Vasile Blaga a contestat controlul judiciar la instanta suprema

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 1 octombrie 2016, 18:48 Dosare Anticoruptie


Vasile Blaga, la DNA Ploiesti
Foto: Captura Digi 24
Fostul copresedinte al PNL, Vasile Blaga, a contestat masura controlului judiciar dispusa in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, instanta suprema urmand sa decida daca i se vor ridica interdictiile in sedinta de judecata de luni, informeaza Mediafax.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) va decide luni daca Vasile Blaga va fi cercetat in continuare sub control judiciar sau daca masura va fi ridicata.

DNA il cerceteaza pe politician sub control judiciar pentru trafic de influenta, dupa ce, potrivit procurorilor, ar fi primit suma de 700.000 de euro, din care 500.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. In aceeasi cauza sunt anchetati fostul primar din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, si omul de afaceri Horatiu Bruna Berdila.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in anul 2009 in formatiunea politica aflata la guvernare a existat o intelegere vadita intre persoane cu functii de conducere, respectiv secretarul general Blaga Vasile si vicepresedintele Stefan Gheorghe, in sensul obtinerii de bani pentru partid.

"Potrivit intelegerii, acest lucru urma sa fie realizat prin numirea, cu ajutorul ministrilor desemnati politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor nationale si institutiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul carora sa se procedeze la atribuirea unor contracte de achizitie publica catre firme dispuse sa <cotizeze> pentru formatiunea politica din care cei doi faceau parte", arata DNA.

Procurorii au sustinut ca Gheorghe Stefan, in calitate de vicepresedinte al partidului aflat atunci la guvernare, si-a folosit in mod direct influenta politica si a determinat persoane cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort sa numeasca la conducerea unei companii nationale din domeniul energiei o anumita persoana, agreata atat de Gheorghe Stefan, cat si de Blaga, si care a fost dispusa sa contribuie - indirect - la finantarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferentiala a unor contracte de achizitie publica catre diverse societati indicate.

"Totodata, in perioada 2011 - 2012, Gheorghe Stefan l-ar fi informat pe Blaga asupra demersurilor prin care, prin intermediul directorului unei companii nationale din domeniul energiei, se urmarea obtinerea de bani pentru partid. Concret, prin incheierea de contracte de catre respectiva companie nationala - prin licitatii trucate - cu firma lui Berdila, acesta a transferat din contractele respective o anumita suma de bani la partid, reprezentand un procentaj prestabilit din valoarea contractelor", explica DNA.

"Astfel, in perioada 2011 - 2012 suspectul Stefan Gheorghe i-a conditionat persoanei numite prin influenta sa ca va fi mentinuta in functia de conducere la compania nationala din energie daca vor fi atribuite societatii reprezentate de Berdila Horatiu Bruno o serie de contracte de achizitii servicii si produse IT. In paralel, Stefan Gheorghe i-a promis lui Berdila Horatiu Bruno ca va interveni la directorul companiei, astfel incat firma omului de afaceri sa castige licitatiile publice organizate, iar in schimb a pretins si a primit un procentaj cuprins intre 10 si 25% din valoarea fiecarui contract astfel incheiat, primind pentru sine si pentru formatiunea politica din care facea parte suma totala de aproximativ 25.000.000 lei. Primirea in mod repetat de catre suspectul Blaga Vasile, in perioada 2011 - 2012, in trei randuri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum si de la suspectul Stefan Gheorghe a sumei de 500.000 euro, despre a caror provenienta avea cunostinta, prin prisma celor de mai sus, a reprezentat consfintirea intelegerii anterioare", precizeaza DNA.

Vasile Blaga a fost audiat, miercuri, circa doua ore la DNA Ploiesti, ulterior acesta anuntand ca isi depune demisia din functia de copresedinte al Partidului National Liberal si din cea de sef de campanie pentru alegerile parlamentare din acest an.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























359 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 1 octombrie 2016, 23:24)

    [anonim]



Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by