DNA instrumenteaza doua noi dosare privind contractul cu Bechtel, in care sunt vizate posibile fapte din 2003 pana in 2013

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 11 octombrie 2016, 18:14 Dosare Anticoruptie


DNA
Foto: AGERPRES
DNA instrumenteaza doua dosare penale avand ca obiect contractul de realizare a autostrazii Brasov-Cluj-Bors, unul privind contractul din 2003, iar cel de-al doilea vizand modificarile aduse contractului initial, a precizat Biroul de Presa al Directiei Nationale Anticoruptie, la solicitarea Mediafax. Precizarile vin dupa ce dosarul in care au fost efectuate cercetari in legatura cu disparitia exemplarului original al contractului cu Bechtel, deschis de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in anul 2013, a fost clasat de Parchetul sectorului 5.

"Exista doua dosare penale aflate in curs de instrumentare, avand ca obiect contractul de realizare a autostrazii Brasov-Cluj-Bors. Un dosar care are ca obiect negocierea, aprobarea si semnarea contractului de proiectare, construire si finantare a autostrazii Brasov-Cluj-Bors, in cursul anului 2003. Se efectueaza cercetari penale pentru suspiciunea savarsirii unor infractiuni de abuz in serviciu sub forma calificata. Un alt dosar care are ca obiect modificarile succesive la contractul initial, adoptate in perioada 2003-2013. Se efectueaza cercetari penale pentru suspiciunea savarsirii unor infractiuni de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul", a declarat purtarorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan.

O alta cauza privind contractul Bechtel a fost clasata de procurori la data de 30 septembrie 2015. Solutia a fost data de Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5, cauza vizand disparita contractului.

Reprezentanti ai Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 5 au declarat capentru infractiunea de furt s-a concluzionat ca fapta respectiva, asa cum era descrisa, nu era prevazuta de legea penala. Cat priveste infractiunile de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu si distrugere, s-a constatat ca era implinit termenul de prescriptie.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine a depus la DNA, in 20 august 2013, o plangere penala pentru neglijenta in serviciu privind protectia informatiilor clasificate, ca urmare a lipsei exemplarului original al contractului cu Bechtel pentru autostrada Brasov-Bors.

Fostul ministru al Transporturilor, Anca Boagiu, a anuntat la 7 august 2013 ca a depus plangere penala la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in cazul ministrului Dan Sova, acuzandu-l ca ascunde contractul original cu Bechtel semnat de Adrian Nastase in anul 2003 pentru a-l apara pe fostul premier. Anterior, Sova a sustinut ca desecretizarea contractului cu Bechtel nu s-a facut pentru ca nu s-a gasit, la Ministerul Transporturilor, varianta originala. In replica, Boagiu a sustinut ca documentul se afla la etajul 2, camera 58. Intre timp, Departamentul pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine a publicat unele documente declasificate referitoare la contract.

Proiectul autostrazii Brasov-Bors, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat in 2003 si inceput in 2004, in baza unui contract de 2,2 miliarde de euro incheiat cu Bechtel, care trebuia executat pana in 2012.

Contractul a suferit in decursul timpului mai multe modificari, fiind reziliat in mai 2013. Pe fondul disputelor politice initiate de partidele care s-au succedat la guvernare si fara bani alocati de la buget, proiectul de 415 kilometri a fost derulat intr-un ritm lent, fiind executati doar 52 de kilometri.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2205 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    Bombo azilant in DR Congo ?! (Marţi, 11 octombrie 2016, 18:51)

    Plagarus [utilizator]

    Ordonanța de urgență nr. 120, din 18 noiembrie 2003,cu incredințarea contractului de proiectare și construire a autostrăzii ce s-a făcut prin derogare de la prevederi privind achizițiile publice, care priveau exclusiv procedura de încredințare a contractului.

    Singurul tronson finalizat, 2B, a depășit pragul de un milliard de euro și, chiar dacă reprezintă, ca lungime, doar a opta parte din Autostrada Transilvania (415 km), a atras jumătate din costul total inițial, de 2,2 miliarde de euro. !!!?
    • +2 (2 voturi)    
      ambasada Congo are la Cornu un Consulat (Miercuri, 12 octombrie 2016, 7:07)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

      din consulat in ambasada, si gata...e legat de "glie" El Insusi !
  • +1 (1 vot)    
    Desigur că dacă furi originalul (Marţi, 11 octombrie 2016, 19:02)

    nick24 [utilizator]

    pt a proteja persoanele care au beneficiat de pe urma lui, nu e ceva penal.
    Desigur.
  • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 11 octombrie 2016, 20:00)

    [anonim]

  • +5 (5 voturi)    
    Abuz in serviciu sadea!!! (Marţi, 11 octombrie 2016, 21:17)

    Fanfan la tulipe [utilizator]

    DNA sa stabileasca cine a aprobat plata a 50% din contravaloarea autostrazii desi era realizata doar 12% din aceasta...
  • 0 (0 voturi)    
    Prin 2050 s-ar putea sa ajunga la o prima decizie (Marţi, 11 octombrie 2016, 21:48)

    Comentatorul-x [utilizator]

    Daca tinem dosarele astea cu zecile de ani, atunci nu mai au niciun rost.
    Hai sa le grabum putin, ca asa ne apuca 2100 cu ele.
  • +1 (1 vot)    
    52 de kilometri=peste 1,4 miliarde euro !! (Miercuri, 12 octombrie 2016, 6:12)

    Plagarus [utilizator]

    Bun contractul ista,pt. d'alde Bombo si psdeii smenari.
    • 0 (0 voturi)    
      Da,aici ai dreptate,numai pesedei,si toti (Miercuri, 12 octombrie 2016, 9:22)

      xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

      penali au lucrat cu acest contract,pedelei si penelei nu au lucrat aproape deloc,si cei ce au lucrat au fost curati ca lacrima !
      • 0 (0 voturi)    
        mircica, breh (Miercuri, 12 octombrie 2016, 12:20)

        un domn [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

        El Insusi, invitat permanent Latrina 3 e ok ?
  • 0 (0 voturi)    
    Acum . . . (Miercuri, 12 octombrie 2016, 11:21)

    Vali Cel Batran [utilizator]

    . . .dupa ce am vazut evolutia unor dosare in justitie, fie ca ma refer la cele aflate in cercetare la procuratura, fie cel aflate pe rol la diferite instante, fie cele cu decizii definitive, pot spune cu certitudine ca o natie intreaga asista de fapt la un spectacol de circ sustinut de cateva mii de actori (parlamentari si functionari ai statului penali,procurori si mai ales judecatori, ziaristi verosi si oameni de afaceri naraviti in contracte paguboase pentru stat si deosebit de profitabile pentru ei),de la care astepta un final fericit care insa nu vine si nici nu va veni vreodata. Pe scurt cred ca la noi in tara exista o justitie schioapa, care dor mimeaza actul de justitie. Dosare aflate in lucru la procurori de ani si ani de zile in care se asteapta probabil ca actorii sa isi dea obstescul sfarsit pentru de prescriptie nu poate fi vorba. Si daca dosarele trec in sfarsit de procuratura intervin judecatorii cei binevoitori(corupti?) care fie trimit dosarele inapoi la procurori fie le trimite la CCr sau daca nu au incotro dau pedepse de rasul curcilor cele mai multe cu suspendare. Suspendare care asa cum se vede in cazul Dragnea nu ii provoaca nici macar banale mancarimi in fund. . Daca un judecator a iesit din rand si a dat o pedeapsa pe masura in cazul Voiculescu imediat si-a atras asupra lui furia CSM si a altor organisme judiciare. Daca cineva crede ca asa ceva e justitie sa incerce sa ma lamureasca.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by