Laura Codruta Kovesi: Categoric, nu exista dosare fabricate de procurori / Anchetele DNA au provocat o schimbare de mentalitati, cetatenii nu mai vor sa dea mita

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 7 decembrie 2016, 18:36 Dosare Anticoruptie


Laura Codruta Kovesi
Foto: Agerpres/AP
Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, respinge acuzatiile unor critici potrivit carora procurorii DNA ar "fabrica dosare politice", remarcand in acelasi timp, intr-un interviu acordat AFP, o schimbare de mentalitati, in conditiile in care din ce in ce mai multi cetateni nu mai vor sa dea mita.

Intrebata ce raspunde celor care acuza DNA ca "fabrica dosare politice", Kovesi a raspuns: "Raspunsul se gaseste in deciziile definitive ale justitiei. Este foarte dificil sa crezi ca un procuror care 'fabrica' dosare poate fi acoperit de mai multe instante si de mai multi judecatori".

"O ingrijorare din acest punct de vedere nu este justificata", a continuat Kovesi, explicand ca judecatorul doar supune acuzatiile analizei unor judecatori.

"Categoric, nu exista dosare fabricate de procurori", a subliniat sefa DNA.

In opinia sa, "ceva s-a schimbat in Romania, in special din punctul de vedere al mentalitatilor". Astfel, chiar daca numarul dosarelor a crescut in continuare, fiind practic dublu in raport cu perioada 2006-2007, aceste statistici arata si o crestere a eficientei DNA, crede Kovesi.

In opinia sa, anchetele DNA au "provocat o schimbare de mentalitati". "In ultimii doi ani peste 85% din anchetele noastre au fost deschise in urma unor sesizari depuse de persoane sau de institutii. Cetatenii nu mai vor sa dea mita, din ce in ce mai multi functionari denunta fapte de coruptie, acest lucru arata ca suntem pe calea cea buna", adauga Laura Codruta Kovesi.

Intrebata daca se teme de tentative de limitare a puterilor DNA, Kovesi a reamintit ca in ultimii trei ani s-au inregistrat in mod constant astfel de demersuri, dar, in urma interventiei societatii civile, aceste proiecte au putut fi stopate.

"Dar o dezbatere pe acest subiect exista in continuare, si de aici ingrijorarea noastra. Deoarece, pentru a putea lupta eficient impotriva coruptiei, avem nevoie de stabilitate. Daca legislatia este modificata (...), daca procurorii nu mai pot sa ancheteze diferite infractiuni, cu siguranta nu vom mai avea aceleasi rezultate. Doar curajul procurorilor si vointa lor de a-si duce la capat misiunea sunt ireversibile, nimeni nu va putea schimba asta", a incheiat Kovesi.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4761 vizualizari

  • +15 (23 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 7 decembrie 2016, 18:44)

    [anonim]

    • +6 (10 voturi)    
      Politizam prea mult (Miercuri, 7 decembrie 2016, 20:50)

      MasP [utilizator] i-a raspuns lui

      Intr-o tara normala nu ar trebui sa conteze cu cine votezi, sistemul judiciar trebuie sa functioneze. Altfel batem mereu pasul pe loc. Iar PSD si PNL nu difera prin nimic fundamental.
    • -2 (4 voturi)    
      Cine sa le dea mita la astia? (Miercuri, 7 decembrie 2016, 21:33)

      Ion2050 [utilizator] i-a raspuns lui

      Poate daca te referi la cea pe care o primesc de la primar ca asistenta sociala.
    • -4 (12 voturi)    
      Este alternativa? (Miercuri, 7 decembrie 2016, 21:39)

      Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui

      Daca alternativa inseamna sa promovezi doar personaje care vorbesc greu limba romana/indivizi fara calitati de lideri/ ce inspira teama si neincredere atunci cum poti astepta schimbare? Ce sa mai vorbim de generalizarea si stigmatizarea unei parti din societate care-si exercita votul democratic?
    • -1 (1 vot)    
      Exista in schimb dosare musamalizate (Joi, 8 decembrie 2016, 12:00)

      Frank777 [utilizator] i-a raspuns lui

      de procurori,dosare la sertar,dosare care sunt selectate,dosare in care se dau rezolutii de rad si babele analfabete de facaturile procurorilor.Procurorii trebuie sa raspunda.Trebuie legea raspunderii.Si ei trebuie sa fie egali in fata legii sa le fie si lor restituit dreptul asta.Ca le pare rau.
  • +13 (13 voturi)    
    Din 1948 la putere in Romania sunt sociopatii (Miercuri, 7 decembrie 2016, 18:44)

    Maniu [utilizator]

    si prasila lor. Ajunge, sa puna osul la treaba nu sa traiasca din exploatarea corectitudinii oamenilor care nu i-au dus pe securisti la ghilotina in 1989, asa cum ar fi trebuit si meritat! 68 de ani sunt o viata de om, sunt generatii nenorocite de alde Secureanu, Olteanu, Videanu si restul faunei cumplit de salbatice.
    • -1 (1 vot)    
      Opinie (Joi, 8 decembrie 2016, 16:54)

      A310 [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

      Aveti perfecta dreptate , ca in 1989 trebuiau dusi la ghilotina , procurori si securisti isi fac de cap fara ca cineva sa ii poata trage la raspundere .
  • -9 (35 voturi)    
    Serios ? (Miercuri, 7 decembrie 2016, 19:06)

    taticutu [utilizator]

    Serios ? Hai sa-ti dau eu un dosar " bine " fabricat de DNA , care nu avea nici o atributie in problema : dosarul Rarinca ...
    • +6 (12 voturi)    
      Care Rarinca? (Miercuri, 7 decembrie 2016, 22:11)

      pardalian [utilizator] i-a raspuns lui taticutu

      Mariana Rarinca? Aceasi care santaja un magistrat cu fapte imaginare fabricate in studioul latrina3? Impreuna cu turnatorul la securitate Felix, aka Voiculescu?
      • -3 (5 voturi)    
        Mircia Gutau? (Joi, 8 decembrie 2016, 1:36)

        Tovarasul Spirala [utilizator] i-a raspuns lui pardalian

        si mai sunt cazuri in care DNA a pierdut in instanta pe "fapta nu exista"
      • -2 (2 voturi)    
        Fi putin atent... (Joi, 8 decembrie 2016, 10:04)

        taticutu [utilizator] i-a raspuns lui pardalian

        Intrebarea era : ce treaba avea DNA -ul cu problema judiciara Rarinca ! Asa ca te rog sa fi mai atent cand vrei sa dai raspunsuri... Santajul ei era de competenta DNA ? , ca sa fiu mai clar !
        Insa, iti multumesc pentru interventie !
  • -15 (35 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 7 decembrie 2016, 19:06)

    [anonim]

    • +7 (17 voturi)    
      Politica PSD este mai nou..... (Miercuri, 7 decembrie 2016, 20:03)

      Sani [utilizator] i-a raspuns lui

      ...Ba pe-a matii..!

      Orice dusman al PSD se alege cu plangere de plagiat (nedovedita dar 'SIGURA' pentru maniacii din partid).

      Doar ca pentru PSD, plagiatorii dovediti n-au importanta daca sunt de-ai lor!

      Bai Lovercraft, numele tau este DISPERARE!
    • -8 (14 voturi)    
      E vorba de institutie, DNA e o minune (Miercuri, 7 decembrie 2016, 21:49)

      hopsinoi [utilizator] i-a raspuns lui

      Cum poate fi DNA plagiatoare :))
      • -2 (2 voturi)    
        Hopsiprostii (Joi, 8 decembrie 2016, 0:03)

        KostasP [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

        Vezi mai sus urarea catre "love".
    • -1 (3 voturi)    
      Vrabia malai viseaza. (Joi, 8 decembrie 2016, 0:02)

      KostasP [utilizator] i-a raspuns lui

      Uie si somn usor.
  • +13 (19 voturi)    
    Pareri . (Miercuri, 7 decembrie 2016, 19:10)

    Andrei_Fieraru [utilizator]

    Fenomenul DNA este o problema pentru destui , chiar prea destui , din cei care s-au invatat sa traiasca din spagi , dupa Revolutie . Daca ne uitam la numarul caselor construite pe la marginea oraselor si daca mai si extindem ce stim noi despre locuitorii unei zone oarecare , vom concluziona ca zeci de mii de oameni au fost invatati sa traiasca din spagi . Acum , de cand cu DNA , moment care coincide cu intarcarea multora obisnuiti cu ugerul Statulu , vedem si auzim o gramada de luari de pozitie impotriva celui care a lansat in operatiune acest parchet . Daca ne gandim , putem spune ca a facut mare deranj marinarul . le-a luat de pe masa spagarilor icrele negre si i-a trecut la salm pe ziar . Nasol , nu ? .
  • 0 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 7 decembrie 2016, 19:32)

    [anonim]

  • +7 (9 voturi)    
    "Fabricate " doar in capetele pegrei politice (Miercuri, 7 decembrie 2016, 19:38)

    Plagarus [utilizator]

    Produsul finit este la mana judecatorilor,care cu rare exceptii sunt confirmate de probe.
    • +1 (1 vot)    
      De obicei sunt confirmate de probe (Miercuri, 7 decembrie 2016, 23:40)

      Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

      asta ai vrut sa spui, cred.
      • +3 (3 voturi)    
        Evident. (Joi, 8 decembrie 2016, 9:09)

        Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui Maniu

        Extrem de rar,probele nu stau in "picioare " si sunt infirmate in instante. 85 % din dosarele DNA duc la condamnari penale !!!!
  • -15 (33 voturi)    
    Kovesi ... Demisia! (Miercuri, 7 decembrie 2016, 19:42)

    ihateyou [utilizator]

    Coruptia se combate prin ... legislatie, debirocratizare si educatie ... nu prin frica, teroare si abuz (valorile esentiale ale oricarui basist) ... prin RESPECT ... fata de cetatean si drepturile acestuia ... si nu in ultimul rand prin cresterea nivelului de trai si al puterii de cumparare ... deci diminuarea saraciei si cresterea clasei de mijloc! Si asa ... coruptia poate fi redusa ... niciodata distrusa! Capitalismul ca si regim economic bazat pe valori materiale ... va fi intodeauna afectat de coruptie ... intr-o proportie mai mare sau mai mica! DNA-ul nu este o institutie de combaterea a coruptiei ... mandatul DNA-ulului se refera doar la MAREA CORUPTIE ... nu la corupitia mica ... iar atributile DNA-ului ... se refera doar la situatile in care o fapta specifica de Coruptie ... a fost deja produsa ... deci nu mai poate fi combatuta! Rolul DNA-ului este sa instrumenteze fapta respectiva, si in masura in care strang dovezile necesare sa initieze actinunea judiciara ... logic ... DNA-ul nu combate coruptia, nici nu pedepseste putine faptele de coruptie pe care le identifica si reuseste sa faca un dosar solid, atributia pedespei apartinand instantelor de judecata! Nu poate fi nimic mai gresit .. .decat mentalitatea, propaganda si politica penala din Kraut Romania! Deasemnea ... scopul este umilirea faptuitorului ... si nu recuperea prejudiciului produs ... care este de fapt singura ratiune logica de existenta a DNA-ului! Infractiunile de coruptie sunt consiuderate minor ... inclusiv in tagma infractiunilor finaciare ... orice alta rezolutie in afara de rec. prej ... este in aceste conditii absurda! Un detinut pentru abateri minore consuma intre 50 si 100 de euro pe zi ... si este aruncat intr-un sistem penitenciar umilitor si indiscrimnatoriu, cu criminali, violatori ... pentru niste abateri minore ... care au doar prejudicii materiale ... usor de recuperat!...:)) Kovesi ... crezi ca s-a intalnit ... Hotul cu Prostul?...:))
    • +13 (17 voturi)    
      E bine (Miercuri, 7 decembrie 2016, 20:19)

      themihai [utilizator] i-a raspuns lui ihateyou

      Ideea e ca DNA ul isi face treaba. Asta e de laudat. Romanul trebuie invatat sa ceara schimbare de la stat nu sa ocoleasca sistemul cu spagi. Faptul ca lipsa birocratiei ar avea un efect pozitiv este alta problema mai greu de rezolvat. Daca s-ar informatiza toata administratia publicã statul ar avea nevoie de doar 5-10% din personalul de astazi sau chiar mai putin. Beneficile ar fi enorme. Asta nu se va intampla peste noapte avand in vedere directia politicii romanesti. PSD ul promite marire de salarii si pensii pentru ca doar asta poate si asta merge la prostime. Nu vand cum ar castiga cineva alegerile daca ar promite informatizarea administratiei si pensionarea fortat/concedierea a peste 90% din bugetari. Mai este si problema incompetentei.
      • -3 (9 voturi)    
        Kovesi ... Demisia! (Miercuri, 7 decembrie 2016, 20:47)

        ihateyou [utilizator] i-a raspuns lui themihai

        Pai asta v-am expicat ... invata-l cu frumosu' ... nu cu uratu' ... fii o societate civilizata, liberala ... nu folosi frica si manipularea ca si instrument ... pentru ca nu obtii nimic (poate ceva pe termen foarte scurt) ... teroristii folosesc acelasi gen de ... armament ... fara nici un fel de succes! Cetateanul trebuie sa se simta respectat ... nu abuzat, vanat ... nu poti sa obtii respect ... daca nu oferi respect ... si oferi SANTAJ, AMENINTARE, POLITIE POLITICA! Ce face Kovesi este gresit, ce a facut Morar este gresit ... DNA-ul este o instutie gresita ... infractiunile se impart in infrac tiuni economice-financiare si in infractiuni mult mai grave ... 2 Parchete sunt suficiente ... nu trebuie sa facem parchete pentru fiecare gen de infractiune ... ca sa avem arme politice in dotare! Infractiunile finaciare ... indiferent de ce credeti voi ... pt. ca asa ati fost manipulati ... in scopuri electorale ... sunt considerate infractiuni usoare ... pentru ca valorile vatamate sunt materiale ... si pot fi recuperate ... in cazul celorlate infractiuni ... prejudiciul este aproape imposibil de recuperat ... cum recuperezi ... viata, sanatatea, demnitatea, libertatea? Si in cazul infractiunilor finaciare ... cele 6 de coruptie ... nu intra nici in top 10 ... deci cum se justifica existenta unui DNA ... care nu are nici un scop nici macar sa recupereze micile prejucii produse de coruptie ... ca nu vorbim aici de spalare de bani, evaziune, camatarie, etc... Daca nu vrei sa faci politie politica ... atunci ... vii si oferi faptuuitorului ... sansa sa plateasca integral si de buna voie prejudiciul constatat de o instanta, plus o amenda penala ... si il lasi liber ... nu distrugi un destin, o familie, si incarci in mod nejustificat bugetul de stat si sistemul penitenciar ... poentru acest gen de abateri minore! Politica Penala in toata lumea ... este una pragmatica ... primordial este sa recuprezezi banii / bunurile ... ce face Kovesi este PRIMITIVISM! ...:))
        • 0 (0 voturi)    
          Stilul scris tradeaza multa nesiguranta (Joi, 8 decembrie 2016, 14:33)

          Lespezi [utilizator] i-a raspuns lui ihateyou

          Pentru cineva care face atatea afirmatii categorice folosesti cam multe puncte de suspensie.
          Ai dubii?
    • +2 (4 voturi)    
      Ai foarte multa dreptate dar ... (Miercuri, 7 decembrie 2016, 20:56)

      MasP [utilizator] i-a raspuns lui ihateyou

      tot cei spui tu trebuie facut de catre cineva. A facut vreunul din partide ceva pentru debirocratizare, educatie, imbunatatirea educatiei, respect , civilizatie ? Aceste lucuri nu le poti impune prin legi, poti sa ai legi oricat de dure, atata timp cat omul e invatat sa fure, va fura chiar daca stie ca poate sa faca puscarie. Etica, moralitatea, educatia trebuie inoculate copiilor de mici dar ca sa se intample asta, trebuie sa existe cineva care sa aiba aceasta revelatie, un sistem, o clasa conducatoare . Oricum sa generezi asa ceva cand nu ai materialul modelat?
    • +4 (6 voturi)    
      Pe cine urasti? (Miercuri, 7 decembrie 2016, 21:50)

      Sani [utilizator] i-a raspuns lui ihateyou

      Eu cred ca dusmanii PSD si gramatica limbii romane..............................................................................................................................oricum esti peste media PSD-ista!
      Esti un INTELECTUAL PSD-ist nu-i asa?
      • 0 (4 voturi)    
        este Elena Udrea (Miercuri, 7 decembrie 2016, 23:17)

        Snitzelvienez [utilizator] i-a raspuns lui Sani

        Febletea lui Basescu
  • 0 (10 voturi)    
    DNA/Kovesi Presedinte! (Miercuri, 7 decembrie 2016, 21:46)

    hopsinoi [utilizator]

    DNA e o minune pentru Romania! Noi apreciem DNA!

    Sa mai zica cineva ca nu exista minuni!

    DNA Presedinte!
    • -1 (5 voturi)    
      Asa! (Miercuri, 7 decembrie 2016, 23:09)

      pantelimon12 [utilizator] i-a raspuns lui hopsinoi

      Codruta presedinte! DNA prim-ministru!
  • +3 (7 voturi)    
    ce activi sunteti (Miercuri, 7 decembrie 2016, 22:14)

    pardalian [utilizator]

    voi, postacii anti anti-coruptie. Sau esti doar tu Mazeto? De pe conturi multiple?
  • +5 (9 voturi)    
    Mocirla (Miercuri, 7 decembrie 2016, 22:20)

    Rafaila [utilizator]

    Poate, cineva, sa ne scape de mocirla? Daca toata lumea stie, si stie... cum de nu sintem noi in stare sa iesim din mocirla? In ultimii ani, mai clar, dupa ce Crin si Viorel au parasit scena politica - urmind, in cel mai fericit caz, sa joace table in Cismigiu - au aparut oameni surprinzator de bine pozitionati in raport cu realitatea si cu partea virtuala a ei - viitorul Romaniei. Mocirla - defineste foarte bine tot PSD = PCR si URSS in sertar. Noi putem iesi din mocirla, trebuie sa tinem la oamenii care se bat pentru asta, pentru ca, fara ei, ne inghite, din nou... mocirla. Corectitudinea politica nu face doi bani in fata suferintei morale. Printre noi sint si oameni cu totul deosebiti, carora le vom acorda nu numai incredere dar si cinste.
  • -2 (6 voturi)    
    Nu (Joi, 8 decembrie 2016, 1:53)

    bobyff [utilizator]

    are dreptate kovesi... nu exista dosare politice... dar exista extrem de multa incompetenta si de abuzuri. Sa vedem maine cum te spala sistemul de cele 550 pagini copiate.
  • 0 (0 voturi)    
    Corect! (Joi, 8 decembrie 2016, 16:35)

    cerceteaza [utilizator]

    Absolut corect.Nu exista dosare fabricate de procurori, iar cei vinovati au recunoscut intotdeauna de bunavoie infractiunile comise. Cica a aparut si un infractor mascat in mumie la DNA, iar procurorii au fost atat de profesionosti in ancheta lor, incat "mumia" a recunoscut singura ca e Ramses al II-lea. (Scuze, am parodiat un banc cu KGB-ul).


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by