DIICOT sesizeaza CSM cu privire la 'publicarea masiva' a unor documente din dosarul Black Cube

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 8 noiembrie 2016, 22:25 Dosare Anticoruptie


DIICOT va solicita Consiliului Superior al Magistraturii sa analizeze daca publicarea masiva a unor documente si informatii din dosarul Black Cube ar putea aduce atingere intereselor justitiei, potrivit Agerpres.

"Dupa retinerea si arestarea preventiva a inculpatului Dragomir Daniel, in conformitate cu dispozitiile art. 94 alin. 2 C.pr.pen., aparatorii inculpatului au solicitat copii de pe dosarul de urmarire penala, drept care le-a fost respectat. In acest sens, la datele de 28.09.2016, respectiv 12.10.2016, aparatorii inculpatului au primit copii de pe toate cele 13 volume ale dosarului de urmarire penala, inclusiv de pe volumul continand raspunsul la comisia rogatorie emis de catre autoritatile israeliene. Trebuie precizat ca aparatorii inculpatului sunt singurele persoane care au detinut in mod legal copii de pe actele dosarului cauzei. Cea mai mare parte a actelor dosarului nu sunt documente destinate publicitatii, conform art. 285 C.pr.pen", se arata intr-un comunicat al DIICOT transmis, marti seara, AGERPRES.

DIICOT subliniaza ca 'supraincarcarea' media cu documente prezentate prematur si disparat publicului nu poate duce la informarea corecta si obiectiva.

"Consideram ca mijloacele de proba trebuie interpretate si dosarele penale solutionate in conditii de ancheta, in interiorul biroului procurorului sau in pretoriul instantei. Supraincarcarea media cu documente prezentate prematur si disparat publicului nu pot duce in nici un caz la informarea corecta si obiectiva a acestuia. De asemenea, platforma oferita zilnic de mass-media pentru interpretarea unor probatorii intr-o maniera care nu implica cunoastere juridica depaseste curiozitatea normala a oricarui jurnalist si incearca sa circumscrie probatoriile dintr-o cauza aflata in lucru la procuror denigrarii unor persoane sau luptei dintre alte autoritati ale statului. Aceste lucruri sunt straine activitatii de urmarire penala si sunt de natura sa puna presiune pe procuror si judecator, precum si sa altereze prezumtia de nevinovatie de care se bucura oricare persoana cercetata. In consecinta, DIICOT va solicita punct de vedere Consiliului Superior al Magistraturii pentru a analiza daca publicarea masiva a unor documente si informatii care, potrivit legii, se afla intr-o faza nepublica, ar putea aduce atingere intereselor justitiei", sustine DIICOT.

DIICOT mai afirma, ca, la fel ca in toate dosarele aflate in lucru care au suscitat interesul opiniei publice, si in cazul dosarului intitulat de presa 'Black Cube', institutia a relationat cu mass-media in mod echitabil si transparent, in limitele impuse de catre Codul de Procedura Penala si al Ghidului emis de catre CSM in aceasta materie.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1457 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    eh (Marţi, 8 noiembrie 2016, 22:30)

    Mazeta [utilizator]

    Sute de dosare au ajuns în presă și DIICOT nu s-a sesizat niciodată. Oare de ce s-a cucuvit acu?
  • 0 (2 voturi)    
    Cristoiu - terorist mediatic (Marţi, 8 noiembrie 2016, 23:23)

    Snitzelvienez [utilizator]

    Spala Mossadul si o ataca pe Kovesi


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by