Dosarul "Santajul RCS")
  • +19 (19 voturi)    
    E prolific la scris (Marţi, 13 decembrie 2016, 21:19)

    talos [utilizator]

    dom' Profesor, ii prieste mediul! Ar fi crud sa-i interupa starea de emulatie si creativitate vibranta. Ar putea sa mai scoata o seri de carti din ciclul "Bulaul pe intelesul tuturor":
    - " Primii pasi in celula - Ghid pentru incepatori timizi"
    - " Bulaul pentru managemetul superior si de stat"
    - " Macromanagementul microgrupurilor penale"
    - " Parnaiasi la mititica - Convietuire si factori de risc"
    - " Qvo Vadis Penalule? - Roman fluviu"
    - " Una pe fata si alta pe dos - Jocuri de celula in doi sau cu larga participare"
    s.a.n.m.d
    La mai mare coane, sau mai bine zis la mai multe! Zile, desigur!
  • +16 (16 voturi)    
    Domnu Dan (Marţi, 13 decembrie 2016, 21:47)

    ciuche [utilizator]

    Era si pacat sa fie oprit din scris ,,domnul profesor".Aud ca lucreaza la Biblia Hotilor in 20 de volume,si vorba alora de la teleshoping......si asta nu e tot!
  • +11 (11 voturi)    
    Kulmea Tupeului (Marţi, 13 decembrie 2016, 22:06)

    Miky113 [utilizator]

    Un carutz de carti, scris cu viteza de 2 pagini per minut ????? Ce mai face sistemu ?!

    Tara asta e un Titanic zgaraiat
  • +9 (9 voturi)    
    La cat rau a facut tari asteia pot sa-i dea pe... (Marţi, 13 decembrie 2016, 22:17)

    UnOarecare [utilizator]

    ..viata si tot nu e destul!
    Si inca mai face!
  • +11 (11 voturi)    
    Voiculescu supra-omul... (Marţi, 13 decembrie 2016, 22:30)

    Ritzi Pitzi [utilizator]

    Pai daca a reusit sa infiinteze, cu talentul si cu banii obtinuti din munculita lui, ditamai trustul de presa, ca sa scrie o pagina pe minut (numai texte originale), e floare la ureche...
  • +6 (6 voturi)    
    Stai linistit (Marţi, 13 decembrie 2016, 23:17)

    Tomy007 [utilizator]

    Stai acolo varane linistit!
  • +4 (4 voturi)    
    de miron (Miercuri, 14 decembrie 2016, 1:20)

    GRIJALOR [utilizator]

    tovarasul Miron, cel care a validat lucrarile, membru PC anterior, cau cel putin tzutzar al varanului nu avea cum sa nu confirme. deh, conflictul de interese spala fese
  • +6 (6 voturi)    
    Nea' Voiculescu ... (Miercuri, 14 decembrie 2016, 2:35)

    za-k [utilizator]

    sa stea linistit la racoare si sa mai scrie pe bune niste carti :)
    Eu sincer i-as mai da niste timp la racoare pentru incercarea de inselare a sistemului cu carti fictive!
    Arata clar ca nici prin gind nu-i trece sa se indrepte, tot cu shmecherii umbla.
  • +7 (7 voturi)    
    Sa-i mai dea cativa ani pt frauda (Miercuri, 14 decembrie 2016, 2:55)

    Haskal [utilizator]

    Prostiile facute in puscarie eu stiu ca se pedepsesc foarte aspru. Ia pune-ti Shoparla in lant si dati-i numai apa si paine uscata.
  • +5 (5 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 14 decembrie 2016, 6:25)

    [anonim]

  • +6 (6 voturi)    
    Pt.literatura,"carturarul Voiculescu merita sa.... (Miercuri, 14 decembrie 2016, 6:54)

    Plagarus [utilizator]

    .....ramana in puscaria cea (re)creatoare.
  • +9 (9 voturi)    
    Cat rau (Miercuri, 14 decembrie 2016, 7:53)

    VasilescuA [utilizator]

    Raul facut de omul asta, prin spalarea creierelor si propaganda infecta, cu antenele lui, nu poate fi compensat nici de 1000 de ani de inchisoare.
  • 0 (0 voturi)    
    Comment sters de user (Miercuri, 14 decembrie 2016, 8:32)

    Crioan [anonim]

  • +1 (1 vot)    
    Din pacate (Miercuri, 14 decembrie 2016, 8:51)

    Bogdan_100 [utilizator]

    Toate eforturile justitiei de a crea normalitate vor fi distruse de viitorul guvern psd ce are ca prima prioritate eliberarea infractorilor. Pentru a fi in consonanta perfecta cu actiunea ar trebui neaparat, ca acest guvern, sa fie condus tot de un infractor, numitul dragnea de teleorman.
  • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 14 decembrie 2016, 10:01)

    [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
    ia liubliu tebia... (Miercuri, 14 decembrie 2016, 10:10)

    mitocanu [utilizator]

    tovarisci voiculescu...ia pozdraviaiu vas...ai scris multe carti la bulau...este necesara infiintarea unei academii a penalilor in acest spatiu sfant si pur...si tovarisci gadea, badea, tudor, grecu i ciuvica vam paslusaiut...da zdrastvuit nasa komunisticeskaia rodina JILAVA...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by