Directia generala Antifrauda descrie mecanismul prin care Euroavipo - Murfatlar ar fi fraudat bugetul de stat cu peste 613 milioane lei

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 19 octombrie 2016, 16:46 Dosare Anticoruptie


Schema fraudare Murfatlar
Foto: ANAF
Directia Generala Antifrauda Fiscala descrie, intr-un comunicat, mecanismul complex prin care Euroavipo SA, actionarul principal la Murfatlar, ar fi ajuns sa prejudicieze bugetul de stat cu peste 600 de milioane de lei.

Reamintim ca, marti, Curtea de Apel Bucuresti a decis arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui George Ivanescu, unul dintre patronii Murfatlar, in dosarul in care se fac cercetari pentru evaziune fiscala prin firme de producere si comercializare a bauturilor alcoolice, in care prejudiciul este de aproape 600 de milioane de lei.

In aceeasi cauza a fost arestat si Constantin Circiumaru, iar CAB a decis, pentru alti trei inculpati - Cristian George Lascu, Irina Tanase si Ioana Toma - plasarea in arest la domiciliu. Un alt judecator al CAB a decis tot marti, in acelasi dosar, arestarea altor cinci inculpati: Catalin Bucura, Gheorghe Zlotea, Catalin Vasilescu, Cosmin Popescu si Sorin Savoiu.



Murfatlar Romania SA, companie intrata in insolventa in martie 2012,  are ca principal actionar firma Euroavipo SA Posta Calnau - de asemenea in insolventa -, controlata, in acte, de o firma offshore din Insulele Virgine.

DGAF precizeaza ca a realizat in septembrie 2014 verificari simultane la 38 de societati comerciale care au obiect de activitate productia si/sau comercializarea de alcool sau bauturi alcoolice. In 10.09.2014, a fost sesizata structura centrala a DNA.

La actiunile de control au fost implicati peste 180 de inspectori antifrauda, care au beneficiat de sprijinul Jandarmeriei Romane.

"In urma investigatiilor fiscale, inspectorii antifrauda au identificat o schema complexa de fraudare a bugetului general consolidat, prin intermediul careia s-a cauzat un prejudiciu total de 613,48 milioane de lei, se arata in comunicatul DGAF.

Ce practici ilegale acuza DGAF in dosarul "grupul Euroavipo":

  • Firme din cadrul grupului emit, pentru alte societati din acelasi grup, facturi de valori substantiale, care sunt fara suport economic real, cel mai adesea acestea fiind facturi de avans, pentru care se emit bilete la ordin care au termene de incasare foarte indepartate (spre exemplu: anii 2020, 2021).
  • Biletele la ordin sunt girate catre societati din cadrul grupului, iar unele dintre ele ajung sa fie, in final, girate catre emitent.
  • in baza acestor facturi supraevaluate, se calculeaza si se declara taxele si impozitele, urmarindu-se obtinerea unor sume de bani cu titlu de rambursari, compensari sau restituiri de la bugetul general consolidat.
  • In paralel, se acumuleaza datorii la bugetul de stat, pe care reprezentantii societatilor urmareau sa le stinga prin compensarea cu TVA de rambursat.
  • Ca urmare a acumularii datoriilor, societatile intra in insolventa, de cele mai multe ori aceasta fiind solicitata de societati din cadrul grupului.
  • Administratorii/asociatii/actionarii, in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale, prin tranzactiile artificiale, au provocat starea de insolvabilitate a persoanelor juridice debitoare.
  • Exista, astfel, dosare de insolventa la nivelul a 4 tribunale: Bucuresti, Buzau, Constanta si Tulcea. Ratiunea insolventei societatilor din grup este protejarea de executarea debitelor bugetare accumulate.
  • Speculand prevederile Legii nr. 85/2006 privind suspendarea tuturor masurilor de executare silita in cadrul procedurii de insolventa si ca urmare a inactiunii structurilor fiscale competente, grupul "Euroavipo" a produs si comercializat pe piata interna alcool si bauturi alcoolice declarand, fara insa a achita obligatiile fiscale aferente, creandu-se astfel un mecanism fraudulos de mentinere a autorizatiilor de functionare si de protejare aparent legala de orice masura de executare intreprinsa de organele fiscale.
  • Sunt desfasurate, succesiv, atat diverse tranzactii artificiale, cat si operatiuni privind structura companiilor (fuziuni in procedura de insolventa), toate aprobate de administratorul special si realizate sub supravegherea administratorului judiciar.
  • Societatile membre ale "grupului EUROAVIPO" au Comitete ale Creditorilor formate din societati afiliate, de asemenea aflate in insolventa, ca urmare a unor creante generate intra-grup.
  • Au existat, de asemenea, numeroase cesiuni de creanta catre societati "offshore", in scopul evitarii compensarilor bilaterale si inscrierii acestora la masa credala.
Exemplu tranzactii frauduloase: cazul firmei OANA MANAGEMENT SRL

        Un caz aparte il reprezinta tranzactiile efectuate intre EUROAVIPO SA si OANA MANAGEMENT SRL. Astfel, in perioada iunie - august 2014, EUROAVIPO SA a inregistrat facturi de  avans marfuri avand ca furnizor pe OANA MANAGEMENT SRL.

Exista suspiciunea rezonabila ca facturile de avans inregistrate de catre EUROAVIPO SA, avand ca furnizor pe OANA MANAGEMENT SRL, au la baza operatiuni artificiale care nu au un continut economic, fiind utilizate pentru a evita impozitarea si a obtine avantaje fiscale, constand in deducerea taxei pe valoarea adaugata (EUROAVIPO SA a solicitat rambursarea soldului sumei negative a TVA).

Totodata, acestea au fost folosite pentru evitarea platii datoriilor la bugetul statului, dispuse de catre organele de inspectie fiscala in cadrul rapoartelor intocmite si pentru a evita revocarea autorizatiei de antrepozit fiscal.

De exemplu, EUROAVIPO SA a inregistrat o factura de cca 1 miliard de lei, reprezentand "contravaloare avans" pentru achizitia unor bunuri, fara a preciza termenele de livrare ale produselor. In plus, beneficiarul nu poate justifica din punct de vedere economic utilizarea acelor bunuri.

Totodata, analizand termenele de scadenta a biletelor la ordin care ajungeau pana in 2021, s-a conturat suspiciunea rezonabila  ca EUROAVIPO SA are catre OANA MANAGEMENT SRL o datorie pe termen lung, dar contribuabilul asimileaza o scadenta pe termen scurt de recuperat de la bugetul de stat, cu intentia de a obtine un avantaj fiscal in favoarea sa in relatia cu statul.

In perioada decembrie 2013 - septembrie 2016, inspectorii ANAF au efectuat 1.443 de controale antifrauda la firmele care activeaza in domeniul producerii si comercializarii de alcool, identificand prejudicii totale de 845,94 milioane lei. In acest interval, s-au dispus masuri asiguratorii asupra unor active identificate in valoare de 45,27 milioane de lei. De asemenea, s-au constatat contraventii pentru sanctionarea carora au fost aplicate amenzi in cuantum de 5,27 milioane lei si confiscari in valoare de 9,21 milioane lei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























9266 vizualizari

  • -18 (20 voturi)    
    distrugerea (Miercuri, 19 octombrie 2016, 17:00)

    xanti [utilizator]

    Firmelor cu traditie este o crima.
    Oare Microsoft si Apple mai ajungeau ce sunt acum daca exista un DNA in america?
    Pacat ,se distruge toata industria ,o sa ne vindem pe nimic.
    • +17 (17 voturi)    
      bezna mintii... (Miercuri, 19 octombrie 2016, 17:47)

      marianmarian [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      Citesc, volens nolens, tot felul de cretinatati si elucubratii pe net, dar tu, stimabile, ai iesit in evidenta pe luna asta. Cauta-ma sa-ti dau premiul, dar vezi ca stau in Botswana, unde n-avem niciun DNA si ne-am umplut toti de bani.
    • +9 (9 voturi)    
      ...... sa mor de ras .... (Miercuri, 19 octombrie 2016, 18:04)

      cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui xanti

      Ce comparatie tare - MICROSOFT si APPLE versus EUROAVIPO (caca-maca).
  • +13 (13 voturi)    
    DRAGA RADIOLA ... (Miercuri, 19 octombrie 2016, 17:35)

    arheopterix [utilizator]

    Chiar ne iei de prosti ?
  • +2 (2 voturi)    
    Aici e problema... (Miercuri, 19 octombrie 2016, 18:59)

    Stef_and [utilizator]

    Statul hotz a fost furat de un hotz si mai mare!!!
    Si cum tara asta e plina de hotzi- statule la si mai mare!!!
  • +4 (4 voturi)    
    se schimba doar stapanul (Miercuri, 19 octombrie 2016, 21:49)

    Joseph_Lacroix [utilizator]

    Voi realizati ca in spatele Grupului Euro-Murfatlar se afla unul dinttre serviciile de informatii din Romania, si astia sunt doar inerpusi, practic, in momentul de fata se urmareste schimbarea stapanului, unul din oamenii propusi sa devina regi peste toata sandramaua este nepotul unuia dintre sefii serviciilor secrete(nepot care controleaza AFI)
    Murfatlar nu mai produce produse alcoolice in romania de ceva timp, ci in tara vecina, Bulgaria unde au facut matrapazlacuri mari .....

    In momentul de fata este ordin pe unitate sa distruga producatorii de alcool brut, deoarece acestia sunt un pericol pentru piata dezinfectantilor, deoarece litrul de alcool sanitar este de pana la 10 ori mai ieftin decat litrul de dezinfectantant si culmea mai eficient. in speta au fost inchisi marii producatori de alcool, Marex Braila (care a fost inchis degeaba, dosarul fiind in totalitate fabricat ) Trust LF, plus inca 3 distilerii, Romania fiind in momentul de fata importator net de alcool brut.

    Matrapazlacul facut de catre cei de la euroavipo este mult mai mare , depaseste 1.1 mliarde euro. iar serviciile, blejnar, si multi altii nu sunt straini de situatie.
  • 0 (0 voturi)    
    Eroare de judecata (Marţi, 14 iulie 2020, 10:50)

    DanielSilviu [utilizator]

    Doua aspecte de specialitate. Contractele s-au derulat in timpul insolventei, cu aprobarea judecatorului sindic si a administratorului judiciar, si la furnizor si la beneficiar. Fiind in insolventa, schemele si articolul sunt nule, intreaga procedura trebuia efectuata pe grup nu individual. Deci actionarii nu au control in insolventa, iar procedura fara consolidare de grup fiind incorecta este nula.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by