Martor in dosarul lui Cristian David: Am scos din cont 500.000 de euro in hartii de 500 si ne-am deplasat la Ministerul de Interne

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 23 noiembrie 2016, 23:35 Dosare Anticoruptie


Adrian Mladin, fost primar al localitatii Jilava si martor denuntator in dosarul de coruptie al fostului ministru de Interne Cristian David, a spus, miercuri, in fata judecatorilor de la instanta suprema, ca, impreuna cu consilierul fostului ministru, in februarie 2008, a fost la banca, a scos 500.000 de euro in numerar si au plecat spre sediul ministerului, geanta cu bani fiind lasata in biroul demnitarului, potrivit News.ro.

Adrian Mladin, adus de la penitenciarul Rahova in boxa condamnatilor, a aratat ca-si mentine declaratiile date la DNA si ca il stie din 2005 pe Valeriu Roger Nitescu, seful de cabinet al ministrului, in timp ce el era consilier in Corpul de control al primului ministru.

"Am legat o relatie de prietenie si de afaceri. In 2007, printr-un alt prieten, am cunoscut-o pe Cecilia Stirbulescu, de la care am cumparat drepturile litigoase pentru 15 hectare de teren in Buzau. Am apelat la Nitescu cu intentia clara de a apela la seful sau, Cristian David, ca, la randul lui, sa vorbeasca cu Cristinel Bigiu, care era prefect de Buzau si care ne putea facilita retrocedarea. Desi il cunosteam si eu pe David Cristian nu imi permiteam sa discut cu el aceste lucruri￯, si-a inceput Adrian Mladin declaratia la instanta suprema.

El a explicat cum lucrurile "au inceput sa se miste" in urma interventiilor pe langa persoanele decidente.

"Initial am fost la Bigiu in audienta, insa acesta a refuzat sa ma ajute. Am luat legatura cu Nitescu sa intervina pe langa David. Am fost apoi cu Nitescu la Bigiu dupa interventia lui David. Bigiu era serviabil. Stiu de la Nitescu si de la Bigiu, care mi-a relatat ulterior, ca a intervenit David. Am inceput sa ne vedem frecvent in aceasta formula. Eu am ramas in legatura directa cu Bigiu. El a inceput sa faca interventii la persoanele decidente pentru ca lucrurile incepusera sa se miste￯, a continuat fostul primar.

Mladin a povestit cum, la un moment dat, Bigiu nu a mai detinut calitatea de prefect, era presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), insa persoana care l-a inlocuit "asculta" de acesta.

"Toate cererile si demersurile mele au fost admise. Intervalul de timp in care am reusit sa recuperez terenurile a fost de cateva luni. Stirbulescu incerca sa le recupereze de 12 ani", a mai aratat fostul primar.

Mai departe, el a relatat ca Bigiu i-a solicitat in schimbul serviciilor foloase materiale.

"Am vorbit intr-o cafenea si am stabilit, pana sa se emita titlul de proprietate, sa ii virez un milion euro si sa ii dau un teren foarte valoros de 14.085 de metri patrati. Discutia cu terenul a avut loc dupa emiterea titlului. Bigiu mi-a mai solicitat 10.000 de metri patrati, pentru ca era campanie electorala. A mai cerut 150.000 euro cash si inca un teren in localitatea in care eram primar, dar i-am spus ca deja era prea mult. Suma de un milion de euro si restul nu au fost transferate pe numele lui Bigiu, ci lui Gheorghe Doloiu, sub aparenta unor tranzactii imobiliare. Terenul de 14.085 de metri patrati a fost transferat printr-un contract de vanzare-cumparare, dar eu nu am primit niciun ban. Suma de un milion de euro am transferat-o lui Doloiu printr-un contract. Doloiu, pe langa faptul ca a participat la toate discutiile cu Bigiu, s-a ocupat de supravegherea tuturor sarcinilor pe care mi le-am asumat￯, a completat martorul.

In continuarea declaratiei, Mladin a aratat ca, la una dintre intalniri, Doloiu s-a prezentat cu finul primarului din Buzau, cu care trebuia sa incheie un contract fictiv pentru un teren din Buzau, tot fara bani.

"Dupa ce s-au facut cadastrele am gasit cumparator dispus sa cumpere la un pret bun si atunci pretentiile lui Bigiu si Doloiu au crescut foarte mult. A inceput si un santaj: pentru suprafata de 10.000 de metri patrati m-au pus sa semnez un antecontract de vanzare-cumparare sub amenintarea ca vor initia un litigiu pentru a bloca cartea funciara pentru toate terenurile si vor anula titlul de proprietate. Din acel moment, nu mai puteam vinde fara Doloiu. Mentionez ca acest antecontract pentru 10.000 de metri patrati era un instrument de control si santaj pentru ca eu inscrisesem 59.000 de metri patrati, dar inscrisesem si cei 10.000, suprafata ce nu era individualizata in suprafata respectiva. Eu nu puteam sa vand fara acceptul lui Doloiu, ca el figura in acte", a mai aratat Mladin.

El a explicat cu lux de amanunte ca, pentru a vinde acest teren, a apelat la nasul sau, care a cumparat 59.000 de metri patrati.

"I-am cerut lui Doloiu sa renunte la antecontractul de vanzare-cumparare pentru a putea profita amandoi de pe urma vanzarii terenului. Nasul Diaconescu a vandut terenul cu sapte milioane de euro, bani care mi-au fost virati mie in intregime. Bigiu si Doloiu au avut pretentia sa le dau o parte din suma. Le-am zis ca le-am dat deja 14.000 de metri patrati, dar au insistat si m-au amenintat cu litigii, am fost de acord sa le dau un milion de euro, suma pe care am virat-o in contul lui Doloiu. Discutia a avut loc intr-un local din Piata Alba Iulia si imediat am mers la banca si am facut viramentul. Le-am zis ca am si alte obligatii, dar nu au vrut sa inteleaga sa micsoreze suma￯, a mai aratat martorul.

El a relatat cum a cumparat alti 10.000 de metri patrati de teren, cu 750.000 de euro, si i-a revandut cu un milion de euro.

"Langa terenul meu, un anume Neagu avea zece mii de metri patrati, era vicepresedinte al Consiliului Local Buzau. Am discutat cu Bigiu care-l stia pe Neagu. Dezvoltatorul voia si cei 10 mii de metri patrati. I-a cumparat cu 750 de mii euro si am revandut terenul catre dezvoltator cu un milion de euro. Profitul l-am impartit cu Bigiu, asa cum mi-a pretins acesta. I-am dat aproximativ 200 de mii de euro", a completat fostul primar.

Mladin a mai aratat ca a mentinut legatura cu Nitescu, care ii solicitase 500.000 de mii de euro pentru ministrul David.  

"In 2008 m-am intalnit in fata bancii, am scos din cont banii in hartii de 500 de euro, Nitescu a pus banii intr-o servieta neagra din panza si ne-am deplasat la Ministerul de Interne. Nitescu era cu masina de serviciu si cu sofer. La sediu am mers la biroul ministrului David, Nitescu a lasat servieta, iar eu am ramas in anticamera. Am vazut cand Nitescu a intrat in biroul ministrului, stiam biroul, si a iesit fara servieta. Am avut siguranta ca suma a fost predata ministrului. De altfel, ministrul David mi-a confirmat intr-o intalnire electorala de la Chiajna ca este in regula dupa ce l-am intrebat daca totul e bine dupa discutia cu Vali Nitescu. Nitescu a cerut si el 330.000 de euro in contul socrului sau, Grigorie Cornel. Lui i-am dat cash aproximativ 200.000 de euro precum si doua autoturisme. Un BMW X3 si un Lexus￯, a mai spus fostul primar din Jilava.

El a povestit ca in 2009 l-a invitat pe Nitescu la propria nunta, dar acesta nu a venit si a motivat ca sotia sa este suparata pe Mladin.

"Motivul era ca, pe langa sumele date anterior, i-am mai dat 130.000 de euro, dar ulterior i-am spus lui si lui Bigiu ca am prea multe obligatii si i-am cerut sa-mi dea banii inapoi. Nitescu mi-a dat mare parte a sumei inapoi, dar relatiile dintre noi s-au racit. In 2013, m-am intalnit cu Doloiu la Marriott. Incerca sa dea vina pe Bigiu. Dar el a facut aceleasi presiuni pentru a le da bani. A ramas ca vom discuta in trei, dar nu s-a mai intamplat, iar in 2014 am formulat denunt la DNA", a incheiat Mladin.

Urmatorul termen al procesului a fost stabilit pentru 9 decembrie, cand va continua audierea lui Adrian Mladin si vor urma intrebarile avocatilor.

Procurorii DNA i-au trimis in judecata, pe 16 iulie 2015, pe Gheorghe Doloiu, acuzat de spalare de bani, pe Cristian David, acuzat de luare de mita, pe Valeriu Nitescu, acuzat de trafic de influenta si spalarea banilor si pe Cristinel Bigiu, prefect al judetului Buzau, la data comiterii faptei, acuzat de spalare de bani.

In rechizitoriu, procurorii au aratat ca, in calitate de ministru al Internelor si Reformei Administrative, in cursul anului 2007, prin intermediul lui Nitescu, Cristian David a pretins, iar, in luna februarie 2008, a primit 500.000 de euro de la un denuntator, beneficiar al unor drepturi litigioase.

Suma respectiva ar fi fost pretinsa si primita de David pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 hectare, aflat in intravilanul municipiului Buzau, de catre Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate. Cristian David ar fi luat legatura cu Marian Bigiu, prefect al judetului Buzau la acea data, solicitandu-i ajutorul in acest sens.

In schimbul promisiunii de exercitare a influentei, Valeriu Roger Nitescu, in calitate de sef de cabinet al ministrului de Interne si Reformei Administrative, ar fi pretins si primit de la aceeasi persoana 600.000 de euro.

Pentru "sprijinul oferit", cu prilejul unei alte intalniri, Cristinel Bigiu ar fi pretins de la denuntator 1.000.000 de euro si ar fi primit, intr-un final, 700.000 de euro. Bigiu ar fi dispus totodata ca transferul banilor sa se realizeze prin intermediul conturilor personale ale inculpatului Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-ar fi si intamplat dupa ce Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor in suprafata de 15 hectare.

Totodata, pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mita si pentru a evita tragerea la raspundere penala, ar fi fost incheiate mai multe contracte de vanzare - cumparare, avand ca obiect tranzactii imobiliare fictive intre persoanele implicate.

Cristian Bigiu a fost condamnat, pe 3 noiembrie, de Tribunalul Bucuresti, la doi ani de inchisoare cu suspendare in dosarul in care a recunoscut ca a primit 75.000 de euro mita de la fostul director al RA-APPS Georgian Surdu.

Instanta a dispus si confiscarea celor 75.000 de euro de la Cristinel Bigiu. In acelasi dosar, Georgian Surdu a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare. Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva.

De asemenea, Bigiu a fost condamnat, pe 5 aprilie, de magistratii Tribunalului Calarasi, intr-un alt dosar, la cinci ani si doua luni de inchisoare pentru luare de mita, doi ani de interzicere a unor drepturi si confiscarea speciala a sumei de 45.000 de lei, sentinta nefiind definitiva.

Totodata, magistratii au decis sa prelungeasca masura controlului judiciar in cazul lui Bigiu, pana la ramanerea definitiva a sentintei.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1058 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    constatare (Joi, 24 noiembrie 2016, 0:07)

    sile1 [utilizator]

    O colcaiala de lipitori nenorocite care au profitat din plin de slabiciunea institutiilor statului pentru a-si burdusi buzunarele cu milioane de euro carora ,in alte conditii, li s-ar fi putut da o utilizare in folosul educatiei, sistemului medical,infrastructurii de transport ,etc.

    Pe de alta parte existenta unei coruptii de mare amploare ( 29% din romani declara ca au dat mita ) denota faptul ca fibra morala a acestui popor ,chiar daca nu le place unora sa recunoasca,este puternic afectata sau deteriorata.
  • +2 (2 voturi)    
    dicmo, grasu (Joi, 24 noiembrie 2016, 0:31)

    Armadilo [utilizator]

    Auzi la ei ce rafinament............... 7 milioane euro, bancnote de 500 cash, 1.000.000, 500.000...........

    ma tot gandesc la accentul de americani care il au cand pronunta sumele astea, sau accentul de francezi sau nemti, ..................

    bah, te doare mintea si limba in gura numai sa pronunti asemenea sume.

    auzi la ei, nu se multumeau. Nu realizau ca daca daca intinzi coarda la maxim te denunta coarda peste bot.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by