Seful Inspectoratului Scolar Mures, Stefan Somesan, a fost retinut de DNA

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 4 noiembrie 2016, 11:49 Dosare Anticoruptie


Stefan Somesan, seful Inspectoratului Scolar Mures, a fost retinut joi pentru 24 de ore de procurorii DNA pentru abuz in serviciu daca functionarul a urmarit obtinerea unui folos pentru sine sau pentru altul (2 fapte din care una in forma continuata) si uzurparea functiei (2 fapte), anunta Directia Nationala Anticoruptie, intr-un comunicat.

Stefan Somesan va fi prezentat astazi Tribunalului Mures cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile. 

Stefan Somesan este acuzat de procurorii anticoruptie ca a pretins ca Ministrul Educatiei Nationale a dat aprobare pentru infiintarea unei unitati de invatamant liceal (un liceu cu profil teologic romano -catolic in cladirea unde functioneaza Colegiul National Unirea) pentru ca Consiliul local al municipiului Tirgu Mures sa aprobe alocarea unei sume de bani pentru intretinerea si renovarea imobilului.

In realitate, "Ministerul Educatiei Nationale nu daduse curs, sub nicio forma, solicitarii de infiintare a acelei unitati de invatamant", arata procurorii DNA.

Consiliul local al municipiului Tirgu Mures a aprobat, in iulie 2014, alocarea sumei de 1.500.000 lei pentru intretinerea si renovarea imobilului in care functioneaza Colegiul National Unirea sub conditia propunerii de infiintare a liceului cu profil teologic romano -catolic.

In acelasi dosar mai este urmarit penal si a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile Zsolt-Jozsef Tamasi, directorul Liceului Teologic Romano-Catolic, pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.


Ce spun procurorii DNA in ordonanta de retinere:

La data de 29 iulie 2014, Consiliul local al municipiului Tirgu Mures, printr-o hotarare, a dispus: 
- aprobarea alocarii sumei de 1.500.000 lei, pentru intretinerea si renovarea imobilului in care functioneaza Colegiul National Unirea sub conditia propunerii de infiintare a liceului cu profil teologic romano - catolic.
De mentionat ca imobilul in care functioneaza Liceul Unirea fusese retrocedat in anul 2004 Arhiepiscopiei Romano Catolice Alba Iulia, deoarece imobilul a apartinut cultelor religioase.

Hotararea Consiliului local al municipiului Tirgu Mures a fost prezentata Inspectoratului Scolar Judetean (I.S.J.) Mures, in sedinta Consiliului de administratie din data de 19 august 2014, cand Somesan Stefan, a subliniat ca:

- Ministerul Educatiei Nationale a fost informat cu privire la continutul Hotararii Consiliului Local Tirgu Mures;
- Ministrul Educatiei Nationale a dat aprobare pentru infiintarea unei unitati de invatamant liceal;

In contextul celor prezentate de catre Somesan Stefan, Consiliul de administratie al I.S.J. Mures a votat in unanimitate acordarea Avizului conform pentru infiintarea Liceului Teoretic Romano - Catolic.
In realitate, Ministerul Educatiei Nationale nu daduse curs, sub nicio forma, solicitarii de infiintare a acelei unitati de invatamant, dar cu toate acestea, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Somesan Stefan, in calitate de inspector scolar general al Inspectoratul Scolar Judetean Mures, cu incalcarea prevederilor legale, a emis o decizie prin care a dispus ca:
- incepand cu anul scolar 2014-2015, sa se infiinteze o noua unitate de invatamant, cu personalitate juridica, respectiv, Liceul Teologic Romano-Catolic, 
- drepturile si obligatiile privind autorizarea de functionare provizorie/ acreditarea, personalul angajat, respectiv, didactic, didactic auxiliar si nedidactic, se transfera partial unitatii de invatamant de stat cu personalitate juridica, respectiv la Liceul Teologic Romano-Catolic.

In aceeasi zi, inculpatul Somesan Stefan a emis o alta decizie prin care incepand cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit in functia de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe inculpatul Tamasi Zsolt-Jozsef.
In continuare, la data de 16 septembrie 2014, Consiliul Local al municipiului Tirgu Mures a emis o hotarare din care rezulta ca infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic va intra in vigoare sub conditia prezentarii din partea I.S.J. Mures a actului de infiintare a acestuia.

Deoarece prevederile Consiliului Local Tirgu Mures nu puteau fi respectate, inculpatul Somesan Stefan, a revenit asupra celor doua decizii si, la data de 27 noiembrie 2014, a emis o alta prin care a amanat termenul prevazut pentru infiintarea Liceului Romano - Catolic, precum si numirea directorului acestui liceu.

Ulterior, la data de 26 ianuarie 2015, ISJ Tirgu Mures a transmis Primariei avizul conform privind reteaua scolara pentru unitatile de invatamant preuniversitar din Municipiul Tirgu Mures, pentru anul scolar 2015-2016, emis de inculpatul Somesan Stefan in care, la pozitia 3 din tabel, a fost cuprins Liceul Teologic Romano-Catolic.
Consiliul de administratie al Inspectoratului Scolar Judetean Mures nu trebuia sa acorde Avizul conform pentru Liceul Teologic Romano-Catolic, in conditiile in care nu s-au facut precizari referitoare la modul de infiintare a acestuia, la numarul de elevi, la profilul si la structura unitatii de invatamant nou infiintata prin divizare.

In acest context, la data de 31 august 2015, inculpatul Somesan Stefan desi, potrivit normelor legale, nu detine prerogative care sa vizeze infiintarea unor unitati de invatamant preuniversitar si nici prerogative pe linia autorizarii provizorii de functionare ori acreditarii unor astfel de unitati de invatamant a dispus:
- infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic, 
- transferarea unor clase de la Colegiul National "Unirea" la acest nou liceu, 
- transferarea autorizarii de functionare provizorie/acreditarea acordate de M.E.N.C.S. catre unitatea scolara nou infiintata.

Astfel, inculpatii Somesan Stefan si Tamasi Zsolt - Jozsef, in calitatile mentionate mai sus, pentru anii scolari 2015 - 2016 si respectiv 2016 - 2017, cu incalcarea dispozitiilor legale, au permis si permit in continuare cu buna stiinta functionarea Liceului Teologic Romano-Catolic Tirgu Mures, cunoscand ca aceasta unitate de invatamant nu a fost autorizata.

Astfel, inculpatii, au vatamat interesele legitime ale unitatilor scolare si ale celor 328 elevi, care, in tot anul scolar 2015 - 2016, au functionat in cele 12 clase, fara a exista vreo autorizare provizorie de functionare sau acreditare, asa incat, cursurile scolare pe care le-au urmat nu erau recunoscute.

De altfel, constatand nerespectarea prevederilor legale in materie de infiintare a unei noi unitati de invatamant in judetul Mures, Institutia Prefectului judetului Mures a atacat in instanta, in contencios administrativ Hotararea consiliului local nr. 271 din 16 septembrie 2014, ce prevedea infiintarea acestei noi unitati.

La data de 13 martie 2015, (dosar nr. 3955/102/2014) Tribunalul Mures a dispus anularea Hotararii sus mentionate, aceasta masura fiind mentinuta si de Curtea de Apel Tirgu Mures la data de 3 februarie 2016.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4025 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    asta e (Vineri, 4 noiembrie 2016, 12:42)

    paranoid_android [utilizator]

    pdsr-ist cumva?
  • 0 (0 voturi)    
    somesan, neam de... (Vineri, 4 noiembrie 2016, 14:47)

    zbir [utilizator]

    DNA, uite aici, insul are copilul cu afaceri la scoli, vezi cum si cat, la fel nevasta promovata directoare exact la liceul respectiv. asta nu a zis nimic cu bursele date doar in campania lui Florea, cum nu a zis nimic de banii furati elevilor la Cupa liceelor. In scoli sunt firme care vand fara bonuri fiscale, se dau spatii fara chirii unor particulari, se contruiesc de catre particulari diverse in curtea scolilor. Cam tarziu a ajuns DNA la gunoiul asta, sigur mai gaseste alte hotii ale pesedistului.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by