Surse: Dan Stroe, fost director in ANAF acuzat ca a primit mita alaturi de Sorin Blejnar, plasat sub control judiciar

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 6 decembrie 2016, 12:36 Dosare Anticoruptie


Dan Stroe, fost director in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, suspect in dosarul in care Sorin Blejnar este arestat preventiv pentru trafic de influenta, a fost plasat sub control judiciar de DNA Ploiesti dupa ce, initial, acesta nu a putut fi gasit de procurori pentru a fi adus la audieri, au declarat surse apropiate anchetei, citate de Agerpres.

Dan Stroe, director al Directiei de Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne din cadrul ANAF in perioada in care Blejnar era seful institutiei, a fost audiat recent de procurorii DNA Ploiesti si ulterior plasat sub control judiciar, avand interdictia de a parasi tara.

Conform datelor din motivarea deciziei Tribunalului Prahova privind arestarea fostului sef al ANAF, Sorin Blejnar, Dan Stroe, suspect in cauza, nu a putut fi gasit initial de procurori.

"Faptul ca organul de urmarire penala nu a formulat propunere de arestare preventiva pentru suspectul S.D. (Stroe Dan - n.r.) (motivat din partea organului de urmarire penala de faptul ca acesta nu a putut fi gasit) este un aspect care excede analizei judecatorului de drepturi si libertati, Ministerul Public fiind titularul exclusiv al exercitarii actiunii penale si al formularii propunerii de arestare preventiva", se arata in textul motivarii.

Potrivit DNA, Sorin Blejnar este suspectat ca a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi incheiate la nivelul institutiei publice pe care o conducea.

"Banii respectivi urmau sa-i fie remisi inculpatului in schimbul exercitarii influentei sale asupra unor subalterni, pentru ca acestia sa gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel incat aceste contracte sa fie obtinute de firma omului de afaceri. In aceste circumstante, in perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin si ceilalti functionari implicati in acest demers au primit suma totala de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme controlate de acestia cu care societatea omului de afaceri a incheiat mai multe contracte fictive", a aratat DNA, intr-un comunicat.

Potrivit motivarii instantei, Stroe este cel care ar fi pretins de la reprezentantii unei societati din domeniul IT un procent de 20% din valoarea unor contracte.

"In concret, conform acuzatiilor prezentate de catre organul de urmarire penala, in anul 2011, suspectul S.D., in calitate de director al Directiei de Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, a pretins de la reprezentantii societatii comerciale R. SRL Bucuresti, in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu si anume in schimbul incheierii unor contracte de furnizare produse si servicii IT, urmare derularii a doua proceduri de achizitie organizate de respectiva institutie publica, un procent de 20% din valoarea acelor contracte, respectiv nr. 1106240/20.10.2011 si nr. 1106398/28.10.2011 pe care le-a si semnat, si a primit astfel, pentru sine si pentru inculpatul S.B., in perioada noiembrie 2011 - ianuarie 2012, suma totala de 13.172.520 lei, transferata de societatea R. SRL Bucuresti (subcontractorul societatilor castigatoare) in contul unei societati cu comportament tip 'fantoma' controlata de suspect - societatea I. D. SRL Bucuresti, in baza unor contracte fictive de prestari servicii informatice incheiate intre cele doua firme", se precizeaza in document.

Anchetatorii sustin ca, inainte de desfasurarea procedurilor de achizitie publica vizand servicii si echipamente IT, Sorin Blejnar a fost pus in legatura cu un om de afaceri si a acceptat sa primeasca sume de bani sub forma de comisioane in schimbul exercitarii influentei asupra subalternului sau Dan Stroe.

"In cursul aceluiasi an 2011, inainte de desfasurarea in cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala a procedurilor de achizitie publica vizand servicii si echipamente IT, inculpatul B.S. - presedintele institutiei publice (Agentia Nationala de Administrare Fiscala), fiind pus in legatura de catre martorul S.G. (Stefan Gheorghe - n.r.) (vicepresedinte al Partidului Democrat Liberal, partid aflat la guvernare in cursul anului 2011) cu martorul B.H.S. (Berdila Horatiu - n.r.) - reprezentant legal al societatii R. SRL Bucuresti (firma specializata in prestarea de servicii IT), a acceptat promisiunea acestuia de a-i fi remise unele sume de bani sub forma de 'comisioane', reprezentand procente din valoarea unor contracte incheiate la nivelul respectivei autoritati contractante, in schimbul exercitarii influentei sale asupra subalternului S.D. (Stroe Dan - n.red.) - director in cadrul Directiei de Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne, care - prin prisma functiei detinute si a atributiilor de serviciu care-i incumbau - urma sa gestioneze procedurile de atribuire a contractelor intr-o maniera de natura a determina obtinerea acelor servicii si echipamente de catre SC R SRL Bucuresti si - totodata - sa beneficieze si el de acel comision", se arata in motivare.

Potrivit documentului, Sorin Blejnar a aratat in apararea sa, in fata judecatorului Tribunalului Prahova, ca infractiunea de care este acuzat nu ar indeplini elementele de tipicitate ale infractiunii de trafic de influenta intrucat nu s-a putut dovedi care era influenta sa asupra suspectului Dan Stroe, iar din modalitatea in care acesta din urma a savarsit infractiunea de luare de mita ar rezulta faptul ca acesta a actionat in mod independent, nefiind astfel nevoie de interventiile sale.

Judecatorul a respins aceasta aparare: "Infractiunea de trafic de influenta s-a realizat in modalitatea acceptarii promisiunii de a primi un comision in valoare de 20% din valoarea contractului iar suspectul S.D. era subordonat in mod direct inculpatului B.S., intre cei doi existand si o anume relatie in afara raporturilor de serviciu (dupa cum chiar inculpatul B.S. a recunoscut)", se mai arata in document.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1140 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by