Adrian Severin cere audierea in instanta a lui Traian Basescu si George Maior, in dosarul sau de coruptie

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 10 octombrie 2016, 16:40 Dosare Anticoruptie


Adrian Severin
Foto: PSD
Adrian Severin le-a cerut, luni, magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie audierea, in calitate de martori, a fostului presedinte Traian Basescu si a fostului director al SRI George Maior in dosarul in care europarlamentarul a fost condamnat in prima instanta la trei ani si trei luni de inchisoare cu executare pentru luare de mita si trafic de influenta, relateaza Agerpres.

La termenul de luni al procesului, Adrian Severin a fost audiat de judecatori timp de mai multe ore, el oferind explicatii cu privire la acuzatiile DNA ca a acceptat promisiunea a doi jurnalisti de la publicatia britanica "The Sunday Times", care efectuau o investigatie sub acoperire, de a-i plati 100.000 euro anual in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

La un moment dat, Adrian Severin a spus ca l-a informat pe reprezentantul serviciilor de informatii din cadrul Misiunii Romaniei la UE in legatura cu contractul de consultanta pe care urma sa il semneze cu firma de lobby reprezentata de cei doi jurnalisti, pentru a se verifica daca acea firma punea probleme de securitate nationala, el primind raspuns ca nu sunt probleme.

Severin a mai spus ca, in luna februarie 2011, a primit de la consilierul de politica externa al presedintelui Ucrainei informatia ca este tinta unei inscenari, pentru a fi compromis.

"Miza era rolul pe care eu il jucam in problema integrarii Ucrainei in Uniunea Europeana. Jurnalistii britanici au fost folositi ca un instrument de cineva, care a dorit compromiterea mea. Eu stiu cine s-a aflat la originea actiunii de compromitere, dar nu vreau sa dezvalui acum. Sigur nu este din Romania. Ceea ce s-a intamplat cu scandalul Sky News ne arata un mod de operare, care nu poate fi tolerat", a adaugat Severin.

Intr-un alt paragraf din declaratia data in fata instantei, Adrian Severin a precizat ca, dupa izbucnirea scandalului cu jurnalistii de la "The Sunday Times", a avut o convorbire cu Traian Basescu, presedintele Romaniei la acea vreme, care i-a spus: 'Din informatiile pe care le avem esti nevinovat si tratam acest caz ca pe o problema de securitate nationala.

Tot acum, Adrian Severin le-a cerut judecatorilor ca cei doi jurnalisti de la "The Sunday Times" sa fie audiati in Romania.

Completul de cinci judecatori a ramas in pronuntare pe cererile de audiere facute de Adrian Severin, urmatorul termen al procesului fiind stabilit pentru data de 14 noiembrie.

In declaratia data in fata instantei, Adrian Severin a insistat ca acel contract convenit cu cei doi jurnalisti britanici nu este unul de lobby, ci de consultanta, lucru destul de obisnuit in Parlamentul European. In contract se stipula faptul ca el urma sa primeasca suma de 100.000 de euro anual pentru a participa la lucrarile unui consiliu de consultanta si 4.000 de euro pe zi in cazul unor "servicii suplimentare". De altfel, pentru 3 zile de consultanta, europarlamentarul a emis o factura de 12.000 de euro.

"Nu vi se pare totusi o suma prea mare pentru activitatea depusa? Ce salariu aveati ca europarlamentar?", l-a intrebat presedintele completului de judecata, Ionut Matei.

"Astea sunt tarifele care se practica. Monica Macovei a luat 100.000 de euro pentru consultanta. Poate vi se pare mult pentru prea putin. Noi nu trebuie sa judecam aici cum este lumea acolo", i-a raspuns Adrian Severin.

In februarie 2016, Adrian Severin a fost condamnat la trei ani si trei luni inchisoare cu executare, fiind acuzat ca, in perioada decembrie 2010 - martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnalisti de la publicatia britanica "The Sunday Times", care efectuau o investigatie sub acoperire, de a-i plati 100.000 euro anual in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, si votarii impotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societatii comerciale pe care acestia pretindeau ca o sustin, pe de alta parte.

"La suma mentionata se adauga si suma de 4.000 de euro pe zi pentru orice acte efectuate de parlamentar, in legislativul european, in legatura cu depunerea de amendamente. In contextul discutiilor din perioada ianuarie - martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor doua persoane, potrivit intelegerii, suma de 12.000 euro, lasandu-le sa creada ca are influenta asupra a doi deputati din Comisia juridica, a raportorului Comisiei pentru afaceri economice si monetare din legislativul european, precum si asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina sa introduca un amendament la proiectul de Directiva al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, in sensul intereselor clientilor companiei pe care cei doi sustineau ca o reprezinta", sustin procurorii.

Potrivit DNA, in vederea incasarii sumei de 12.000 euro, Adrian Severin a emis o factura pe care a trimis-o pe mail uneia dintre cele doua persoane.

Trei europarlamentari - Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler si austriacul Ernst Strasser - ar fi acceptat "sa-si vanda serviciile" unor jurnalisti ai ziarului "The Sunday Times", care pretindeau ca se ocupa cu actiuni de lobby. Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European sa le plateasca 100.000 de euro pe an in schimbul 'ajutorului' pentru adoptarea unor amendamente.

Conform anchetatorilor, Adrian Severin a depus amendamentul prin intermediul unui coleg, iar intrebat de unul dintre jurnalisti daca a fost usor sa-l convinga pe colegul deputat sa depuna amendamentul, Severin a raspuns ca pana la un anumit punct i-a fost greu, dar ca in cele din urma acesta a acceptat ideea, "insa a fost o adevarata munca".

Eurodeputatul sloven si cel austriac au demisionat din Parlamentul European, renuntand astfel la imunitatea parlamentara, in schimb Adrian Severin a refuzat, sustinand ca este vorba de "o inscenare pusa la cale de persoane care au actionat ca agenti provocatori si cu o motivatie politica".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2249 vizualizari

  • +16 (18 voturi)    
    Niste borfasi (Luni, 10 octombrie 2016, 16:47)

    neagoe [utilizator]

    Ce hal de borfasi. Pentru ei a lua spaga e ceva natural. Nici nu pot sa priceapa de ce ar fi sanctionati. Se considera indreptatiti sa fure prin votul care le-a fost acordat.

    Mars la puscarie, Borfasilor! In corpore!
  • +16 (16 voturi)    
    Jurisul Adrian Severin (Luni, 10 octombrie 2016, 16:52)

    mitg [utilizator]

    Acest domn - si asta doctor in drept - probabil ca n-a intrat intr-o sala de judecata in viata lui.

    "Noi nu trebuie sa judecam aici cum este lumea acolo"

    Cum poti sa-i zici asa ceva unui judecator? Cred ca si tanta Leana din ultimul sat are destul in creier cat sa-si dea seama ca n-ar trebui sa faci de-astea cu judecatorul de caz, mai ales cand pretinzi ca esti mare jurist.

    Dar ca de obicei, "juristi" romani politicieni ...
    • +7 (7 voturi)    
      Altceva voia sa spuna individul, o chestie (Luni, 10 octombrie 2016, 17:35)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui mitg

      care de altfel este destul de inteligenta, dar tot nu il ajuta : ca trebuie sa fie judecate faptele sale de acolo in functie de obiceiurile de acolo, nu obiceiurile de acolo in functie de obiceiurile de aici!

      Din pacate pt el, faptele sale numai lobby sau consultanta nu pot fi categorisite dupa legea noastra penala !

      PS. Asa ca Adita, ascute-ti creioanele pt Rahova si jilava !
  • +12 (12 voturi)    
    Mda, stim teroria. Era acoperit. (Luni, 10 octombrie 2016, 17:08)

    Comentatorul-x [utilizator]

    El vrea sa induca ideea ca a luptat pentru statul roman si ca nu stiu ce grupuri straine au vrut sa se razbine pe el.
    Transmite cumva ideea ca el e ofiter putin mai acoperit si ca a avut acolo "o misiune".
    Sa fim seriosi, a cerut bani ca sa impuna legi pe considerente economice.
    Ca e fost luat de papagal, asta stim.
    Imi aimintesc cum nu a vrut sa-si prezinte demisia, baiatul asta nu are un gram de demnitate.
  • +12 (12 voturi)    
    Saracu`, l-au compromis (Luni, 10 octombrie 2016, 17:09)

    Tzepe [utilizator]

    Nu recunoaste ca doar lacomia lui l-a pierdut.
    Incearca tertipuri penibile (Ucraina, siguranta nationala etc.).
  • +8 (8 voturi)    
    eu cred ca el inca vrea banii ... (Luni, 10 octombrie 2016, 17:48)

    Radu_B [utilizator]

    Si daca se poate, sa fie recunoscut si ca erou al Romaniei (doar a luat spaga aia pentru interesul national) si al Ucrainei (asta e noua....)

    Si in libertate, aclamat de mase, cu spaga in buzunar sa mai tina cateva prelegeri si conferinte despre justitie, dreptate, coruptie, etc.

    Omu e dus rau de tot ...
  • +4 (6 voturi)    
    mergeti la pachet ..... (Luni, 10 octombrie 2016, 18:18)

    TRABI [utilizator]

    Mergeti cu totii la audieri si la zdup ca ne-am saturat de fetzele voastre si prostiile facute de 26 de ani .
  • +1 (1 vot)    
    Un bow (Luni, 10 octombrie 2016, 22:43)

    rutger [utilizator]

    cu coarne ramuroase !! Sa cheme la bara si pe urmatorii: Frau Merkel, petit Hollande, badboy Putin, preaprezidentu' Obama , Queen Elisabeth II si raposatu' Churchill, ca englejii l-au bagat in pacat !!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by