Deputatul Ioan Oltean a fost audiat la Directia Nationala Anticoruptie

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 25 octombrie 2016, 13:58 Dosare Anticoruptie


Ioan Oltean
Foto: Agerpres
Deputatul Ioan Oltean a fost audiat, marti, la Directia Nationala Anticoruptie, el spunand ca a dat declaratii in calitate de martor intr-un dosar, fara a preciza ce fapte sunt anchetate si ce persoane sunt vizate in aceasta cauza, potrivit news.ro.

Ioan Oltean a fost citat de procurori sa se prezinte marti la DNA pentru a fi audiat intr-un dosar.

La iesirea de la DNA, Ioan Oltean a spus ca a dat declaratii in calitate de martor, dar nu a precizat daca dosarul in care a fost audiat este deschis recent sau este o cauza mai veche.

In 28 iulie, deputatii Ioan Oltean si Catalin Teodorescu au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, in dosarul despagubirii omului de afaceri Mihai Rotaru de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) pentru un teren supraevaluat cu aproape 100 de milioane de lei.

Dupa trimiterea dosarului in judecata, procurorii continua cercetarile in cazul lui Ioan Oltean si Mihai Rotaru, intr-o noua cauza in care sunt suspectati de trafic de influenta si, respectiv, cumparare de influenta. Procurorii au aratat ca noul dosar s-a format deoarece nu a fost posibila finalizarea urmaririi penale, avand in vedere comisiile rogatorii dispuse in cauza si imposibilitatea de administrare a tuturor probelor.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca in acest dosar se verifica daca Ioan Oltean a primit 600.000 de euro, intr-o biserica, asa cum a aratat un martor din dosar, si care a fost traseul acestor bani.

La inceputul lunii octombrie, instanta suprema a decis inceperea judecarii dosarului de coruptie al deputatilor Ioan Oltean si Catalin Teodorescu.

Alaturi de cei doi deputati, au fost trimisi in judecata fostul presedinte al ANRP, Crinuta Dumitrean, fostul vicepresedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor Sergiu Diacomatu, Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lacramioara Alexandru si Gabor Attila Marko, membri ai aceleiasi comisii, precum si omul de afaceri Mihai Rotaru si evaluatorul Sergiu Negurici.

Procurorii au aratat in rechizitoriu ca, in 27 noiembrie 2009, Mihai Rotaru a cumparat cu 750.000 euro drepturile litigioase pe care o persoana le detinea asupra unui teren 61.857 mp, in municipiul Pitesti. Persoana respectiva a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de opt ani, nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, au aratat anchetatorii.

Dupa doar cateva luni, la 17 iunie 2010, Crinuta Dumitrean, Sergiu Diacomatu, Catalin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lacramioara Alexandru si Gabor Attila Marko, membri in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, au aprobat in regim de urgenta raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire lui Mihai Rotaru.

"Membrii comisiei au fost sprijiniti in demersul lor infractional si de inculpatul Oltean Ioan, care avea relatii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai si cu presedinta ANRP Dumitrean Nicoleta Crinuta", au scris procurorii in rechizitoriu.

Terenul in cauza a fost supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu 98.780.835 lei (de 10 ori fata de pretul real), suma cu care Ministerul Finantelor Publice a comunicat ca se constituie parte civila.

In dosarul ramas in cercetare la DNA, exista un denunt facut de Adrian Alexandrescu, fostul paroh de la Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Chitila, care spune ca, in 2010, Oltean ar fi primit 600.000 de euro de la Mihai Rotaru, prin soferul omului de afaceri. Alexandrescu le-ar fi spus procurorilor ca, in perioada dinaintea Pastelui 2010, in curtea bisericii din Chitila, Ioan Oltean a primit "un sac mare de bani de la soferul lui Rotaru Mihai".

Alexandrescu ar fi facut denuntul cand era in penitenciar si executa o pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare pentru fapte de coruptie legate de despagubiri de la ANRP, in iunie 2015 fiind eliberat conditionat.

Legat de acest denunt, Ioan Oltean spunea ca nu il cunoaste pe fostul preot, ca nu a fost niciodata la biserica din Chitila, iar declaratiile acestuia sunt contradictorii si nu sunt confirmate de nicio alta proba. 






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























748 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Spectacol pentru prostime (Marţi, 25 octombrie 2016, 14:14)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    DNA se ocupa cu regia, tribunalele ii va aprea pe toti mafiotii. Romania nu e stat de drept, ci un stat mafiot.
  • +2 (2 voturi)    
    asta trebuia sa fie de mult inchis. (Marţi, 25 octombrie 2016, 14:22)

    __alex__ [utilizator]

    Sau se asteapta pana se prescrie pedeapsa?
  • 0 (0 voturi)    
    O banalitate... (Marţi, 25 octombrie 2016, 16:50)

    taticutu [utilizator]

    De fapt a fost chemat pentru o treaba banala : au vrut sa vada daca mai are broasca in gat...
    Probabil ca data viitoare va fi la fel !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by