George Ivanescu, actionar al firmei Murfatlar, a fost arestat preventiv

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 18 octombrie 2016, 21:20 Dosare Anticoruptie


George Ivanescu, unul dintre patronii Murfatlar
Foto: Agerpres
Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis, marti, arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui George Ivanescu, unul dintre patronii Murfatlar, in dosarul in care se fac cercetari pentru evaziune fiscala prin firme de producere si comercializare a bauturilor alcoolice, in care prejudiciul este de aproape 600 de milioane de lei, anunta News.ro. In aceeasi cauza a fost arestat si Constantin Circiumaru, iar CAB a decis, pentru alti trei inculpati - Cristian George Lascu, Irina Tanase si Ioana Toma - plasarea in arest la domiciliu. Un alt judecator al CAB, a decis tot marti, in acelasi dosar, arestarea altor cinci inculpati: Catalin Bucura, Gheorghe Zlotea, Catalin Vasilescu, Cosmin Popescu si Sorin Savoiu.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, marti, arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui George Ivanescu si Constantin Circiumaru, in dosarul de evaziune fiscala cu un prejudiciu de circa 600 de milioane de lei.

Pentru alti trei inculpati, Cristian George Lascu, Irina Tanase si Ioana Toma, acelasi judecator de drepturi si libertati al Curtii de Apel Bucuresti a hotarat arestarea la domiciliu. Deciziile pot fi contestate la instanta suprema.

Procurorii DNA cerusera arestarea preventiva atat a lui George Ivanescu si Constantin Circiumaru, cat si a lui Cristian George Lascu si Irina Tanase, precum si plasarea in arest la domiciliu a Ioanei Toma.

Un alt magistrat al Curtii de Apel a decis, tot marti, arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Catalin Bucura, Gheorghe Zlotea, Catalin Vasilescu, Cosmin Popescu si Sorin Savoiu, in acelasi dosar.

Judecatorul a admis cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie si a emis mandate de arestare preventiva pentru cei cinci inculpati, astfel ca acestia au fost dusi in Arestul Central al Politiei Capitalei.

Decizia poate fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care va hotari definitiv daca Bucura, Zlotea, Vasilescu, Popescu si Savoiu vor ramane in arest preventiv, vor fi plasati in arest la domiciliu sau vor fi cercetati sub control judiciar.

George Ivanescu, Catalin Bucura, Gheorghe Zlotea si  Constantin Circiumaru, toti asociati la societatile comerciale de producere si comercializare a bauturilor alcoolice implicate in activitatea infractionala, care si-au impartit functiile de management, sunt urmariti penal pentru evaziune fiscala in forma continuata, ca autori sau complici.

Gheorghe Cosmin Popescu, administratorul special al uneia dintre societatile comerciale implicate, dupa intrarea acesteia in insolventa, Catalin Florian Vasilescu, administrator a doua societati comerciale, Sorin Vasile Savoiu, director general al unei societati cu activitate de cultivare a strugurilor, in prezent lichidata, sunt acuzati de evaziune fiscala si, respectiv, complicitate la aceasta infractiune.

Cristian George Lascu, la data faptelor director al Directiei de politici si legislatie in domeniile vamal si nefiscal din cadrul Ministerului Finantelor Publice, Irina Tanase, la data faptelor sef al Directiei de Autorizari din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV), si Ioana Toma, la data faptelor director general al Directiei generale juridice din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, sunt acuzati de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Toti cei zece inculpati au fost retinuti de procurorii DNA, iar marti au fost dusi in fata instantei cu propunere de arestare preventiva.

In acelasi dosar se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte 40 de persoane.

Potrivit unor documente din dosar, obtinute de News.ro, in perioada 2010-2014, societatile Euroavipo, Murfatlar Romania, Bartenders Distilleries si Principal Company, detinute sau controlate de George Ivanescu, Catalin Bucura, Emanuel Corneliu Dobronauteanu, Ion Serban Dobronauteanu, Nicolae Marcel Mermeze si Gheorghe Zlotea, au produs un prejudiciu total de aproape 600 de milioane de lei (aproximativ 132 milioane de euro) bugetului general consolidat neplata obligatiilor fiscale, cu ajutorul unor functionari publici de la autoritatile fiscale si vamale.

Societatile Euroavipo, Murfatlar Romania si Bartenders Distilleries ar fi inregistrat operatiuni fictive, urmarind astfel sa majoreze cuantumului taxei pe valoarea adaugata deductibile, pentru ca firmele sa nu plateasca obligatii fiscale la bugetul general consolidat, inclusiv TVA, pe care ar fi avut-o de platit in lipsa operatiunilor nereale. Ulterior, in baza acestor deconturi de TVA cu optiune de rambursare, cele trei firme ar fi sustinut ca au o creanta asupra bugetului general consolidat astfel ca impotriva lor nu pot fi luate masuri pentru plata obligatiilor fiscale restante.

In perioada 2012-2014, societatea Euroavipo ar fi facut tranzactii fictive cu furnizorii Global Engineering SRL, Visteria Industries SRL, Hansa Distribution SRL si Oana Management SRL, dupa modelul facturi de avans - neefectuarea de plati sau livrari de marfuri - stornare dupa mai multe luni sau ani.

In urma investigatiilor, procurorii au stabilit ca, in cei aproape doi ani, Euroavipo ar fi inregistrat de la cei patru furnizori facturi de avans in valoare de peste 1,85 miliarde de lei (aproximativ 400 de milioane de euro), la care se adauga TVA de aproape 390 de milioane de lei (aproximativ 86 milioane de euro).

Anchetatorii au mentionat, in documentele de la dosar, ca cei aproximativ 400 de milioane de euro, din facturile emise de furnizorii artificiali ai Euroavipo, "este atat de mare incat ar putea fi comparata cu ratele de capital pe care Romania le-a platit Fondului Monetar International in perioada 2012 - 2015 ori cu imprumutul contractat de Romania de la Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare in 2011".

Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, ratele de capital pentru imprumutul FMI au fost de 125,4 milioane de euro in 2012, 956,8 milioane de euro in 2013, 989,7 milioane de euro in 2014 si 169,5 milioane de euro in 2015.

George Ivanescu controleaza indirect, alaturi de  Emanuel Corneliu Dobronauteanu si de alte persoane, producatorul de vinuri Murfatlar Romania SA, unul din primii zece jucatori de pe piata romaneasca a vinurilor.

Murfatlar Romania SA, companie intrata in insolventa in martie 2012,  are ca principal actionar firma Euroavipo SA Posta Calnau - de asemenea in insolventa -, controlata, in acte, de o firma offshore din Insulele Virgine.

In martie 2014, instanta a dispus sechestrul asigurator, "in vederea garantarii prejudiciului produs prin infractiune", pe actiuni in valoare de 1,38 milioane lei.

In 2015, Murfatlar Romania SA a inregistrat o cifra de afaceri de 124,4 milioane lei si un profit net de 3,5 milioane lei, potrivit bilantului depus la Ministerul Finantelor.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3053 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by