Primarul Brasovului, George Scripcaru, ramane sub control judiciar in dosarul de coruptie legat de atribuirea unui contract privind reteaua de termoficare

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 28 noiembrie 2016, 19:44 Dosare Anticoruptie


George Scripcaru
Foto: Agerpres
Primarul municipiului Brasov, George Scripcaru, ramane sub control judiciar in dosarul in care este judecat pentru abuz in serviciu legat de atribuirea unui contract privind reteaua de termoficare unei firme care nu indeplinea conditiile legale, prejudiciind astfel bugetul local cu 1,9 milioane de lei, precum si pentru ca ar fi luat mita 400.000 de lei de la administratorul societatii, constand in materiale electorale pentru alegerile locale din 2012, a decis luni instanta suprema.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis luni, definitiv, ca George Scripcaru sa ramana sub control judiciar in dosarul in care este judecat pentru abuz in serviciu legat de atribuirea unui contract privind reteaua de termoficare unei firme care nu indeplinea conditiile legale, prejudiciind astfel bugetul local cu 1,9 milioane de lei, precum si pentru ca ar fi luat mita 400.000 de lei de la administratorul societatii, constand in materiale electorale pentru alegerile locale din 2012.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au respins astfel, ca nefondata, cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Brasov de inlocuire a masurii controlului judiciar cu arestul preventiv.

Cererea de arestare preventiva a lui George Scripcaru fusese respinsa si in 17 noiembrie, la Curtea de Apel Brasov, dar procurorii au contestat decizia la instanta suprema.

In acelasi dosar, instanta suprema a respins cererea procurorilor DNA Brasov, de inlocuire a controlului judiciar cu masura arestului preventiv pentru Calin Silviu Pop si Mihai Ciprian David.

Decizia instantei supreme este definitiva, astfel ca George Scripcaru, Calin Silviu Pop si Mihai Ciprian David raman sub control judiciar.

  • De ce il acuza procurorii DNA pe George Scripcaru

In acest dosar, procurorii DNA Brasov l-au trimis in judecata, la jumatatea lunii februarie, pe George Scripcaru, primar al municipiului Brasov din anul 2000, pentru acuzatiile de abuz in serviciu, instigare la tentativa de abuz in serviciu si luare de mita.

De asemenea, in acelasi dosar sunt judecati Adina Durbaca, viceprimar al Brasovului, pentru instigare la tentativa de abuz in serviciu, Silviu Calin Pop, administratorul firmei care ar fi fost favorizate de Primaria Brasov, pentru complicitate la abuz in serviciu, uz de fals, dare de mita si spalare de bani, Attila Radnoti, director al Directiei Tehnice a Primariei Brasov, pentru abuz in serviciu si uz de fals, Liliana Horga, director executiv adjunct al Directiei Tehnice a Primariei Brasov, pentru abuz in serviciu, uz de fals si tentativa de abuz in serviciu.

Potrivit procurorilor, in perioada 2010-2011, reprezentantii SC Cet SA si Tetkron SRL, societati avand ca unic asociat municipiul Brasov, au incheiat contracte de vanzare-cumparare sau prestari servicii cu o firma privata care furnizeaza energie termica, prin incalcarea normelor legale.

"In perioada 2011-2012, inculpatul Scripcaru George, in calitate de primar al municipiului Brasov, in baza unei intelegeri prealabile cu inculpatii David Mihai Ciprian si Pop Calin Silviu, a actionat si a determinat functionari din cadrul Primariei Brasov/ Consiliului Local Brasov si angajati din cadrul SC Cet SA si SC Tetkron SRL sa-si exercite defectuos atributiile de serviciu, cu ocazia incheierii unor contracte/ conventii cu firma acestuia din urma, urmarind obtinerea, atat pentru sine, cat si pentru aceasta societate si persoanele care o administrau, a unor foloase necuvenite", arata DNA.

In 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de Calin Silviu Pop un contract de lucrari, printr-o procedura formala de achizitii publice, in cadrul careia membrii comisiei de selectie a ofertelor au declarat, in mod nelegal, castigatoare, societatea omului de afaceri, desi aceasta nu indeplinea conditiile pentru a face lucrarile respective (lipsa personal specializat si utilaje, lipsa experienta in domeniu etc). Contractul avea ca obiect realizarea interconexiunii retelei de transport apa fierbinte, in zona de nord a municipiului Brasov.

Procurorii sustin ca, pe parcursul derularii contractului, primarul George Scripcaru a aprobat decontarea unor sume pretinse de firma lui Pop pentru lucrari neexecutate, nejustificate sau supraevaluate, prejudiciind bugetul local cu suma de 1.914.926,15 lei, care reprezinta totodata un folos necuvenit pentru societatea respectiva.

Prin intermediul Cristinei Antonie, edilul ar fi primit de la omul de afaceri foloase necuvenite in valoare totala de aproximativ 400.000 de lei, constand in materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012, respectiv cateva mii de tricouri, sepci, pixuri, autocolante si pachete cu alimente, pentru a fi date alegatorilor.

Primaria municipiului Brasov s-a constituit parte civila cu suma de peste 1,9 milioane de lei.

Dosarul a fost trimis Curtii de Apel Brasov in 16 februarie, iar judecata pe fond trebuia sa inceapa in 31 octombrie, insa instanta a amanat cauza pentru 28 noiembrie.

  • George Scripcaru, la al treilea dosar

George Scripcaru mai este judecat in alte doua dosare. Intr-unul dintre aceste dosare, in 17 noiembrie, primarul George Scripcaru si fostul director al Regiei Autonome de Transport Brasov au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, pentru abuz in serviciu privind cumpararea a patru masini de catre RAT, care au folosite de edil in scop personal.

Procurorii au stabilit ca, prin faptele de care este acuzat, George Scripcaru a produs Regiei Autonome de Transport Brasov un prejudiciu de 630.665,33 lei, reprezentand contravaloarea autoturismelor achizitionate si cheltuielile suportate cu intretinerea si utilizarea acestora.

In celalalt dosar, la inceputul lunii noiembrie, procurorii DNA Brasov l-au trimis in judecata pe George Scripcaru, tot pentru abuz in serviciu, alaturi de fostul sef al CJ Brasov Aristotel Cancescu, un fost consilier judetean si angajati din Primaria Brasov.

Faptele din acest dosar vizeaza inchirierea nelegala a unei suprafete de 110 metri patrati de teren in incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Brasov si constructia unei cladiri pentru desfasurarea de activitati comerciale, in baza unei autorizatii eliberate de Primaria Brasov, in conditiile in care firma nu indeplinea conditiile legale petnru a obtine autorizatia. Societatea a ridicat pe acel teren o cladire "pe o suprafata mai mare decat cea inchiriata, ocupand abuziv 40,29 mp din domeniul public".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























415 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by